Gå til sidens indhold
Frederikssund Kommunes logo
29. november 2015

Julelys og godter

I den forgangne weekend holdt julen og den søde julestemning for alvor sit indtog i kommunen da der blev tændt lys i byernes juletræer og juleudsmykning.

Fremmødet var da også pænt både i Skibby og Frederikssund fredag eftermiddag, og i Jægerspris og Slangerup søndag. Det var ellers hårde odds arrangørerne var oppe imod alle steder, da fredag også var Black Friday der lokkede med alle sine tilbud og fristelsen om at shoppe billige julegaver i god tid. Søndag meldte stormen ”Gorm” sin ankomst med varsel om farligt vejr i hele kommunen ud på aftenen.

Men ingen af delene skræmte altså folk – eller måske var fristelsen for julekager og en pose med julegodter til børnene bare for stor? 

Folk varmer sig ved spejdernes bål i SKibby. Foto: Kenneth Jensen.
Folk varmer sig ved spejdernes bål i Skibby.

Julemand i hesteoptog

I Skibby tændtes træet af selveste julemanden fredag kl. 16.00. Forinden var han ankommet i hestevogn med et helt følge af nisser til hest.

Julemand med følge ankommer til Bymidten i Skibby. Foto: Kenneth Jensen
Julemand med følge ankommer til Bymidten i Skibby.

Efter at være kommet igennem et sandt hav af børn, der alle gerne ville betro julemanden hvad de ønskede sig til jul, blev han hejst til vejrs for at tænde juletræet, og bagefter var der godteposer til alle børn og barnlige sjæle.

Julemanden lytter til børnenes ønsker. Foto: Kenneth Jensen.
Julemanden lytter til børnenes ønsker.

Træet tændes i Skibby. Foto: Kenneth Jensen.
Træet tændes i Skibby.

Alle gode gange tre…

I Frederikssund blev juletræet traditionen tro tændt af byens borgmester. Det gjorde han fredag kl. 17.00, og for tredje år i træk var det i år igen ved Vandkunsten midt på Gågaden. Det var nu lidt genstridigt, det gode træ. Faktisk måtte borgmester John Schmidt Andersen tælle ned sammen med alle børnene tre gange, før det lykkedes at få lys i træet.

Før da havde han holdt en kort tale for alle de fremmødte, og Musikskolens elever og Harmoniorkester underholdt med nogle af julens populære sange.

Musikskole og Harmoniorkester i Frederikssund. Foto: Kenneth Jensen.
Musikskole og Harmoniorkester i Frederikssund.

Også i Frederikssund var der pænt fremmøde. Foto: Kenneth Jensen.
Også i Frederikssund var der pænt fremmøde.

I sin tale takkede borgmesteren folk for at være kommet, for den fine underholdning, og sagde blandt andet også at jul er hyggens, børnenes og hjerternes tid:

 - Det er så dejligt til jul. Vi rykker sammen, og vi har det rigtig hyggeligt med hinanden. Det skal vi bruge julen til, og huske at give os tid til.

 - Der er mange der har deltaget frivilligt ved arrangementet i dag, og havde vi ikke de mange frivillige sjæle i vores kommune, så var der mange ting der ikke kunne lade sig gøre. Men frivilligheden går langt ud over julen, og vi kan ikke rose de frivillige nok for det arbejde de gør hele året. Det skaber sammenhold.

 - I dag er jo også Black Friday. Den kan vi bruge til at skabe lidt handel i vores byer, og der er nok nogle handelsdrivende der håber vi kigger forbi og bruger lidt penge i deres forretninger. Lad os huske det; det er også med til at skabe sammenhold i kommunen. 

John Schmidt Andersen tænder byens juletræ. Foto: Kenneth Jensen
John Schmidt Andersen tænder byens juletræ. Det lykkedes i tredje forsøg.

Lys og varme midt i orkanens øje

Helt så dramatisk var det måske ikke, men DMI havde faktisk varslet farligt vejr og storm med vindstød af orkanstyrke. Så der var nok andre end kommunens udsendte, der havde holdt flittigt øje med vejrudsigten hele søndagen og tænkt: Bare træer og julepynt nu ikke blæser ned om ørene på os :-)

Så slemt stod det heldigvis ikke til i hverken i Jægerspris eller Slangerup søndag eftermiddag, selv om det da var begyndt at trække sammen og blæse lidt op.

I Jægerspris var det traditionen tro Valter Simonsen fra Jægerpris Amatør Scene (JAS) der styrede løjerne på scenen foran Kulturhuset Rejsestalden. Også her krævede det tre forsøg at få lys i træet, så der må være noget magisk ved det tal når det handler om juletræer.

Valter Simonsen fr JAS tænder juletræet. Foto: Kenneth Jensen
Valter Simonsen fra JAS tænder juletræet i Jægerspris.

Forinden havde JAS også optrådt på scenen foran kulturhuset, og der var både julebazar, julemarked og linedance ved det lille kulturhus.

Og selvfølgelig kiggede julemanden også forbi i Jægerspris med masser af godteposer til de mindste. 

Julemanden deler godteposer ud. Foto: Kenneth Jensen.
Julemanden deler godteposer ud fra scenen foran Kulturhuset Rejsestalden.

I Slangerup var der også både julemand, nisse-DJ, brandbiler og byens historiske vægtere til at se til at alt gik rigtigt til da træet skulle tændes kl. 17.00 foran administrationscenteret på Kongensgade.

Kirkens kor og vægterne saynger julen ind i SLangerup. Foto: Kenneth Jensen.
Kirkens kor og vægterne synger julen ind i Slangerup.

Forinden underholdt Slangerup Kirkes kor, og både formand for CItyforeningen, Peter Nielsen, og sognepræst Caja Winterø holdt korte taler, hvor de dels opfordrede folk til at huske at støtte de lokale erhvervsdrivende - navnlig i julemåneden - men også huske på sammenholdet og trygheden som julen er udtryk for.

Selve træet sørgede de lokale brandfolk for at tænde med fyrværkeri fra træets top.

Juletræet tændes med fyrværkeri. Foto: Kenneth Jensen.
Juletræet tændes med fyrværkeri. Foto: Kenneth Jensen.

Rådhuspladsen i Slangerup med tændt juletræ. Foto: Kenneth Jensen.
Rådhuspladsen i Slangerup med tændt juletræ.

Foto: KEJE.