Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
22. maj 2015

Blå Nat med verdensrekord

Der er helt sikkert blevet skævet til vejrudsigten for Jægerspris den sidste uge for Blå Nat er bare ikke det samme i regnvejr.

Heldigvis viste vejrguderne sig for første gang i en uges tid fra sin nådige side, og kastede masser sol og lidt forårsvarme ned over byen fredag, da den årlige kulturnat løb af stablen. Men kan næsten fristes til at hævde at pinsesolen dansede et par dage for tidligt.

Der var godt fyldt op foran Rejsestalden. Foto: Kenneth Jensen.
Der var godt fyldt op foran Rejsestalden.

Et view over hovedgaden i Jægerspris. Foto: Kenneth Jensen.
Et view over hovedgaden i Jægerspris kl. 20.30.

Her kunne man både opleve et nyt forsøg på at sætte verdensrekord i at ligge i planke, få vasket sine fødder af sognepræsten, se Jægerspris Mølle indefra, og naturligvis overvære årets kulturstok blive overrakt på scenen ved Kulturhuset Rejsestalden. 

160 år gammel mølle

De fleste har nok kørt forbi den og betragtet den – Jægerspris Mølle, som ligger der på sin markante placering på toppen af byen. Måske har du også gået en tur rundt om den? Men ligesom jeg selv har de færreste nok været inde og se den.

Kværnen hvor melet males. Foto: Kenneth Jensen.
Den ene af møllens tre kværne hvor melet males.

Som led i Blå Nat holdt møllelavet åbent hus, og bød indenfor i den 160 år gamle mølle, der var i drift de første 99 år, fra den stod færdig i 1855 og indtil 1954.

Møllen er en stor såkaldt Hollandsk mølle, der er opført af Kong Frederik den VII. Den har et vingefang på 24,7 meter og var fæstemølle under Jægerspris Slot. Med til møllen hørte et bageri på Møllegården som fungerede frem til 1964.

Selve gården blev revet ned i 1976, men møllen selv blev restaureret i årene fra 1966 til 1969, og har siden fungeret som museumsmølle, ejet af først Jægerspris og siden Frederikssund Kommune.

Møllen drives i dag af Jægerspris Møllelav som en gruppe frivillige, lokale borgere. Én af dem er Svend-Aage som viste rundt i møllen fredag eftermiddag.

Han fortæller blandt andet at det har knebet lidt med at få folk der interesserer sig for at drive og vedligeholde møllen. Men efter man sidste år valgte at stifte møllelavet så er der kommet 13-15 nye til. Så ambitionen er at få møllen fuldt funktionsdygtig i år, så den kan komme til at male korn nogle gange i løbet af sommeren.

Læs mere om møllen på dens hjemmeside.

Åben mølle

Ud over ved Blå Nat kan man fra den lørdag den 20. juni 2015 til den 8. august 2015 besøge møllen fra kl. 13.00 til 16.00 hver lørdag. Entréen er 20 kroner for voksne.

Vægt og tragt til fyldning af melsække. Foto: Kenneth Jensen.
Vægt og tragt til fyldning af melsække.

De store tandhjul på møllens loft. Foto: Kenneth Jensen.
De store tandhjul på møllens loft.

Møllehatten - taget - set indefra. Foto: Kenneth Jensen.
Møllehatten - taget - set indefra.

Kulturstok

Et af de faste indslag ved Blå Nat er overrækkelsen af årets Kulturstokpris til en person der har gjort noget særligt for det lokale kulturliv i Jægerspris.

Årets pris blev overrakt af tidl. borgmester Ole Find Jensen, Hardy Hansen, Ruth Rasmussen og Niels Sømand, og blev givet til Anja Boe Manley der til daglig er leder af Kulturhuset Rejsestalden.

Ole Find Jensen overrækker Anja Boe Manley Kulturtokken. Foto: Kenneth Jensen.
Ole Find Jensen overrækker Anja Boe Manley Kulturstokken.

Ole Find Jensen motiverede blandt andet prisen med at Anja Boe Manley i den grad har udvidet og udviklet Rejsestaldens muligheder og aktiviteter:

 - Det er fantastisk at se hvor meget der sker og hvor omfattende et program der er. Se blot på Rejsestaldens kulturprogram. Det sker jo ikke af sig selv. Det sker fordi vi oplever en ledelser der er med til at understøtte det frivillige arbejde, og som sikrer at kreativitet, visioner, foretagsomhed og igangsættelse af nye aktiviteter er i højsædet.

 - Det synes jeg at Anja som leder skal have en stor tak for.

Anje Boe Manley holder takketale. Foto: Kenneth Jensen.
Anje Boe Manley holder takketale. 

Det var en meget overrasket kulturhusleder der modtog prisen og takkede for den:

 - Jeg må nok sige at jeg er blevet taget med bukserne nede. Tusind tak for prisen alle sammen.

 - Det er en stor fornøjelse for mig at være her i Rejsestalden. Det er en stor opgave at løfte, og det gør man jo ikke alene, så jeg vil gerne takke de 40 frivillige i vores staldfolk. Uden dem, så kan vi ikke lave alt det her.

Verdensrekord i planke

Årets kulturnat bød som sagt også på nyt verdensrekordforsøg i at ligge i planke. Det stod Tom Hoel for. Han lykkedes med det samme forehavende sidste år i Frederikssund, hvor han den 13. juni lå i planke i tre timer og otte minutter, men ganske kort efter blev frarøvet rekorden igen af kineseren Mao Weidon der klarede fire timer og 26 minutter.

Målet fredag var derfor fire timer og 30 minutter for Tom Hoel.

Tom Hoel i gang med at sætte ny verdensrekord. Foto: Kenneth Jensen.
Tom Hoel i gang med at sætte ny verdensrekord.

Det nåede han ikke helt, men en ny verdensrekord blev det alligevel til. Rekordforsøget startede kl. 16.03 og sluttede præcis fire timer og 28 minutter senere, så han satte ny rekord ved at holde ud to minutter længere end Mao Weidon.

Ingen Blå Nat uden biludstilling

Vi slutter af med et luftfoto af biludstillingen foran Jægerspris Amatør Scene (JAS). Den er efterhånden blevet en tradition, og i år var der ekstra mange biler med, hvorfor den var flyttet fra parkeringspladsen ved Rejsestalden til Møllevej i stedet.

Det var man ikke kede af i JAS, for det trak iflg. teatrets formand, Per Gottlieb, mange mennesker op i gaden og ind i teatret, hvor man ud over at sælge kaffe, hjemmebag og billetter til sæsonens teaterforestillinger, også havde salg af patchwork.

Udstilling af biler på Møllevej foran JAS. Foto: Kenneth Jensen.
Udstilling af biler på Møllevej foran JAS.

Foto: KEJE.