Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
18. november 2015

Bro over Roskilde Fjord får sit navn

Fredag den 20. november kl. 12.30 til 13.00 bliver det offentliggjort, hvad den kommende bro over Roskilde Fjord i Frederikssund Kommune skal hedde.

Det sker i Transport- og Bygningsministeriet, hvor vinderen af den navnekonkurrence som blev udskrevet tilbage i foråret 2015, vil blive afsløret.  

I alt 447 har indsendt forslag til navnet på den kommende bro over Roskilde Fjord. Heraf var der 212 unikke forslag til et navn, mens 43 personer har indsendt vindernavnet.

- Det hører til de sjældne begivenheder at vi skal navngive broer i Danmark. Sidste gang var Øresundbroen i 2000, og nu er vi så parate til at skrive endnu lidt Danmarkshistorie og løfte sløret for hvad den kommende bro over Roskilde Fjord skal hedde,  siger Transport- og Bygningsminister Hans Christian Schmidt.

I Danmark er der tradition for at navngive broer ud fra to principper. Enten ud fra broens geografiske placering – det kan være efter sund, bælt, fjord eller andet, de passerer hen over. Nogle eksempler er Vildsundbroen, Aggersundbroen, Vejlefjordbroen og Langelandsbroen.

Det andet princip er at broen får navn efter en kongelig.  Et par eksempler er Kong Frederiks lX’s Bro og Dronning Alexandrines Bro.

Mange har indsendt forslag ud fra de to principper, men der er også modtaget en del mere specielle navne, så som V-pille broen, Regnbuen og Nye Viking.

I alt 43 personer har indsendt vindernavnet, og derfor er vinderen af præmien udtrukket af konkurrencens jury. Den heldige vinder får præmien på 5000 kr. overrakt hos ministeren.

Dommerkomitéen bestod af Bente Holmberg, formand for Stednavneudvalget, institutleder på Nordisk Forskningsinstitut KU, John Schmidt Andersen, borgmester i Frederikssund Kommune samt Per Jacobsen, direktør i Vejdirektoratet.

Medier og privatpersoner er velkomne til at deltage ved offentliggørelsen.

Tilmelding kan ske til pressechef i Transport- og Bygningsministeriet Mette Gerlach på meg@trm.dk