Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
2. juni 2015

Historisk Vingesus i ny by

I forbindelse med etableringen af S-togsstationen i centrum af Vinge har arkæologer fra Roskilde Museum afdækket resterne af et 46 meter langt og syv meter bredt hus fra bondestenalderen.

Iflg. museumsinspektør og arkæolog Palle Østergaard Sørensen fra Roskilde Museum er huset et såkaldt to-skibet langhus, og kan ud fra sin størrelse og grundform dateres til slutningen af bondestenalderen cirka 2.000 f.Kr.

 - Langhuset ved Vinge er udsædvanlig velbevaret, og hører til blandt de absolut største huse fra Nordeuropas bondestenalder. Langhuset har sandsynligvis været beboet af en lokal stormand, fortæller Palle Østergaard Sørensen.

Udgravningerne i området har ligeledes afsløret resterne af en godt 400 meter lang og to meter bred grøft fra den første del af jernalderen (ca. 500-0 f.Kr.), samt flere mindre huse fra samme periode.

Stenalderlanghus i Vinge. Foto: Martin Hamberg.
Stenalderhuset ved Vinge set fra vest. Huset fremstår i dag som tre parallelle rækker af stolpehuller. Der har boet mennesker i husets vestende, mens østenden blandt andet har fungeret som lade og stald.

 Foto: Martin Hamberg.