Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
24. august 2016

I bølgen blå med Willumsen

En flok børn og unge løber, leger og bader på stranden ved Skagen. Det motiv er omdrejningspunktet i en ny udstilling på J.F. Willumsens Museum.

Det er billederne ”Badende børn på Skagen strand” samt ”Sol og ungdom”, der ligger til grund for J.F. Willumsens Museums nye udstilling, som åbner den 7. september 2016. Værkerne er Willumsens to hovedværker i dansk kunst og inden for nordisk vitalisme. De er fra henholdsvis 1909 og 1910 og er to farverige og livfulde værker.

Udstillingen hedder ”I bølgen blå” og med de to store værker ved siden af hinanden får museets gæster mulighed for at sammenligne malerierne, der har næsten identiske motiver. Malemåden og farveholdningen er dog forskellig, så farver og former fremstår mere kraftfuldt i det endelige værk ”Sol og ungdom” end i den mere naturalistiske generalprøve ”Badende børn på Skagen strand”.

Værket ”Sol og ungdom” hænger normalt på Göteborgs Kunstmuseum og har ikke været udstillet i Danmark i mere end 100 år. ”Badende børn på Skagen strand” har derimod ofte hængt fremme på J.F. Willumsens Museum.

Willumsen arbejdede med de badende børn som hovedmotiv i otte år og udførte på rejser til Amalfi, Bretagne og Skagen cirka 200 skitser til det store badebillede. På udstillingen kan publikum følge den omfattende tilblivelsesproces. ”I bølgen blå” inddrager desuden et udvalg af andre Willumsen-værker og perspektiverer til andre badebilleder af både P.S. Krøyer, Laurits Tuxen og Fritz Syberg.

Udstillingen åbner på J.F. Willumsens 153 års fødselsdag den 7. september 2016 og kan ses frem til den 8. januar 2017.