Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
18. august 2016

Det skal være sjovt at ha’ det sundt

Omsorgscenteret De Tre Ege i Jægerspris er hen over sommeren blevet certificeret som det kun fjerde senioridrætscenter i Danmark. Men det handler ikke kun om motion og bevægelse. På De Tre Ege skal det også være sjovt at dyrke motion.

Det er OL-dag på omsorgscenteret De Tre Ege i Jægerspris, og de knap 50 beboere er stort set alle i gang med en eller anden form for aktivitet. Dagen er faldet sammen med en af sensommeren bedste dage rent vejrmæssigt, så aktiviteterne kan afvikles både inde og ude. Der bliver blandt andet fisket i fiskedam, trillet kugler og kastet med flødeskumsindsmurte kiks efter levende mål. Måske ikke helt klassiske olympiske discipliner, men så meget desto mere egnet til at bringe smilet frem.

Aktivitetsmedarbejder Rikke Stage var det levende mål, der blev kastet efter med kiks og flødeskum. Her har Jette Sørensen haft held med en fuldtræffer.Aktivitetsmedarbejder Rikke Stage var det levende mål, der blev kastet kiks og flødeskum efter. Her har Jette Sørensen haft held med en fuldtræffer.

Stort fokus på bevægelse

Certificeringen som senioridrætscenter sker gennem Dansk Arbejder Idrætsforbund (DAI) og bliver givet til omsorgscentre, der opfylder en række krav til omfanget og kvaliteten af aktiviteter og bevægelse. Dels skal der være mindst tre ugentlige aktiviteter indenfor ældreidræt, og dels skal der være kvalificerede instruktører for at sikre en høj faglighed. Og det er netop tilfældet på De Tre Ege hvor en ergoterapeut, en pædagog og fire aktivitetsmedarbejdere varetager de mange aktiviteter for de ældre.

- Vi sætter barren højt – der skal være mange aktiviteter, fortæller pædagog Stine Stokholm Lunn og tilføjer:

- Men det er vigtigt, at man også får et smil og et grin og har det sjovt med hinanden, mens man laver aktiviteterne. Vi lægger stor vægt på det sociale element, så træning er også sjov og ballade med hinanden, understreger hun.

Mange muligheder

På omsorgscenteret i Jægerspris kan de ældre vælge mellem blandt andet trappetræning, stolefitness, fodbold, rytmik eller en cykeltur med en af centerets frivillige på en af duo-cyklerne.

- Formålet er at tilbyde en forebyggende træning, så man vedligeholder sin styrke, evner og balance, fortæller Stine Stokholm Lunn og understreger, at der ikke kun er fysisk udfordrende aktiviteter for de ældre, men også ting som biograf, nørkleklub og et ugentligt besøg af børnene fra børnehaven.

Bare man har lyst

Ved OL-fiskedammen trækker Anne-Lise Brændegaard den ene fisk op efter den anden med det lille fiskenet. På rekordtid har hun tømt bassinet for fisk og giver sit besyv med om aktiviteterne:

-Vi har masser af adspredelse her på centeret. Vi kan både spille petanque og kegler, og så er der også nogle gode fester, fortæller hun og tilføjer:

- Så hvis man selv vil og har lyst til det, så behøver man bestemt ikke at kede sig, fastslår Anne-Lise Brændegaard, inden hun fortsætter til næste OL-disciplin.

Anne-Lise Brændegaard er ved at sætte ny rekord i fiskedammen.Anne-Lise Brændegaard er ved at sætte ny rekord i fiskedammen.

Fakta
De Tre Ege har flere års erfaring med at etablere aktiviteter og samarbejde med frivillige. Denne indsats blev styrket yderligere med gennemførelse af FART projektet, som var en del af Handleplan for Ældre 2011-2015, og som satte yderligere fokus på Frivillighed, Aktiviteter, Rehabilitering og Træning. I den forbindelse blev der også ansat terapeutisk personale til at understøtte den udvikling. Det er dette målrettede arbejde de sidste år, som har været med til at sikre De Tre Eges certificering som senioridrætscenter. Der findes i alt kun fire af disse centre i Danmark.

Alle centerets beboere blev aktiveret i løbet af OL-dagen, og heldigvis kunne en del af aktiviteterne foregå udendørs i det gode vejr.Alle centerets beboere blev aktiveret i løbet af OL-dagen, og heldigvis kunne en del af aktiviteterne foregå udendørs i det gode vejr.

Indendørs blev der trillet kugler og hygget i den gode OL-stemning.Indendørs blev der trillet kugler og hygget i den gode OL-stemning.

De fire boenheder repræsenterede et nordisk land hver. Boenhed F flagede derfor med det Islandske flag.De fire boenheder repræsenterede et nordisk land hver. Boenhed F flagede derfor med det Islandske flag.

Boenhed A illustrerede med lego at der blev holdt OL på De Tre Ege.Boenhed A illustrerede med lego, at der blev holdt OL på De Tre Ege.