Frederikssund Kommunes logo

Social og sundheds møde den 08. september 2022

Klub Stjerneskud, Østergården, Frederiksborgvej 4, Frederikssund kl. 08.30

Referat
Fold alle punkter

90Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt

Fraværende:

Maibritt Møller Nielsen (D)

91Beslutning om budgetopfølgning per. 30. juni 2022

Resume

I nærværende sag gives en prognose på det forventede forbrug under Social og sundhed i 2022 sammenholdt med korrigeret budget samt afledte forslag til tillægsbevillinger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Social og sundhed overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

1. Resultatet af budgetopfølgningen per 30. juni 2022 tages til efterretning.

2. Der gives en tillægsbevilling på 0,6 mio. kr. svarende til et forventet merforbrug vedrørende serviceudgifter på sundhed og forebyggelse.

Beslutning

Indstillingspunkt 1 taget til efterretning.

Indstillingspunkt 2 anbefales.

Fraværende:

Maibritt Møller Nielsen (D)

Sagsfremstilling

Drift

Budgetopfølgningen på Social og sundhed giver samlet set anledning til et forventet merforbrug på 0,6 mio. kr. vedrørende serviceudgifter under Sundhed og forebyggelse. Det forventede merforbrug forslås finansieret ved en tillægsbevilling.

Social service

Serviceudgifter

Budgetopfølgningen viser et forventet merforbrug på 3,6 mio. kr. primært som følge af højere aktivitet til botilbud end budgetlagt. Merforbruget søges nedbragt gennem igangværende styringsredskaber, og der foreslås derfor ingen tillægsbevilling.

Den centrale refusionsordning

Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændringer i de forventede indtægter under ordningen.

Sundhed og forebyggelse

Serviceudgifter

Budgetopfølgningen giver anledning til et forventet merforbrug på 0,6 mio. kr., der foreslås finansieret ved en tillægsbevilling. Merforbruget består af 0,4 mio. kr. i Tandplejen som følge af ny lovgivning om gratis tandpleje til 18-21 årige og 0,2 mio. kr. til indsats mod covid-19.

Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet

Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændringer i de forventede udgifter til bidrag til det regionale sundhedsvæsen.

Af vedlagte bilag 1. Drift – budgetopfølgning (SS) udspecificeres resultatet af budgetopfølgningen yderligere.

Anlæg

Budgetopfølgningen giver ikke anledning til en ændring i det forventede forbrug på bruttoanlægsudgifterne under Social og sundhed.

Af vedlagte bilag 2. Anlæg - budgetopfølgning (SS) udspecificeres resultatet af budgetopfølgningen yderligere.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle bemærkninger fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet har noteret os, at der er tale om en væsentlig stigning i behovet for botilbud, som så foreslås ”løst”, ved at borgerne forbliver i egen bolig med støtte. Handicaprådet vil gerne understrege, at vi forventer, at borgerne får det tilbud, som er relevant i forhold til deres behov – og at der i den forbindelse ikke gås på kompromis med fagligheden. Endvidere betyder dette en yderligere belastning af de pårørende, som i forvejen ofte er spændt hårdt for.

Seniorrådets høringssvar:

I denne sag gives en prognose på det forventede forbrug under SSU i 2022 sammenholdt med korrigeret budget samt afledte forslag til tillægsbevillinger.

Seniorrådet har ingen bemærkninger til sagen.

Økonomi

Drift

Budgetopfølgningen giver anledning til et forventet merforbrug på 0,6 mio. kr. vedrørende serviceudgifter. Merforbruget foreslås indarbejdet som tillægsbevilling.

Anlæg

Budgetopfølgningen giver ikke anledning til en ændring i det forventede forbrug på bruttoanlægsudgifterne under Social og sundhed, hvormed budgetopfølgningen ingen bevillingsmæssige konsekvenser har.

Bilag

92Beslutning om ophævelse af vagtordning i Frivillighuset

Resume

Med denne sag skal udvalget træffe beslutning om permanent nedlukning af vagtordningen.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Der træffes beslutning om, hvorvidt permanent ophævning af vagtordning i Frivillighuset imødekommes.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Maibritt Møller Nielsen (D)

Sagsfremstilling

Frivillighusets brugerråd ønsker at få ophævet kravet om faste åbningsdage og ophør af husets skiftende vagtordning for foreningerne.

Frivillighusets brugerråd oplever at meget få borgere kontakter foreningerne i den fast åbningstid. De oplever at foreningerne bliver kontaktet via hjemmeside, E-mail eller telefon. Derfor ønsker brugerrådet at vagtordningen nedlægges.

På udvalgsmødet den 5. maj 2022, sag nr. 46, besluttede udvalget at imødekomme brugerrådets ønske om at nedlægge vagtordningen i Frivillighuset. I første omgang skete nedlæggelse midlertidigt med henblik på, at der indledtes en dialog mellem foreningerne og udvalget, hvor udvikling af frivillighuset kunne drøftes.

Udvalget inviterede frivillighusets brugerråd med til udvalgsmødet den 11. august 2022 til en fælles drøftelse af frivillighusets fremtidige virke og udvikling.

Inddragelse

Frivillighusets brugerråd og medlemsforeningerne har været hørt i sagen.

Handicaprådet og Seniorrådet er høringsparter i sagen. Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes til udvalgets medlemmer hurtigst muligt.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet bakker op om Brugerrådets forslag om at nedlægge vagtordningen permanent og henviser i øvrigt til vores tidligere afgivne svar (til sag 78 på Social og Sundhed 11.8.2022).

Seniorrådets høringssvar:

Seniorrådet bakker op om beslutningen om ophævelse af vagtordningen i Frivillighuset.

Økonomi

Beslutning om permanent ophævning af vagtordning i Frivillighuset har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

93Beslutning vedr. godkendelse af Region Hovedstadens praksisplan for fysioterapi 2022

Resume

Region Hovedstadens praksisplan for fysioterapi 2022 fremsendes til endelig godkendelse. Planen har været i høring i januar 2022, hvor Frederikssund Kommune ikke havde nogen bemærkninger til planen, og der er heller ikke sket markante ændringer i planen som følge af den samlede høringsproces. På denne baggrund indstilles, at Region Hovedstadens praksisplan for fysioterapi 2022 godkendes.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Praksisplan for fysioterapi 2022 godkendes.

Beslutning

Godkendt.

Sagsfremstilling

Praksisplan for fysioterapi er Region Hovedstaden og de 29 hovedstadskommuners fælles plan for tilrettelæggelsen og udviklingen af fysioterapipraksis i de kommende år. Kommunen har en naturlig interesse i at sikre adgang til fysioterapi blandt kommunens borgere, og derudover er der en økonomi koblet til opgaven i form af vederlagsfri fysioterapi, som visiteres af egen læge, men betales af kommunen jf. Sundhedslovens §§ 67 og 140a. Region Hovedstadens praksisplan for fysioterapi indeholder en række fælles målsætninger for, hvordan tilrettelæggelsen og udviklingen af fysioterapipraksis skal foregå i regionen i planperioden. Det drejer sig bl.a. om data for kapaciteter, tilgængelighed for patienter bl.a. hjemmebehandling, kvalitetsudvikling, brug af PRO-data, digitalisering, lokale dialogfora om sammenhængende patientforløb, samt kommunikation med andre sektorer. Det er endvidere foreslået i planen, at der i planperioden gennemføres en kapacitetsanalyse af ridefysioterapi. Dette på baggrund af høringssvar fra bl.a. Sundhedsstyrelsen, der påpeger en ulige fordeling i regionen.

Praksisplanen er udarbejdet i fællesskab mellem fysioterapipraksis, kommunerne og regionen med inddragelse af patientrepræsentanter og repræsentanter for samarbejdspartnere i det øvrige sundhedsvæsen. Praksisplanen omfatter alle praktiserende fysioterapeuter i Region Hovedstaden, som har tiltrådt overenskomsterne.

Praksisplan for fysioterapi var til behandling hos KKR Hovedstaden d. 21. juni 2022. Regionsrådet behandlede ligeledes Praksisplan for fysioterapi på møde d. 21. juni 2022. Såfremt praksisplanen opnår godkendelse hos KKR, i alle 29 kommuner og Regionsrådet, træder praksisplanen i kraft per 1. oktober 2022.

Kommunale prioriteter i praksisplan for fysioterapi 2022

Embedsmandsudvalget for Sundhed, K29 og KKR Hovedstaden har tidligere behandlet høringsudkast til praksisplan for fysioterapi, inden det blev sendt i høring blandt alle kommuner og øvrige interessenter. Embedsmandsudvalget har behandlet og godkendt et endeligt udkast til praksisplanen på møde den 29. marts 2022. K29 har behandlet endeligt udkast til praksisplanen den 31. maj 2022 uden bemærkninger.

I forbindelse med udarbejdelse af praksisplanen er der fra kommunal side lagt vægt på følgende tematikker:

  • Tilgængelighed: At behandlingstilbud i den vederlagsfri fysioterapi er tilgængelig både i fysisk forstand fx via handicapadgang og parkeringsforhold, men også i relation til fx mulighed for elektronisk kommunikation, holdtræning eller hjemmebehandling.
  • Ressourceeffektive forløb: At der værnes om høj kvalitet i den fysioterapeutiske behandling og med blik for, hvordan behandlingen har effekt – og hvornår den ikke har effekt længere. Derfor er det en prioritet at skubbe på udviklingen med at etablere et grundlag for effektmåling i fysioterapipraksis for at opnå viden om behandlingseffekt af de indsatser, borgerne modtager.
  • Udvikling af samarbejde: At formulere relevante rammer for at styrke samarbejde og kommunikation mellem privatpraktiserende fysioterapeuter og kommunerne. Der tænkes på både samarbejde og kommunikation, der foregår mellem sektorerne i relation til patienterne (individniveau), og det samarbejde, der foregår på et mere overordnet plan mellem kommunerne og fysioterapeuterne.

Praksisplanen flugter generelt med disse punkter, og anvendes derfor også fremover som afsæt for de fælles kommunale prioriteter i samarbejdet med regionen og Danske Fysioterapeuter om vederlagsfri fysioterapi.

Praksisplanen i relation til Frederikssund Kommune

Eftersom vederlagsfri fysioterapi henvises af egen læge og leveres af privat praktiserende fysioterapeuter, er kommunens muligheder for kvalitetsmæssig opfølgning og styring af området vanskelig. Denne udfordring imødekommes af planens fokus på ressourceeffektive forløb i kraft af effektmåling, der vil give et redskab i denne opfølgning og samarbejdet med fysioterapeuterne. Ligeledes vil det generelle fokus på udvikling af samarbejdet understøtte området.

Kommunens budget til vederlagsfri fysioterapi inkl. ridefysioterapi er 9 mio. kr., og planen vurderes ikke at have konsekvenser herfor, idet udgiftsniveauet alene afhænger af de praktiserende lægers henvisningsmønster. Sundhedsområdet vurderer på denne baggrund, at Region Hovedstadens praksisplan for fysioterapi 2022 imødekommer området og indstiller, at planen godkendes.

Inddragelse

Ikke vurderet relevant for sagen.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet har ingen bemærkninger til sagen.

Seniorrådets høringssvar:

Seniorrådet værdsætter den øgede fleksibilitet i tilgangen til fysioterapi, som er indeholdt i den forelagte praksisplan. For enlige ældre vil det imidlertid være hensigtsmæssigt, hvis der i lighed med muligheden for pendlere, gives mulighed for at vælge fysioterapi i en anden kommune end bopæl kommunen, idet det i nogle tilfælde vil være hensigtsmæssigt at tage ophold uden for bopæl kommunen i en periode efter f.eks. hospitalsophold.

Økonomi

Godkendelse af Praksisplan for fysioterapi 2022 har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

94Beslutning om godkendelse af politisk mødekalender for 2023

Resume

Udvalget skal med denne sag tage stilling til udkast til mødekalender for udvalgets møder i 2023.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Godkende udkast til politisk mødekalender for udvalgets møder i 2023.
  2. Tage stilling til hvor udvalgets møder skal afholdes.
  3. Drøfte hvordan udvalgets eventuelle dialogmøder, temamøder m.m. henover året bedst tilrettelægges.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Afvist idet udvalget ikke ønsker, at der afholdes udvalgsmøde i samme uge som byrådsmøde.

Indstillingspunkt 2: Drøftet. Udvalget ønsker at besøge steder indenfor udvalgets ressortområde.

Indstillingspunkt 3: Udvalget ønsker reserveret tid til 3 temamøder henover året og at administrationen udarbejder forslag til årshjul for 2023 indeholdende udvalgets forventede og planlagte aktiviteter.

Sagsfremstilling

Det fremgår af styrelseslovens § 20, at der for hvert regnskabsår skal træffes beslutning om, hvor og hvornår udvalgets møder skal afholdes.

Det er formelt set det enkelte udvalg, der beslutter hvor og hvornår udvalgets møder afholdes. I praksis er udvalgene imidlertid en del af en samlet mødekabale, hvor de 8 fagudvalgsmøder skal placeres, så alle udvalgsmedlemmer har mulighed for at deltage i møderne.

Principper for mødeplanlægningen:

I arbejdet med mødeplanlægningen for udvalg og Byråd har administrationen arbejdet ud fra følgende principper:

  1. Udgangspunkt i den godkendte kalender for 2022
  2. Udvalgsmøderne placeres, så sager fra dagsordenen kan nå at blive optaget på dagsordenen til næstkommende Økonomiudvalg/Byrådsmøde.
  3. Byrådets møder afholdes som udgangspunkt den sidste uge i måneden, og Økonomiudvalgets møder holdes som udgangspunkt den foregående uge (om muligt).
  4. Møderne i fagudvalgene holdes enten om formiddagen i tidsrummet 08.00 til 12.30 eller om eftermiddagen i tidsrummet 13.00 til 17.00. Møderne berammes til at vare 2 timer pr. møde.

Principperne er baseret på de drøftelser om arbejdsformer, som Byrådet har haft i løbet af byrådsperioden 2018-2021. Principperne er også et udtryk for den gensidige afhængighed mellem udvalgsmøderne og dermed et forsøg på at veje mange forskellige hensyn op mod hinanden, herunder hensynet til at sikre en smidig og koordineret sagsbehandling på tværs af udvalg, Økonomiudvalg og Byråd.

I planen er der også taget højde for udvalgenes eventuelle deltagelse i KL-topmøder.

Godkendelse af tid og sted for udvalgets møde

Forslag til udvalgets ordinære møder i 2023 fremgår af vedlagte mødeplan, som også angiver tidspunkt for mødernes afholdelse.

Udvalgsmøderne afholdes som udgangspunkt fysisk.

Erfaringsmæssigt ved vi, at nogle af udvalgene henover året også har dialogmøder med brugere, temamøder o. l. mødeaktiviteter, som ligger udover de ordinære udvalgsmøder. Det anbefales, at udvalget på indeværende møde også drøfte, hvornår denne typer af møder mest hensigtsmæssigt kan placeres - dette bl.a. af hensyn til den samlede mødeplanlægning på tværs af udvalg og byråd.

Brug af virtuelle møder

Virtuelle møder (video eller telefonmøder) opfylder kravet til et møde, som det forstås efter lov om kommunernes styrelse § 16, stk. 1. For at der er tale om et møde, skal alle medlemmer være indkaldt, de skal deltage i en forhandling, og de skal have mulighed for at træffe beslutning. Et virtuelt møde giver også mulighed for den mundtlige udveksling af synspunkter, som er karakteristisk for et møde.

Hvis der er enighed i udvalget kan et planlagt møde ændres til et virtuelt møde. Virtuelle møder er især velegnede til at træffe hurtige konkrete beslutninger, hvorimod bredere drøftelser bedre kan udfoldes ved et fysisk møde.

I særlige tilfælde kan udvalgsformanden beslutte, at et udvalgsmedlem deltager virtuelt i et møde der i øvrigt er planlagt som og afholdes som fysisk møde.

Inddragelse

Der er ikke sket inddragelse.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet.

Handicaprådets høringssvar:

Af hensyn til samspillet mellem Handicaprådet og Social og Sundhed er det vigtigt at tage højde for, at Handicaprådet ligeledes er en del af en samlet mødekabale, hvorfor Handicaprådsmøderne skal placeres, så det bliver muligt at drøfte høringssvar til de 2 mest relevante fagudvalgsmøder (Social og Sundhed og Omsorg og Ældre), således at høringssvarene kan nå at blive optaget på dagsordenen til de næstkommende fagudvalgsmøder.

Seniorrådets høringssvar:

Seniorrådet tager mødekalenderen for 2023 til efterretning.

Økonomi

Center for økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

95Beslutning om yderligere borgerinddragelse i revisionen af Handicap- og psykiatripolitikken

Resume

Revisionen af Frederikssund Kommunes Handicap- og psykiatripolitik foregår i en inddragende proces. Som led heri blev der den 17. august 2022 afholdt en offentlig workshop, ligesom der er planlagt offentlig høring i oktober 2022. I denne sag skal Social og sundhed træffe beslutning om, hvorvidt der ønskes yderligere borgerinddragelse i revisionen af Handicap- og psykiatripolitikken.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Godkende administrationens forslag om, at tilbuddene på området støtter borgerne i at udarbejde høringssvar.
  2. Drøfte muligheder for yderligere borgerinddragelsesinitiativer jf. forslag til evt. flere offentlige møder.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Godkendt idet udvalget ønsker at det sikres at også borgere som bor i eget hjem med støtte, borgere der benytter Livskilden og Reboot inviteres ind i høringsprocessen.

Indstillingspunkt 2: Udvalget ønsker at der afholdes et dialogmøde efter høringsperiodens udløb og inden vedtagelsen af det endelige udkast.

Sagsfremstilling

På møde den 22. juni 2022 godkendte Byrådet en procesplan for revision af Handicap- og psykiatripolitikken. Procesplanen er vedlagt som bilag.

Som led i procesplanen afholdt Social og sundhed den 17. august 2022 en workshop om revision af handicap- og psykiatripolitikken på Elværket i Frederikssund. Omkring 35 deltagere drøftede, hvad kommunen skal have fokus på i forhold til handicap- og psykiatriområdet for at udpege temaer, som kan indgå i politikken som indsatsområder og målsætninger.

Mie Maar Andersen, konsulent, Ph.d. hos Videnscenter om handicap var inviteret til at lave et oplæg om livskvalitet blandt mennesker med fysiske og/eller psykiske handicap, der kunne inspirere deltagerne.

Derudover bestod workshoppen af drøftelser i mindre grupper. Drøftelserne berørte mange forskellige temaer, blandt andet bedre information og kommunikation om tilbud, muligheder og rettigheder, vigtigheden af korrekt og effektiv sagsbehandling samt vigtigheden af fagligt dygtigt personale. En opsamling af workshoppen er vedlagt sagen som bilag.

Offentlig høring i oktober, der understøttes af tilbuddene

Social og sundhed har overfor administrationen udtrykt ønske om at drøfte, hvordan det sikres, at borgere i målgruppen, eller andre interessenter, som ikke deltog i workshoppen kan komme til at give deres mening til kende. Social og sundhed har samtidig udtrykt ønske om at drøfte, hvorvidt der kan arrangeres endnu et offentligt møde, hvor det igangværende arbejde med revision af politikken kan præsenteres.

Jævnfør procesplan for revision af Handicap- og psykiatripolitikken skal Social og sundhed på møde den 29. september 2022 forelægges et udkast til en revideret politik. Udkastet sendes efterfølgende i høring hos relevante interessenter i oktober 2022. Relevante interessenter dækker blandt andet bruger-/pårørenderådene, Handicaprådet, medarbejdere, borgere, interesseorganisationer og lignende.

Politikken forventes således at blive sendt i offentlig høring via kommunens hjemme- og Facebookside, ligesom høringsmaterialet sendes direkte til bruger-/pårørenderådene, Handicaprådet og lederne på handicap- og psykiatriområdet, der kan formidle til såvel borgere som MED-udvalg.

Administrationen foreslår, at inddragelsen af borgere i målgruppen understøttes af medarbejdere og ledere i tilbuddene i høringsperioden. Understøttelsen vil foregå ved, at tilbuddene hver især drøfter høringsmaterialet med borgerne og forsøger at motivere borgerne til at deltage aktivt i høringsperioden. Dette blandt andet ved at lægge høringsmaterialet ind i Dialognet, hvor borgerne selv kan tilgå det, når det passer dem, og efterfølgende drøfte materialet på møder med borgerne. Tilsvarende vil tilbuddene støtte borgerne i at udarbejde høringssvar. Tilbuddene vil hver især målrette understøttelsens form i forhold til borgernes funktionsniveau.

Administrationen vurderer, at kombinationen af en workshop og en offentlig høring, der understøttes af ledere og medarbejdere i tilbuddene vil give borgere i målgruppen, eller andre interessenter, gode forudsætninger for at give deres mening til kende.

Tre muligheder for endnu et offentligt borgermøde

Administrationen har planlagt en kompakt proces for revisionen af politikken for, at den reviderede politik kan godkendes inden udgangen af 2022.

Efter høringsperioden vil administrationen jævnfør procesplanen behandle de indkomne høringssvar og eventuelt tilrette politikken på baggrund heraf. Høringsmaterialet og den tilrettede politik forelægges for Social og sundhed på møde den 1. december 2022, hvorefter politikken forventes at blive godkende på Byrådsmøde den 21. december 2022.

Med udgangspunkt i input fra workshoppen, fremsendte høringssvar og udvalgets behandling, vil administrationen udarbejde et udkast til handleplan for, hvordan den reviderede Handicap- og psykiatripolitik kan udmøntes i konkrete initiativer. I udarbejdelsesprocessen vil interessenter blive inddraget i det omfang, det er relevant, fx ved at danne arbejdsgrupper med relevante medarbejdere og ledere.

Såfremt Social og sundhed ønsker, at der afholdes endnu et offentligt møde kan dette lægges tre steder i procesplanen:

  • I høringsperioden sådan, at eventuelle spørgsmål til udkast til den reviderede Handicap- og psykiatripolitik kan drøftes.
  • Efter høringsperioden sådan, at det endelige udkast til revideret Handicap- og psykiatripolitik kan præsenteres og drøftes.
  • Efter godkendelsen af Handicap- og psykiatripolitikken sådan, at input til handleplaner kan drøftes.

Såfremt der skal afholdes endnu et offentligt møde, vil det ikke være muligt at overholde den nuværende procesplan, og der må således forventes en længere revisionsproces.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

På workshoppen 17.8 blev der givet udtryk for stor tilfredshed med den valgte form for borgerinddragelse – og samtidig blev der udtrykt stor interesse for at følge med i den videre proces – herunder at se, hvordan aftenens mange input blev omsat til konkrete formuleringer i handicap-og psykiatripolitikken.

Hvis dette ønske skal imødekommes, taler det for at indlægge endnu et borgermøde, hvor udkastet til handleplaner med konkrete initiativer kan drøftes i en bredere kreds.

Handicaprådet vil godt stille spørgsmålstegn ved, om Dialognet er den rette løsning i forhold til de yderligere målgrupper, der ønskes inddraget – eksempelvis beboere på de kommunale botilbud, hvilket stiller krav om massiv understøtning fra personalet. Desuden ønskes mere bredt lokale foreninger inddraget, men denne platform bruges IKKE af kommunens foreninger, da den er alt for krævende mandskabsmæssigt og for dyr at tilgå.

Som beskrevet har der desuden været afholdt offentlig workshop på Elværket i Frederikssund den 17. august 2022 med deltagelse af repræsentanter fra Social og sundhed, Ældrerådet, Handicaprådet, bruger-/pårørenderådene, medarbejdere, pårørende, borgere og foreninger.

Seniorrådets høringssvar:

Seniorrådet bakker op om administrationens indstilling til at støtte relevante borgere i at udarbejde høringssvar, samt at drøfte muligheder for yderligere borgerinddragelsesinitiativer til flere offentlige møder. Vi bifalder til enhver tid at få inddraget borgere i kommunale afgørelse, og i høj grad på et område som handicap- og psykiatriområdet. De mere specifikke initiativer på handicap- og psykiatriområdet ligger i højere grad i Handicaprådets regi, frem for i Seniorrådet.

Økonomi

Godkendelse af forslag om, at tilbuddene på området støtter borgerne i at udarbejde høringssvar i forbindelse med revisionen af Frederikssund Kommunes Handicap- og psykiatripolitik samt eventuel afholdelse af flere offentlige møder har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, idet eventuelle udgifter forbundet hermed forudsættes afholdt inden for eksisterende budgetmæssige rammer.

Bilag

96Drøftelse af hjemtagelse af misbrugsbehandlingen

Resume

I denne sag skal Social- og Sundhedsudvalget drøfte, om man ønsker, at misbrugsbehandlingen hjemtages helt eller delvist. Drøftelsen skal give retning for, hvad administrationen skal arbejde videre med. Sagen indeholder en kort status på misbrugsbehandlingen i dag samt fordele og ulemper ved de tre mulige scenarier.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget, at:

  1. Drøfte, hvorvidt misbrugsbehandlingen fortsat skal varetages af en privat leverandør eller i stedet hjemtages helt eller delvist.

Beslutning

Drøftet. Udvalget ønsker fremlagt en ny sag der belyser, hvordan der fremadrettet kan arbejdes med især de unge. Sagen skal belyse fordele og ulemper ved forskellige organiseringer.

Sagsfremstilling

I dag varetages en del af misbrugsbehandlingen, dvs. behandling for stof- og alkoholmisbrug, af den private leverandør Novavi. Aftalen med Novavi er efter 4 års samarbejde ved at udløbe. Det giver en naturlig anledning til at drøfte, hvorvidt tilbuddet fortsat skal udliciteres eller i stedet hjemtages helt eller delvist.

For at give Social- og Sundhedsudvalget et oplyst grundlag for drøftelsen gives først en kort status på misbrugsbehandlingen i dag. Herefter præsenteres fordele og ulemper ved de tre mulige hovedscenarier.

Status på misbrugsbehandlingen i Frederikssund Kommune i dag

I dette afsnit gives en kort status på misbrugsbehandlingens målgruppe, tilbud, økonomi og kvalitet.

Hvilke borgere modtager misbrugsbehandling og hvilket tilbud modtager de?

Målgruppen for alkohol- og stofmisbrugsbehandlingen er borgere eller pårørende til borgere med et problematisk forhold til alkohol og stoffer, herunder mere komplekse målgrupper som unge under 18 år, gravide og familier, borgere med psykiske udfordringer eller borgere med mere end en diagnose.

Jævnfør kommunens kvalitetsstandarder for misbrug er målet med misbrugsbehandlingen at hjælpe borgeren til eksempelvis at:

  • Stoppe sit misbrug
  • Reducere sit misbrug
  • Stabilisere og give kontrol over sit misbrug

De fleste med et misbrugsproblem tilbydes ambulant behandling, dvs. at man regelmæssigt møder op på behandlingsstedet samtidig med, at man kan passe sit arbejde, studie eller lignende. I særlige tilfælde og ved omfattende misbrugsproblemer kan kommunen tilbyde enten intensive forløb i form af dagbehandling eller et ophold i et beskyttet miljø døgnet rundt (døgnbehandling).

I modsætning til dag- og døgnbehandling har kommunen ikke fuld kontrol med, hvem der bliver henvist til ambulant misbrugsbehandling. Det kan fx ske via egen læge, borgerens sagsbehandler, Ungekontakten eller ved at borgeren selv opsøger tilbuddet. Samtidig er der frit valg på området, så borgerne kan frit vælge mellem udbydere af ambulant misbrugsbehandling.

Den ambulante misbrugsbehandling for borgere i Frederikssund Kommune varetages i dag af den private leverandør Novavi.

Hvad leverer Novavi og til hvilke borgere?

Novavi er Danmarks største leverandør af stof- og alkoholbehandling. Fysisk er Novavi placeret på 8 lokationer på Sjælland, herunder med en afdeling i Frederikssund.

Når en borger henvender sig til Novavi, har Novavi ansvaret for at vurdere borgerens behandlingsbehov og på den baggrund udarbejde en behandlingsplan i tråd med Sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring misbrugsbehandling. Behandlingen leveres af Novavis psykologer, terapeuter, socialrådgivere, læge eller pædagogisk personale.

Novavi leverede i 2021 280 behandlingsforløb til 264 borgere fra Frederikssund Kommune. Af de 280 forløb bestod over halvdelen (168) af ambulant alkoholbehandling, 77 af stofbehandling og 35 af substitutionsbehandling, dvs. behandling med et lægemiddel som substitut for stoffer (fx metadon).

Foruden disse behandlingsforløb leverede Novavi 21 forløb af Ung Revers, dvs. et tilbud til børn og unge, der ikke selv har et misbrug, men som er vokset op i en familie med stof- eller alkoholmisbrug.

Aldersmæssigt var den største andel af modtagerne (46%) i aldersgruppen 41-60 år. Generelt kan man sige, at de unge (under 40 år) i højere grad modtog stofbehandling og de ældre (41+ år) i højere grad modtog alkoholbehandling. I bilag 1 findes et detaljeret overblik over modtagernes køn og alder.

Hvordan ser kommunens udgifter ud på misbrugsområdet?

Kommunens samlede udgifter til misbrugsbehandling udgjorde i 2021 9,4 mio. kr. Af de 9,4 mio. kr. anvendtes størstedelen (6,8 mio. kr.) til indkøb af ambulante ydelser hos Novavi. Betalingsaftalen med Novavi består af et fast årligt budget på baggrund af den forventede aktivitet. I bilag 2 findes et overblik over udgifterne til kommunens samlede misbrugsbehandling i perioden 2020-2021.

Hvilken kvalitet har den ambulante misbrugsbehandling hos Novavi?

Novavi leverer data til kommunen om, hvor mange borgere, der færdigbehandles. Det vil sige hvor mange borgere, der gennemfører behandlingsforløbet og når de mål, der indledningsvist blev defineret sammen med borgeren. Heraf fremgår det, at 50% af borgerne, der modtog et tilbud i 2021, blev færdigbehandlet. Andelen af færdigbehandlede er på nogenlunde samme niveau for både alkohol- og stofbehandling. Sammenligner man med lignende data fra vores nabokommuner, så ligger vi på niveau eller lidt over hvad angår andelen af færdigbehandlede. Se bilag 1 for overblik over årsager til afslutning af forløbene hos Novavi og bilag 3 for en perspektivering ift. årsag til afslutning af stofmisbrugsforløb i udvalgte kommuner.

Den faglige vurdering, fx fra Ungekontakten, er, at unge med stofproblemer i nogen tilfælde fravælger tilbuddet fra Novavi. Det er ikke muligt direkte at be- eller afkræfte dette, da det ikke registreres hvor mange i målgruppen, der ikke tager imod tilbuddet. Statistik fra Novavi viser, at der i forhold til niveauet i 2019 er kommet færre borgere fra Frederikssund i social og anonym stofbehandling i 2020 og 2021. Konkret er der tale om et fald fra 88 borgere i 2019 til 73 i 2020 og 77 i 2021. Hvorvidt dette skyldes et aftagende antal borgere i målgruppen, mindre fokus på tilbuddet i kommunen, borgernes fravælgelse af tilbuddet eller corona restriktioner er dog usikkert.

Scenarier for den fremadrettede ambulante misbrugsbehandling

Nedenfor skitseres tre hovedscenarier for leveringen af den ambulante misbrugsbehandling efter d. 30. september 2023, hvor aftalen med Novavi udløber. Drøftelsen af de tre scenarier skal sætte retning for administrationens videre arbejde. I bilag 4 findes til sammenligning en oversigt over, hvordan et udvalg af vores nabokommuner har organiseret misbrugsbehandlingen.

1. Misbrugsbehandlingen skal fortsat udliciteres. Kommunen indgår aftale med en leverandør på baggrund af et nyt udbud.

Den ambulante misbrugsbehandling skal fortsat varetages af en privat leverandør. Leverandøren vælges på baggrund af et udbud med opdaterede kravsspecifikationer, der er i overensstemmelse med kommunens politiske visioner og kvalitetsstandarder på området.

Fordele:

  • Vi får en leverandør, der er specialiseret på området, og som har specialiserede ressourcer (psykologer, psykiatere etc.) til rådighed.
  • Kontrol med de forventede udgifter og den forventede kvalitet fra dag 1.
  • Leverandøren er uafhængig af kommunen og kan levere anonym behandling.

Ulemper:

  • Den ambulante misbrugsbehandling er et selvstændigt tilbud uafhængigt af kommunens øvrige tilbud. Svært for kommunen at justere og påvirke de faglige indsatser og metoder løbende.
  • Sværere at arbejde helhedsorienteret med øje for borgerens eventuelle øvrige problematikker, fx ift. beskæftigelsesindsats, boligindsats, socialpsykiatrisk indsats osv.
  • Administrative ressourcer til planlægning og gennemførelse af ny udbudsproces.

2. En delvis hjemtagelse af den ambulante misbrugsbehandling

En del af den ambulante misbrugsbehandling hjemtages og en del varetages af en privat leverandør, der findes via et nyt udbud. Snitfladen mellem det kommunale og private tilbud skal defineres. Det kunne fx være, at den sociale misbrugsbehandling for de unge under 29 år hjemtages og for de 30+ årige udliciteres (jf. fx case fra Ishøj Kommune).

Fordele:

  • Kan for den del, der hjemtages, give en mere helhedsorienteret indsats med øje for borgerens eventuelle øvrige problematikker, fx ift. beskæftigelsesindsats, boligindsats, socialpsykiatrisk indsats osv.
  • Synergier ift. døgn- og dagbehandling og arbejdet med at forebygge misbrug for den målgruppe, hvor tilbuddet hjemtages.
  • Ved at hjemtage en del af tilbuddet får vi mere viden og kompetence til misbrugsbehandling internt i kommunen. Forventeligt vil vi på denne baggrund blive bedre rustet til samarbejdet med og styringen af den private leverandør.

Ulemper:

  • Administrative ressourcer og etableringsomkostninger til etablering af et kommunalt tilbud for en del af den ambulante misbrugsbehandling.
  • En sårbar driftsøkonomi for den del af misbrugsbehandlingen, der hjemtages, hvis der skal kunne etableres et tværfagligt tilbud med eksempelvis misbrugsbehandlere, psykologer, terapeuter mv.
  • Kommunen kan ikke lave den samme helhedsorienterede indsats internt i kommunen for den del, der fortsat modtager et privat tilbud.

3. Den ambulante misbrugsbehandling hjemtages fuldstændig

Misbrugsbehandlingen hjemtages og gøres til et i udgangspunktet kommunalt tilbud. De nærmere detaljer om hvor i organisationen misbrugsbehandlingen mest hensigtsmæssigt placeres, eventuelt i en form for tværkommunalt samarbejde, skal undersøges nærmere.

Fordele:

  • Kan give en mere helhedsorienteret indsats med øje for borgerens eventuelle øvrige problematikker, fx ift. beskæftigelsesindsats, boligindsats, socialpsykiatrisk indsats osv.
  • Bedre mulighed for at tilrette metoder og indsatser i behandlingen løbende. Kommunen kan selv vurdere, hvad den ambulante behandling som minimum skal indeholde.
  • Synergier ift. døgn- og dagbehandling og arbejdet med at forebygge misbrug.
  • Kontrol med effekten af behandlingen bliver mere gennemsigtig.

Ulemper:

  • Administrative ressourcer og etableringsomkostninger til etablering af en kommunal ambulant misbrugsbehandling. Ud over det nuværende budget må der forventes udgifter til ansættelse af en projektleder/fremtidig leder af misbrugsbehandlingen.
  • Mulig udfordring i forbindelse med at opbygge tilstrækkelig kompetence/faglighed i tilbuddet.
  • Tilbuddet er ikke uafhængigt af kommunen. Borgere, der af forskellige årsager ikke ønsker misbrugsbehandling i kommunalt regi, fx ansatte i kommunen, kan vælge et andet tilbud. Det kan fx være hos en privat leverandør, da der er frit valg på området.

Inddragelse

Novavi har været inddraget ifm. validering af statistik på de gennemførte behandlingsforløb i 2021

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Det er vigtigt for Handicaprådet, at den kommende løsning har den nødvendige faglighed og kvalitet – dvs at der er tilknyttet specialiserede ressourcer som psykologer og psykiatere med indgående kendskab til området. En sådan viden og kompetence vil først skulle opbygges i kommunen, hvis misbrugsbehandlingen hjemtages helt eller delvist. Derfor er vi skeptiske over for denne løsning, selv om den rummer bedre muligheder for en tværfaglig og helhedsorienteret indsats. Endelig vil en hjemtagelse også være forbundet med yderligere omkostninger til en leder af misbrugsbehandlingen. Af disse grunde anbefaler Handicaprådet en fortsat aftale med specialiseret ekstern leverandør i lokalområdet. Afslutningsvis bemærkes det, at den nuværende leverandør har vist gode resultater sammenlignet med nabokommunernes indsats.

Seniorrådets høringssvar:

Ligger uden for Seniorrådets område.

Økonomi

Drøftelse af om misbrugsbehandlingen hel eller delvist skal hjemtages har isoleret set ingen bevillingsmæssige konsekvenser. De økonomiske konsekvenser af en hjemtagelse vil skulle afdækkes nærmere i et evt. videre forløb.

Bilag

97Orientering om opfølgning på Budget 2022-2025

Resume

I denne sag orienteres om status på implementering af aftalen om budget 2022-2025.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Status pr. 30. juni 2022 på implementering af aftalen om budget 2022-2025 tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Nærværende sagsfremstilling er status pr. 30/6-22 på implementering af aftalen om budget 2022-2025 i forhold til såvel aftaleteksten som de vedtagne politiske initiativer.

Af vedhæftede bilag 1 fremgår en status på implementeringen af initiativerne i aftaleteksten, mens bilag 2 giver en oversigt over status på implementeringen af de vedtagne politiske initiativer.

Bilag 2 indeholder en opfølgning på 77 politiske vedtagne initiativer i forbindelse med budget 2022-2025, hvoraf 45 er implementeret (grøn) på nuværende tidspunkt. Der er 18 initiativer som er delvis implementeret (gul) og 14 initiativer, som har status endnu ikke implementeret (rød). Den fortsatte proces hen i mod en implementering er beskrevet under kolonnen "Statustekst - 30. juni", hvor det bl.a. fremgår hvorvidt der afventes politisk stillingtagen, nærmere faglig analyse eller andre processuelle udeståender.

Specifikt i forhold til Social og sundhed indeholder bilag 2 fem initiativer, hvoraf fire er implementeret og én delvis implementeret.

Der vil blive foretaget tilsvarende opfølgning på budgetaftalen, der forelægges på fagudvalgene på november-møderne.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.

Seniorrådets høringssvar:

I budget status pr 30 juni 2022 er der fem initiativer, hvoraf fire er implementeret og en delvis implementerer.

Der er to besparelsesinitiativer på Social og Sundhedsområdet:

  • Sammenlægning af indsatser og
  • effektiviseringer på det specialiserede område.

Der er to udvidelser af budgettet:

  • Nedbringelse af ventelister på tandregulering og
  • nedbringelse af ventelister på almen tandpleje.
  • Finansiering af Bolberg

Kun effektiviseringerne på det specialiserede voksenområde er ikke implementeret.

Seniorrådet tager opfølgningen til efterretning.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Eventuelle afledte bevillingsmæssige konsekvenser behandles i sagen om budgetopfølgning pr. 30. juni 2022, der behandles på samme møde, eller indgår i arbejdet med budget 2023-2026.

Bilag

98Orientering om status på udfasning af Ungekollegiet

Resume

Jævnfør tids- og handleplan for udfasning af Ungekollegiet (godkendt på Byrådsmøde den 27. april 2022 (sag 110)), forelægges Social og sundhed i denne sag status på udfasningen af Ungekollegiet til orientering. Udvalget forelægges ligeledes en kort status på arbejdet med køb af Lundevej 18D i Frederikssund, der forventes afsluttet inden udgangen af 2022.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

I et lukket punkt på mødet den 27. april 2022 (sag 110) godkendte Byrådet en tids- og handleplan for udfasning af Ungekollegiet. Byrådet besluttede samtidig, at administrationen skulle arbejde videre med køb af Lundevej 18D i Frederikssund med henblik på anvendelse som almene ældreboliger.

Udflytning af borgere og omfordeling og medarbejdere foregår stadig

En borger flytter pr. 1. oktober til et andet botilbud i kommunen, mens der fortsat arbejdes på at finde nye tilbud til de to resterende borgere. Sagsbehandlerne undersøger forskellige tilbud løbende for at finde det rette match mellem borger og tilbud, ligesom ledig kapacitet er en forudsætning for at borgerne kan flytte i nye tilbud.

To medarbejdere har sagt ja til ansættelse på andre af kommunens botilbud. En tredje medarbejder er ligeledes blevet tilbud ansættelse på et andet af kommunens botilbud. Såfremt denne medarbejdere takker ja til tilbuddet, er det lykkedes at lave en omplacering af samtlige medarbejdere på Ungekollegiet. Så længe der er borgere i tilbuddet, vil der være tilknyttet det nødvendige personale.

Købsaftale er under udarbejdelse

Repræsentantskabet i Boligselskabet Frederikssund, der er en del af KAB, har på møde den 30. maj 2022 godkendt en afvikling af Lundevej, hvilket muliggør salg til Frederikssund Kommune.

Administrationen har således igangsat udarbejdelsen af købsaftale med videre. Administrationen forventer, at sende købsaftalen til godkendes i Byrådet i efteråret 2022, således at købet kan afsluttes inden året udgang.

Da kommunen overtager bygningen til anvendelse som almene ældreboliger med indtrædelse i og overtagelse af den eksisterende gæld, vil købet ikke medføre en forøget anlægsudgift for kommunen.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.

Seniorrådets høringssvar:

yrådet besluttede på et møde den 27.4.2022 at udfase Ungekollegiet på Lundevej 18D og bad samtidig administrationen arbejde videre med køb af huset mhp. etablering almene ældreboliger.

Administrationen har igangsat udarbejdelse af købsaftale og forventer at købet kan afsluttes inden årets udgang.

Seniorrådet glæder sig over, at der vil blive flere ældreboliger til rådighed for kommunens borgere.

Økonomi

Orientering om status på udfasning af Ungekollegiet har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

99Orientering vedr. processen for tidlig forebyggende indsats

Resume

Med budget 2022-25 valgte Byrådet at prioritere den tidlige forebyggende indsats i Frederikssund Kommune. I marts 2022 (sag nr. 19) godkendte Børn, familier og forebyggelse et kommissorium for processen med at styrke og omlægge til en tidligere forebyggende indsats, herunder i første omgang udarbejdelse af en strategi for området. På udvalgsmødet i august 2022 drøftede Børn, familier og forebyggelse nærværende sag vedr. processen for arbejdet med strategien. I forlængelse af drøftelsen i Børn, familier og forebyggelse sendes sagen hermed til orientering i hhv. Skole, Klub og SFO, Unge, fritid og idræt samt Social og sundhed.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Styrkelse af og omlægning til en tidligere forebyggende indsats kan skabe en stærkere fælles indsats for børn og unge i udsatte position og dem, der er i risiko for at komme det. Dette er med henblik på, at flere børn og unge oplever gode opvækstbetingelser og den trivsel, sundhed og læring, der skal til for at klare sig godt i barndommen og senere ind i voksenlivet.

Af vedlagte rapport (bilag 1) fremgår erfaringer fra andre kommuner med omlægning til en tidligere og forebyggende indsats (Læsevejledning til bilaget - det anbefales at læse sammenfatningen side 6 - 9 og rapportens kapitel 4). Erfaringerne viser bl.a., at en styrket, helhedsorienteret og koordineret indsats på tværs af fagområder er centralt i omlægningen til en tidligere forebyggende indsats. Det kræver politisk fokus på og opbakning til omlægningen ligesom det er en forudsætning, at ledelsen på tværs af fagområderne er tydelig og samstemt. I Frederikssund Kommune arbejdes der allerede tidligt og forebyggende i hverdagens praksis. Det foregår dog oftest på de enkelte fagområder, hvorfor der er behov for vedvarende helhedsorienteret og koordineret fokus og udvikling af den tidlige forebyggende indsats.

Første skridt i arbejdet med tidlig forebyggende indsats er udarbejdelse af en tværgående strategi. Efterfølgende skal der udvælges og iværksættes prøvehandlinger og konkrete initiativer samt arbejdes med en omfattende kulturudviklingsproces i forhold til oparbejdelsen af et fælles "mindset" på tværs af fagligheder. Strategien vil være gældende for perioden 2023-27.

Status siden sidst

Kommissoriet beskrev projektorganiseringen herunder ansættelse af en projektleder og nedsættelse af en administrativ styregruppe (jf. bilag 2). Pr. 1. juni startede projektlederen, og det første styregruppemøde blev afholdt senere i juni måned. Styregruppen drøftede her den kommende strategiproces, hvor én drøftelse blandt mange omhandlende, at der er tale om både tidligt ift. alder (når børnene er så små som muligt) og tidligt ift. problemudvikling (når problemerne er så små som muligt), når der arbejdes med tidlig forebyggende indsats. Før sommerferien blev der også nedsat en tværgående arbejdsgruppe, som bl.a. har til opgave at sikre fremdrift i den samlede proces, herunder strategiprocessen jf. kommissoriet sammen med projektlederen.

I andet halvår af 2022 skal udkast til strategien udarbejdes. Det bliver en inddragende proces, hvor medarbejdere og ledere vil blive involveret gennem bl.a. forskellige workshops, dialoger på personalemøder og på et fælles lederseminar for direktørområdet Opvækst, Uddannelse og Kultur i oktober. Der vil desuden blive arbejdet med involvering af relevante frivillige organisationer, som kommunen allerede samarbejder med omkring tidlige, forebyggende indsatser, og det planlægges at gennemføre en bred høringsproces af strategiudkastet for dermed at sikre mange perspektiver.

Det politiske niveau vil ligeledes blive inddraget i strategiprocessen, og dermed i tilblivelsen af strategien. Der planlægges bl.a. politiske temadrøftelser i efteråret samt et fællesmøde mellem de involverede udvalg. I forbindelse med disse drøftelser, vil der være mulighed for indlæg ved og dialoger med fagpersoner, inddragelse af erfaringer fra andre kommuner mv. Strategien forventes at blive forelagt til politisk vedtagelse i første halvår 2023.

Inddragelse

Medarbejdere, ledere og relevante frivillige organisationer vil blive inddraget i strategiprocessen. Desuden planlægges en bred høringsproces af strategiudkastet.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet ser meget positivt på en tidligere forebyggende indsats for udsatte børn og unge, da børn med langvarige perioder af mistrivsel i barndommen er i risiko for at blive mærket for livet. Vi ser frem til at følge med i arbejdet.

I forhold til strategiprocessen er det positivt, at der arbejdes med en bred inddragelse af mange aktører også i civilsamfundet.

Seniorrådets høringssvar:

Ikke relevant for Seniorrådet.

Økonomi

Center for økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

100Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning. Udvalget ønsker en sag om Housing First. Det bemærkes, at Maibritt Møller Nielsen er fra Nye Borgerlige (D).

Sagsfremstilling

Kommende arrangementer indenfor udvalgets område:

Meddelelser:

  • Tilsynsrapport for botilbuddet Skibbyhøj er vedlagt som bilag.
  • Henvendelse fra Maibritt Møller Nielsen (D) vedrørende Housing First.
  • Henvendelse fra Maibritt Møller Nielsen (D) vedrørende blodplasmatapning fra donorbank.

Bilag

101Underskrifter

Beslutning

.

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes "godkendt" svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.