Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
30. juli 2015

Pas på de små i trafikken 

I de kommende uger vil mange nye, små trafikanter komme ud på vejene. Alene i Frederikssund kommune begynder 475 børn i skole for første gang. Derfor er kommunen med i den landsdækkende kampagne ”Pas på de små i trafikken”. Den skal minde trafikanterne om at passe ekstra godt på de nye skolebørn på vejene.

Det kan være svært at overskue trafikken når man kun er fem eller seks år og skal over en skolevej hvor biler, cyklister og knallerter suser forbi i høj fart. Samtidig er der mange nye regler og gode råd som børnene først skal lære og huske i trafikken.

For at hjælpe børnene og forebygge trafikulykker er Frederikssund Kommune gået sammen med politiet, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Med kampagnen ”Pas på de små i trafikken” vil man minde trafikanterne om at passe ekstra godt på de mange skolebørn, der nu skal ud i trafikken hver dag.

 • Frederikssund Kommune sætter store plakater op langs mange af skolevejene, så bilisterne bliver mindet om at de skal passe på de nye elever.
 • Kommunens seks fartmålere der viser ”Din Fart” vil være opsat på nogle af skolevejene.
 • Kommunen har indkøbt materiale som lærerne giver eleverne ved skolestart i 0. klasse. Materialet indeholder et opgavehæfte som eleverne kan lave sammen med deres forældre, der er en lille folder til forældrene med gode råd til trafiktræning med deres nye skolebarn og eleverne får refleksveste så de er synlige, når de færdes i trafikken.

Politiet laver kontrol

Politiet vil i løbet af de første uger af skoleåret være til stede med kontrol ved mange af landets skoler. Det er nødvendigt for at få bilisterne til at lette foden fra speederen og holde godt øje med de mange nye børn i trafikken. Hvert år stopper politiet mange bilister, der kører for stærkt eller ikke viser nok opmærksomhed, når de kører på en skolevej.

Øvelse gør mester

Men kontrol gør det ikke alene. Derfor opfordrer kommunerne, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden forældrene til at komme ud i trafikken og træne med deres børn. Det kræver øvelse og praktisk erfaring hvis børnene skal blive sikre trafikanter, og lære hvad de skal holde øje med på vejene.

Besøg www.sikkertrafik.dk/skolestart og find informationer om kampagnen og råd om trafiktræning. På hjemmesiden er der både informationer til lærerne, forældrene og skolerne.

Ti gode råd

 1. Træn skolevejen på cykel eller til fods med dit barn - både inden skolestart og i løbet af skoleåret.
 2. Træn ruten sammen rigtig mange gange så de gode vaner sidder fast hos barnet – også når barnet engang går alene. Tal også om hvad man skal huske at kigge efter og passe på
 3. Vælg den sikreste rute til skolen, ikke den hurtigste. En sikker rute er eksempelvis via gang- og stisystemer, gangbroer, tunneller, lyssignaler og fodgængerovergange.
 4. Er det svært at få tid til at cykle eller gå sammen til skole hver dag, kan I med fordel vælge en ugentlig gå - eller cykledag.
 5. Har I meget langt til skole, så parker bilen et par hundrede meter fra skolen og gå det sidste stykke sammen, så dit barn får erfaringer med at gå i trafikken
 6. Lær dit barn de basale regler i trafikken: Stop ved rødt lys og ved kantstenen, se dig for til begge sider, gå kun over vejen på sikre steder, hvor I kan orientere jer ordentligt mv.
 7. Hvis I cykler sammen, så husk hjelmen og lær dit barn at give tegn til stop og tegn for at dreje, så de andre trafikanter kender jeres intentioner
 8. Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne - for børn har ikke det samme overblik, som du har.
 9. Husk at du er rollemodel for dit barn: børnene kopierer dine vaner i trafikken.
 10. Tjek om skolen har en trafikpolitik, som handler om skolens regler og indsatser på området – og læs den.