Gå til sidens indhold
Print
Frederikssund Kommunes logo
11. august 2015

Chokolade på Selsø Slot

Søndag den 16. august fra klokken 11.00 til 16.00 er der chokolade på programmet på Selsø Slot. Her har kokkepigen tændt op i ildstedet og rister kakaobønner.

Alle der har lyst kan hjælpe hende med at male de ristede bønner til pasta i en morter. Chokoladepastaen bæres op til fruen som blander den med varm mælk og krydderier, mens hun fortæller om processen. Der vil være mulighed for smagsprøver af chokoladen så længe lager haves.

I en af stuerne kan man høre om chokoladens og kaffens forbindelse til Selsø Slot og husets beboere. Familien Scheel von Plessen som ejede Selsø Slot i 1700-tallet investerede også store pengesummer i kolonialhandlen mellem Europa og Vestindien, hvor flere kakaoplantager blev oprettet til at mætte den europæiske lyst til chokolade.

Smag på chokoladen på Selsø Slot på søndag - her i mere moderne udgave, og indpakning.
Smag på chokoladen på Selsø Slot på søndag - her i mere moderne udgave, og indpakning.

Tusindårig tradition

Kakaobønner har man brugt i Syd- og Mellemamerika i flere tusinde år. Da spanierne kom til Amerika opdagede de også kakaoen, og i 1585 tog de den med tilbage til Europa.

Man tilberedte varm chokolade af bønnerne på samme måde som de amerikanske folk havde gjort det. Kakaobønnerne blev malet, blandet med fløde eller mælk og krydderier. De krydderier som blev brugt var blandt andet chili, vanilje, kanel og nelliker. En del af krydderierne var også kommet med fra Amerika.

Helt frem til 1800-tallet var chokolade en drik. På grund af at ingredienserne kom langvejs fra var det en dyr drik, og derfor var det kun kongelige, adelen og rige borgere som drak den.

Der vil være salg af varm chokolade efter en opskrift fra 1692 i kiosken, så tag familien med til chokoladedag på Selsø Slot.