Gå til sidens indhold
Frederikssund Kommunes logo
17. april 2016

Borgerne tog skraldet

Under overskriften Ren By 2016 valgte en gruppe borgere sammen med Danmarks Naturfredningsforening søndag den 17. april at trodse vejret og samle henkastet affald.

Formålet med indsamlingen er iflg. Ole Norden Andersen, koordinator for indsamlingen i Frederikssund og i øvrigt tidligere formand for lokalkomitéen i Danmarks Naturfredningsforening, at gøre opmærksom på alt det affald der smides i naturen:

 - Det er jo det vi i gamle dage ville kalde skovsvin, så vi håber vores årlige indsamlingskampagne medvirker til at folk forhåbentlig tænker sig lidt mere om før de bare smider affald fra sig på deres vej.

Koordinator Ole Norden Andersen (i midten) deler sække og snappere ud. Foto Kenneth Jensen
Koordinator Ole Norden Andersen (i midten) deler sække og snappere ud.

Det synspunkt bakkes op af borgmester John Schmidt Andersen, der sammen med byråds- og folketingsmedlem Hans Andersen også var mødt op ved Park Bio i Frederikssund på en kold og stormende søndag formiddag:

 - En ren by er nu engang mere indbydende, og vi har alle et fælles ansvar for at hjælpe til med at holde byen ren, siger borgmesteren mens vi går rundt i Bløden i Frederikssund og samler affald. Og der er nok at komme efter, så sækkene bliver hurtigt fyldt.

Borgmester John Schmidt Andersen samler affald i Bløden. Foto Kenneth Jensen.
Borgmester John Schmidt Andersen samler affald i Bløden.

Vi stopper ved en skraldespand, som ironisk nok er stort set tom.

 - Kommunen gør sit ved at opstille skraldespande synligt på steder hvor vi ved der komme mange mennesker, og vi sørger for de bliver tømt. Men det kræver folk bruger dem, siger John Schmidt Andersen.

God idé med indsamling

Det var ikke kun borgmesterens sæk der hurtigt begyndte at se fuld ud. Det gjorde Anni Andersens sæk også. Hun var én af de borgere der var mødt op i Frederikssund. 

 - Jeg så om indsamlingen i avisen, og syntes det var en god idé, fortæller hun.

 - Selv kommer jeg meget i Ådalen, og syntes det er et pragtfuldt område, men jeg kan jo også se hvor meget skidt der ligger, så det vil jeg da gerne hjælpe med at fjerne.

Iflølge Ole Norden Andersen er det nok tiende gang eller mere, at Danmarks Naturfredningsforening laver affaldsindsamling, og igen i år sker det i samarbejde med Vej og Park-afdelingen i Frederikssund Kommune.

Så mange år har Anni Andersen ikke deltaget. Det er hendes første år:

 - Jeg har jo godt kendt til indsamlingerne de foregående år, men har desværre været forhindret. Men i år passede det ind i mine planer, og så får jeg lidt frisk luft samtidig, siger hun og smiler.

Anni Andersen er med til indsamlingen for første gang. Foto Kenneth Jensen.
Anni Andersen i gang med at samle affald i Ådalen og ved Park Bio.

500 kilo affald

Da indsamlingen var omme kunne formand for Danmarks Naturfredningsforening i Frederikssund, Knud Eskesen, gøre status over de seks indsamlinger der har været i Frederikssund kommune:

 - I alt har 83 voksne og ti børn deltaget. Der var især stor lokal opbakning i Skibby, hvor Skibby aktive var aktive. Men også i Jægerspris og Slangerup var der pæn lokal opbakning.

 - Selv i Store Rørbæk og Lyngerup var folk kommet ud i det blæsende og kolde forårsvejr, fortæller formanden, der på trods af at han godt kunne have ønsket sig en lidt større opbakning til arrangementet i navnlig Frederikssund er godt tilfreds med dagens indsamling.

Samlet er der fjernet cirka 500 kg affald, 270 dåser og omtrent 50 glasflasker. Ud over dåser og flasker er der især samlet plast, papir og engangsemballage.

Foto: KEJE.