Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
5. august 2016

Sommeraktiviteter hitter

Mens sommerferien går på hæld for alle kommunens skolebørn, så kan mange af dem starte på et nyt skoleår med en række nye oplevelser, erfaringer og venskaber i bagagen, som de har fået ved de sommeraktiviteter kommunen udbyder i samarbejde med en række frivillige foreninger og kulturinstitutioner.

Formålet med aktiviteterne er blandt andet at give børnene mulighed for at snuse til oplevelser inden for idræt, kultur og fritidsliv - og måske finder du en ny interesse der varer ved.

Og aktiviteterne er mangfoldige. Lige fra sommerlæsning til liverollespil, porcelænsmaling, teater og de ting vi lagde vejen forbi i dag: Håndboldskole, Den Gamle Smedje og AquaCamp, hvor sidstnævnte samtidig byder på en lille solstrålehistorie i integration. 

Det handler om det sociale

Alle steder er der et fællestræk – således også på Håndboldskolen i Frederikssund Hallen, som HK73 står for:

 - Det handler først og fremmest om det sociale, fortæller Kirsten Pedersen fra Håndboldklubben HK 73, og fortsætter:

 - Det er en blanding af eksisterende medlemmer og helt nye børn som har tilmeldt sig, så der er mange som ikke kendte hinanden før ugen startede, men på grund af stort sammenhold og fokus på det sociale, så gør alle 53 tilmeldte det nu. Fx har vi en øvelse, hvor piger og drenge skal holde hinanden i hånden. Det lyder måske banalt, men er vildt grænseoverskridende for nogle af børnene.

Der bliver spillet igennem på HK73's håndboldskole i Frederikssund Hallen. Foto: Kenneth Jensen.
Der bliver spillet igennem på HK73's håndboldskole i Frederikssund Hallen.

Det sociale aspekt bakkes op af Laila Holmskov fra Slangerup Svømmeklub:

 - Vi laver det her fordi vi syntes der mangler noget til børn i deres sommerferie, og vi kan se hvor glade børnene er. Og så kommer der mange børn som har vandskræk – men det har de ikke når de tager herfra.

Svømning og integration i forening

På AquaCamp er der i år 101 tilmeldte børn i alderen fra fem til 12 år. Heraf er cirka havldelen nye børn, og så er der i år også 14 flygtningebørn der deltager, takket være tilskud fra bl.a. Folkeoplysningsudvalget.

Iflg. Laila Holmskov startede det med at otte flygtningebørn var tilmeldt, men der mødte 14 op mandag morgen – og dem tog vi selvfølgelig imod, fortæller svømmelederen:

 - Vi var så lidt spændte på om de kom tirsdag, men det gjorde de. Børnene står faktisk klar før der åbnes om morgenen, så det er bare skønt.

Om de 14 børn fortæller hun at én kunne svømme, tre kunne svømme lidt og de resterende ti kunne slet ikke svømme før starten på AquaCamp – nogle af dem turde dårligt hoppe i vandet:

 - Nu kan alle svømme, og er vilde med det.

Vandhunde i Slangerup Svømmehal.
Børnene er vilde med det våde element, og boldrer sig i det i flere timer hvad dag på campen.

Iflg. klubbens formand, Anne-Marie Eriksen, skyldes børnenes begejstring også at det er gået hurtigt med at blive en del af fællesskabet, hvilket har stor betydning.

 - En blev fx helt ulykkelig da han slog fingeren så den blødte. Han var nærmest utrøstelig, hvilket viste sig at være frygt for så ikke at måtte komme ud og svømme resten af ugen, fortæller Anne-Marie Eriksen.

At børnene virkelig elsker aktiviteterne underbygges af Sedra Fares på ti år.

Hun fortæller at det er smadder sjovt at være med:

 - Og så har jeg fået flere nye venner – blandt andet én jeg skal gå i skole med efter sommerferien.

Da Sedra startede på AquaCamp var hun én af de børn der ikke kunne svømme, men fem dage efter kan hun snildt klare 25 meter crawl:

 - Men så er jeg også træt når jeg kommer hjem om aftenen, så jeg sover godt, fortæller hun, og griner.

Det skræmmer hende bestemt ikke fra at ville svømme endnu mere:

 - Jeg vil gerne fortsætte til svømning efter sommerferien for at lære endnu mere, betror hun os.

Sedra Fares på AquaCamp. Foto: Kenneth Jensen.
Sedra Fares nyder at være på AquaCamp. Her ses hun midt i billedet til venstre sammen med nogle af sine kammerater på campen.

Giver nye medlemmer

Og det med medlemmer er også en faktor for foreningerne når de medvirker i sommeraktiviteterne. Det bekræfter både Laila Holmskov og Kirsten Pedersen.

 - Det handler selvfølgelig også om at tiltrække nye medlemmer, fortæller Kirsten Pedersen – og om at gøre de eksisterende endnu dygtigere.

Det er Laila Holmskov enig i, men understreger samtidig, at svømmeklubben faktisk som led i deres ønske om at fremme integrationen, tilbyder at flygtningebørnene på AquaCampen gratis kan komme og svømme i klubben den næste sæson:

 - Men det er vigtigt at understrege at intet af det var muligt uden tilskuddet fra kommunen, siger Laila Holmskov: Så det er rigtig rart at det er der.

Førstehjælp er en del af campen
Det er ikke lutter sjov og spas på AquaCampen. Fx lærer børnene også om førstehjælp i vandet.

Gammelt håndværk

Sidste stop på vores rundtur var Den Gamle Smedje i Slangerup. Her handler det ikke så meget om at skaffe nye medlemmer, men om at give børn og deres voksne en god, historisk oplevelse af hvordan en smedje arbejdede før i tiden, og hvilket sager han producerede – og det var også et hit som kunne begejstre gæsterne i smedjen, hvilket billederne herunder viser. 

Drenge på traktor i Den Gamle Smedje. Foto: Kenneth Jensen.
Drenge på traktor i Den Gamle Smedje.

Smedefaget bliver afprøvet. Foto: Kenneth Jensen.
Smedefaget bliver afprøvet.

Foto: KEJE og Svømmeklubben