Frederikssund Kommunes logo
11. april 2016

Nyt lyslaboratorium i Vinge

På cykel- og gangstien mellem St. Rørbæk og den kommende station i Vinge har Frederikssund Kommune sat en række nye intelligente gadelamper op som et forsøg.

Det er Phillips Lighting Denmark A/S der står bag teknologien i de 20 nye intelligente gadelamper, som fremover skal kaste lys over cykel- og gangstien fra St. Rørbæk til den kommende S-togsstation i Vinge. Inden længe vil strækningen med de nye gadelamper blive forlænget til også at inkludere Deltavejen, der netop nu er ved at blive anlagt i det første beboelseskvarter i byen Vinge.

Stien fra St. Rørbæk mod nord ved tusmørke
Stien fra St. Rørbæk mod nord ved tusmørke

Intelligent lys

De nye gadelamper har – udover det stærkt strømbesparende LED-lys – en indbygget sensor, som registrerer trafikken på stien. De nye gadelamper tænder ikke automatisk ved lygtetændingstid som andre traditionelle gadelamper gør. Når alt andet lys tænder, starter disse armaturer op på 20 %. Først når sensoren registrerer bevægelse på stien tænder lyset op på 100 %, og dæmper ned til 20 % igen når der ingen bevægelse er. Det giver den tryghed, at man tør bevæge sig ind på stien, frem for hvis der ikke var lys. Samtidig har man en fornemmelse af om der er andre på strækningen. Med opsætningen af de intelligente gadelamper er området ved Vinge dermed blevet et levende laboratorium for test af intelligente lysløsninger.

- Vi har valgt ikke kun at fokusere på det funktionelle, men også at tænke æstetik og oplevelse ind i denne strækning, fortæller Kim Luu, der er projektleder i Frederikssund Kommune og tilføjer:

- Ved hjælp af smart teknologi kan vi forene flere hensyn. Dels skal fodgængere have mulighed for at stoppe op på strækningen uden at blive generet af blænding fra lyset, og samtidig skal hurtigkørende cyklister føle sig trygge. Samtidig opnår vi en markant besparelse på elforbruget, fastslår Kim Luu.

Lighting Metropolis

Frederikssund Kommune er med i det EU-støttede projekt ”Lighting Metropolis”, som dækker hele Øresundsregionen. Her er kommuner, regioner og private firmaer gået ind i et partnerskab, der skal udvikle og teste bedre og mere intelligente lysløsninger i byer. Dermed er en del af de nye gadelamper finansieret af EU-midler, og Frederikssund Kommuner er kommet på landkortet over byer der er med helt fremme i udviklingen af fremtidens belysning.

Læs mere om ”Lighting Metropolis” her (engelsk).

De nye gadelamper bruger LED-teknologi, der er stærkt strømbesparende.
De nye gadelamper bruger LED-teknologi, der er stærkt strømbesparende.