Frederikssund Kommunes logo

Social og sundheds møde den 05. maj 2022

Byrådssalen kl. 08.30

Referat
Fold alle punkter

45Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

46Beslutning om vagtordning i Frivillighuset

Resume

Frivillighusets brugerråd ønsker at få ophævet kravet om faste åbningsdage og ophør af foreningens skiftende vagtordning.

Indstilling

Kultur- og fritidschefen indstiller til social og sundhed, at:

  1. Beslutte om brugerrådets ønske om ophør af vagtordning/faste åbningstider skal imødekommes.

Beslutning

Udvalget ønsker at imødekomme foreningernes ønske og at nedlægge vagtordningen. I første omgang midlertidig med henblik på, at der indledes en dialog mellem foreningerne og udvalget hvor udviklingen af frivillighedshuset kan drøftes.

Sagsfremstilling

Udvalget forelægges denne sag, da Frivillighusets brugerråd har rettet henvendelse til kommunen med et ønske om, at den faste vagtordning bringes til ophør. Formanden for Frivillighusets brugerråd har indgivet ønsket med opbakning fra alle 19 medlemsforeninger, der holder til i Frivillighuset jvf. bilag.

Ved oprettelse af Frivillighedsstedet i 2011 blev det politisk besluttet, at alle foreninger, der benytter huset, forpligter sig til at deltage i vagter, så borgerne kan komme ind fra gaden og søge viden.

Frivillighedsstedet har gennem alle årene ført statistik over antal besøgende. I dag består de faste åbningsdage af to faste dage om ugen samt den sidste lørdag i måneden.

Vagtordningen har været sat på pause siden marts 2020 som følge af Corona.

På Frivillighusets forhenværende adresse og pre-Corona var der årligt tilsammen mellem 100 - 110 besøgende borgere, der benyttede sig af "drop ind" muligheden i Frivillighuset. Frivillighusets brugerrådet mener, at langt de fleste i dag søger deres viden på nettet, og at der ikke er samme behov for en "drop ind" vagtordning.

Frivillighusets vedtægter blev godkendt i Social- Ældre- og Sundhedsudvalget den 9.11.2016. Vedtægterne beskriver formålet med Frivillighuset således:

"§ 1 Hovedmålsætningen for Frivillighuset er, at støtte, inspirere, formidle og udvikle det frivillige arbejde lokalt. Frivillighus skal være et lokalt videnscenter for frivilligt socialt arbejde.

Frivillighuset skal opsamle og facilitere de initiativer, der retter sig mod det frivillige sociale arbejde og det patientmæssige område.

Målsætningen er endvidere, at skabe endnu bedre vilkår og rammer for det frivillige sociale- og patientrettede arbejde i Frederikssund kommune og åbne op for, at flere organisationer og foreninger kan udnytte hinandens ressourcer igennem en fælles rådgivningsfunktion". Vedtægter er vedlagt som bilag.

Frivillighusets retningslinjer og ordensregler for brug af huset er:

• Frederikssund Frivillighus er et sted, hvor man som borger i Frederikssund Kommune kan søge oplysninger og informationer om de forskellige patientforeninger, humanitære foreninger og andre foreninger, som laver frivilligt socialt arbejde, samt få svar på konkrete spørgsmål.

• Frederikssund Frivillighus er et lokalt servicecenter for det frivillige sociale arbejde. Det er her de frivillige sociale foreninger, patientforeninger og humanitære foreninger og borgerne kan mødes på en uformel måde.

• Frederikssund Frivillighus skal opsamle og facilitere de initiativer, der retter sig mod det frivillige sociale arbejde og det patientmæssige område.

• Alle frivillige sociale foreninger, der har betalt kontingent på 100.- kr. er tilknyttet stedet og kan benytte stedet, hvis man følger retningslinjerne for brug af stedet. Ingen foreninger eller organisationer har “deres eget”, da alle skal dele de givne rammer. Der er dog mulighed for at foreningerne i det omfang , det kan lade sig gøre, kan få et aflåseligt skab.

• Lokalerne og faciliteterne i Frederikssund Frivillighus er beregnet til at rumme mindre arrangementer, mens større arrangementer henvises til andre kommunale bygninger.

Brugerrådet består af fem medlemmer, der hver repræsenterer en medlemsforening. Brugerrådets medlemmer vælges på den årlige generalforsamling.

Frederikssund Frivillighus beskriver deres målgruppe således:

"Målgruppen er alle lokale foreninger, selvhjælpsgrupper og patientforeninger, der yder frivilligt socialt humanitært arbejde, og som har brug for kontorfaciliteter, mødelokaler og et sted, hvor de frivillige medarbejdere og de borgere, der har brug for frivillig hjælp, kan mødes. Foreninger, der opfylder og passer ind i målgruppen, men endnu ikke har haft kontakt til Frederikssund Frivillighedshus skal kontakte brugerrådet på mail, hvis de er interesseret i at benytte lokalerne og faciliteterne".

Vedhæftet sagen er lokaleoversigt over brugen af Frivillighusets tre lokaler for april 2022.

På social- og sundhedsudvalgets møde den 2. marts 2020 drøftede udvalget brugerrådets ønske om ophør af den faste vagtordning og de faste åbningsdage.

Udvalget besluttede, at der skulle udarbejdes en kommunikationsplan i forbindelse med flytningen og fortsættes med den nuværende åbningstid med vagtordning, da formålet med flytningen var at understøtte udviklingen af det frivillige arbejde. Udvalget vurderede, at vagtordningen er med til at understøtte denne udvikling. I den sammenhæng understregede udvalget, at det er væsentligt, at det er alle foreningerne, som bruger huset, der bidrager til vagtordningen.

Som følge af Covid-19 har Frivillighuset i store dele af 2020 og 2021 været lukket og vagtordningen har været suspenderet. I denne periode har administrationen vurderet, at det ikke har været relevant at udarbejde en kommunikationsplan.

Centerchef for Kultur og Fritid Anders Munch Skovgren og Frivillighedskonsulent Katrine Hastrup Jakobsen deltager under punktets behandling.

Inddragelse

Handicaprådet og Seniorrådet er høringsparter i sagen. Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes til udvalgets medlemmer hurtigst muligt.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet er enig i, at Brugerrådets ønske om ophør af vagtordning/faste åbningstider skal imødekommes.

Handicaprådet har noteret sig, at samtlige de frivillige foreninger, som bruger Frivillighuset, bakker op om Brugerrådets ønske.

Frivillighuset lever i høj grad op til den del af målsætningen, som handler om at skabe gode vilkår og rammer samt medvirke til at udvikle det frivillige sociale arbejde.

Vagtordningen og de faste åbningstider retter sig alene mod den del af målsætningen, som handler om at stille viden til rådighed, og dette kan efter Handicaprådets vurdering tilgodeses på andre måder: eksempelvis gennem udbygning af Frivillighusets hjemmeside med oplysning om de enkelte medlemsforeninger (herunder links til foreningernes hjemmesider og kontaktdata til foreningerne).

Seniorrådets høringssvar:

Beslutning om vagtordning i Frivillighuset.

Seniorrådet har forståelse for ønsket om at ændre den hidtidige vagtordning i lyset af den meget begrænsede brug af den hidtidige ordning. Seniorrådet efterlyser imidlertid en plan for, hvad man vil sætte i stedet for den hidtidige vagtordning, idet der må formodes stadig at være behov for kontakt. Der undrer derfor, at man samtidig opgiver udarbejdelsen af en kommunikationsplan.

Økonomi

Beslutning om ophør af faste åbningsdage i Frivillighedshuset har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

47Beslutning om godkendelse af reviderede kvalitetsstandarder på voksenområdet

Resume

Frederikssund Kommune deltager i et længerevarende analyse- og udviklingsforløb på voksenhandicapområdet i regi af Socialstyrelsens Taskforce Handicap. I forbindelse med Taskforce Handicaps gennemgang af Frederikssund Kommunes kvalitetsstandarder, er kommunen gjort opmærksom på, at kvalitetsstandarderne vedrørende servicelovens §§ 85, 96, 97 107 og 108 på det specialiserede voksenområde skal tilrettes, så de ikke kan misforstås. I denne sag forelægges Social og Sundhed forslag til ændringer til de pågældende kvalitetsstandarder for 2022 til godkendelse.

Indstilling

Centerchefen for Voksenstøtte og ældre indstiller, at Social og sundhed anbefaler over for Økonomiudvalget og Byrådet, at:

  1. Godkende de reviderede kvalitetsstandarder vedrørende servicelovens §§ 85, 96, 97 107 og 108 for 2022.

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Frederikssund Kommune deltager i et længerevarende analyse- og udviklingsforløb på voksenhandicapområdet i regi af Socialstyrelsens Taskforce Handicap. Som led i forløbet fik Social og sundhed på møde den 31. marts 2022 (sag 41) forelagt Taskforce Handicaps analyserapport vedrørende voksenhandicapområdet i Frederikssund Kommune. Af analyserapporten fremgår en anbefaling om, at kommunen skal tilrette sine kvalitetsstandarder i overensstemmelse med lovgrundlaget. Anbefalingen gives på baggrund af, at Ankestyrelsen har gennemgået kommunens kvalitetsstandarder vedrørende servicelovens §§ 85, 96, 97 107 og 108.

Administrationen har på baggrund af Taskforce Handicaps anbefaling udarbejdet et forslag til ændringer af Frederikssund Kommunes kvalitetsstandarder vedrørende de pågældende paragraffer i serviceloven.

Ankestyrelsen har gennemgået Frederikssund Kommunes kvalitetsstandarder for 2021. Da der er foretaget ændringer i kvalitetsstandarderne for 2022, er det ikke alle Ankestyrelsens bemærkninger, som har givet anledning til justeringer.

Forslag til ændringer fremgår af vedhæftede bilag: "Forslag til ændringer i kvalitetsstandarderne på Social og sundhedsområde 2022".

I bilaget fremgår Ankestyrelsen bemærkninger, som giver anledning til ændringer i kvalitetsstandarderne, med kursiv.

Ændringerne i kvalitetsstandarderne fremgår af felterne:

  • "Fra", der indeholder den gældende version kvalitetsstandarderne 2022.
  • "Til" , der indeholder forslag til den reviderede version fra maj 2022.

Efter godkendelse i Byrådet indarbejdes ændringerne i det samlede katalog for kvalitetsstandarder 2022 og lægges op på kommunens hjemmeside.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes til udvalgets medlemmer hurtigst muligt.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet er meget tilfredse med, at der tages initiativ til at få opdateret kvalitetsstandarderne, så de bliver i overensstemmelse med lovgrundlaget jævnfør Ankestyrelsens bemærkninger. Men dernæst er det omend endnu vigtigere, at der følges op, så der sikres en systematisk anvendelse af kvalitetsstandarderne i sagsbehandlingen: i modsat fald er de blot ord på et stykke papir!

Handicaprådets overordnede indtryk er, at ændringerne har betydet, at kvalitetsstandarderne er blevet mindre restriktive og betydeligt bedre rettet mod borgernes behov.

Eksempelvis er det glædeligt, at sindslidende ikke fremadrettet er afskåret fra ledsagerordningen (§97) alene på grund af deres sygdom eller sociale vilkår i øvrigt.

Handicaprådet undrer sig desuden over, at § 95 Kontant tilskud ikke er med i kvalitetsstandarderne.

Økonomi

De reviderede kvalitetsstandarder for 2022 vedrørende servicelovens §§ 85, 96, 97 107 og 108 giver ikke anledning til bevillingsmæssige ændringer. De reviderede kvalitetsstandarder kan imidlertid på flere områder give anledning til øgede udgifter på det specialiserede voksenområde, men det er ikke muligt at kvantificere eventuelle merudgifter som følge af ændringerne. Eventuelle merudgifter vil indgå i den samlede prognose for det specialiserede voksenområde og den løbende budgetopfølgning.

Bilag

48Beslutning om budgetopfølgning pr. 31. marts 2022

Resume

I nærværende sag gives en prognose på det forventede forbrug under Social og sundhed i 2022 sammenholdt med korrigeret budget samt afledte forslag til tillægsbevillinger.

Indstilling

Direktøren for Velfærd, Arbejdsmarked og Sundhed indstiller, at Social og sundhed overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Der gives en tillægsbevilling på 0,9 mio. kr. svarende til et forventet merforbrug vedrørende serviceudgifter på sundhed og forebyggelse.
  2. Der gives en tillægsbevilling på -4,0 mio. kr. svarende til en forventet merindtægt vedrørende den centrale refusionsordning på særligt dyre enkeltsager på social service.
  3. Budgetopfølgningen tages i øvrigt til efterretning, herunder at Økonomiudvalget og Byrådet på møder henholdsvis 18. maj og 2. juni tager de beslutninger, som er nødvendige, for at sikre balance i kommunens økonomi.

Beslutning

Indstillingens punkt 1: Godkendt.

Indstillingens punkt 2: Godkendt.

Indstillingens punkt 3: Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Som udgangspunkt viser budgetopfølgningen pr. 31. marts for kommunen som helhed et forventet merforbrug i størrelsesorden 20 mio. kr. i forhold til serviceudgifter, der primært kan henføres til ældreområdet. Dertil kommer usikkerhed i forhold til, om stigende serviceudgifter til energi på 15-20 mio. kr. og udgifter til Ukraine-indsatsen kompenseres som led i økonomiaftalen for 2023. Endelig viser opfølgningen et merforbrug på ca. 28 mio. kr. i forhold til bruttoanlægsudgifter. På møder henholdsvis 18. maj og 2. juni vil Økonomiudvalget og Byrådet tage de bevillingsmæssige beslutninger, som er nødvendige, for at sikre balance i kommunens økonomi.

Drift

Budgetopfølgningen på Social og sundhed giver samlet set anledning til en forventet merindtægt på 3,1 mio. kr., der fordeler sig med et merforbrug på 0,9 mio. kr. vedrørende serviceudgifter under Sundhed og forebyggelse og merindtægter på 4,0 mio. kr. vedrørende den centrale refusionsordning under Social service.

Serviceudgifter

Serviceudgifter er udgifter til kommunale kerneområder såsom ældrepleje, udsatte børn og unge mv. Områder, hvor den enkelte kommune selv kan fastsætte det ønskede serviceniveau og dermed også udgiftsniveauet. Derfor er de samlede serviceudgifter i kommunerne underlagt en udmeldt serviceramme, der i 2022 udgør 275,4 mia. kr. Såfremt denne ramme samlet overskrides, vil alle kommuner blive ramt af en økonomisk sanktion, der for Frederikssund betyder, at op til ca. 24 mio. kr. af kommunens bloktilskud skal tilbagebetales. Derfor er der særligt opmærksomhed på budgetopfølgningen i forhold til serviceudgifter.

Den centrale refusionsordning

Den centrale refusionsordning medfører, at kommunerne får refunderet en del af udgifterne til særlige dyre enkeltsager fra staten. Når de årlige udgifter til en person (voksen eller barn) i en konkret sag overstiger 0,860 mio. kr. refunderer staten således 25 pct. af kommunens udgifter over dette beløb. For udgifter over 1,680 mio. kr. udgør refusionsprocenten 50, og for udgifter over 2,120 mio. kr. refunderes 75 pct. af udgifterne. Den centrale refusionsordning er ikke en del af servicerammen, hvorfor beløb modtaget via denne ikke kan finansiere serviceudgifter.

Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet

Under den aktivitetsbestemte medfinansiering af sundhedsvæsenet betaler kommunerne en del af udgifterne vedrørende det regionale sundhedsvæsen. I 2022 udgør det samlede bidrag fra kommunerne 23,6 mia. kr. Afregningen er i 2022 fastfrosset svarende til afregningsniveauet i 2021 og er således ikke påvirket af udviklingen i aktivitetsniveauet i 2022.

Social service

Serviceudgifter

Budgetopfølgningen viser et forventet merforbrug på 5,9 mio. kr. Merforbruget søges nedbragt gennem igangværende styringsredskaber, og der foreslås derfor ingen tillægsbevilling.

Merforbruget udgøres af følgende:

  • Merforbrug på 5,8 mio. kr. vedrørende botilbud som følge af højere aktivitet end budgetlagt
  • Merforbrug på 2,2 mio. kr. vedrørende aktivitet-, samværs- og beskæftigelsestilbud som følge af øget aktivitet og enhedspriser
  • Merforbrug på 0,9 mio. kr. vedrørende § 85 støtte i egen bolig som følge af øget aktivitet
  • Mindreforbrug på 2,7 mio. kr. vedrørende krisecentre og herberg som følge af fald i aktivitet
  • Mindreforbrug på 0,1 mio. kr. vedrørende den sikrede institution Kofoedsminde som følge af efterregulering for 2021
  • Mindreforbrug på 0,1 mio. kr. vedrørende de særlige pladser på psykiatrisk afdeling som følge af lavere aktivitet i første kvartal

Prognosen er baseret på den nuværende kendte aktivitet. Det forudsættes således at eventuel aktivitetstilgang eller stigning i enhedspriser resten af året vil blive modsvaret af tilsvarende afgang.

Der er tre budgethåndtag, som har indvirkning på forbruget i 2022. I budget 2019-2022 vurderes budgetforslag 062 ”Fastholdelse i egen bolig med støtte” at give en besparelse på 1,8 mio. kr. i 2022. I budget 2020-2023 vurderes budgetforslag 016 ”Hyppigere og tættere opfølgning i sager på voksensocialområdet” at give besparelse på 2,5 mio. kr. i 2022. I budget 2022-2025 vurderes budgetforslag 002 under Social og sundhed ”Forhandling på det specialiserede voksenområde” at give en besparelse på 2,0 mio. kr. i 2022. Der arbejdes fortsat med disse styringsredskaber med henblik på at begrænse forbruget i 2022.

Merindtægt på den centrale refusionsordning

Budgetopfølgningen giver anledning til en forventet merindtægt på 4,0 mio. kr. Opjusteringen sker på baggrund af øget refusionsniveau i regnskab 2021.

Sundhed og forebyggelse

Serviceudgifter

Budgetopfølgningen giver anledning til et forventet merforbrug på 0,9 mio. kr., der foreslås finansieret ved en tillægsbevilling. Merforbruget består af covid-19 merudgifter.

Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet

Budgetopfølgningen giver ikke anledning til ændringer i de forventede udgifter til bidrag til det regionale sundhedsvæsen.

Af vedlagte bilag 1. Drift – budgetopfølgning (SS) udspecificeres resultatet af budgetopfølgningen yderligere.

Anlæg

Budgetopfølgningen giver ikke anledning til en ændring i de forventede bruttoanlægsudgifter i 2022.

Af vedlagte bilag 2. Anlæg - budgetopfølgning (SS) udspecificeres de enkelte anlæg nærmere.

Inddragelse

Det er ikke vurderet relevant at inddrage eksterne parter.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle bemærkninger fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet har ingen kommentarer til budgetopfølgningen.

Seniorrådets høringssvar:

Administrationen anbefaler, med baggrund inden fremlagte prognose, at der gives en tillægsbevilling på 0,9 mio. kr. Det svarer til et forventet merforbrug vedrørende serviceudgifter på sundhed og forebyggelse, som kan synes meget lavt sat. Seniorrådet kan forestille sig at et noget højere beløb vil blive det reelle tal.

Vi imødeser at der bliver fulgt meget skarpt op på den forventede merindtægt på 4 mio. kr. fra den centrale refusionsordning på særligt dyre enkeltsager, så pengene udelukkende bliver brugt til de øremærkede formål.

Seniorrådet tager prognosen på det forventede forbrug under Social og sundhed i 2022 til efterretning med ovenstående bemærkninger.

For så vidt angår anlægsområdet vil Seniorrådet følge anlægsprojektet vedrørende Parkvej 12 i Jægerspris med stor interesse, og vi imødeser jævnligt både at blive orienteret og gerne inddraget i projektet.

Økonomi

Drift

Budgetopfølgningen giver anledning til et forventet mindreforbrug på 3,1 mio. kr. fordelt med et merforbrug på serviceudgifter på 0,9 mio. kr. og en merindtægt på 4,0 mio. kr. på den centrale refusionsordning, der foreslås indarbejdet som tillægsbevillinger.

Anlæg

Budgetopfølgningen giver ikke anledning til en ændring i det forventede forbrug på bruttoanlægsudgifterne under Social og sundhed.

Bilag

49Drøftelse om budget 2023 - 2026

Resume

Byrådet har på sit møde den 2. marts besluttet, at samtlige udvalg på deres maj møder, skal forelægges en status på administrationens arbejde med forslag til budgetinitiativer, til brug for arbejdet med budget 2023 - 2026.

Indstilling

Direktøren for Velfærd, Arbejdsmarked og Sundhed indstiller til Social og sundhed, at

  1. Foreløbige temaer, der arbejdes med i budgetprocessen 2023-2026, tages til efterretning.
  2. Drøfte evt. forslag til yderligere temaer i arbejdet med budgetprocessen for 2023-2026.
  3. Drøfte inddragelse af brugerbestyrelser, råd og nævn til en dialog om mulige temaer i budgetarbejdet indenfor udvalgets område.

Beslutning

Indstillingens punkt 1: Taget til efterretning.

Indstillingens punkt 2: Drøftet idet udvalget ønsker, at der tilføjes et yderligere tema om fælles løft af forebyggelsesindsatser på tværs.

Indstillingens punkt 3: Udvalget ønsker et dialogmøde med Handicaprådet og Bruger/-pårørenderådet inden sommerferien.

Sagsfremstilling

I forbindelse med Byrådets behandling af rammerne for arbejdet med budget 2023-2026 – den 2. marts 2022, blev det besluttet at:

  • Administrationen udarbejder forslag til budgetinitiativer, med henblik på at sikre et tilstrækkeligt grundlag for omprioriteringer og fortsat konsolidering af kommunens økonomi.
  • Budgetinitiativerne vil udover forslag til effektiviseringer samt egentlige reduktioner af kommunens serviceudgifter, også kunne indeholde andre udgiftsposter, herunder bruttoanlægsudgifter, overførsler m.v.

Status på arbejdet med budgetinitiativer:

Som en del af den vedtagne politiske tidsplan for budgetarbejdet, skal samtlige fagudvalg på deres maj møder, forelægges en status på administrationens arbejde med budgetinitiativer.

Til brug for dette, er en status på samtlige temaer for de respektive udvalg vedlagt som arbejdspapir, i den politiske budgetmappe (fagudvalg maj måned).

Bilaget vil blive opdateret med eventuelle politiske ønsker, og vil derefter indgå i Byrådets første temamøde om Budget 2023 – 2026 den 2. juni, mens de konkrete beskrivelser vil blive udarbejdet, så de kan indgå i budgetmappen til Byrådets temamøde II om budget 2023-2026 den 22. juni.

Fortsat politisk proces:

Der afholdes tre temamøder om budget 2023-2026 for det samlede Byråd henholdsvis den 2. juni, 22. juni samt 24. august.

  • I fortsættelse af Byrådets første temamøde om budget 2023-2026 den 2. juni afholdes de indledende politiske drøftelser i juni måned.
  • Økonomiudvalget behandler budgetforslag 2023-2026 den 24. august til Byrådets efterfølgende første behandling den 31. august.
  • De politiske forhandlinger om budget 2023-2026 planlægges i weekenden den 16.-18. september.
  • Partiernes eventuelle ændringsforslag til budgettets 2. behandling, skal fremsendes senest tirsdag den 20. september kl. 12.00.

Herudover foretager Økonomiudvalget 2. behandling af budgettet for så vidt angår eventuelle tekniske ændringsforslag den 5. oktober. Byrådet 2. behandler - og vedtager - budgettet onsdag den 12. oktober.

Inddragelse

I de vedtagne rammer for budgetlægningen, har byrådet den 2. marts besluttet, at høringsperioden om budget 2023-2026 ligger fra fredag den 26. august til fredag den 9. september.

I den forbindelse gøres 1. behandlingsforslaget og samtlige budgetinitiativer tilgængelige på kommunens hjemmeside. De indkomne høringssvar bliver løbende offentliggjort på kommunens hjemmeside.

Derudover er der planlagt en inddragelse af Hoved-MED udvalget.

Endelig har Økonomiudvalget den 19. april besluttet følgende yderligere borgerinddragelse:

  1. Der iværksættes en digital borgerinddragelse med det formål at skabe øget gennemsigtighed i budgetarbejdet, og give borgere m.fl. mulighed for at indsende konkrete forslag og ideer til budgettet.
  2. De enkelte fagudvalg inviterer i relevant omfang brugerbestyrelser, råd og nævn til en dialog om mulige temaer i budgetarbejdet, herunder omstillingsbidrag samt tiltag, der kan styrke kvalitet og bæredygtighed indenfor området.
  3. Der gennemføres to borgermøder omkring arbejdet med budget 2022, som begge vil blive afholdt fysisk, men med mulighed for digital deltagelse:

    Borgermøde 1 – Afholdes i foråret 2022, omhandlende de overordnede rammer for budgetlægningen

    Borgermøde 2 – Afholdes i forbindelse med at budgetforslaget udsendes i høring

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet ser sig IKKE i stand til at drøfte de temaer, der arbejdes med i budgetprocessen, idet der IKKE er vedlagt en status på de temaer, der arbejdes med.

Med hensyn til inddragelse af brugerbestyrelser, råd og nævn inden for udvalgets område til dialog om mulige temaer, bakker Handicaprådet op om dette forslag.

Seniorrådets høringssvar:

Social og Sundhed skal drøfte de foreløbige temaer i budgetproces 2023- 2026, samt forslag til yderligere temaer, samt inddragelse af brugerbestyrelser, råd og nævn i budgetarbejdet.

Udvalget har adgang til en status på samtlige temaer- denne status har Seniorrådet ikke adgang til!

Seniorrådet tager indstillingen til efterretning og er positive overfor inddragelsen af Brugerråd, råd og nævn.

Økonomi

Der udarbejdes et katalog indeholdende budgetinitiativer, med henblik på at sikre et tilstrækkeligt grundlag for omprioriteringer og fortsat konsolidering af kommunens økonomi.

Kataloget vil indgå i de videre politiske drøftelser frem imod Byrådets budgetvedtagelse den 12. oktober.

50Orientering om opfølgning på Budget 2022-2025

Resume

I denne sag orienteres om status på implementering af aftalen om budget 2022-2025.

Indstilling

Center for Økonomi fremsender status pr. 31/3-22 på implementering af aftalen om budget 2022-2025 til orientering for Social og sundhed.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Nærværende sagsfremstilling er status pr. 31/3-22 på implementering af aftalen om budget 2022-2025 i forhold til såvel aftaleteksten som de vedtagne politiske initiativer.

Af vedhæftede bilag 1 fremgår en status på implementeringen af initiativerne i aftaleteksten, mens bilag 2 giver en oversigt over status på implementeringen af de vedtagne politiske initiativer.

Bilag 2 indeholder en opfølgning på 77 politiske vedtagne initiativer i forbindelse med budget 2022-2025, hvoraf 38 er implementeret (grøn) på nuværende tidspunkt. Der er 19 initiativer som er delvis implementeret (gul) og 20 initiativer, som har status endnu ikke implementeret (rød). Den fortsatte proces hen i mod en implementering er beskrevet under kolonnen "Statustekst - 31. marts", hvor det bl.a. fremgår hvorvidt der afventes politisk stillingtagen, nærmere faglig analyse eller andre processuelle udeståender.

Specifikt i forhold til Social og sundhed indeholder bilag 2 fem initiativer, hvoraf to er implementeret og tre er delvis implementeret.

Der vil blive foretaget tilsvarende opfølgning på budgetaftalen, der forelægges på fagudvalgene på september-, og november-møderne.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.

Seniorrådets høringssvar:

Udvalget får her en status på implementeringen af budget 2022-2025.

På ældreområdet er der fem initiativer, hvoraf de 2 er implementeret og tre delvist implementeret.

Det drejer sig om forhandling på det specialiserede voksenområde, - yderligere gevinster ved indkøb og udbud, - genbesøg af evt. potentialer i Facility Management.

Seniorrådet tager orienteringen til efterretning.

Økonomi

Nærværende sag har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Eventuelle afledte bevillingsmæssige konsekvenser behandles i sagen om budgetopfølgning pr. 31. marts 2022, der behandles på samme møde, eller indgår i arbejdet med budget 2023-2026.

Bilag

51Drøftelse af indsatser i forhold til tryghed og kriminalitetsforebyggelse

Resume

Byrådet besluttede på møde den 30. marts 2022 at igangsætte en proces i forhold til at afdække og eventuelt iværksætte initiativer for at sikre tryghed og kriminalitetsforebyggelse i det offentlige rum.

På den baggrund bedes fagudvalgene drøfte, hvordan man hver især inden for eget område kan bidrage til kriminalpræventive- og tryghedsskabende initiativer i Frederikssund Kommune.

Indstilling

Direktøren for Opvækst, Uddannelse og Kultur indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Udvalget drøfter, hvordan der indenfor udvalgets område kan bidrages til det kriminalpræventive arbejde.
  2. Udvalget drøfte, hvordan der indenfor udvalgets område kan bidrages til øget tryghed i det offentlige rum.

Beslutning

Drøftet. De tilbud der ligger indenfor udvalgets område bidrager til kriminalitetsforebyggende tilbud i Frederikssund Kommune. Udvalget vil fremadrettet fremme dialogen med bruger- og pårørenderådet om udviklingen af kriminalitetsforebyggende.

Fraværende:

Jesper Wittenburg (A)

Sagsfremstilling

På Byrådets møde den 30. marts 2022 blev det besluttet, at den videre proces for arbejdet med at udforske, belyse og drøfte viden og initiativer i forhold til kriminalitetsforebyggelse og tryghed, indebærer et borgermøde i foråret 2022 og at der på baggrund heraf iværksættes digital borgerinvolvering via platformen Citizen Lab. Citizen Lab er en platform til borgerinddragelse, med det formål at sikre borgerne mulighed for at bidrage til drøftelse og forslag til eventuelle indsatsområder fremadrettet.

Byrådet besluttede også, at processen forankres i Økonomiudvalget med inddragelse af alle fagudvalg med henblik på at sikre bidrag på tværs af udvalgenes ansvarsområder. Der samles op med temamøder i Byrådet og konkrete initiativer på tværs.

Alle fagudvalg bedes derfor, som input til den videre proces, drøfte hvordan man hver især inden for eget udvalgs område kan bidrage til kriminalpræventive- og tryghedsskabende initiativer i Frederikssund Kommune.

Erfaringerne fra borgermødet, Citizen Lab og drøftelserne i fagudvalgene vil herefter blive fremlagt for Økonomiudvalget og sidenhen Byrådet, med det formål at konkrete løsningsforslag drøftes og besluttes.

Inddragelse

Borgere i Frederikssund Kommune inviteres til et borgermøde den 25. april og efterfølgende til digital borgerinvolvering med det formål at sikre borgernes mulighed for at bidrage til drøftelse og forslag til eventuelle indsatsområder.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet efterlyser i forbindelse hermed responstider på udrykninger.

Seniorrådets høringssvar:

Byrådet har igangsat en proces for at afdække og evt. iværksætte initiativer for at sikre tryghed og kriminalitetsforebyggelse i det offentlige rum.

Omsorg og ældre skal drøfte disse tiltag og hvordan der evt. kan bidrages dertil.

Den videre proces er, efter et afholdt borgermøde 25/4 22, at invitere til digital borgerinvolvering med det formål at sikre borgerne mulighed for at bidrage til drøftelse og forslag.

Seniorrådet ser med forventning frem til de videre løsningsforslag.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.

52Orientering om arbejdet med patientsikkerhed, herunder medicinhåndtering

Resume

I 2021 blev der igangsat et systematisk arbejde for at understøtte driften i at styrke patientsikkerheden i Frederikssund Kommune. Indsatsen skal blandt andet etablere en solid læringskultur, hvor utilsigtede hændelser og læringen heraf prioriteres i alle led og sikre et større fokus på medicinhåndtering. Nærværende sag orienterer Social og sundhed om status på arbejdet.

Indstilling

Centerchefen for Sundhed og Forebyggelse indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Udvalget tager orienteringen om arbejdet med patientsikkerhed, herunder medicinhåndtering, til efterretning.

Beslutning

Udsat.

Sagsfremstilling

Velfærdsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget fik i april 2021 en status på udviklingen utilsigtede hændelser i Frederikssund Kommune i 2019-2020. De utilsigtede hændelser registreres på alle områder, som udfører sundhedslovsydelser i kommunen. Data vidnede om en nedadgående registrerings- og læringskultur over de seneste år – og følgeligt et stort behov for at styrke arbejdet med patientsikkerhed i kommunen. Administrationen igangsatte derfor et systematisk arbejde for at understøtte driften i at etablere en solid læringskultur, hvor utilsigtede hændelser og læringen heraf prioriteres i alle led. Indsatsen for at styrke patientsikkerhedsarbejdet – og særligt medicinhåndteringen – blev yderligere aktualiseret af påbuddene i Døgnplejen i løbet af 2021. Nærværende sag orienterer Social og sundhed om status på arbejdet for at sikre patientsikkerheden.

Sagen forelægges samtidig i Omsorg og ældre.

Utilsigtede hændelser i 2021

Patientsikkerhed handler om at forebygge, at der sker fejl og skader – utilsigtede hændelser – når patienter behandles eller på anden måde er i kontakt med sundhedsvæsenet. En utilsigtet hændelse (UTH) kan fx være, at en borger får forkert medicin eller at en borger falder under hjælp til et toiletbesøg. Sundhedsloven foreskriver, at utilsigtede hændelser i kommunernes sundheds- og omsorgstilbud registreres, så de kan bruges til læring og det kan forebygges, at samme type hændelse sker igen. Registreringen af utilsigtede hændelser er derfor et vigtigt redskab til forbedring af kommunens overordnede patientsikkerhed.

Der er indberettet 513 utilsigtede hændelser i 2021. Det ligger på niveau med 495 indberetninger i 2020, og fortsat markant under det niveau, der var i 2018, hvor der blev registret 1.469 utilsigtede hændelser. Som det blev fremhævet for udvalgene sidste år, så er et fald i registreringen af utilsigtede hændelser er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at der ikke forekommer egentlige utilsigtede hændelser. Derimod kan årsagen lige så vel være, at hændelserne ikke registreres med henblik på forebyggelse og læring. Det sidste vurderes at være tilfældet, hvorfor der arbejdes systematisk med uddannelse af driften samt opfølgende indsatser med fokus på læring i forbindelse med UTH’er.

De største indberettere er Døgnplejen, det sociale område og omsorgscentrene. 67,3 procent af de indberettede hændelser i 2021 er i den kategori, der hedder Medicinering fx tabletter, vacciner og væsker. Den næststørste kategori er Overlevering af information, ansvar og dokumentation med 8,2 procent og den tredjestørste Patientuheld herunder bl.a. fald og brandskader med 6,4 procent. I bilaget ses en oversigt over utilsigtede hændelser i Frederikssund Kommune i 2021.

For at styrke arbejdet med utilsigtede hændelser og få antallet af indberettede hændelser op, er der etableret en tværgående risikomanager-funktion og et tilhørende netværk for lokale UTH-ansvarlige, der løbende mødes og sparrer om indberetninger, hændelsesanalyser mv. Risikomanageren udarbejder desuden månedlig ledelsesinformation, underviser (nye) medarbejdere og igangsætter relevant kompetenceudvikling på baggrund af de indberettede hændelser. Hensigten er at sikre vedvarende fokus på indberetningerne, videndeling og læring på tværs.

Andre redskaber i det daglige arbejde med sikring af kvaliteten i sundhedsvæsnet – som patientsikkerhedsområdet er en del af – er dokumentation af det udførte arbejde til videndeling og planlægning, audits, hvor borgeres forløb gennemgås med henblik på læring, udarbejdelse af instrukser og arbejdsgangsbeskrivelser for at sikre, at ting gøres ensartet og sikkert, samt uddannelse og kompetenceudvikling, der sikrer, at medarbejderne er klædt på til opgaverne.

Særligt fokus på medicinhåndtering i 2021 og 2022

Et særligt fokusområde i arbejdet med patientsikkerhed i 2021 og 2022 er medicinhåndtering. Dels er det det område, hvor der registreres flest utilsigtede hændelser i kommunen. Dels var det et kritikområde fra Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn i Døgnplejen. Indsatsen samler op på erfaringerne fra både utilsigtede hændelser og tilsyn, så de bruges til at styrke patientsikkerheden på tværs af hele ældreområdet.

Konkrete indsatser:

  • Sundhedsfaglig instruks (SFI) for medicinhåndtering: En af grundstenene i indsatsen er, at den fælles SFI for medicinhåndtering er blevet revideret. SFI’en fastlægger de overordnede rammer i ordination, dispensering og administration af medicin og sikrer et fælles grundlag for medicinhåndtering i Frederikssund Kommune. Den nye version indeholder den nyeste viden indenfor området og beskriver en klar ansvarsfordeling mellem faggrupperne. Revideringen er sket med inddragelse af medarbejdere på omsorgscentrene, Døgnplejen og socialtilbud.
  • Uddannelse og kompetenceudvikling: Der er sat flere initiativer i gang for at styrke den faglige viden om medicinhåndtering. Der er blandt andet lagt et modul ind om medicinhåndtering i det nye fælles introduktionsprogram til nye elever og medarbejdere. Derudover benyttes implementeringen af SFI’en som anledning til at tilbyde kompetenceudvikling på tværs af hele området og sikre en fælles og ensartet medicinhåndtering.
  • Ansættelse af farmakonomer i Døgnplejen: I anden halvdel af 2021 er ansat farmakonomer i Døgnplejen for at styrke den medicinfaglige viden i enhederne. Erfaringen med at bruge farmakonomer til at styrke patientsikkerheden ifm. medicinhåndtering kommer fra Rehabiliteringsafdelingen.
  • Lægeordineret dosisdispensering: I 2022 implementeres lægeordineret dosisdispensering i Døgnplejen. Det betyder, at borgernes medicin pakkes i små lukkede poser med angivelse af dato og tidspunkt for indtagelse inden det udleveres fra apoteket. Derved skal hverken borger, pårørende eller medarbejdere i Døgnplejen stå med de enkelte pilleglas eller blisterpakker og dispensere medicinen. Det reducerer risikoen for fejlmedicinering. Indsatsen sker i samarbejde med apotekerne og de praktiserende læger i kommunen.

Ny kvalitetsorganisation

For at styrke arbejdet med kvalitet og patientsikkerhed blev der i 2021 etableret en tværgående kvalitetsorganisation, der dækker alle sundhedsfaglige indsatser i Frederikssund Kommune. Kvalitetsorganisationen har fokus på de fælles faglige udviklingsspor i det nære sundhedsvæsen og arbejde med den ældre medicinske borger, som kan bidrage til at ruste kommunen til fremtiden.

Formålet med kvalitetsorganisationen er:

• At sikre en organisation, der er i stand til at imødekomme og optage nye dagsordener og udfordringer vedrørende det nære sundhedsvæsen og et fælles borgergrundlag; den ældremedicinske borger.

• At sikre et ledelsesmæssigt rum til prioritering af indsatser, der skal sikre kvaliteten på tværs af social- og omsorg-, sundheds- og forebyggelsesområdet.

• At sikre en organisering, der skaber sammenhæng på tværs af forskellige kvalitetsdagsordener.

• At sikre forankring og ejerskab af kvalitetstiltag hele vejen rundt i organisationen.

Kvalitetsorganisationen består af et ledelsesmæssigt Kvalitetsforum, hvor alle ledere på sundheds- og ældreområdet mødes og drøfter fælles prioritering af indsatser, samt et fagligt kvalitetsteam forankret i Center for Sundhed og Forebyggelse. Kvalitetsteamet omfatter temaerne hygiejne, patientsikkerhed, dokumentation, kompetenceudvikling og sundhedsuddannelserne. Oprettelsen har skærpet de sundhedsfaglige kompetencer i de fælles funktioner, ligesom tilgangen til det understøttende arbejde er blevet mere ensartet.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Øvrig inddragelse er ikke vurderet relevant.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet vurderer, at de igangsatte initiativer til at styrke patientsikkerheden herunder i særlig grad medicinhåndteringen virker relevante i forhold til sikring af kvaliteten og sikkerheden i det nære sundhedsvæsen.

Handicaprådet savner dog en beskrivelse af, hvordan man vil sikre, at de utilsigtede hændelser rent faktisk registreres med henblik på forebyggelse og læring.

Seniorrådets høringssvar:

For så vidt angår patientsikkerheden, er der sket en nedadgående registrering- læringskultur over de seneste år - og følgelig et stort behov for at styrke arbejdet med patientsikkerhed i kommunen.

Patientsikkerhed handler om at forebygge, at der sker fejl og skader -utilsigtede hændelser - når patienter behandles eller på anden måde er i kontakt med sundhedsvæsenet.

Registrering af utilsigtede hændelser er derfor et vigtigt redskab til forbedring af kommunens overordnede patientsikkerhed.

Der er sket et fald i utilsigtede hændelser siden 2018, og der arbejdes for nye tiltag.

De største indberettere er Døgnplejen, det sociale område og omsorgscentrene, primært vedr. medicinhåndtering.

Konkrete indsatsområder:

• Sundhedsfaglig instruks for medicinhåndtering

• Uddannelse og kompetenceudvikling

• Ansættelse af farmakonomer i Døgnplejen

• Lægeordineret dosisdispensering

Seniorrådet kan tilslutte sig de tiltag, der er sat i værk, og ser frem til at Patientsikkerheden forbedres.

Vi ser frem til gode resultater.

Økonomi

Orientering om arbejdet med patientsikkerhed har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

53Orientering om Socialtilsyn Hovedstadens tilsyn i botilbud og bofællesskaber i 2021

Resume

I denne sag forelægges Social og sundhed til orientering en samlet redegørelse for de driftsorienterede tilsyn fra Socialtilsyn Hovedstaden med botilbud og bofællesskaber i Frederikssund Kommune i 2021.

Indstilling

Centerchefen for Voksenstøtte og Ældre indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Udsat.

Sagsfremstilling

Socialtilsyn Hovedstaden har i 2021 foretaget driftsorienteret tilsyn med ni botilbud og bofællesskaber for voksne med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne i Frederikssund Kommune. I denne sag forelægges Social og sundhed en samlet redegørelse over resultaterne af Socialtilsyn Hovedstadens tilsyn i 2021.

Social og sundhed godkendte på møde den 31. marts 2022 en procedure for formidling af tilsynsresultater og -rapporter. Proceduren betyder, at udvalget løbende fremsendt får ude forskellige tilsynsrapporter, i takt med at administrationen modtager rapporterne fra tilsynsmyndigheden eller driftsenhederne. Rapporterne fremsendes i udgangspunktet uden kommentering fra administrationen. Rapporterne lægges desuden på som bilag under meddelelsespunktet på det førstkommende udvalgsmøde. Hvis et tilbud modtager alvorlig kritik, eksempelvis kommer under skærpet tilsyn eller får påbud, bliver udvalget orienteret på førstkommende udvalgsmøde. Udvalget modtager samtidig en orientering om, hvilke tiltag administrationen og/eller det enkelte tilbud har iværksat eller har planlagt at iværksætte for at imødegå kravene fra tilsynet.

Hvert år forelægges udvalget en samlet redegørelse for gennemførte tilsyn det foregående år.

Socialtilsynet skal føre et systematisk, ensartet, uvildigt og fagligt kompetent tilsyn. Tilsynet skal bidrage til at fastholde og udvikle kvaliteten i tilbuddene blandt andet gennem dialog med tilbuddene om deres pædagogiske tilgang, behandling af borgerne og deres styringsmæssige forhold som for eksempel økonomien.

Socialtilsynet fører tilsyn ud fra syv temaer i en kvalitetsmodel. Det er den samme kvalitetsmodel, som alle tilbud i landet bliver vurderet ud fra. I tilsynet vil der som regel være særlig fokus på 2-3 af temaerne.

  • Uddannelse og beskæftigelse
  • Selvstændighed og relationer
  • Målgruppe, metoder og resultater
  • Organisation og ledelse
  • Kompetencer
  • Fysiske rammer
  • Sundhed og trivsel

Ud over ovenstående temaer fører Socialtilsynet tilsyn med tilbuddenes økonomi og godkender herunder budgettet.

Socialtilsynet udvælger for det enkelte tilsynsbesøg, hvilke tilsynstemaer som skal være i fokus. Tilsynsresultaterne skal derfor ses i lyset af, at ikke alle temaer nødvendigvis har været genstand for tilsynets opmærksomhed.

En gang årligt, når alle tilsyn er gennemført, afholdes der et møde mellem Frederikssund Kommune og Socialtilsynet Hovedstaden. På mødet drøftes de gennemførte tilsyn, og samarbejdet omkring tilsynene. Ligeledes informeres der gensidigt omkring forestående ændringer af betydning for tilsynene.

Samlet vurdering af tilsynene i 2021

Fire ud af de ni tilsyn som socialtilsynet har gennemført i 2021 er foregået, mens der har været delvist lukket ned grundet Covid-19. Det har naturligvis påvirket tilsynene, som er foregået som en kombination af fysiske og virtuelle besøg. Derudover har socialtilsynet valgt blot at udplukke enkelte temaer som er behandlet, og øvrige er vurderet på samme niveau som ved tilsynet i 2019 og 2020.

Socialtilsynet har ikke givet nogen sanktioner i form af påbud eller andre vilkår til tilbuddene i forbindelse med tilsynsbesøgene i 2021. Socialtilsynet opstiller dog nogle anbefalinger og udviklingspunkter for en række af tilbuddene. Tilbuddene arbejder målrettet med disse punkter, som tilsynet forventes at følge op på kommende tilsyn.

I skemaet nedenfor ses, hvordan Socialtilsynet har scoret de enkelte tilbud på baggrund af temaerne. Socialtilsynet scorer tilbuddene på en skal fra 1-5, hvor 5 er den bedste score, hvor temaet i meget høj grad er opfyldt.

I de næste afsnit er der en kort sammenfatning af resultatet af de enkelte tilsyn.

Skema med oversigt over hvordan institutionerne har scoret ved tilsynet

TilbudUddannelse og beskæftigelseSelvstændighed og relationerMålgruppe, metode og resultaterSundhed og trivselOrganisation og ledelseKompetencerFysiske rammerSamlet scoreGennemsnit
Klintegården4,04,75,05,04,45,04,732,84,7
Skibbyhøj4,04,74,54,64,94,55,032,24,6
Rosenfeldthusene3,54,72,84,63,94,04,728,24,0
Lunden4,04,34,34,13,94,55,030,14,3
Linde Alle3,54,33,54,14,65,04,329,34,2
Vangedevej3,04,03,54,23,94,05,027,63,9
Ungekollegiet2,54,33,04,24,63,53,725,83,7
Egeparken3,03,73,04,33,64,04,025,63,7
Møllehaven4,04,33,84,34,54,53,729,14,2

Klintegården i Frederikssund

Socialtilsynet har den 29. november 2021 gennemført et anmeldt tilsyn på Klintegården. Det er socialtilsynets samlede konklusion, at tilbuddet fortsat opfylder godkendelsesgrundlaget. Socialtilsynet konkluderer endvidere, at borgerne på Klintegården i høj grad trives og bliver mødt af engagerede og dygtige medarbejdere. Socialtilsynet vurderer, at den faglige og etiske kultur på Klintegården er med til at understøtte borgernes mulighed for selvbestemmelse og inddragelse. Medarbejderne er professionelle, og borgerne mødes med en respekt, som medvirker til, at borgerne møder hinanden med respekt. Det medvirker til en rolig og tryg dagligdag for borgerne. Tilbuddet anvender ikke magtanvendelse, og der foregår ikke overgreb i tilbuddet.

På trods af de covid-19 relaterede restriktioner har tilbuddet gennemført fælles kompetenceudvikling i form af efteruddannelse i systemisk/narrativ metode, hvilket har givet medarbejderne på tilbuddet et fælles fagligt sprog og ståsted. Samlet set er vurderingen, at tilbuddet varetages fagligt og kompetent. Der er høj grad af tillid til ledelsen, ligesom der er høj tillid til medarbejderne fra ledelsen.

Skibbyhøj i Skibby

Socialtilsynet har den 10. november 2021 været på anmeldt tilsynsbesøg på Skibbyhøj. Det er socialtilsynets samlede konklusion, at tilbuddet fortsat opfylder godkendelsesgrundlaget. Socialtilsynet skriver, at borgerne giver udtryk for, at de trives og er glade for at bo på Skibbyhøj. De oplever en udvikling ved at bo på tilbuddet. Socialtilsynet finder, at der er en god kvalitet i tilbuddet, også selv om der er en konkret sag, som fylder meget hos både borgere, medarbejdere og ledelse. Socialtilsynet finder, at ledelsen har relevant kompetence til at understøtte daglig og overordnet drift og udvikling. Medarbejderne og ledelsen får relevant supervision, og der har været inddraget ekstra supervision, hvilket tilsynet anerkender. Medarbejderne har relevante kompetencer.

Socialtilsynet anbefaler, at tilbuddets ledelse tager initiativ til at overveje, hvordan man kan understøtte en fælles faglig forståelse af praksis igennem feedback. Socialtilsynet er opmærksom på, at der er afsat færre midler til medarbejdernes kompetenceudvikling, set i forhold til sammenlignelige tilbud. Socialtilsynet vil derfor følge, om dette på sigt vil have indflydelse på tilbuddets samlede faglige kvalitet.

Rosenfeldthusene i Frederikssund

Socialtilsynet har den 24. marts 2021 gennemført anmeldt driftsorienteret tilsyn på Rosenfeldthusene. Det er socialtilsynets samlede konklusion, at tilbuddet fortsat opfylder godkendelsesgrundlaget. Socialtilsynet vurderer, at borgerne generelt trives på tilbuddet og bliver mødt ligeværdigt og respektfuldt, samt med et relevant fokus på borgernes selv- og medbestemmelse. Socialtilsynet konkluderer også, at medarbejderne møder borgerne anerkendende, og de har fokus på at skabe livskvalitet på tilbuddet. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet Rosenfeldthusene har fokus på borgernes uddannelse/beskæftigelse også i forhold til de borgere, som ikke har et dagtilbud. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet har arbejdet relevant med udviklingspunkter givet ved tilsynet i 2020, og det nu er muligt at kontakte borgerne individuelt, såfremt borgere har ønsket det. Socialtilsynet anerkender tilbuddets fokus på dokumentationen set i forhold til udviklingspunktet givet ved forrige tilsyn. Socialtilsynet ser, at der pågår en proces i tilbuddet, hvor omstillingen til en mere systematisk brug af resultatdokumentation er sat i gang.

Lunden i Frederikssund

Tilsynet gennemførte den 6. oktober 2021 et uanmeldt tilsynsbesøg på Lunden. Det er socialtilsynets samlede vurdering, at kvaliteten i tilbuddet er tilfredsstillende, og at tilbuddet fortsat lever op til sin godkendelse. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddets leder står overfor at sikre driftsmæssige udfordringer, som tilskrives tidligere forhold. Der har været en længere periode uden leder i foråret 2021 og personalegennemstrømning og sygefravær har været højt. Socialtilsynet vurderer, at der er store udfordringer i forhold til antallet af medarbejdere tilstede på tilbuddet og den nuværende normering beskrives at være for lav i forhold til at understøtte borgernes behov. Socialtilsynet vurderer, at borgerne ikke har tilstrækkeligt kontakt til medarbejder med relevante kompetencer og tilbuddet er i proces i forhold til re-visitering og ansættelsesforløb.

Socialtilsynet vurderer, at borgerne generelt trives, men at enkelte påvirkes af uro på tilbuddet, jf. ovenstående. Samtidigt er tilbuddet i proces i forhold til kulturforandring i forhold til tilbuddets metoder og pædagogiske indsats, som understøtter borgernes trivsel positivt. Socialtilsynet konstaterer, at der fortsat er en proces i gang i forhold til at sikre, at der opstilles mål og evalueres på disse, men at dette fortsat kan blive påvirket af forholdende omkring driften. Socialtilsynet konstaterer, at leder og medarbejdere er i en positiv proces i forhold til at understøtte borgerne og sikre, at de får den relevante støtte, men samtidigt at der skal tages aktive handlinger for at sikre den positive udvikling.

Linde Alle i Frederikssund

Socialtilsynet har den 29. november 2021 gennemført et anmeldt tilsyn i bofællesskabet Linde Allé. Det er socialtilsynets samlede konklusion, at tilbuddet fortsat opfylder godkendelsesgrundlaget. Tilbuddet har været under en kulturændring de sidste 3 år i forhold til fokus på respekt for borgernes selv- og medbestemmelse, der nu betyder, at borgerne i højere grad siger til og fra i hverdagen. Dette har ifølge medarbejdere og ledelse betydet en afsmittende effekt, som har udfordret samarbejdet med de pårørende. Ledelsen har i løbet af det seneste år inviteret de pårørende til supervision, dialog og foredrag om borgernes rettigheder for at forbedre samarbejdet til gavn for borgerne. Socialtilsyn Hovedstaden har siden 2018 påpeget og været i dialog med tilbuddet om borgernes manglende retssikkerhed ved, at de betaler husleje for et areal (toilet), de ikke har råderet over. Socialtilsynet har den 10.1.2022 afholdt dialogmøde med tilbuddet og Frederikssund kommune. Det er sidenhen afstemt med Socialtilsynet, at udgiften til serviceareal vil indgå i tilbuddets budget for 2023, når der er indgået en aftale med udlejer LEV om leje af serviceareal.

Vangedevej i Frederikssund

Socialtilsynet har været på uanmeldt tilsyn i tilbuddet den 14. juli 2021. Det er socialtilsynets samlede konklusion, at tilbuddet fortsat opfylder godkendelsesgrundlaget. Socialtilsynet konkluderer, at borgerne generelt trives og gives støtte hertil. Tilbuddet understøtter borgernes selv- og medbestemmelse ved at inddrage borgerne i beslutninger vedrørende deres eget liv, for eksempel ved inddragelse i opsætning af mål, men også vedrørende fælles beslutninger via husmøder. Der er fokus på både kost og motion samt mental sundhed, for eksempel med socialt samvær, gåture og lignende. Socialtilsynet bemærker positivt, at ledelsen fortsat har fokus på samarbejde med medarbejdergruppen og med en fortsat plan for at udvikle det faglige niveau i tilbuddet via følgende indsatser: øget ledelsesmæssig understøttelse af pædagogisk praksis ved personalemøder, interne audit, ved supervision og planlagt uddannelse og temadag til medarbejderne.

Ungekollegiet Lundevej i Frederikssund

Socialtilsynet har gennemført anmeldt driftsorienteret tilsyn den 11.-12. maj 2021. Det er socialtilsynets samlede konklusion, at tilbuddet fortsat opfylder godkendelsesgrundlaget. Socialtilsynet konkluderer, at borgerne generelt trives på tilbuddet, dog bør der yderligere arbejdes med fællesskabet, så alle borgere accepterer hinanden. Fagligheden vurderes til et middel niveau, og personalegruppen er i gang med yderligere faglig udvikling. Ledelsen vurderes kompetent - med relevante faglige kompetencer. Tilbuddets medarbejdergruppe er stabil med lav personalegennemstrømning og lavt sygefravær. Socialtilsynet konkluderer, at tiltænkt socialt fællesskab mellem de unge og socialfagligt miljø er udfordret af den aktuelle lave belægning på 50 %. Socialtilsynet konkluderer, at tilbuddet har nogle vilkår for driften i form af få ansatte og høj grad af alene arbejde, som kan bevirke en sårbarhed i faglig udvikling. Tilbuddets størrelse kan modsat tilbyde en nærhed for borgerne, som kan være et godt udgangspunkt for udvikling. Socialtilsynet bemærker endvidere, at Ungekollegiet er udfordret økonomisk af lav belægning samt underskud de seneste par år.

Egeparken i Jægerspris

Tilsynet er gennemført den 25. januar 2021 som et uanmeldt tilsynsbesøg. Det er socialtilsynets samlede konklusion, at tilbuddet fortsat opfylder godkendelsesgrundlaget. Socialtilsynet konkluderer, at Egeparken er et tilbud som skaber trivsel for borgerne. Der er positiv faglig udvikling med tydeligt definerede faglige tilgange og metoder. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet fortsat arbejder med udvikling og vedligeholdelse af borgernes færdigheder, mentale og fysiske trivsel og sundhed. Socialtilsynet vurderer, at tilbuddet arbejder relevant med forebyggelse af konflikter, vold, magtanvendelser og med forebyggelse af overgreb. Medarbejderne er dog ikke bekendt med ny lovgivning på området fra 1.1.2020 eller med planlagt E-Learnings kursus, hvilket derfor gives som et opmærksomhedspunkt. Socialtilsynet bemærker positivt ledelsesmæssig fokus på understøttelse af medarbejdernes samarbejde, der kan bidrage til stabil og kontinuerlig medarbejderkontakt til gavn for borgerne. Udviklingspunkterne fra tilsyn 2019 og 2020 omkring målarbejde og dokumentation vil blive videreført til opfølgning og dialog ved kommende tilsyn.

Møllehaven i Slangerup

Socialtilsynet har den 13. december 2021 været på uanmeldt driftorienteret tilsyn i Møllehaven. Det er socialtilsynets samlede konklusion, at tilbuddet fortsat opfylder godkendelsesgrundlaget. Socialtilsynet konkluderer, at borgerne generelt er i god trivsel på tilbuddet, som gennem veludviklet faglighed og gode relationer til borgerne understøtter borgernes udvikling og livskvalitet. Borgerne værdsætter i høj grad samspillet med medarbejderne. Socialtilsynet konkluderer, at organisationen er velfungerende, og fagligheden og borgerne er i centrum for arbejdet. Endvidere konkluderes det, at ledelsen skaber synergi og motiverede medarbejdere. Tilbuddet har seneste år lykkedes med ledelsesadfærd, der i høj grad skaber prioriteret kompetenceudvikling.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar sendes til udvalgets medlemmer hurtigst muligt.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet tager orienteringen til efterretning med den bemærkning, at det er positivt, at Socialtilsynet ikke har givet nogle sanktioner i form af påbud eller lign.

Økonomi

Orientering om Socialtilsyn Hovedstadens driftsorienterede tilsyn i 2021 med botilbud og bofællesskaber i Frederikssund Kommune har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

54Orientering om status på forhandling på det specialiserede voksenområde

Resume

I forbindelse med budget 2022-2025 blev det besluttet at ansætte en specialiseret medarbejder til at varetage forhandling og dialog med leverandører i forbindelse med kontraktindgåelse og opfølgning på tilbud på det specialiserede voksenområde. I denne sag orienteres Social og sundhed om status på indsatsen, der har været i gang siden januar 2022.

Indstilling

Centerchefen for Voksenstøtte og Ældre indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

I forbindelse med budget 2022-2025 blev det besluttet at ansætte en specialiseret medarbejder til at varetage forhandling og dialog med leverandører i forbindelse med kontraktindgåelse og opfølgning på tilbud på det specialiserede voksenområde. Baggrunden herfor var, at der de seneste år kunne konstateres en aktivitets- og prisstigning inden for botilbud til borgere på det specialiserede voksenområde.

På baggrund af dialog med en række kommuner vurderedes der at være et potentiale i at sætte særligt fokus på selve forhandlingen med tilbuddene, konkret ved at ansætte en medarbejder med særlige kompetencer vedrørende forhandling med tilbuddene. Medarbejderen har siden 1. januar 2022 været ansat i staben i Center for Voksenstøtte og Ældre og indgår i Afdeling for Voksenstøtte omkring visitation og opfølgning på sagerne med et særligt fokus på forhandling med tilbuddene.

Indsatsen består af to delelementer. I det ene delelement foretages en vurdering af om tilbud og pris hænger sammen i eksisterende sager og på baggrund blive der gennemført en ny forhandling med de pågældende tilbud. Det andet delelement omfatter fokus på nye sager og den løbende opfølgning på sagerne i forhold til om tilbud, målopfyldelse og pris hænger sammen.

Baseret på andre kommuners erfaringer forventes en effektivisering på 3,0 mio. kr. årligt på kommunens myndighedsbudget til det specialiserede voksenområde. Med forventning om 2/3 virkning i 2022 år giver det en forventet effektivisering på 2,0 mio. kr. i 2022. Ansættelse af en medarbejder med fokus på forhandling vurderes til 0,6 mio. kr. årligt. Altså er der netto tale om en effektivisering på 1,4 mio. kr. i 2022 og 2,4 mio. kr. årligt i de følgende år.

På udvalgsmødet vil kommunens medarbejder på området orientere om status på arbejdet samt opnåede resultater indtil nu.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes til udvalgets medlemmer hurtigst muligt.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet tager orienteringen til efterretning med den bemærkning, at det virker meget ambitiøst med en forventet effektivisering på 3 mio. kr. årligt som følge af dette initiativ.

Økonomi

Orienteringen om status på forhandling og dialog med leverandører på det specialiserede voksenområde har som forelagt ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

55Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Jesper Wittenburg (A)

Sagsfremstilling

Kommende arrangementer indenfor udvalgets område:

  • KL's Social- og Sundhedspolitiske Forum den 24.-25. maj 2022 i Aalborg.

Meddelelser:

  • Tilbagemelding fra deltagere på KL's Sundhedspolitiske Konference den 20. april 2022.
  • Tilbagemelding om udviklingsforløbet med formand, næstformand og direktør som blev faciliteret af Komponent.
  • Referat fra Kommunalt Lægeligt Udvalg (KLU) april 2022
  • Ny KL publikation ”Social ulighed i sundhed blandt børn – 14 faglige anbefalinger og eksempler på hvad kommunen kan gøre. Er vedhæftet som bilag.

Bilag

56Underskrifter

Beslutning

.

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes "godkendt" svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.