Frederikssund Kommunes logo

Social og sundheds møde den 01. december 2022

Byrådssalen kl. 08.30

Referat
Fold alle punkter

123Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Therese Hejnfelt (V)

124Beslutning om det videre arbejde med botilbudsplanen

Resume

Social og sundhed er af Økonomiudvalget blevet bedt om at revurdere botilbudsplanen. Dette nødvendiggør, at Social og sundhed tager stilling til det videre arbejde med handleplan for botilbudsområdet. Derfor forelægges Social og sundhed i denne sag to muligheder for det videre arbejde med handleplanen for botilbud. Udvalget skal i sagen træffe beslutning om, hvilken mulighed administrationen skal arbejde videre med. Sagen blev oprindeligt forelagt udvalget på møde den 29. september 2022, hvor den blev udsat, idet udvalget ønskede sagen yderligere belyst.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Social og Sundhed overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler en af følgende to indstillinger:

  1. Den oprindelige botilbudsplan fastholdes, hvorfor der udvides på Egeparken og Vangedevej.

Eller:

  1. Botilbudsplanen revideres, så udvidelse af Egeparken ikke indgår.

Historik

Beslutning fra Social og sundhed, 29. september 2022, pkt. 107:

Sagen udsat idet udvalget ønsker sagen yderligere belyst.

Fraværende:

Maibritt Møller Nielsen (D)

Beslutning

Udvalget anbefaler, at der arbejdet videre med indstillingspunkt 1 idet der i første omgang (fase 1) arbejdes videre med en udbygning af Vangedevej. Om 2 år tages der stilling til udbygning af Egeparken (fase 2). Den nuværende botilbudsplan fastholdes dermed.

Fraværende:

Therese Hejnfelt (V)

Sagsfremstilling

På møde den 30. marts 2020 (sag 39) bekræftede det daværende Social- og Sundhedsudvalg dets tilslutning til fire principper for botilbudsplanen. Principperne har overskrifterne fleksibilitet, borgerne, faglighed og personalefaciliteter samt økonomi. Udvalget blev desuden præsenteret for to modeller for den fremtidige tilbudsvifte på botilbudsområdet til drøftelse:

  • Model 1 – Klyngestruktur, som indebærer et botilbud med flere separate boenheder, som placeres på samme grund.
  • Model 2 – Udvidelse af eksisterende tilbud, som indebærer en udvidelse af et eller flere af kommunens eksisterende botilbud.

På et lukket punkt på Byrådsmøde den 24. februar 2021 (sag 57) besluttede Byrådet, at der skulle arbejdes videre med at udbygge botilbuddene på Egeparken og Vangedevej (model 2).

Den 3. marts 2022 (sag 21) drøftede Social og sundhed en foranalyse udarbejdet af RUM vedrørende udbygning af botilbuddene Egeparken og Vangedevej. Foranalysen havde været politisk behandlet den. 4 oktober 2021 og 1. november 2021. Foranalysen havde også været i høring hos berørte parter, herunder bruger/- pårørenderåd i Handicap og Botilbud, MED-udvalg, Handicaprådet, Kommunale Ejendomme, Vej og Park samt Vej og Trafik. Foranalysen er vedlagt sagen som bilag.

I Budget 2023-2026 er der afsat 53.212 t. kr. til botilbudsplanen i perioden 2027 og frem.

Foranalysen indeholder blandt andet en skitsering af muligheden for at udvide Egeparken med otte nye boliger sådan, at tilbuddet i alt rummer 14 boliger. Udvidelsen vil ske i den tidligere institution Regnbuen beliggende på Egeparken 6. Tilsvarende indeholder foranalysen en skitsering af muligheden for at udvide Vangedevej med enten seks eller otte nye boliger sådan, at tilbuddet i alt rummer 14 eller 16 boliger.

Økonomiudvalget har siden bedt Social og sundhed om at revurdere botilbudsplanen. Dette nødvendiggør at udvalget tager stilling til det videre arbejde med handleplan for botilbudsområdet.

Behovet for pladser til borgere med udviklingshæmning har ændret sig

Begge modeller for botilbudsplanen var opstillet med udgangspunkt i samling af fem mindre bofællesskaber til borgere med udviklingshæmning jævnfør princippet om en minimumsstørrelse på 12-20 pladser, der skal sikre en fagligt og økonomisk effektiv drift. Det drejede sig om Vangedevej (8 pladser), Linde Allé (5 pladser) og Ungekollegiet (8 pladser) i Frederikssund, Nordmandshusene (5 pladser) i Skibby samt Egeparken (6 pladser) i Jægerspris, i alt 32 pladser. Alle bofællesskaberne er organiseret under Handicap og Botilbud, der også varetager driften af Rosenfeldthusene og Lunden samt hjemmevejledningen.

Siden opstillingen af modellerne er Nordmandshusene lukket, ligesom Ungekollegiet er under udfasning. Dette betyder, at der er 13 færre botilbudspladser i kommunen, og dermed et mindre behov for udvidelse af eksisterende botilbud målt alene på antallet af pladser. Det således kun Linde Allé med fem pladser, som vil kunne flytte direkte ind i udbygningen på enten Vangevej eller Egeparken, der tilsammen kan rumme 14-16 pladser.

Center for Voksenstøtte og Ældre oplever ikke, at der er vækst i efterspørgslen på botilbud til borgere med udviklingshæmning. Med den nuværende kapacitet og efterspørgsel er det således ikke nødvendigt at udvide både på Egeparken og på Vangedevej for at dække antallet af nuværende pladser.

Administrationen ser to muligheder for arbejdet med botilbudsplanen

På baggrund af ovenstående vurderer administrationen, at der umiddelbart er to muligheder for det videre arbejde med botilbudsplanen:

  1. Botilbudsplanen fastholdes.

    Ved fastholdelse af den nuværende botilbudsplan, vil administrationen arbejde videre med en udvidelse af Egeparken og Vangedevej på baggrund af RUMs foranalyse. På denne måde vil der blive etableret 14-16 nye pladser. Fem af pladserne kan målrettes borgere fra Linde Allé, hvorefter tilbuddet udfases.

  2. Botilbudsplanen revideres, så udvidelse af Egeparken ikke indgår.

Ved denne mulighed, vil der ikke ske en udvidelse ved Egeparken 6, men der vil kunne arbejdes videre med udvidelse af Vangedevej på baggrund af RUMs foranalyse. Fem af pladserne kan målrettes borgere fra Linde Allé, hvorefter tilbuddet udfases.

Supplerende sagsfremstilling til møde den 1. december 2022

Social og sundhed besluttede på møde den 29. september 2022 (sag 107) at udsætte sagen idet udvalget ønskede sagen yderligere belyst.

Udvalget har således efterspurgt en oversigt over handlekommuner for beboerne i de berørte bofællesskaber, nemlig Vangedevej, Egeparken og Linde Allé. I nedenstående skema fremgår således antallet af borgere og deres respektive handlekommuner pr. 17. oktober 2022.

BotilbudFrederikssund KommuneAnden kommuneI alt
Vangedevej538
Egeparken606
Linde Allé415
I alt15419

Fordelingen er på linje med oktober 2021, hvor der dog var en borger mindre på Linde Allé med Frederikssund som handlekommune.

Bofællesskabernes målgruppe er som beskrevet ovenfor borgere med udviklingshæmning. Borgerne har et funktionsniveau, der betyder, at der ikke er behov for døgndækning. En del af kommunens borgere med udviklingshæmning bor i botilbud uden for kommunen. Antallet af borgere i eksterne botilbud har ligget nogenlunde stabilt det seneste år. I oktober 2021 var Frederikssund Kommune således handlekommune for 32 borgere med udviklingshæmning i eksterne botilbud, mens antallet i oktober 2022 er 30 borgere. I denne henseende dækker ’udviklingshæmning’ over borgere, der er registreret med udviklingshæmning, intellektuel/kognitiv forstyrrelse og/eller anden intellektuel/kognitiv forstyrrelse. Afdelingen for Voksenstøtte estimerer, at omkring fem af de nuværende borgere i eksterne botilbud er i målgruppen for bofællesskaberne på Egeparken og Vangedevej. Administrationen bemærker, at hjemtagning af disse borgere forudsætter, at borgerne som udgangspunkt selv har et ønske om at flytte. Dertil kommer hensyn til, at borgernes samlede liv også skal fungere. Dette eksempelvis i forhold til dagtilbud og beskyttet beskæftigelse.

Udvalget har ligeledes efterspurgt en vurdering af den fremtidige drift af Egeparken såfremt, der ikke udvides på Egeparken 6. Det er administrationens vurdering, at Egeparken er et velfungerende tilbud, hvilket understøttes af de seneste tilsynsrapporter. Såfremt der ikke udvides på Egeparken vurderes det, at tilbuddet fortsat vil være velfungerende under de nuværende forhold. Tilbuddet vil dog ikke leve op til botilbudsplanens princip om en minimumsstørrelse på 12-20 pladser, der skal sikre en fagligt og økonomisk effektiv drift.

Botilbudsplanen blev udarbejdet på baggrund af kommunens handicap- og psykiatripolitik, hvor ”Bolig” var et af indsatsområderne. Kommunen havde på daværende tidspunkt fem små bofællesskaber, som man ønskede at samle. Årsagen til dette var til dels udfordringer omkring juridiske konstruktioner på enkelte af tilbuddene, og til dels for at optimere driften både fagligt og økonomisk.

Med dette udgangspunkt tilsluttede det daværende Social- og Sundhedsudvalg på møde den 30. marts 2020 (sag 39) som nævnt fire principper for botilbudsplanen, herunder princippet om en minimumsstørrelse på 12 pladser. Ved at sikre, at der er minimum 12 pladser i kommunens botilbud, giver man de bedste forudsætninger for, at tilbuddene er både økonomisk og fagligt bæredygtige (KL 2016: Effektiv drift af sociale tilbud – et inspirationskatalog). Principperne var udledt på baggrund af et videngrundlag bestående af data og faglig viden.

Det er administrationens vurdering, at en udvidelse af Vangedevej vil være hensigtsmæssigt i forhold til beboerne på Linde Allé, som vil opleve en kortere flytning inden for Frederikssund by. Handicap og Botilbud har påbegyndt et tættere samarbejde på medarbejdersiden mellem Linde Allé og Vangedevej for at styrke den økonomiske og faglige bæredygtighed i tilbuddene, der hver især har færre end 12 pladser.

På baggrund af en samlet vurdering af den nuværende situation beskrevet ovenfor vurderer administrationen, at de oprindelige forudsætninger for botilbudsplanen ikke længere er til stede. Derfor er det administrationens anbefaling, at botilbudsplanen revideres, hvor udvidelse af Egeparken ikke indgår.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar til udvalgsmødet den 29. september 2022:

Handicaprådet har noteret sig, at der ifølge administrationens fremskrivning vil være mindre efterspørgsel på botilbud til borgere med udviklingshæmning, hvilket kunne tale for alene at fortsætte med udvidelse af Vangedevej.

Såfremt denne løsning (2) besluttes, vil problematikken og ulemperne med de små bofællesskaber fortsat være gældende for Egeparken. Derfor vil Handicaprådet anbefale model 1, hvor botilbudsplanen fastholdes, så både Vangedevej og Egeparken udvides, og der etableres 14-16 nye pladser, som dels reserveres til Lindeallés beboere dels kan udbydes til andre kommuner med behov for botilbud til borgere med udviklingshæmning.

Seniorrådets høringssvar til udvalgsmødet den 29. september 2022:

Seniorrådet bakker op om Handicaprådets bemærkninger.

Handicaprådets høringssvar til udvalgsmødet den 1. december 2022:

Handicaprådet henviser til sit tidligere afgivne høringssvar, som fastholdes:

” Handicaprådet har noteret sig, at der ifølge administrationens fremskrivning vil være mindre efterspørgsel på botilbud til borgere med udviklingshæmning, hvilket kunne tale for alene at fortsætte med udvidelse af Vangedevej.

Såfremt denne løsning (2) besluttes, vil problematikken og ulemperne med de små bofællesskaber fortsat være gældende for Egeparken. Derfor vil Handicaprådet anbefale model 1, hvor botilbudsplanen fastholdes, så både Vangedevej og Egeparken udvides, og der etableres 14-16 nye pladser, som dels reserveres til Lindeallés beboere dels kan udbydes til andre kommuner med behov for botilbud til borgere med udviklingshæmning.”

Seniorrådets høringssvar til udvalgsmøde den 1. december 2022:

Beslutning med det videre arbejde med Botilbudsplanen

der omhandler udvidelse af Egemarken, Jægerspris og

bofællesskabet på Vangedevej, i Frederikssund.

Sagen hører til under Handicaprådet.

Økonomi

Beslutning vedrørende plan for botilbudsområdet har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, idet evt. videre arbejde med ændringer til planen eller udarbejdelse af ny botilbudsplan forudsættes afholdt inden for eksisterende bevillingsmæssige rammer.

Bilag

125Beslutning om førstebehandling af kvalitetsstandarder for 2023

Resume

I august 2022 godkendte Social og sundhed en procesplan for udarbejdelsen af kvalitetsstandarderne for 2023 (jf. sag nr. 73.), herunder at udvalget førstebehandler et udkast til kvalitetsstandarderne i november 2022. Denne sag forelægger for Social og sundhed et udkast til reviderede kvalitetsstandarder for 2023. Udvalget drøftede sagen på mødet d. 2. november 2022 (sag nr. 115) og havde ønsker til ændringer i kvalitetsstandarderne. Disse er indarbejdet i sagen.

Sagen behandles parallelt i Omsorg og ældre, men er tilpasset til de enkelte udvalg.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed at:

  1. Godkende at sende udkastet til kvalitetsstandarder indenfor udvalgets område for 2023 i høring.

Historik

Beslutning fra Social og sundhed, 2. november 2022, pkt. 115:

Drøftet. Idet udvalget har en række ændringsforslag til høringsudkastet tilrettes høringsudkastet og genfremsættes på næste udvalgsmøde.

Beslutning

Udvalget godkender at udkastet sendes i høring med enkelte redaktionelle ændringer.

Fraværende:

Therese Hejnfelt (V)

Sagsfremstilling

Ifølge serviceloven skal Byrådet godkende kvalitetsstandarderne for pleje og træning en gang årligt. De gældende kvalitetsstandarder for 2022 blev godkendt i Byrådet den 15. december 2021 (jf. sag nr. 357).

Kvalitetsstandarderne indeholder information til borgerne om den støtte, de kan forvente at få fra kommunen. Samtidig er en kvalitetsstandard et arbejdsredskab for kommunens medarbejdere, når der skal visiteres til eller leveres indsatser.

Social og sundhed og Omsorg og ældre har besluttet, at kvalitetsstandarderne for 2023 skal fremgå af et fælles dokument af hensyn til borgervenligheden, jf. sag nr. 73 på Social og sundhed og sag nr. 72 på Omsorg og ældres dagsordener i august. I indholdsfortegnelsen fremgår det hvilke kvalitetsstandarder, som hører under de respektive udvalg.

Samtidigt besluttede de to udvalg, at formidlingen af kvalitetsstandarderne skal gøres mere overskuelig for borgerne. Dette ved at tydeliggøre hvilke kvalitetsstandarder, der er relevante for de forskellige målgrupper. Dette er ikke gjort i den version, der forelægges til godkendelse og til høring, men vil blive sikret i den borgerrettede information efter Byrådets endelige godkendelse.

Udkast til alle kvalitetsstandarderne for 2023 er vedlagt som bilag til sagen.

Der er som bilag vedlagt en oversigt, der viser ændringerne i kvalitetsstandarderne indenfor udvalgets område siden seneste politiske godkendelse. Her fremgår også de nye standarder siden sidste politiske godkendelse.

Generelle ændringer i de nuværende kvalitetsstandarder

Kvalitetsstandarderne for 2023 er opbygget som kvalitetsstandarderne for 2022. På Social og sundheds område er standarderne opdateret, hvor der er lavet ny lovgivning, eller på de områder, hvor der er kommet nye bekendtgørelser i serviceloven og sundhedsloven.

Hvor lovgrundlaget for kvalitetsstandard i 2022 blev vist i bunden af hver standard, er lovgrundlaget for en standard i 2023 flyttet op, så det bliver præsenteret indledningsvist. Desuden er kvalitetsstandarden blevet sprogligt tilpasset for læsevenlighedens skyld, ligesom forordet er opdateret.

Kvalitetsstandarder 2023 inden for Social og sundhed

Følgende kvalitetsstandarder under Social og sundhed er gennemgået og udarbejdet for 2023.

  • Specialtandpleje (sundhedsloven § 133 og 134)
  • Socialtandpleje (sundhedsloven § 134a)
  • Behandling for alkoholmisbrug (sundhedsloven § 141)
  • Behandling for stofmisbrug (serviceloven § 101)
  • Forebyggende hjemmebesøg (serviceloven§ 79a)
  • Gruppebaseret og individuel tidsbegrænset støtte (serviceloven §§ 82a, 82b, 82d)
  • Socialpædagogisk støtte (serviceloven § 85)
  • Ledsageordning (serviceloven § 97)
  • Tilkøb af socialpædagogisk ledsagelse under ferie (lovbekendtgørelse nr. 346 om tilkøb af socialpædagogisk ledsagelse under ferie af 31. 2020)
  • Borgerstyret personlig assistance (serviceloven § 96)
  • Beskyttet beskæftigelse (serviceloven § 103)
  • Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (Lov nr. 783 af 15. juni 2015 om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Bekendtgørelse nr. 739 af 3. juni 2016 om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.)
  • Beskyttet beskæftigelse (serviceloven § 103, stk. 1)
  • IPS- Individuelt planlagt job med støtte (Intet lovgrundlag)
  • Aktivitets- og samværstilbud (serviceloven § 104)
  • Korterevarende tilbud til hjemløse (boformer til personer med særlige sociale problemer) (serviceloven § 110)
  • Kvindekrisecentre (serviceloven §109)
  • Midlertidige botilbud (serviceloven § 107)
  • Længerevarende botilbud (serviceloven § 108).
  • (Ny) Kontante tilskud (serviceloven § 95)
  • (Ny) Kontaktperson til personer, som er døvblinde (serviceloven § 98)
  • (Ny) Dækning af nødvendige merudgifter (serviceloven § 100)
  • (Ny) Særligt Behandlingstilbud (serviceloven § 102)
  • (Ny) Afløsning og Aflastning til pårørende til voksne med særlige behov (serviceloven § 84, stk. 1.).

Nye kvalitetsstandarder under Social og sundhed for 2023

Foruden ændringerne i de eksisterende kvalitetsstandarder er der indenfor udvalgets område udarbejdet følgende nye kvalitetsstandarder.

Social og sundhed besluttede på mødet den 2. juni 2022 (sag nr. 60) at udarbejde en ny kvalitetsstandard for § 95 i serviceloven om kontant tilskud. På baggrund af Social og sundheds ønske på mødet den 11. august 2022 (sag nr. 73) er der udarbejdet kvalitetsstandarder for § 98, 100 og 102 i Serviceloven.

Desuden blev der som følge af Task Force Voksenhandicaps anbefalinger i maj 2022 foretaget justeringer af følgende kvalitetsstandarder:

  1. Socialpædagogisk støtte (serviceloven § 85)
  2. Borgerstyret personlig assistance (serviceloven § 96)
  3. Ledsageordning (serviceloven § 97)
  4. Midlertidige botilbud (serviceloven § 107)
  5. Længerevarende botilbud (serviceloven § 108).

De reviderede kvalitetsstandarder blev godkendt i Byrådet på møde den 2. juni 2022 (sag 124) efter anbefaling fra Social og sundhed på møde den 5. maj 2022 (sag 47). De reviderede kvalitetsstandarder indgår i forslag til standarder, som sendes i høring.

De nye kvalitetsstandarder er beskrevet herunder

  • Kommunen kan efter servicelovens § 95 udbetale et kontant tilskud til hjælp, hvis kommunen ikke kan stille den nødvendige hjælp i form af personlig og praktisk hjælp og afløsning/aflastning.
  • Kommunen skal efter servicelovens § 98 i fornødent omfang tilbyde hjælp i form af en særlig kontaktperson til personer, som er døvblinde. Der er tale om en lille målgruppe, hvorfor bestemmelsen kun sjældent kommer i anvendelse.
  • Kommunen skal efter servicelovens § 100 yde dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Det er en betingelse, at merudgiften er en konsekvens af den nedsatte funktionsevne og ikke kan dækkes efter anden lovgivning eller andre bestemmelser i denne lov. Afgørelser om dækning af merudgifter skal træffes på baggrund af individuelle vurderinger af borgerens behov og udgifter.
  • Kommunen kan efter servicelovens § 102 give tilbud af behandlingsmæssig karakter til borgere med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer. Tilbuddet gives, når dette er nødvendigt med henblik på at bevare eller forbedre borgerens fysiske, psykiske eller sociale funktioner, og når dette ikke kan opnås gennem de behandlingstilbud, der kan tilbydes efter anden lovgivning. Bestemmelsen kommer således kun i anvendelse i de tilfælde, hvor borgeren ikke kan tilbydes behandling efter anden lovgivning. Den kommer dermed sjældent i anvendelse.
  • Administrationen foreslår, at de eksisterende tre kvalitetsstandarder for afløsning/aflastning ændres til to, sådan at der er en kvalitetsstandard for § 84, stk. 1 under henholdsvis Social og sundhed samt Omsorg og ældre. Ydelserne Afløsning og aflastning administreres forskelligt i de to myndighedsafdelinger, Voksenstøtte samt Visitation og Hjælpemidler. Dette er henset til forskellen på de to målgrupper og de deraf forskelligartede behov for støtte. Der er pt. tre kvalitetsstandarder i 2022 for afløsning og aflastning efter servicelovens § 84, stk. 1. Herunder ses flere gentagelser og overlap i de tre standarder. Hensigten med den nye opdeling er, at pårørende med behov for afløsning/aflastning kun behøver at orientere sig i en kvalitetsstandard. Kvalitetsstandarden beskriver mulighederne for afløsning og aflastning for deres pårørende med nedsat funktionsniveau alt efter om den pårørendes funktionsnedsættelse bevirker, at denne har tilknytning til Afdeling for Voksenstøtte eller til Afdelingen Visitation og Hjælpemidler.

Ændringer på baggrund af udvalgets drøftelser d. 2. november 2022 (sag nr. 115)

Udvalget havde ønsker til rettelser til kvalitetsstandarderne. Følgende rettelser er indarbejdet i vedhæftede bilag:

  • De steder hvor der alene blev referet til tallet på en paragraf, er der nu i stedet beskrevet, hvad pragragrafen omhandler.
  • Der er tilføjet et indledende afsnit om, hvordan borgeren kan klage over en afgørelse.
  • Der er tilføjet et afsnit om arbejdslederrollen efter i de kvalitetsstandarder som beskrives efter servicelovens § 95. I forlængelse af samme paragraf er der tilføjet et undtagelsestilfælde for overvågning.

Hvad sker der herfra?

Godkender udvalget indstillingen, sendes kvalitetsstandarderne i offentlig høring, jf. den tidsplan som blev godkendt på udvalgsmøderne i august 2022:

  • 1. december 2022: Social og sundhed førstebehandler udkast til kvalitetsstandarder for 2023.
  • December 2022: Udkast til kvalitetsstandarder 2023 i offentlig høring, herunder i Handicapråd, seniorråd, bruger-/pårørenderåd.
  • Februar 2023: Social og sundhed andenbehandler udkast kvalitetsstandarder 2023.
  • Februar 2023: Godkendelse af kvalitetsstandarder 2023 i Økonomiudvalg og Byråd.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet har følgende kommentarer til de enkelte afsnit:

Praktiske informationer (s. 5 ff):

Her fremgår det -under afsnit om borgerrådgiveren - , hvordan borgeren skal forholde sig, hvis de er utilfredse med kommunens sagsbehandling (måden deres sag er behandlet på)

Handicaprådet vil foreslå, at der indsættes et tilsvarende afsnit, der oplyser om, at det er muligt at klage til Ankestyrelsen, hvis borgeren er utilfreds med en afgørelse fra kommunen.

Ud fra den nuværende tekst kunne man få den opfattelse, at enhver utilfredshed alene skal adresseres først til den pågældende afdeling og i sidste instans til borgerrådgiveren.

Tilkøb af socialpædagogisk ledsagelse under ferie (s 63)

Det fremgår af indledningen til afsnittet, at der alene er tale om ”præciseringer” i de foretagne ændringer.

Handicaprådet mener dog, at der er tale om en unødig hård stramning af kriterierne i to tilfælde:

- dels ift målgruppen: hvor det nu kræves, at beboeren ud over at bo i et af kommunens døgntilbud også skal være visiteret til socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85.

- dels i forhold til klagemulighed: det er tilføjet, at der ikke kan klages over ledelsens beslutning om, hvorvidt beboeren kan tilkøbe socialpædagogisk ledsagelse under ferie til en anden administrativ myndighed

Det bør fremgå, hvordan borgerne kan klage over lederens beslutning.

Beskyttet beskæftigelse ( s 118)

Ændringen påfører borgerne en væsentlig merudgift ift transportudgifter – idet borgeren fremover selv skal betale for transporten til og fra arbejdsstedet, hvis der er tale om løn i den beskyttede beskæftigelse og arbejdsstedet ligger inden for 10 km fra bopælen. Transportudgiften må dog max. udgøre 30 % af indtjeningen ved beskyttet beskæftigelse.

Handicaprådet mener, at der er tale om en unødig hård belastning af økonomien for en i forvejen sårbar målgruppe, hvis aflønning i beskyttet beskæftigelse er på et absolut minimum.

Vi opfordrer derfor til, at denne tilføjelse undlades.

NYE kvalitetsstandarder:

Afløsning/aflastning: foreslås ændret fra 3 til 2 kvalitetsstandarder med hver sin målgruppe (pårørende til hhv. ældre og til voksne med særlige behov)

Handicaprådet er enig i intentionen bag den nye opdeling om, at pårørende med behov for afløsning/aflastning kun behøver at orientere sig i en kvalitetsstandard.

Afløsning og Aflastning til pårørende til voksne med særlige behov (s 94)

Målgruppen for indsatsen er ” nærtstående pårørende (f.eks. ægtefælle eller forælder)og passer en person over 18 år med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne i eget hjem.”

Handicaprådet vil i den forbindelse gøre opmærksom på, at formuleringen ”i eget hjem”i praksis vil forhindre mange pårørende til psykisk syge i at få den tiltrængte aflastning/afløsning- alene fordi psykisk syge som oftest bor i egen bolig – og altså IKKE sammen med familien – men typisk opholder sig hos de pårørende i deres bolig, når de har det sværest og ikke kan være alene.

Vi har kendskab til borgere i Frederikssund, som befinder sig i en sådan langvarig fastlåst situation, som betyder, at de som pårørende må lægge deres egne aktiviteter væk for at tage sig af den psykisk syge, hvis dagsform bliver bestemmende for deres liv – og efterhånden fylder den syge hele deres liv, og de pårørende bliver totalt isolerede.

I disse tilfælde er der behov for aflastning/afløsning – men bestemmelsen om, at den syge skal bo i samme bolig som de pårørende bliver en hindring for at få den nødvendige hjælp.

Handicaprådet vil derfor foreslå, at teksten ændres, så det ikke længere bliver et krav, at de pårørende skal bo sammen med den syge for at blive aflastet.

Aktivitets- og samværstilbud (s 122)

Den nuværende formulering ”Du kan blive tilbudt et aktivitets- og samværstilbud, hvis du har en betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller et særligt socialt problem.”

foreslås ændret, således at det tilpasses lovgivningen, der er en ”skal” paragraf.

Akutophold (s 130)

Målgruppen er udelukkende borgere med somatiske sygdomme.

Handicaprådet vil gerne gøre opmærksom på, at også psykisk syge kan have behov for akut hjælp, når det brænder på. Bedre kommunal akuthjælp er den indsats, de fleste pårørende i Frederikssund efterspørger hos kommunen. Det skyldes, at ansvaret for den syge ender hos de pårørende, når den psykisk syge ikke kan få akut hjælp i psykiatrien/regionen, typisk fordi de ikke er til fare for sig selv eller andre og derfor afvises på den psykiatriske modtagelse. Omvendt kan hurtig hjælp og støtte forhindre alvorlig behandlingskrævende sygdom og selvmordsrisiko.

Handicaprådet opfordrer derfor til, at der gøres en ende på denne forskelsbehandling mellem somatiske og psykiske sygdomme, så de stilles lige ift akutindsatsen.

Seniorrådets høringssvar:

Udvalgt skal godkende reviderede kvalitetsstandarder for 2023 under Social og Sundhed. Udvalget besluttede i august, at formidlingen af kvalitetsstandarderne skal gøres mere overskuelig for borgerne.

Kvalitetsstandarderne er opdateret med evt. ny lovgivning og sprogligt tilpasset for bedre læsevenlighed.

Der er lykkedes for alle standarder på nær beskrivelsen ag målgruppen for tilkøb af socialpædagogisk ledsagelse under ferie.

Seniorrådet anbefaler udkastet, undtaget teksten til målgruppen for socialpædagogisk, der anbefales ændret til et mere læsevenligt sprog.

Handicaprådets høringssvar til udvalgsmødet den 1. december 2022:

Handicaprådet er meget tilfredse med, at det er tilføjet, hvordan borgere kan klage over en afgørelse med kommunen.

Derudover er det positivt, at afsnittet om egenbetaling til transport ifm beskyttet beskæftigelse er droppet.

Handicaprådet fastholder i øvrigt sit høringssvar og henviser hertil for så vidt angår:

- Tilkøb af socialpædagogisk ledsagelse under ferie

-

Akutophold.

- Afløsning og Aflastning

I forhold til bestemmelsen om Afløsning og aflastning fremgår det af Servicelovens §84, stk. 1: ”Kommunalbestyrelsen skal tilbyde afløsning eller aflastning til ægtefælle, forældre eller andre nære pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.”

Lovgivningen nævner således IKKE, at det er en forudsætning for tildeling af hjælpen, at den foregår i ”eget hjem”.

Vi foreslår derfor en alternativ formulering, som vil gøre det muligt også for pårørende til psykisk syge, som bor i egen bolig, men som passes af deres pårørende at få del i hjælpen – uanset pasningen foregår i de pårørendes eller den syges hjem: ”Du kan blive tilbudt afløsning eller aflastning, hvis du som nærtstående pårørende (f.eks. ægtefælle eller forælder) passer en person over 18 år med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne i hjemmet. ”

Med denne formulering vil fysisk og psykisk syge blive ligestillet ift afløsning/aflastning.

Seniorrådets høringssvar til udvalgsmødet den 1. december 2022:

Kvalitetsstandarder udtrykker mest anvendte former for støtte, som politikerne over tid har fundet relevante at sætte serviceniveau for – trods individuelle og konkrete afgørelser i forhold til borgerens behov. Standarderne er ikke begrænset af det beskrevne niveau.

Indledningen af hver støtte-afsnit med anførte lovgrundlag samt tydeliggørelse af klageadgang til sidst i afsnittet ses som en forbedring i vejledningen til borgeren.

3 standarder er ændret til 2 på områderne aflastning og afløsning. – 1 på social og sundhed, 1 på omsorg og ældre. Disse administreres forskelligt på Voksenstøtte og på Visitation og Hjælpemidler. Med ændringen undgås overlap, og man orienterer sig, hvor det er relevant som bruger/pårørende.

Desuden er 4 nye standarder tilføjet: Kontant tilskud, Kontaktperson for døvblinde, Dækning af nødvendige merudgifter og Særligt behandlingstilskud

Seniorrådet tager udkast til førstebehandling til efterretning.

Økonomi

Godkendelse af kvalitetsstandarder har isoleret set ingen bevillingsmæssige konsekvenser, idet det dog bemærkes, at eventuelle afledte ændringer i visitationspraksis kan påvirke forbruget under myndighedsområdet.

Bilag

126Beslutning om udbud eller hjemtagelse af misbrugsbehandlingen

Resume

Frederikssund Kommunes kontrakt med den private leverandør af ambulant misbrugsbehandling, Novavi, udløber september 2023. Det giver anledning til at beslutte, hvordan tilbuddet fremadrettet leveres - særligt med øje for at styrke tilbuddet for de unge under 30 år, der i dag er svære at få ind ad døren til et behandlingstilbud og fastholdt i det. Sagen præsenterer hvordan misbrugsbehandlingen kan styrkes via enten et udbud eller ved helt eller delvist at hjemtage det. Afslutningsvist præsenteres administrationens anbefaling.

Leder af Ungekontakten Keziban Bilal Aydin, Centerchef for Familie og Rådgivning Laila Lunddorf og Udviklingskonsulent Rebekka Dam deltager under sagens behandling og vil indledningsvist præsentere misbrugsområdet. Laila og Keziban vil til mødet medbringe et estimat af, hvor mange unge, der i dag er i målgruppen for misbrugsbehandling, men som ikke modtager et tilbud.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhedsudvalg, at:

1. Godkende enten:

Model 1: Tilbuddet om ambulant misbrugsbehandling hjemtages for alle borgere.

Model 2: Tilbuddet om ambulant misbrugsbehandling for alle borgere sendes i udbud.

Model 3: Tilbuddet om ambulant misbrugsbehandling for borgere over 30 år sendes i udbud, og tilbuddet til unge under 30 år hjemtages.

Historik

Hjemtagelse af misbrugsbehandlingen blev indledningsvist drøftet på Social- og sundhedsudvalgets møde d. 8. september 2022 (dagsordenspunkt 96).

Beslutning

Indstillingen blev bragt til afstemning:

For indstillingens model 1 stemte Jesper Wittenburg (A), Anne-Lise Kuhre (A).

For indstillingens model 2 stemte Anne Sofie Uhrskov (V), Maibritt Møller Nielsen (D).

Da der er stemmelighed falder sagen. Anne Sofie Uhrskov (V) begærer sagen til behandling i Byrådet.

Fraværende:

Therese Hejnfelt (V)

Sagsfremstilling

Baggrund

Frederikssund Kommunes kontrakt med den private leverandør af misbrugsbehandling, Novavi, udløber september 2023. Social- og sundhedsudvalget drøftede derfor indledningsvist på mødet d. 8. september hvordan misbrugsbehandlingen skal leveres. Udvalget ønskede på denne baggrund en ny sag, der belyser, hvordan der fremadrettet kan arbejdes med især de unge. Samtidig ønskede udvalget et mere konkret bud på, hvordan misbrugsbehandlingen kan leveres enten af en privat leverandør via et udbud eller ved hel eller delvis hjemtagelse, så behandlingen leveres af en kommunal enhed.

Sagen her skitserer derfor først udfordringsbilledet på misbrugsområdet i Frederikssund Kommune særligt ift. de unge. Derefter udfoldes de tre modeller inklusiv administrationens anbefalinger.

Vi har en særlig udfordring med de unge i misbrug

Frederikssund Kommune har i lighed med andre kommuner en særlig udfordring i at få de unge under 30 år med et alkohol- og/eller stofmisbrug ind ad døren til ambulant misbrugsbehandling og fastholde dem i behandlingen. Det er et problem for de unge mennesker i kommunen, der ikke får den rette hjælp i rette tid. Samtidig er det et økonomisk problem for kommunen, da forebyggelse og tidlig indsats er mindre ressourcekrævende end efterfølgende og gentagne behandlingsforløb. Se bilag 1 og 2 for udviklingen i udgifter til misbrugsbehandling i Frederikssund Kommune.

Der er behov for en helhedsorienteret indsats

De unge såvel som de ældre misbrugere har ofte andre problematikker end misbrug, eksempelvis psykiske lidelser, kriminalitet, arbejdsløshed, manglende uddannelse samt øvrige sociale problemer (se tilsendt bilag 3 med eksempler på borgere i misbrugsbehandling). For at misbrugsbehandlingen kan have en effekt, er det derfor essentielt, at behandlingen ikke står alene, men at den er en del af en helhedsorienteret og koordineret indsats.

Behovet for en helhedsorienteret indsats skal også ses i sammenhæng med en ny hovedlov om helhedsorienteret indsats (HOI-loven), der træder i kraft 1. juli 2023 og bliver obligatorisk fra 1. juli 2025. HOI-loven har til formål at skabe rammerne for en helhedsorienteret indsats for borgere med komplekse og sammensatte behov med det formål, at flere bliver i stand til at mestre eget liv og opnå en bedre livskvalitet.

På denne baggrund er spørgsmålet, hvordan misbrugsbehandlingen fremadrettet skal leveres, så der sikres en mere helhedsorienteret indsats og så tilbuddet i højere grad målrettes de unge. Der er overordnet tre modeller, der foldes ud i de følgende afsnit:

Model 1: Tilbuddet om ambulant misbrugsbehandling hjemtages for alle borgere.

Model 2: Tilbuddet om ambulant misbrugsbehandling for alle borgere sendes i udbud.

Model 3: Tilbuddet om ambulant misbrugsbehandling for borgere over 30 år sendes i udbud, og tilbuddet til unge under 30 år hjemtages.

Model 1: Tilbuddet om ambulant misbrugsbehandling hjemtages for alle borgere

Den ene model er at hjemtage misbrugsbehandlingen og etablere et ”Frederikssund Rusmiddelcenter”. Misbrugsbehandlingen tilrettelægges, så det i store træk indeholder et tilsvarende behandlingstilbud for borgere over 30 år ift. det, der i dag leveres hos Novavi. Herudover kan tilbuddet målrettes de unge under 30 år ved eksempelvis:

  • At gøre tilbuddet tilgængeligt for de unge og tænke det ind, der hvor de unge færdes (Campus etc.). Eksempelvis ved at etablere et udgående team i samarbejde med forebyggelsesindsatsen, SSP og uddannelsesinstitutionerne. Der kan etableres et fysisk kontormiljø for 1-2 udgående medarbejdere hos Ungekontakten et par dage om ugen.
  • At der etableres et ”Ung-til-ung” tilbud, der afvikles af frivillige unge, der selv er kommet ud af et misbrug.
  • At anvende behandlingsmetoder, der er særlig evidens for, fungerer for de unge.
  • At der kan tildeles mentorstøtte eller socialpædagogisk støtte parallelt med misbrugsbehandling, så den unge motiveres og fastholdes i behandlingen.
  • At tilbuddet har socialrådgiver og socialpædagogisk kompetence.
  • At der etableres dagbehandling sammen med ambulant behandling, så vi mere fleksibelt kan skrue op og ned for indsatsens intensitet (se bilag 4).
  • At der laves et samlet budget for ambulant misbrugsbehandling, dag- og døgnbehandling (se bilag 4).

Hvis udvalget vælger at hjemtage misbrugsbehandlingen er første skridt at afholde et dialogmøde med de fagfolk, der i dag møder de unge under 30 år og har indsigt i behovet. Dvs. medarbejdere fra SSP-samarbejdet, Ungekontakten, familieafdelingen, forebyggelsesmedarbejdere, klubber og væresteder etc. På dialogmødet kvalificeres og justeres tilbuddets konkrete udformning, så det bliver så relevant som muligt for de unge.

Dimensionering

Et ”Frederikssund Rusmiddelcenter” vil forventeligt indeholde 8,5 årsværk, hvis misbrugsbehandlingen hjemtages for alle borgere (se bilag 5 for uddybende beskrivelse af tilbuddets dimensionering). Hertil kommer tre ugentlige psykiatertimer, som købes eksternt og som er en udvidelse af kompetencerne i indsatsen i forhold til det nuværende tilbud hos Novavi.

Årsværkene er følgende:

• 1 leder

• 5 misbrugskonsulenter

• 1 psykolog

• 1 sekretær

• 0,5 læge

Placering

Et Frederikssund Rusmiddelcenter skal placeres separat fra andre kommunale tilbud. Samtidig skal det være placeret tæt på offentlig transport og med handicapvenlig adgang, så det er tilgængeligt for alle borgere i kommunen.

En screening af lokaler, der umiddelbart kan opfylde disse krav, har foreløbigt givet følgende muligheder:

1. Der frigives m2 på kommunale bygninger centralt i Frederikssund ved at rokere medarbejdere og afdelinger. Forventet etableringsudgift: 3-3,5 mio. kr.

2. Tilbuddet etableres i den gamle forstanderbolig i Slangerup (Højager 18). Selve bygningen er en lille villa med gode rum til både kontorer og behandlingsrum. 300 meter fra busstop. Forventet etableringsudgift: 800.000 kr.

3. Tilbuddet etableres i et erhvervslejemål centralt i Frederikssund, eksempelvis i Novavi Frederikssunds nuværende lokaler på Kilde Alle. I så fald vil lokalerne være indrettet til formålet og ligger tæt på både S-tog og busstop. Forventet etableringsudgift: 100.000 kr. (det vil være højere, hvis der overtages et andet erhvervslejemål, der skal indrettes til formålet).

For alle tre muligheder skal der medtænkes en udgående enhed målrettet de unge under 30 år. Disse medarbejdere kan have kontorplads et par dage/ugen i Ungekontakten på Campus Frederikssund.

Se bilag 5 for uddybende beskrivelse af mulig placering og forventede etableringsomkostninger.

Budget

I bilag 5 er et foreløbigt forslag til årligt budget for Frederikssund Rusmiddelcenter skitseret med udgangspunkt i de 8,5 årsværk svarende til en lønsum på 5,3 mio. kr. Herudover er de forventede driftsudgifter estimeret til lidt under 1 mio. kr. På denne baggrund vil et foreløbigt estimat af et årligt budget for Frederikssund Rusmiddelcenter være 6,3 mio. kr. Det er inden for rammen af den nuværende fastprisaftale med Novavi.

Implementeringsplan for hjemtagelse

I bilag 6 fremgår forslag til overordnet implementeringsplan for hjemtagelse af misbrugsbehandlingen.

Administrationens anbefaling

Administrationen anbefaler denne model fordi:

  • Netværket og samarbejdet mellem misbrugsbehandlingen og borgerens øvrige kontaktpunkter i kommunen styrkes. Der vil være større viden om, hvem man skal tage fat i og ved hvilke udfordringer.
  • Når hjemtagelse af den ambulante misbrugsbehandling tænkes sammen med dag- og døgntilbud er der en positiv business case, hvor kommunen også langt mere fleksibelt vil kunne tilrettelægge misbrugsindsatsen helhedsorienteret og med udgangspunkt i borgerens behov (se bilag 3).
  • Misbrugsbehandlingens metoder, indhold og arbejdsgange vil langt mere fleksibelt end i dag kunne tilpasses udviklingen inden for forskellige rusmidler, hvor der konstant dukker nye op.
  • Samtidig vil misbrugsbehandlingen kunne samtænkes med og skabe synergi ift. forebyggelsesindsatsen, eksempelvis i from af en fælles forebyggelses- og rådgivningsenhed, der er til stede på de store uddannelsesinstitutioner.

Model 2: Tilbuddet om ambulant misbrugsbehandling for alle borgere sendes i udbud

Den anden model er, at misbrugsbehandlingen sendes i udbud, og der på den baggrund vælges en ekstern leverandør til varetagelse af tilbuddet fra 1. oktober 2023. Ved et udbud får kommunen en uafhængig leverandør, der er specialiseret på området og som har specialiserede ressourcer til rådighed. En leverandør som Novavi har eksempelvis mere end 60 års erfaring med alkoholbehandling og er Danmarks største leverandør af stof- og alkoholbehandling.

Der er ingen tvivl om, at Novavis tilbud i dag er velegnet og af høj kvalitet for især borgere over 30 år, der ikke har andre problematikker end misbrug og dermed ingen kontakter med kommunen. I forhold til at gøre tilbuddet mere helhedsorienteret og mere målrettet de unge kan dette beskrives i kravsspecifikationen til udbudet. Her har kommunen mulighed for at præcisere krav og forventninger til tilbuddet. Langt hen ad vejen vil man derfor kunne stille krav til ekstern leverandør om at levere de elementer, der er skitseret i det kommunale tilbud ovenfor. Dvs. eksempelvis krav til:

• Udformningen af de fysiske rammer, så en del af tilbuddet indeholder et ungemiljø. Eventuelt to døre ind ad tilbuddet – én for unge og én for ældre.

• At tilbuddet skal være tilgængeligt eller tænkes ind, der hvor de unge færdes (fx Campus). Eventuelt via et udgående team og i samarbejde med kommunens forebyggelsesindsats/SSP/Uddannelsesinstitutioner.

• At der anvendes behandlingsmetoder, der dokumenteret virker for de unge.

• At tilbuddet indeholder socialrådgiver kompetence og psykiater et antal timer/ugen.

• Forpligtende aftaler om samarbejde om borgerne med afdelinger i kommunen hvor relevant.

Herudover bør der stilles krav til leverandøren om indrapportering af data til misbrugsdatabasen (Danmarks Statistik). I dag modtager kommunen statistik fra Novavi på hvor mange borgere, der bliver færdigbehandlede. Det vil sige hvor mange borgere, der når de mål, som de indledningsvist definerede for forløbet. Denne andel siger dermed ikke noget om, hvor mange borgere, der efter endt behandling var stoffri eller har fået reduceret sit misbrug. At Novavi ikke opgør dette i dag forklarer også hvorfor data fra Danmarks Statistik for Frederikssund Kommune baserer sig på et meget lille antal borgere.

Som supplement til kravene til leverandøren bør der også udformes interne retningslinjer og arbejdsgangsbeskrivelser, der understøtter kommunens samarbejde med leverandøren og en løbende intern kvalitetssikring og -udvikling. Der kan også arbejdes med at etablere understøttende, kommunale indsatser, eksempelvis en sideløbende socialpædagogisk indsats for unge under 30 med psykiske lidelser, der har til formål at støtte op om og fastholde den unge i behandlingen.

Økonomi i forbindelse med udbud

Økonomien ved et nyt udbud forventes at være på niveau med i dag, afhængig af hvilke og hvor mange supplerende krav, der stilles til leverandøren. Rammen til Novavi er i dag på 6,4 mio. kr./året ekskl. moms (2021-tal)(se bilag 2).

Herudover kan det give mening, at leverandøren aflønnes ud fra faktisk aktivitet frem for via en fastprisaftale som i dag (se bilag 4).

Tidsplan for udbud

I bilag 7 fremgår foreslået tidsplan for udbudsprocessen. Heraf fremgår det, at processen med et nyt udbud skal igangsættes hurtigst muligt for at sikre, at en eventuelt ny leverandør kan nå at være i drift pr. 1. oktober 2023.

Administrationens anbefaling

Administrationen anbefaler ikke denne model, fordi:

  • Det er uvist, om der kan findes en leverandør, der kan levere på de skitserede krav og særligt inden for den nuværende ramme.
  • Krav til leverandøren fastsættes for en 4-årig periode. Det giver en manglende fleksibilitet i forhold til at kunne tilpasse samarbejde, arbejdsgange, metoder og indsatser løbende.

Model 3: Tilbuddet om ambulant misbrugsbehandling for borgere over 30 år sendes i udbud og tilbuddet til unge under 30 år hjemtages

I den tredje model hjemtages misbrugsbehandlingen for borgere under 30 år. Indholdet i tilbuddet for borgere under 30 år vil være som skitseret i model 1 og de skitserede muligheder for placering af tilbuddet vil være de samme.

Hjemtages kun borgere under 30 år vil der ift. model 1 være tale om et betydeligt mindre tilbud. Borgere under 30 år udgør knap 30%. Nedskaleres personalebehovet tilsvarende vil det skønsmæssigt se således ud:

  • 0,3 leder
  • 1,5 misbrugskonsulent
  • 0,3 psykolog
  • 0,3 sekretær
  • 0,15 læge (5,5 timer/ugen)

Hertil tilkøbes 1 ugentlig psykiatertime.

For borgere over 30 år vil behandlingen leveres af en ekstern leverandør via et nyt udbud. Af de under model 2 oplistede krav til en ekstern leverandør vil følgende være relevante for borgere over 30 år:

• At tilbuddet indeholder socialrådgiver kompetence og psykiater et antal timer/ugen.

• Forpligtende aftaler om samarbejde om borgerne med afdelinger i kommunen hvor relevant.

Som skitseret i model 2 vil det også være relevant at stille krav om indberetning af data til misbrugsdatabasen og at der udarbejdes interne retningslinjer og arbejdsgangsbeskrivelser, der understøtter kommunens samarbejde med leverandøren.

Borgere over 30 år udgør forventeligt 70% af det samlede antal borgere i misbrugsbehandling. Budgettet for et nyt udbud vil derfor være 70% af det nuværende budget, svarende til ca. 4,5 mio. kr./året ekskl. moms.

Administrationens anbefaling

Administrationen anbefaler ikke denne model fordi:

  • Det er usikkert, om det vil være muligt at rekruttere de skitserede faggrupper i deltidsstillinger, og om det vil være muligt at strikke et sammenhængende tilbud sammen for de unge under 30 år primært med deltidsressourcer.
  • Det bliver for de unge under 30 år et for lille og sårbart tilbud til, at det giver mening. En opfølgning hos Ishøj Kommune, der tidligere har hjemtaget behandlingen kun for de unge, viser, at det var en for lille økonomi til at bygge et tilbud op med den nødvendige tværfaglige kompetence og til at kunne sikre den nødvendige kvalitet i behandlingen. Ishøj Kommune har derfor nu hjemtaget behandlingen for alle borgere.
  • Der skal anvendes administrative ressourcer til både udbud og leverandørstyring for borgere over 30 år og hjemtagelse og drift af internt tilbud for borgere under 30 år.

Inddragelse

Vurderes ikke relevant.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet har noteret sig den særlige udfordring for unge i misbrug under 30 år, og er enige i at der er behov for en helhedsorienteret indsats, som både tackler evt. misbrug og andre samtidige udfordringer (psykiske, sociale mv.).

Handicaprådet har tidligere afgivet høringssvar ( SSU 8.9.2022, sag 96), hvor vi understregede det vigtige i, at den kommende løsning har den nødvendige faglighed og kvalitet – dvs. at der er tilknyttet specialiserede ressourcer som psykologer og psykiater med indgående kendskab til området. En sådan viden vil først skulle opbygges i kommunen, hvis området hjemtages (model 1). Derfor er vi skeptiske over for en sådan løsning og fastholder en løsning med udbud, således at opgaven kan blive varetaget af en specialiseret ekstern leverandør i lokalområdet (model 2).

Ved et udbud vil det desuden være muligt at stille krav til ekstern leverandør om at levere de elementer, der er skitseret i det kommunale tilbud (1).

Afslutningsvis bemærkes det, at den nuværende leverandør har mere end 60 års erfaring med alkoholbehandling og er Danmarks største leverandør af stof- og alkoholbehandling og har vist gode resultater sammenlignet med nabokommunernes indsats.

Model 3 med delvis hjemtagelse af indsatsen for unge under 30 år kan ikke anbefales ud fra de beskrevne ulemper.

Seniorrådets høringssvar:

Frederikssunds Kommunes kontrakt med Novavi, privat leverandør af misbrugsbehandling, udløber til september 2023 og der skal træffet beslutning om udbud eller hjemtagelse af behandlingen.

Administrationen indstiller godkendelse af et af 3 forslag og anbefaler forslag 1:

1 - hjemtagelse af behandling til alle borgere

2 - udbud for alle borgere

3 - udbud for borgere over 30 år og hjemtagelse for unge under 30 år.

Seniorrådet noterer sig administrationens forslag om hjemtagelse for alle borgere med en frygt for, om det er muligt at rekrutterer kvalificeret personale – og beder udvalget om at tage dette med i betragtningerne.

Økonomi

Beslutning om ambulant misbrugsbehandling har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022, idet den nuværende aftale med privat leverandør løber frem til september 2023.

Efter udløb af den nuværende aftale med privat leverandør forventes model 1 med fuld hjemtagelse af kunne afholdes driftsmæssigt inden for vedtaget budget for 2023. Dog vil tilkomme etableringsudgifter anslået mellem 0,1 og 3,5 mio. kr. afhængig af lokalevalg. Model 2 med delvis hjemtagelse må forventes at resultere i højere udgifter, da aktiviteten deles op på et kommunalt og et privat tilbud og resulterer i mindre volumen i det enkelte tilbud. Model 3 med fortsat udbud vil afhænge af det endelige udbudsresultat.

Under alle omstændigheder forudsættes merudgifter afholdt inden for eksisterende rammer.

Bilag

127Beslutning om afholdelse af velfærdsteknologitur i marts 2023

Resume

Omsorg og ældre samt Social og sundhed har ønsket, at der i foråret 2023 afholdes en lokal rundtur i kommunen, hvor udvalgene præsenteres for velfærdsteknologiske tiltag. I denne sag præsenteres udvalget for et oplæg til afholdelse af en velfærdsteknologitur med henblik på at fastlægge tidspunkt og deltagerkreds for turen samt drøfte turens indhold. Sagen behandles sideløbende i Omsorg og ældre samt Social og sundhed.

Indstilling

Administrationen indstiller til udvalget, at:

  1. Tidspunktet for velfærdsteknologituren fastlægges til den 23. marts 2023 klokken 8.00-14.30.
  2. Seniorrådet og Handicaprådet inviteres med på velfærdsteknologituren.
  3. Drøfte indholdet af velfærdsteknologituren.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Godkendt.

Indstillingspunkt 2: Godkendt.

Indstillingspunkt 3: Drøftet.

Fraværende:

Therese Hejnfelt (V)

Sagsfremstilling

Indledning

På udvalgsmøderne den 2. november 2022 ønskede Omsorg og ældre (sag 104) samt Social og sundhed (sag 116) en lokal rundtur til foråret 2023 for at se på velfærdsteknologiske tiltag på området

Begrebet velfærdsteknologi dækker over en bred vifte af redskaber. I Frederikssund Kommune omfatter arbejdet med velfærdsteknologi blandt andet teknologier, der understøtter borgernes selvhjulpenhed i fysiske gøremål, for eksempel skylletørretoiletter og vaskehandsker, ligesom det omfatter elektroniske kommunikationsredskaber og systemer, der understøtter, at borgeren får hjælp "på afstand", og hjælpemidler som skal skabe tryghed eller give sansestimulation.

Teknologierne understøtter borgernes selvbestemmelse, men bidrager også til at imødegå de demografiske udfordringer med et stigende antal ældre, flere kronisk syge og de aktuelle rekrutteringsudfordringer på området. Samtidig bidrager velfærdsteknologier til at understøtte et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø for medarbejderne, som skal kunne blive længe på arbejdsmarkedet og give borgerne den bedst mulige service. Velfærdsteknologi bidrager endelig til, at vi kan levere mere velfærd for de samme ressourcer.

I takt med, at teknologier hele tiden udvikles, vil der i fremtiden opstå flere muligheder for løsninger. Disse løsninger skal udvælges med omhu. Derfor arbejdes der målrettet med medinddragelse af både borgere og medarbejdere, når der udvælges og afprøves teknologier, med det formål at sikre gode og fornuftige investeringer.

Nye nationale krav, som følge af for eksempel ny lovgivning og økonomiaftaler, samt såvel nationale som lokale politiske strategier stiller større krav til prioritering af digitalisering og velfærdsteknologi som en central del af udviklingen af driften.

Byrådet har afsat en årlig pulje på ca. 1,0 mio. kr. til afprøvning af nye velfærdsteknologiske midler, ligesom der arbejdes inden for de enkelte områder med at afprøve og udbrede brugen af velfærdsteknologi. Til dette formål er der udviklet og implementeret et værktøj kaldet "Mini-VTV" (Mini Velfærdsteknologisk Vurderings Model), som anvendes på ældre-, social- og sundhedsområdet.

På en velfærdsteknologitur for Omsorg og ældre samt Social og sundhed vil administrationen give et indblik i, hvad afdelingerne rundt om i kommunen arbejder med af velfærdsteknologi.

Forslag til tidspunkt og indhold for velfærdsteknologituren

Administrationen foreslår, at velfærdsteknologituren afholdes onsdag den 23. marts 2023 klokken 8.00-14.30.

Det foreslås endvidere, at Seniorrådet og Handicaprådet inviteres til at deltage på turen.

Turen gennemføres som en bustur med afgang fra Frederikssund Rådhus klokken 8.00.

Der vil blive serveret morgenbrød i bussen på vej til første stop på turen.

Der vil undervejs blive serveret frokost omkring kl. 11.30

Turen afsluttes ved Frederikssund Rådhus ca. kl. 14.30.

Administrationen har udarbejdet et forslag til, hvilke aktuelle teknologier på ældre- og socialområdet, der vil være relevante at få præsenteret på turen.

Ved hver teknologi vil personale og/eller leder præsentere teknologien og fortælle om erfaringer. I det omfang det er muligt og relevant, vil borgere blive spurgt, om de ønsker at deltage ved præsentationen.

Administrationen forslår, at følgende teknologier vil blive præsenteret på turen:

  • Sanserum
  • Spotteee VideoRehab træningscykler
  • Digital genoptræning - fremvisning af ICURA og Exorlive
  • DialogNet og VitaComm informationsskærme og kommunikationsværktøj
  • OmiVista Mobii Pro interaktivt Gulv- og Bordprojektor
  • Touch and Play storskærm med spil mm.
  • Virtual Reality – evt. med borger, hvis det er muligt
  • Sengebunden Soft Tilt
  • Hjælpemiddeldepotet (stationer med forskellige teknologier).

Der tages forbehold for ændringer i forbindelse med den konkrete planlægning af turen. Administrationen vil udarbejde et endeligt og detaljeret program for velfærdsteknologituren, som vil blive forelagt udvalget.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Seniorrådet og Handicaprådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet bakker op om afholdelsen af en velfærdsteknologi-tur i kommunen, som gør det muligt at blive inspireret og få ny viden om de nyeste teknologier på området og deres potentiale ift forskellige målgrupper.

Seniorrådets høringssvar:

Seniorrådet er positiv overfor en velfærdsteknologitur i kommunen i 2023. Det er overordentlig vigtigt at vi kender til den brede vifte af velfærdsredskaber samt teknologier, der understøtter borgernes selvhjulpenhed i fysiske gøremål, og elektroniske kommunikationsredskaber og systemer, der kan skabe tryghed eller give sansestimulation.

Seniorrådet ser frem til at deltage i velfærdsteknologituren rundt i kommunen.

Økonomi

Afholdelse af velfærdsteknologitur har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, idet eventuelle udgifter forbundet hermed forudsættes afholdt inden for eksisterende budgetmæssige rammer.

128Orientering om tilsyn på Bofællesskabet Linde Alle

Resume

I denne sag orienteres Social og sundhed om Socialtilsynet Hovedstadens tilsyn med Bofællesskabet Linde Alle.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Therese Hejnfelt (V)

Sagsfremstilling

Socialtilsyn Hovedstaden har den 5. oktober 2022 gennemført et anmeldt tilsyn i bofællesskabet Linde Allé. Den endelige tilsynsrapport blev fremsendt til Social og sundheds medlemmer den 8. november 2022 og er vedlagt sagen som bilag.

Der var ved tilsynet særligt fokus på nedenstående temaer i kvalitetsmodellen, som anvendes af Socialtilsynet til vurdering af tilbuddet, samt opfølgning på opmærksomhedspunkter og udviklingspunkter fra tilsyn i 2021. Øvrige temaer er ikke gennemgået og vurderinger fra tidligere tilsyn er derfor fortsat gældende.

  • Organisation og ledelse
  • Kompetencer
  • Fysiske rammer
  • Økonomi

I tilsynsrapporten vurderer Socialtilsynet, at Linde Alle i lav grad leverer den fornødne kvalitet i indsatsen, som er i overensstemmelse med formålet med anbringelse i botilbud etableret efter almenboliglovens § 105 med socialpædagogisk støtte efter servicelovens § 85. Borgernes trivsel har været og er påvirket af manglende omsorg og støtte fra nu tidligere medarbejderne jf. samstemmende oplysninger fra borger, pårørende, medarbejdere og ledelse. Tilsynet vurderer, at ledelsen ikke har haft tilstrækkeligt kendskab til medarbejdernes manglende støtte, dokumentation og omgangstonen og adfærd overfor borgerne.

Som et opmærksomhedspunkt i tilsynsrapporten skulle ledelsen straks og inden den 25. oktober 2022 udarbejde en konkret tids- og handleplan for genopretning af følgende:

  • ledelsestilstedeværelse i tilbuddet
  • plan for organisering af ny medarbejdergruppe.
  • plan for ekstern supervision med fokus på opsamling af forløbet i 2022 og en fremadrettet kulturforandring uden forråelse.
  • årshjul for kompetencer udvikling - pædagogiske metoder og dokumentation.
  • plan for den ledelsesmæssig understøttelse og opfølgning af dokumentation og brug af pædagogiske metoder.
  • plan for genopretning af tryghedsskabende indsatser i forhold til borgerne og de pårørende.

Handicap og Botilbud har udarbejdet en tids- og handleplan for Linde Allé, som er fremsendt til Socialtilsynet og vedlagt denne sag som bilag.

Tids- og handleplanen løber fra oktober 2022 og frem til maj 2023. Tids- og handleplanen indeholder plan for introforløb af to nye medarbejdere, plan for hvordan den nuværende medarbejder klædes på til at modtage to nye kolleger, supervision af medarbejdere, fokus på dokumentation, ledelsestilsyn samt planer for samtaler og MUS-samtaler med medarbejder, sammenkomster for beboer, pårørende og medarbejdere.

Socialtilsynet har i tilsynsrapporten kvitteret for modtagelse af tids- og handleplanen, som vil blive fulgt op i et mere intensivt og dialogbaseret tilsyn med tilbuddet.

Tilsynsrapporten nævner til sidst i rapporten tidligere fokusområder, som der har været arbejdet på og som iflg. aftale skulle være på plads i 2023.

Tættere og mere systematisk samarbejde mellem Linde Allé og Vangedevej

Handicap og Botilbud arbejder med at styrke samarbejdet mellem Linde Allé og bofællesskabet Vangedevej.

Linde Allé har i dag fem borgere og tre medarbejdere, der er ansat mellem 25 og 37 timer om ugen. På Vangedevej er der otte borgere og fire medarbejdere, som er ansat fuld tid. Den forholdsvis lille bemanding på især Linde Allé gør tilbuddet sårbart i forhold til at bevare kompetencer, især under længerevarende sygdom og ferie.

Beboerne på de to tilbud har nogenlunde samme funktionsniveau og har i dag en række fælles arrangementer sammen, for eksempel juletur, tivolitur, borgerferier med videre. Beboerne på begge tilbud profiterer af samværet på tværs.

Tilgange og pædagogiske metoder er sammenlignelige mellem Linde Allé og Vangedevej. Det er forventningen, at fagligheden på begge tilbud vil blive styrket ved et tættere samarbejde. Begge botilbud vil ikke være nær så sårbare i fraværssituationer, ligesom der vil være en bredere sparringsplatform i forbindelse med kurser, uddannelse og supervision. Samtidig vil sundhedsfaglige ydelser, som i dag bliver leveret af medarbejdere på Vangedevej til beboere på Vangedevej, kunne udbredes til at begge tilbud. Dette vil bidrage til større grad af helhedsorienteret indsats samt sikkerhed i de sundhedsfaglige opgaver.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet synes, at tilsynsrapporten er noget foruroligende ift tilbuddets lave kvalitet og dets negative påvirkning af borgernes trivsel samt manglende omsorg og støtte fra medarbejderne. Der er tale om et ledelsesmæssigt ansvar, som der ikke er levet op til, og som der skal tages hånd om.

Handicaprådet bakker op om den fremsatte tids-og handleplan herunder det tættere samarbejde mellem Linde Alle og Vangedevej mhp at styrke fagligheden og sikre en mere helhedsorienteret indsats samt sikkerhed i de sundhedsfaglige opgaver.

Seniorrådets høringssvar:

Måske hører dette også til under Handicaprådet. Når det er sagt tyder det på at der er tale om store ledelses- og medarbejderproblemer ifølge tilsynsrapporten. Scoren på kompetence og organisation/ledelse er meget lav.

Økonomi

Orientering om tilsyn med Bofællesskabet Linde Alle har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

129Orientering om status på samarbejdet med Taskforcen om at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen

Resume

Frederikssund Kommune har ansøgt om og har påbegyndt et længerevarende (2-årigt) analyse- og udviklingsforløb i regi af Socialstyrelsens Taskforce Handicap med henblik på at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen på voksenhandicapområdet. Social og sundhed blev den 2. juni 2022 (Sag 60) præsenteret for Administrationens udviklingsplan "Sammen om socialfaglig kvalitet i sagsbehandlingen", hvor der også blev givet en status på arbejdet. Med denne sag orienteres Social og sundhed om status på arbejdet i forhold til udviklingsplanen.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Therese Hejnfelt (V)

Sagsfremstilling

Administrationen har nu i seks måneder arbejdet målrettet med punkterne i udviklingsplanen "Sammen om socialfaglig kvalitet i sagsbehandlingen", som Social og sundhed fik forelagt på møde den 2. juni 2022 (sag 60).

For at kunne lykkes med at styrke den socialfaglige kvalitet i sagsbehandlingen, er udviklingsindsatsen planlagt som et kultur- og forandringsprojekt. Det betyder, at der arbejdes med inddragelse af sagsbehandlerne i afdeling for Voksenstøtte. Herunder afklaring af hvilke arbejdsgange, der skal fastholdes, hvilke der skal justeres og hvilke der skal nyudvikles. I den proces bruger afdelingen bruger tid på fælles drøftelser og reflektioner samtidig med, at der prioriteres tid til at sagsbehandle borgernes sager.

Udviklingsplanen "Sammen om socialfaglig kvalitet i sagsbehandlingen" imødekommer de punkter, som Socialstyrelsens Taskforce peger på i deres analyserapport. Udviklingsplanen og analyserapporten er vedlagt som bilag.

Udviklingsplanen er bygget op over fem temaer:

  1. Vision og strategi
  2. Styring og ledelse
  3. Faglig kvalitet i sagsbehandlingen
  4. Helhed sammenhænge og tværfaglighed
  5. Kompetencer

Nedenfor ses en status på de væsentligste milepæle i udviklingsplanen. I bilaget "Afrapportering af progression i henhold til udviklingsplanen" ses progressionen inden for udviklingsplanens andre områder.

Styring og ledelse:

Administrationen har udarbejdet en strategi for ledelsesinformation, der er vedlagt som bilag. Strategien angiver rammer og retning for den ledelsesinformation, der kan tilvejebringes for det politiske niveau samt for administrationen. I strategi for ledelsesinformation (tabel 1) er beskrevet at, det politiske niveau på nuværende tidspunkt modtager en budgetopfølgning hvert kvartal, samt at udvalget en gang årligt behandler en sag om klagesager fra Ankestyrelsen (Danmarkskortet).

Udover de nuværende tiltag lægger strategien op til, at administrationen fremover en gang årligt vil udarbejde en statusrapport på det voksenspecialiserede område.

Rapporten udvikles løbende og forventes at indeholde følglende oplysninger:

  • Udvikling i antal sager, omkostninger og enhedsomkostninger, bevægelser (til- og afgange).
  • Udvikling i Målgrupper.
  • Information om status på Ledelsestilsyn.
  • Information om overholdelse af servicemål indenfor bestemte paragraffer.
  • Information om klagesagsstatistik.
  • Sammenligninger med øvrige kommuner – hvor det giver mening, og såfremt data er tilgængelige via Danmarks statistik eller lignende offentlig instans (Ballerup Benchmark, ECO-nøgletal, KKR Hovedstaden, KL).
  • Deep dives – Fokus på et afgrænset tema. Hvilken udvikling er der arbejdet med det seneste år og effekten af denne.
  • Hvilke udviklings/vedligeholdelses-indsatser er planlagt det kommende år for at imødekomme udviklingen.

Faglig kvalitet i sagsbehandlingen:

Afdeling for Voksenstøtte har påbegyndt kompetenceudvikling indenfor temaet borgerinddragelse. Fokus er på at opnå en fælles forståelse af begrebet borgerinddragelse og ensartet praksis i afdelingen. Viso (Den nationale videns og specialrådgivningsorganisation) har leveret undervisning om borgerinddragelse. Dette følges op af et særskilt udviklingsforløb i perioden januar til marts 2023, på i alt 6 dage, der omhandler myndighedsrollen i et kommunikativt perspektiv.

Helhed og sammenhænge:

Arbejdsgange og arbejdsredskaber, der letter samarbejdet mellem familieadelingen og afdeling for voksenstøtte, er udarbejdet og ved at blive afprøvet i den daglige praksis.

Kompetencer:

Kompetenceudviklingsstrategi er udarbejdet og godkendt. Strategien anvendes til forventningsafstemning og planlægning af komptenceudviklingen i afdeling for Voksenstøtte. Startegien er vedlagt som bilag.

Den videre proces for udviklingsarbejdet

Der arbejdes fortsat med målene fra udviklingsplanen. Det gøres ved at inddrage og skabe tid til reflektion, afprøvning og justering i den daglige praksis hos sagsbehandlerne.

Hver 8. uge afholdes statusmøder med Taskforcen. Status og risikovurdering gennemføres hver 4. uge og forelægges styregruppen i Frederikssund Kommune med henblik på eventuelle justeringer i forhold til at nå de aftalte mål. Taskforcen udarbejder efter ca. 1-1½ års udviklingsarbejde en statusrapport, som omfatter gennemgang af 20 sager samt kommunens selvevaluering. Udvalget vil blive forelagt denne til orientering.

Næste gang udvalget vil blive forelagt en status på udviklingsarbejdet er i juni 2023.

Orientering om klagesager på servicelovens §§ 95, 96 ,97 og 100, svarende til "Danmarkskortet" på Voksenhandicapområdet

Hvert år udgiver Social- og Ældreministeriet et interaktivt "Danmarkskort" over omgørelsesprocenter på klagesager på servicelovens område behandlet i Ankestyrelsen. Danmarkskortet på voksenhandicapområdet omfatter følgende paragraffer efter serviceloven: §§ 95, 96, 97 og 100.

Disse paragraffer indgår ikke i Ankestyrelsens sagsmåling i Taskforcens analyserapport. Det forventes, at Danmarkskortet for sager behandlet i 2022 offentliggøres ultimo juni 2021.

I perioden fra 1. december 2021 til 1. november 2022 har Frederikssund Kommune registreret 6 modtagne klagesager inden for servicelovens § 95, 96 ,97 og 100. Fem af sagerne er på nuværende tidspunkt sendt til Ankestyrelsen. Da antallet af klagesager er få og dermed lette at henføre til specifikke personer, vil udvalget blive oplyst om fordelingen af klagesagerne på selve udvalgsmødet. Social og sundhed blev den 11. august 2022 (Sag 78) informeret om, at Frederikssund kommue har i alt ca. 134 aktive sager inden for de 4 paragrafområder.

Samlet set har Frederikssund Kommune i Afdeling for Voksenstøtte, i perioden fra 1. december 2021 til 1. november 2022, registreret 15 modtagne klagesager. Afdeling for Voksenstøtte har i november 2022 registreret i alt ca. 810 aktive sager.

Social og sundhed orienteres sammen med Omsorg og ældre, Børn, familie og forebyggelse, Økonomiudvalget og Byrådet om omgørelsesprocenterne i "Danmarkskortet" i en samlet sag om emnet på møderne i august. Administrationen afventer Ankestyrelsens Danmarkskort for 2022 samt deres håndtering af små datamængder.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes til udvalgets medlemmer hurtigst muligt.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet synes, at fremdriften i arbejdet med at styrke kvaliteten i sagsbehandlingen ser fornuftig ud.

Det kan dog være vanskeligt at se, hvilke steder i udviklingsplanen der arbejdes med at sikre medarbejdernes kendskab til politikker og strategi, hvilket blev fremhævet som en væsentlig udfordring i Taskforcens analyserapport. Eksempelvis bør politikken ”Det gode samarbejde med pårørende” indgå i emnet Borgerinddragelse, som et væsentligt styringsdokument. Dette ses ikke at være tilfældet.

Handicaprådet ser frem til at følge det videre arbejde med udviklingsplanen.

Seniorrådets høringssvar:

Seniorrådet har ingen bemærkninger til sagen, da målgruppen hovedsagelig vedrører Handicaprådets område.

Økonomi

Orientering om status på arbejdet med udviklingsplan "Sammen om socialfaglig kvalitet i sagsbehandlingen" har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

130Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Therese Hejnfelt (V)

Sagsfremstilling

Kommende arrangementer indenfor udvalgets område:

Meddelelser:

  • Orientering om sundhedsfaglige tilsyn på Rosenfeldthusene og Lunden.
  • Tilsynsrapport fra Socialtilsyn Hovedstadens tilsyn på Lunden er vedlagt som bilag.
  • Tilsynsrapport fra Socialtilsyn Hovedstadens tilsyn på Gnisten er vedlagt som bilag.
  • Referat fra møde i KLU d. 27.10.22 er vedlagt som bilag.
  • Tilsynsrapport Livskilden 2022 er vedlagt som bilag.
  • Tilsynsrapport fra Socialtilsyn Hovedstadens tilsyn på Rosenfeldthusene er vedlagt som bilag.

Bilag

131Underskrifter

Beslutning

.

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes "godkendt" svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.