Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
14. juli 2015

Bliv cykelklar til skolestart

Cyklen er for de fleste børn det bedste transportmiddel til skole og fritidsaktiviteter. Men familien skal helst bakke op, hvis børnene skal have en tryg og sikker start på livet som cyklist.

Sommerferien er som skabt til cykeltræning – og til at lære skolevejen rigtig godt at kende. Frederikssund Kommune deltager i år i kampagnen Alle Børn Cykler.

Næsten hvert andet skolebarn i Danmark cykler til skole. Det er godt for både sundheden og indlæringen – og så giver det børnene en stor bevægelsesfrihed. Men det kræver en indsats fra både familierne og skolerne, hvis så mange børn som muligt skal have glæde af cyklen i hverdagen.

- De fleste børn er rigtig glade for at cykle og den frihed, det giver dem. Men det er de voksnes ansvar at få børnene godt i gang. Derfor opfordrer Cyklistforbundet alle forældre til at cykeltræne med deres børn og sørge for at de lærer skolevejen godt at kende sammen med en voksen. Denne opfordring bakker vi i Frederikssund Kommune op om. Det kan være svært at nå det i en presset hverdag, men sommerferien er en rigtig god lejlighed til at cykle sammen i ro og mag, fortæller kampagnechef Maria Bech, som bl.a. arbejder med skolekampagnen Alle Børn Cykler.

 

God start uden trafik

De fleste børn lærer i dag at cykle, inden de når skolealderen. Men uanset alder, er det absolut bedst at starte cykeltræningen på et trafikfrit område. Det kan fx være i en park, et naturområde eller en skolegård. Når barnet har fået styr på cyklen, kan bremse sikkert, se sig tilbage og række hånden ud uden at slingre for meget, så er der mulighed for at begynde trafiktræningen. For der er stor forskel på at kunne cykle og at kunne klare sig i trafikken.

- I sommerferien er trafikken de fleste steder mere rolig. Så hvis jeres barn skal til at cykle til skole efter ferien, er det en fin idé at køre ruten igennem nogle gange i sommerens løb. Børn i indskolingen har ofte behov for at følges med en voksen til skole, men det er alligevel en stor hjælp i familien, hvis I kender skolevejen på cykel, når hverdagens udfordringer sætter ind. Så er der større chance for at cyklen kommer i brug, siger kampagnechef Maria Bech.

Alle Børn Cykler til september

Endnu en god grund til at blive cykelklar inden skolestart er skolekampagne Alle Børn Cykler, som Cyklistforbundet arrangerer i samarbejde med TrygFonden hvert år i september måned, og som kommunen er med i. Sidste år dystede 130.000 børn om at cykle så meget som muligt i to uger – både i og uden for skoletiden. Og over hele landet bruger skolerne kampagnen til at sætte fokus på cyklen.

- I Cyklistforbundet er vi utrolig glade for at så mange skoler i hele landet bakker op om at eleverne skal have gode muligheder for at cykle. Lærerne og skolelederne er heldigvis meget opmærksomme på at eleverne bliver sundere, gladere og får nemmere ved at lære, når de komme ud at cykle regelmæssigt, fortæller Maria Bech.

I Frederikssund Kommune har skolerne i år mulighed for at deltage.

Fakta om kampagnen

  • Tilmeldingen er åben på www.abc-abc.dk
  • Det er gratis for skolerne at være med i Alle Børn Cykler
  • Kampagneperiode: 31.august – 11.september
  • Tilmeldingsfrist: 19. august
  • I 2014 deltog 127.361 elever fordelt på 6.024 klasser. De havde sammenlagt 489.375 cykeldage.
  • Jeppe Vig Find (kendt som ”Lille Nørd”) er amabassadør for kampagnen
  • TrygFonden har været samarbejdspartner siden 2006.