Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
8. august 2016

Pas på de små i trafikken

Børnene er tilbage fra sommerferie, og derfor bliver trafikanterne nu mindet om at passe ekstra godt på skolebørnene på vejene. Det sker i Frederikssund Kommune med kampagnen ”Børn på vej”, samtidig med at politiet laver kontrol på skolevejene. 

Det skal være trygt og sikkert for kommunens skolebørn at gå og cykle til og fra skole. Desværre viser politiets kontroller hvert år at mange bilister kører for stærkt på skolevejene. Derfor vil Frederikssund Kommune sammen med Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden minde bilisterne om at være ekstra opmærksomme omkring skolerne.

 - Som barn eller ung kan det være svært at overskue den ofte kaotiske morgentrafik omkring skolerne. Derfor er det vigtigt at flere bilister sænker farten og viser hensyn, så ingen skolebørn kommer til skade i trafikken, siger Henriette Andersen fra Vej og Trafik i Frederikssund Kommune.

Politikontrol ved skolerne

Sideløbende med den landsdækkende kampagne ”Børn på vej” vil politiet fra den 8. til den 26. august 2016 sætte ind med ekstra kontrol ved mange af skolerne. Ved sidste års kontrol stoppede politiet i hele landet flere end 6.000 bilister der kørte for stærkt, 163 bilister med håndholdt mobiltelefon og 136 bilister der ikke havde spændt børnene fast.

Skolepatrulje i Jægerspris. Foto: Kenneth Jensen.
Ved flere af kommunens skoler hjælper skolepatruljen med at få skolebørnene sikkert i skole. 

13 til 16-årige særligt udsatte i trafikken

Som noget nyt sætter årets kampagne ”Børn på vej” også fokus på de ældre elever, da det er de 13 til 16-årige der kommer mest til skade i trafikken. Ifølge ulykkesstatistikkerne kommer over fem gange så mange 16-årige alvorligt til skade eller bliver dræbt i trafikken som 12-årige.

 - Når børnene bliver ældre færdes de i højere grad alene i trafikken. Men teenagere har så meget andet i hovedet end trafiksikkerhed, så når det går galt, er det ofte, fordi de er uopmærksomme, siger Gitte Aagaard, seniorkonsulent i Rådet for Sikker Trafik. Hun fortæller videre:

 - De unge tager måske nogle chancer eller glemmer at fokusere på omgivelserne når de fx kører sammen med deres venner. Derfor er det så vigtigt at vi forældre også taler trafik og laver aftaler med vores store børn, for de har virkelig brug for det.

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har lavet en ny hjemmeside, hvor forældre til både små og store børn kan få gode råd til hvordan de klæder deres børn på, så de ikke ender i en trafikulykke: www.sikkertrafik.dk/forældre.

Her vil du se kampagnen

Kampagnen ”Børn på vej” kører i ugerne 32–35. Det er Rådet for Sikker Trafik, kommunerne i Danmark og TrygFonden, der står bag.

På vejene ved landets skoler hænger kommunen plakater op med budskabet ”Børn på vej”. Plakaterne skal få bilisterne til at vise hensyn ved skolen. Samtidig har skolerne fået materialer, der skal hjælpe lærerne med at undervise i trafik. 

I TV og på nettet vil forældre til teenagere møde en kampagnefilm, der minder forældrene om, at de skal tale trafik med deres teenagere. Forældrene kan også teste deres viden om teenagere og trafik på www.sikkertrafik.dk/teenager

Politisk fokus på sikker trafik

Én ting er øget opmærksomhed fra forældres og Politiets side, kombineret med en kampagne i skoleårets første uger. Men også fra lokalpolitisk hold er der stor fokus på sikker trafik og sikre skoleveje, fortæller formand for Teknisk Udvalg, Tina Tving Stauning (A):

 - I Teknisk Udvalg er vi hele tiden optaget af at gøre vores veje i kommunen mere sikre, navnlig omkring skolerne, hvor der bliver stadig mere trafik. Blandt andet derfor har vi sidste år renoveret Kocksvej i Frederikssund med nye fortove og cykelstier, da det er en af vores mest trafikerede skoleveje. Og i år er vi netop nu i fuld sving med et stort projekt omkring Jægerspris Skole, fortæller udvalgsformanden.

Se nyhed om sikring af skolevej i Jægerspris.

 - Hertil er der de senere år gjort meget for at sikre skolevejene yderligere i forbindelse med den nye skolestruktur, og de ændrede færdselsmønstre det har givet for kommunens skolebørn, blandt andet på Marbækvej og Roskildevej i Frederikssund, Selsøvej i Skibby og Hyllestedvejen i Jægerspris, for blot at nævne nogle eksempler, siger Tina Tving Stauning, der til sidst minder om at det er vores guld der bevæger sig rundt i trafikken, og at meget ville være opnået hvis vi letter foden fra speederen og sænker farten.

Stikrydsning på Roskildevej. Foto: Kenneth Jensen.
En af de nye stikrydsninger på Roskildevej i Frederikssund.

Foto: KEJE.