Gå til sidens indhold
Frederikssund Kommunes logo

Afstemning på valgdagen

Der holdes valg til Folketinget onsdag den 5. juni 2019.
Ca. fem dage før valget, vil du få tilsendt dit valgkort, hvis du er stemmeberettiget. På valgkortet er der oplysninger om på hvilket valgsted, du skal stemme.

Valgfrit stemmebord

Når du ankommer til valgstedet, er du ikke længere tilknyttet et fast stemmebord, men det er derimod valgfrit hvilket stemmebord du vil benytte dig af. Det vil sige - slut med lange køer ved ét stemmebord, mens der er tomt ved andre.

Du vil dog opleve, at der står ”bordnummer” på dit valgkort. Det skal kun bruges, hvis strømmen svigter på valgstedet, og det er nødvendigt at bruge faste valgborde på ”gammeldags vis” igen.

Sikkerheden ligger i selve stregkoden som sikrer at du kun kan stemme én gang. Det betyder at når først koden er registreret i systemet, kan den ikke anvendes igen.

Valglisterne er elektroniske, men oplysningerne om hvilke personer der har afgivet stemme, bliver tilintetgjort på præcis samme måde som en almindelig valgliste på papir.

For at øge sikkerheden omkring din identitet vil der blive stillet kontrolspørgsmål når du afleverer valgkortet.

Hvis du er i tvivl om hvordan det kommer til at foregå, er der hjælp at hente på valgstedet den 5. juni 2019, hvor dygtige hjælpere kan træde til og vejlede dig.

Hvis du tidligere har afgivet din stemme før valgdagen, kan du ikke møde op på valgdagen og afgive din stemme igen.

Hvordan stemmer man på valgstedet?

Når du møder op på valgstedet med dit valgkort, får du udleveret en stemmeseddel. Du kan stemme på en person, eller det parti, som du mener bedst kan varetage dine interesser.

Hvert parti har en bogstavbetegnelse, som står ud for partiets navn på stemmesedlen. Desuden står navnene på de opstillede kandidater under de partier, de stiller op for.

Du kan enten stemme på et parti eller på en af de kandidater, der står på stemmesedlen. Det vil sige at du enten kan sætte dit kryds ud for navnet på selve partiet eller ud for navnet på en bestemt kandidat.

Alle valg i Danmark foregår ved hemmelig afstemning. Det betyder at ingen andre må se, hvor på stemmesedlen du sætter dit kryds.

Når du får udleveret stemmesedlen, skal du gå ind i et stemmerum bag et forhæng hvor du er alene, og ingen derfor kan se hvad du stemmer.

Du må kun sætte ét kryds - og det skal være et kryds (X). Krydset et vigtigt - hvis du f.eks tegner eller skriver på stemmesedlen, bliver den erklæret ugyldig.