Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
5. august 2016

3.300 nye LED-gadelamper i Frederikssund Kommune

Frederikssund Kommune har netop gennemført første fase i udskiftningen af gamle strømslugende gadelamper til strømbesparende LED-lamper, som er væsentligt billigere i drift.

I Frederikssund Kommune er der ca. 10.500 gadelamper i alt. Indtil videre har cirka 3.300 af disse fået skiftet deres gamle lysstofrør eller kviksølvholdige pærer ud med nye strømbesparende og mere miljøvenlige LED-lamper. Dermed er første fase af udskiftningen af de gamle lyskilder færdig.

Investeringen tjener sig hurtigt ind

 - Udgifterne til de nye gadelamper ventes at tjene sig ind på blot syv år, fortæller Henrik Kjær, der er specialist i Vej og Park hos Frederikssund Kommune. Den korte tilbagebetalingstid skyldes, at LED-lamperne har et energiforbrug på under det halve at de gamle lyskilder, og samtidig har LED-belysningen også en markant længere levetid. Det er altså en ganske god forretning for kommunen at skifte de gamle gadelamper ud, og den forventede besparelse på energiforbruget skal således være med til at finansiere udskiftningen af de resterende gamle gadelamper.

Mulighed for styring af lyset

Udover en væsentlig besparelse i energiforbruget er der også andre fordele ved de nye LED-gadelamper. De elektroniske styringsbokse, som bliver monteret sammen med lamperne, giver mulighed for at Henrik Kjær kan regulere lysstyrken i den enkelte lampe enkelt og hurtigt.

 - På en boligvej kan vi f.eks. have fuldt blus på lamperne i aftentimerne, hvorefter vi kan sænke lysstyrken til 50% om natten. Når vi sænker lysstyrken giver det en yderligere nedsættelse af energiforbruget og øger samtidig lampernes levetid, fortæller Henrik Kjær.

Styringssystemet giver operatøren mulighed for at justere lysstyrken i hver enkelt gadelampe fra en mobiltelefon og er i øjeblikket i en testfase, hvor forskellige belysningsprofiler skal afprøves forskellige steder.

Anderledes lys

 - De gamle gadelamper havde mere spildlys, hvorimod de nye LED-lamper giver et mere koncentreret lys, forklarer Henrik Kjær og tilføjer:

 - Det kan for nogen se ud som om, at der er mørke pletter på fortovet mellem gadelamperne, men det skyldes blot, at det oplyste område får et kraftigere lys end med de gamle lamper.

De nye lamper giver altså et lidt anderledes lys, som man måske lige skal vænne sig til – men lyset er både billigere og mere miljøvenligt, end det de gamle lamper leverede.

Henrik Kjær med gadelampen lille københavner fra phillips
Henrik Kjær viser en af de nye gadelamper, som bl.a. er sat op i Strandstræde i Slangerup. I fagsproget går denne lampe fra Phillips under betegnelsen ”Lille Københavner”.

Strandstræde Slangerup
Nye LED-lamper er monteret bl.a. i masterne i Strandstræde i Slangerup.