Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
16. juni 2015

Tomilesten er vendt hjem

Det er ikke en sag man lige flytter rundt på, sådan en tomilesten. Den er af bornholmsk granit, vejer godt til, og har 161 år på bagen.

Alligevel har den været væk fra sin plads de sidste 95 år. Så længe siden er det at tomilestenen ved Roskildevej 6 i Slangerup blev taget ned og henstillet på amtets materielgård. At man da begyndte at fjerne stenene skyldtes at kilometer systemet var blevet indført i 1907.

Der var i alt opstillet 21 hel- og halvmilesten af samme type som stenen i Slangerup. De blev alle hugget af det bornholmske firma Rønne og Bistrup, og opstillet i årene 1853 og 1854.

Af de 21 sten står de 12 på deres oprindelige plads, syv står andetsteds og to er helt væk. Og nu er stenen i Slangerup altså også tilbage på plads igen. Iflg. formand for Historisk Forening i Slangerup, Jens Lindgreen, så er det ikke mange centimeter fra den oprindelige placering den står nu.

Formand for historisk forening, Jens Lindgreen, stenen og borgmesteren. Foto: Kenneth Jensen
Formand for Historisk Forening i Slangerup, Jens Lindgreen (tv), stenen og borgmesteren. Huset bag har i øvrigt navn efter milestenen.

 - Og det kan vi takke John Leth Jakobsen som bor i huset på Roskildevej 6 for. Han har nemlig givet kommunen lov at opstille stenen i fortovskanten inde på sin grund, og har foræret et stykke matrikel til formålet. Det er vi rigtig glade for, sagde borgmester John Schmidt Andersen (V) blandt andet i sin korte tale.

John Leth Jakobsen har lagt jord til stenen. Foto: Kenneth Jensen.
John Leth Jakobsen har lagt jord til stenen. Her ses han flankeret af borgmesteren med en model af stenen som John Leth Jakobsen selv har lavet. Det forkerte årstal (1834) skyldes en skrivefejl da han lavede modellen.

 - Jeg ved ikke helt hvem der har fundet stenen på amtets materielgård i Hillerød, men nu er den i hvert fald kommet hjem, og det er et rigtig godt initiativ at den vender hjem, så vi også har den at fryde os over, sagde borgmesteren før han afslørede den nyopstillede og renoverede sten.

Borgmester John Schmidt Andersen afslører 2 mill-stenen. Foto: Kenneth Jensen
Borgmester John Schmidt Andersen afslører tomilestenen.

Foto: KEJE.