Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
11. marts 2015

80 fireårige indviede kulturspor

I 2014 tog Uddannelsesudvalget initiativ til et toårigt udviklingsprojekt under overskriften ”Kulturstier”. Projektet skal undersøge hvordan kultur- og naturinstitutioner i Frederikssund Kommune kan bidrage til læring og inspiration i kommunens børnehuse.

Siden da er det blevet til fem forskellige forløb hvor børnenes nysgerrighed og sanser er kommet vidt omkring i litteraturen, naturen, billedkunsten, musikken og kulturarvens verdener.

Forløbene er blevet til i et samarbejde mellem pædagogisk-, natur- og kulturfagligt personale. Syv børnegrupper har i projektets første år betrådt stierne, og på deres egen måde givet feedback.

Fra projektets start har designer Birte Dalsgård været tilknyttet projektet, og hun har udviklet en hands-on formidlingsstation som børn og forældre fremover vil få glæde af på kommunens fire biblioteker.

Børn i snak med designer Birte Dalsgård. Foto: Kenneth Jensen.
Børn i snak med designer Birte Dalsgård ved onsdagens fernisering.

Fernisering med sang og musik

I dag blev udstillingen og formidlingsstationerne så indviet på Børnebiblioteket i Frederikssund. Det skete med tale af formand for Uddannelsesudvalget, Anne-Mette Risgaard Schmidt (V), og med sang og musik. Den del stod Musikskolen for sammen med børn fra Skibyssen og Bakkegården – og alle de andre børn fra børnehusene Maglehøj, Højvang, Ådalen, Kroghøj, Møllevang der har medvirket i projektet.

Musikskolen og børn fra Skibyssen og Bakkegården. Foto: Kenneth Jensen.
Musikskolen og børn fra Skibyssen og Bakkegården.

Musikerne optræder og børnene synger med. Foto: Kenneth Jensen.
Musikerne optræder og børnene synger med.

Ud over børnehusene har de kommunale kulturinstitutioner J.F. Willumsens Museum, Musikskolen, Frederikssund Museum Færgegården, Naturværkstedet Fasangården og Frederikssund Bibliotekerne deltaget.

En skarp vision

I sin tale til alle de fremmødte børn og voksne kom Anne Mette Risgaard-Schmidt blandt andet ind på visionen for børn- og ungeområdet i Frederikssund Kommune, hvori også baggrunden for kulturstierne skal findes:

 - Vi har en vision om at alle børn og unge skal udfordres, så deres potentiale udnyttes bedst muligt. Og det er ikke kun fagligt og social, men også kulturelt. Derfor var vi i Uddannelsesudvalget ikke i tvivl om at vi gerne ville bevilge nogle penge til at få et fokus på kultur også for vores børnehavebørn.

 - Projektet startede med at hedde kulturkuffert – inspireret til at IT-kufferten, men blev siden hen udviklet til at hedde Kulturstier. Det syntes jeg var et godt udtryk, for det handler om at give jer børn nogle muligheder for at gå på opdagelse i vores kultur- og naturinstitutioner, og få nogle oplevelser der skal bidrage til jeres læring og udvikling, og som I ellers ikke havde fået.

 - Senere er det også meningen at kombinere projektet med den IT-kuffert I har i alle børnehusene – og det giver god mulighed for at kombinere noget af den moderne teknologi med de kulturelle oplevelser.

Anne-Mette Risgaard Schmidt byder velkommen. Foto: Kenneth Jensen.
Anne-Mette Risgaard Schmidt taler til alle de fremmødte børn og voksne.

Projektet fortsætter

Efter sommerferien skal alle kommunens fireårige ud på stierne, for projektet er nemlig langt fra slut.

I takt med at børnehusenes færden på Kulturstierne vil de producere forskellige udstillinger til formidlingsstationerne, som så vil kunne opleves på bibliotekerne.

Tid til at udforske formidlingsstationerne. Foto: Kenneth Jensen.
Efter indvielsen var det tid til at udforske formidlingsstationerne. 

Børnene udforsker udstilliingen. Foto: Kenneth Jensen.

Foto: KEJE.