Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
26. februar 2015

Lokalhistorisk arkiv på nettet

De lokalhistoriske arkiver i Frederikssund, Jægerspris, Skibby og Slangerup har sammen med 550 andre danske lokalarkiver og professionelle arkiver skabt en unik dansk kulturskat på nettet. Kulturskatten ligger på www.arkiv.dk, der gik i luften 20. februar 2015, og hjemmesiden bugner af historiske billeder og originalpapirer fra blandt andet Frederikssund Kommune.

 - Vi har sammen skabt Danmarkshistoriens største digitale scrapbog med billeder, breve, kort og stedbeskrivelser, fortæller Anne-Marie Jørgensen der er arkivleder i Frederikssund Kommune.

 - Vi har bidraget med masser af materiale fra vores område. Med den nye hjemmeside kan man nu sidde hjemme i sofaen og på et øjeblik få overblik over en stor del af de billeder og arkivalier, der findes på de fire arkiver, og på resten af de 550 arkiver i Danmark.

 - Der er forskel på, hvor mange arkivalier og billeder der er tilgængelige fra de enkelte arkiver, fordi arkiverne i Slangerup og Jægerspris for eksempel har digitaliseret fotos gennem mange år, og i Skibby og Frederikssund er dette arbejde først gået i gang indenfor de senere år. I Slangerup er der digitaliseret omkring 7.000 fotos, og en stor del af disse er tilgængelige på www.arkiv.dk.

Kirketorvet 1 og 3 i Slangerup. Foto fra 1920  
Kirketorvet 1 og 3 i Slangerup. Foto fra 1920.

Millioner af billeder 

Det er Sammenslutningen af Lokalarkiver der står bag den nye hjemmeside hvor man kan søge blandt en million billeder og lige så mange originalpapirer i form af for eksempel breve, kort og stedbeskrivelser.

- Med arkiv.dk har vi fået én indgang til Danmarks historie, de mange arkiver er så at sige blevet ét stort arkiv, siger Anne-Marie Jørgensen.

De mange arkiver har siden slutningen af 1980’erne arbejdet med at registrere historisk materiale elektronisk. Det er det materiale der nu bliver offentliggjort på arkiv.dk. Og der er meget mere på vej iflg. Dorthe Søborg Skriver, direktør for Arkibas, der er ejet af Sammenslutningen af Lokalarkiver og ansvarlig for arkiv.dk:

 - Vi regner med at alene billeddatabasen hver måned vil vokse med 25.000 nye billeder. Og vi har stadig masser af materiale som ikke er registreret elektronisk, så vi har arbejde til mange år endnu.

Charles Henry William Idel. Postekspeditør i Slangerup. Foto fra 1895.
Charles Henry William Idel. Postekspeditør i Slangerup. Foto fra 1895.

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formål donerede i 2013 1,8 millioner kroner til arkiv.dk. Beløbet har dækket to tredjedele af udgifterne til udviklingen.

Læs mere om De lokalhistoriske arkiver i Frederikssund Kommune på www.bibliotekerne.frederikssund.dk, og arkivernes side på Facebook. 

Læs mere om Sammenslutningen af Lokalarkiver på www.danskearkiver.dk.