Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
7. juni 2015

Nyt tag på Selsø Slot indviet

Herregårdsmuseet Selsø Slot ved Skibby er oprindelig opført i 1576 af Jakob Ulfeldt i hollandsk renæssance. 170 år senere blev det ombygget af Christian Ludvig von Plessen, hvilket indebar at alle de oprindelige renæssanceudsmykninger såsom trappetårnet midt på facaden og de svungne sandstensgavle blev fjernet.

Slottet blev forladt i 1829, og henstod i forfald indtil 1972 hvor en restaurering blev iværksat, og siden 1973 er der ad hoc foretaget små og store restaureringer som midlerne nu har rakt til.

Husets tag var imidlertid godt medtaget efter angreb af råd og hussvamp som følge af utætheder i taget, og en udbedring var bydende nødvendig hvis huset skulle reddes.

13,5 millioner fra A.P. Møller Fonden

Derfor faldt A.P. Møller Fondens donation i foråret 2014 på 13,5 mio. kr. til netop tag og fag på - om man så må sige - et tørt sted. Ud over nyt tag bruges en del af pengene også på en formidlingsplan for Selsø Slot som museumsleder Louise Sebro har udarbejdet, og som tematisk lægger an på herregårdsliv anno 1730-1830. 

Søndag den 7. juni 2015 kunne museumsleder Louise Sebro og borgmester John Schmmidt Andersen (V) indvi det nye tag, som akitekt Søren Lundqvist har ledet restaureringen af.

John Schmidt Andersen og museumsleder Louise Sebro. Foto: Kenneth Jensen
Borgmester John Schmidt Andersen og museumsleder Louise Sebro indviede det nye tag ved trappeopgangen til loftsrummet.

I sin velkomst glædede Louise Sebro sig over at der var kommer så mange mennesker, og takkede A.P. Møllers Fond for den fantastiske bevilling der har muliggjort restaureringen:

 - Fondens midler sikrede at vi kunne få et nyt tag her på Selsø, men også at vi kan komme i gang med at indrette vores portbygning til bedre publikumsfaciliteter og faciliteter for museets daglige drift. Det er det næste projekt vi går i gang med inden længe.

 - Selve restaureringen af taget har været en utroligt spændende proces, som er foregået under ledelse af arkitekt Søren Lundqvist. Han giver et par rundvisninger, og kan fortælle alt om restaureringen. Og for fremtiden vil det være sådan at man som en del af rundturen på museet kan komme op på loftet og se taget. Så der sker virkelig noget nyt her på museet.

Det nye tag på Selsø Slot. Foto: Kenneth Jensen.
Det nye tag.

Det nye tag fra en 'skæv' vinkel. Foto: Kenneth Jensen.
Det nye tag fra en 'skæv' vinkel.

Central del af lokalt kulturliv

Borgmester John Schmidt Andersen glædede sig over at være til stede i de smukke omgivelser, og tænkte lidt tilbage til han var på besøg for en del år siden hvor det hele stadig lidt lignede et hønsehus - hvad det var en del år før restaureringen blev påbegyndt.

 - Så det er et levende bevis på hvor langt I er nået, og hvor fantastisk her er blevet. Men det er også et flot bevis på den dygtighed der bliver lagt i arbejdet, og i at søge fonde og donationer - hvad enten slottet skal renoveres eller historien om det skal formidles.

 - Vi er fra kommunens side stolte over og taknemmelige for den indsats i yder herude. I gør hvad man kan for at holde liv i slottet til gavn for både kommunens borgere og turismen. Og slottet er en central del af kommunens kulturliv.

 - Også en stor tak til Selsø Slots venneforening der er med til at gøre en stor indsats for at skabe oplevelser på og omkring slottet. Det falder også fint i tråd med vores nye turismestrategi, der satser på at skabe oplevelser for danske og svenske familier som søger aktive oplevelser med udgangspunkt i kulturen og naturen.

Efter talerne fik alle de fremmødte som lovet adgang til ved selvsyn at betragte det nye tegltag og den renoverede tagkunstruktion på tætteste hold fra slottets loft, mens arkitekt Søren Lundqvist svarede på folks spørgsmål, og selv berettede om tidens byggeskik i 1600-tallet.

John Schmidt Andersen i snak med arkitekt Søren Lundqvist. Foto: Kenneth Jensen.
Arkitekt Søren Lundqvist fortæller om taget.

En anden nyskabelse på slottet er det arbejdende køkken i slotskælderen. Her huserer kokken Elisabeth Holm Nielsen resten af sommeren, hvor hun vil frembringe retter fra en svunden tid - i dag stod den på æblebudding, der skal simre over åben ild i små to timer. Så smagsprøver blev det ikke til i dag, men lækkert så det ud - og det duftede også sådan.

Elisabeth Holm Nielsen laver æblebudding fra 1700-tallet. Foto: Kenneth Jensen.
Elisabeth Holm Nielsen instruerer borgmesteren i at lave æblebudding fra 1700-tallet.

Foto: KEJE.