Frederikssund Kommunes logo

Social og sundheds møde den 03. marts 2022

Livskilden, Kilde Alle 9, 3600 Frederikssund kl. 08.30

Referat
Fold alle punkter

20Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

21Drøftelse af høringssvar til foranalyse for botilbudsplan

Resume

I denne sag forelægges Social og sundhed høringssvarene til foranalysen for botilbudsplanen med henblik på at fremsætte eventuelle ønsker til justeringer af foranalysen.

Indstilling

Centerchefen for Voksenstøtte og Ældre indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Udvalget fremsætter eventuelle ønsker til ændringer i foranalysen.

Beslutning

Drøftet.

Sagsfremstilling

I investeringsplanen i Budget 2021-2024 er der afsat 51,5 mio. kr. i perioden 2025-2030 til plan for det samlede botilbudsområde.

Den 24. februar 2021 (sag 57) tiltrådte Byrådet Social- og Sundhedsudvalgets anbefaling om, at der i planen for det samlede botilbudsområde arbejdes videre med at udbygge botilbuddene på Vangedevej i Frederikssund og Egeparken i Jægerspris. På udvalgsmøde den 9. august 2021 (sag 94) blev Social- og Sundhedsudvalget orienteret om, at Administrationen havde indgået en aftale med arkitektrådgiverfirmaet RUM, der udarbejder en foranalyse, der forelægges på udvalgets møde i oktober 2021.

Det daværende Social- og Sundhedsudvalg behandlede foranalysen på møder den 4. oktober og den 1. november. På mødet den 1. november besluttede udvalget at sende foranalysen i høring hos berørte parter, herunder bruger/- pårørenderåd i Handicap og Botilbud, MED-udvalg, Handicaprådet, Kommunale Ejendomme, Vej og Park samt Vej og Trafik.

Foranalyse

Formålet med foranalysen er at afdække mulighederne for at etablere bæredygtige botilbud på de to placeringer i form af et idéoplæg, som på overordnet niveau afdækker de administrative og tekniske forhold samt illustrerer funktionelle muligheder. Foranalysen er vedlagt som bilag til sagen.

Foranalysen tager udgangspunkt i de fire principper for botilbudsplanen, som Social- og Sundhedsudvalget godkendte på møde den 30. marts 2020 (sag 39) samt viden om "Sociale mursten" og indeholder følgende:

  • Refleksioner om ”Sociale Mursten”, bæredygtighed og fleksibilitet i velfærdsbyggeri
  • Kort beskrivelse af proces og forudsætninger
  • Vejledende forslag til funktioner, rum og arealer
  • Redegørelse for eksisterende bygninger og matrikelforhold
  • Belysning af nybygningsscenarie i form af diagrammatiske illustrationer og kort tekst
  • Planskitser og rumlig afbildning/visualisering

Det rådgivende arkitektfirma har udarbejdet et økonomisk overslag over de forventede anlægsudgifter ved de to skitserede botilbud. Overslaget er vedlagt som bilag til sagen.

Ifølge overslaget beløber anlægsudgifterne sig til ca. 22,0 mio. kr. for Egeparken og ca. 18,0 mio. kr. for Vangedevej, hvilket giver en samlet anlægssum på ca. 40,0 mio. kr.

De endelige anlægsudgifter vil afhænge af de valg der foretages i forhold til det endelige byggeri samt af udbud.

Høringssvar

Foranalysen har i perioden fra den 4. november 2021 til den 9. januar 2022 været i høring hos de berørte parter. Derudover blev materialet den 31. januar 2022 for anden gang sendt til MED-udvalgene og beboer-/pårørenderådene på henholdsvis Vangedevej og Egeparken med en udvidet høringsfrist den 18. februar 2022.

Administrationen har modtaget høringssvar fra MED-udvalget på Vangedevej, MED-udvalget på Egeparken, Beboer- og pårørenderådet ved botilbuddet Møllehaven i Slangerup, Vej og Park, Kommunale Ejendomme og Vej og Trafik. Høringssvarene er gengivet i bilaget ”Høringssvar vedrørende foranalyse for botilbudsplan”.

MED-udvalget på Vangedevej meddeler, at borgerne generelt synes, at det er spændende med nye bekendtskaber, om end der også er bekymringer i forhold til personalet og nye borgere. MED-udvalget på Egeparken udtrykker bekymring for, hvorvidt borgerne i tilstrækkelig grad bliver hørt. Derudover beretter udvalget, at borgerne generelt er nysgerrige på udvidelsen af Egeparken grundet de større lejligheder med separat soveværelse, som flere gerne vil flytte over i. En borger bekymrer sig over, hvor mange der bliver i spisesituationer og på ture i forhold til de hensyn, der skal tages til andre. MED-udvalget ser nogle fordele ved en udvidelse, bl.a. bedre mulighed for fællesskab mellem borgerne og bedre muligheder for sparring. Samtidig udtrykkes der nysgerrighed overfor, hvilke konsekvenser det vil have for arbejdsvilkår og -tider.

Beboer- og pårørenderådet ved Møllehaven har ingen kommentarer til foranalysen, mens Vej og Park ønsker at blive hørt igen, når det første detaljerede udkast kendes for anlægsprojektet. Kommunale Ejendomme oplister en række personer, der med fordel kan inddrages, blandt andet i forhold til teknisk viden om bygningen. Derudover oplister Kommunale Ejendomme en række oplysninger om bygningerne og arealerne på adressen, herunder anvendelseshistorik, kælderarkiver og planforhold. Vej og Trafik gør opmærksom på forskellige forhold omkring tilslutning til offentlige vejarealer, blandt andet i forhold til korrekt vejafvanding.

På baggrund af fremsendte høringssvar vil administrationen inddrage Kommunale Ejendomme samt Vej og Park i projekterings- og byggefasen, blandt andet vedrørende anlægstekniske forhold i relation til den fremtidige drift.

Den 1. marts 2022 afholder administrationen informationsmøde for grundejerforeningerne, som er naboer til Vangedevej og Egeparken. Udvalget vil på udvalgsmødet få forelagt input fra informationsmødet mundtligt. Opsamling fra informationsmødet vil blive sendt ud sammen med referatet fra udvalgsmødet.

Videre proces

På baggrund af udvalgets eventuelle ønsker til ændringer i foranalysen skal skitseprojektet tilrettes og genbehandles i juni 2022, jævnfør vedlagte tidsplan. På mødet i juni 2022 vil udvalget jævnfør tidsplanen ligeledes blive præsenteret for økonomiske beregninger, herunder økonomi vedr. botilbud, der fraflyttes samt indstilling til beslutning om at igangsætte projektering.

Inddragelse

Foranalysen har været i høring hos berørte parter, herunder bruger/- pårørenderåd i Handicap og Botilbud, MED-udvalg, Handicaprådet, Kommunale Ejendomme, Vej og Park samt Vej og Trafik. Samtidig afholdes et informationsmøde for grundejerforeningerne, der er nabo til Vangedevej og Egeparken.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Ældrerådet. Eventuelle høringssvar fremsendes til udvalgets medlemmer hurtigst muligt.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet synes, det er vigtigt at notere sig borgernes og personalets bekymring for, om udvidelserne betyder, at de vil få svært ved at rumme hinandens forskelligheder, da de har behov for low arousel og ikke for meget stimuli omkring sig.

Samtidig giver udvidelserne mulighed for, at der vil være flere beboere med fælles interesser.

Det kan være vanskeligt at vurdere, om botilbudsplanen giver mulighed for at tilgodese begge disse synspunkter

Handicaprådet har ingen kommentarer til procesplanen.

Ældrerådets høringssvar:

Ingen kommentarer- Handicaprådets område.

Økonomi

Fremsættelse af ønsker til ændringer i foranalysen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, idet det dog bemærkes, at konkrete valg vedrørende byggeprojekterne kan påvirke de endelige anlægsudgifter.

Bilag

22Beslutning vedrørende afvikling af ventelister i tandreguleringen (Budget 2022-2025)

Resume

Tandplejen blev i forbindelse med Budgetaftalen 2022-25 tilført ekstra ressourcer til opnormering af specialtandlægetimer, da ventelisten i tandreguleringen (bøjletandlæge) blev øget yderligere under den delvise nedlukning i forbindelse med COVID-19. Social og sundhed orienteres med denne sag om udvikling i ventelisten i tandreguleringen og udmøntning af budgetmidlerne. På baggrund heraf foreslås i sagen, at administrationen undersøger mulighederne for tværkommunalt samarbejde for at fremtidssikre tilbuddet.

Indstilling

Centerchefen for Sundhed og Forebyggelse indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Status på personalesituationen og udvikling af ventelister i tandreguleringen tages til efterretning.
  2. Administrationen bemyndiges til at undersøge mulighederne for at indgå samarbejde med andre kommuner.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Orienteringen taget til efterretning.

Indstillingspunkt 2: Godkendt idet muligheden for køb på det private område undersøges.

Sagsfremstilling

Tandplejen blev i forbindelse med Budgetaftalen for 2022-25 tilført 230.000 kr. i 2022, 486.000 kr. i 2023 og 410.000 kr. i 2024 og 2025. Tandplejen har i en del år arbejdet med at nedbringe ventelisten til tandreguleringsbehandlinger. Social- og Sundhedsudvalget blev i maj 2020 (sag nr. 53) og i marts 2021 (sag nr. 35) orienteret om, at den delvise nedlukning af Tandplejen i 2020 som følge af COVID-19 har medført, at ventelisten er øget yderligere.

Formålet med tandreguleringsbehandling er at forebygge og behandle tandstillingsfejl, hvor der er forudsigelige eller eksisterende risici for fysiske skader og/eller psykosociale belastninger jf. Tandplejebekendtgørelsen. Den primære målgruppe for tandregulering er børn og unge i alderen 6-18 år. Sundhedsstyrelsen vurderer, at ca. 25 % af børnene i en årgang bliver tilbudt tandreguleringsbehandling på landsplan.

I 2022 forventes det, at 164 børn og unge opstarter et tandreguleringsforløb (se figur 1 i vedlagte notat). Der forventes at være 838 børn og unge, som er i gang med tandreguleringsbehandling og 234 børn og unge, der afslutter deres forløb i 2022. Et behandlingsforløb varer typisk ca. tre år.

Status på udvikling i ventelisten i perioden 2018-2022

Allerede inden COVID-19 var der en betydelig venteliste til tandreguleringsbehandling i Frederikssund Kommune, og der er derfor løbende blevet arbejdet på at nedbringe ventelisten. Fra 2018 til begyndelsen af 2020 faldt ventelisten fra 169 til 132 børn og unge på ventelisten (se figur 2 i vedlagte notat). I løbet af 2020 steg ventelisten igen på grund af nedlukninger i forbindelse med COVID-19, og der var 239 børn og unge på ventelisten i begyndelsen af 2021. I begyndelsen af 2022 er der 165 børn og unge på ventelisten. Det svarer til en nedskrivning på 74 behandlinger i løbet af 2021. Nedskrivningen var mulig på grund af stabil drift og opnormering af specialtandlægetimer.

Med den bevilligede opnormering i Budgetaftalen for 2022-25 forventer Tandplejen at kunne nedskrive ventelisten med ca. 70 børn og unge årligt. Ved normal drift er det forventeligt, at der er en mindre venteliste på ca. 50 børn og unge svarende til en ventetid på seks måneder. Ventelisten opgjort i begyndelsen af 2022 betyder, at børn og unge venter ca. halvanden år, fra de er visiteret til tandreguleringsbehandling, til behandlingen igangsættes.

En rundspørge til andre kommuner viser tilsvarende udfordringer med ventelister til tandregulering flere steder, som fx i Hillerød Kommune.

Prognose for udvikling i ventelisten i perioden 2023-2025

Tandreguleringen er normeret til 42 specialtandlægetimer, som varetages af to specialtandlæger, og der er derfor tale om et sårbart tilbud. Siden december 2021 har der grundet fratrædelse af en specialtandlæge kun været én specialtandlæge i tandreguleringen. Pr. 1. februar 2022 startede en nyuddannet specialtandlæge. Der er stor mangel på specialtandlæger nationalt set - og det er særligt udfordrende at rekruttere erfarne specialtandlæger både i offentligt og privat regi. Erfaringen viser, at en nyuddannet specialtandlæge skal oplæres og bruger mere tid på at løse opgaverne sammenlignet med en erfaren specialtandlæge.

Da den nuværende erfarne specialtandlæge er gået på barsel fra marts 2022 til maj 2023, ansættes en erfaren specialtandlæge som vikar frem til sommerferien 2022. Der arbejdes på at finde en løsning fra juli 2022 til maj 2023.

På grund af forventede vacancer samt indkøring af nyuddannede/nyansatte i tandreguleringen i 2022 forventes ventelisten at stige med ca. 11 børn og unge i 2022 (se forskel i figur 2 og 3 i vedlagte notat). Fra 2023 forventes ventelisten at blive nedskrevet årligt med ca. 70 børn og unge, og i begyndelsen af 2025 forventes der at være 36 børn og unge på ventelisten. Beregningen er udarbejdet på baggrund af en linær nedskrivning af ventelisten men vil i praksis blive påvirket af det konkrete antal visitationer og afsluttede behandlinger i det givne år.

Eventuelt tværkommunalt samarbejde omkring tandregulering

For at sikre en mere stabil løsning har en række kommuner valgt at gå sammen om tandregulering. Fx samarbejder Egedal, Furesø og Ballerup om et fælles tilbud i Ballerup, mens Halsnæs Kommune køber tandregulering af Hillerød Kommune. Med større volumen i tilbuddet er det muligt at ansætte flere specialtandlæger og dermed opnå bedre mulighed for faglig sparring blandt nyuddannede og erfarne specialtandlæger. Samtidig opnås en mindre sårbarhed ved ændringer i personalesituationen som fx uddannelse, ferie, sygdom, vakancer og barsler. Ulempen kan være den længere transporttid for børn og unge i Frederikssund Kommune til tandreguleringen.

Det foreslås, at administrationen bemyndiges til at undersøge mulige samarbejder med nabokommunerne for at sikre et mere bæredygtig og fremtidssikret tilbud. Administrationen lægger op til en åben og afdækkende dialog med alle omkringliggende kommuner, herunder fx Hillerød, Lejre, Roskilde og Ballerup kommuner.

Social og sundhed vil få forelagt en opfølgningssag i august 2022.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Ældrerådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Ældrerådet. Eventuelle høringssvar fremsendes til udvalgets medlemmer hurtigst muligt.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet tager orienteringen til efterretning og er enig i, at det er en god idé at reducere sårbarheden gennem etablering af et tværkommunalt samarbejde.

Ældrerådets høringssvar:

Ingen kommentarer -ikke vores område.

Økonomi

Status på personalesituationen og udvikling af ventelister i tandreguleringen og bemyndigelse til at undersøge mulighederne for at indgå samarbejde med andre kommuner har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

23Beslutning om arbejde med effektiviseringspotentiale på det takstfinansierede område

Resume

I denne sag forelægges Social og sundhed Analyse vedrørende driftsoptimering på det takstfinansierede område med henblik på at beslutte, at administrationen arbejder videre med en takstdifferentiering i Handicap og Botilbud samt effektiviseringspotentiale i forhold til vedligeholdelsesudgifterne til bygningsdriften og anvendelse af fælles administrative medarbejdere. Analysen er vedlagt sagen som bilag.

Indstilling

Centerchefen for Voksenstøtte og Ældre indstiller til udvalget, at:

  1. Drøfte Analyse vedrørende driftsoptimering på det takstfinansierede område
  2. Administrationen arbejder videre med at etablere differentierede takster i Handicap og Botilbud
  3. Administrationen arbejder videre med at afdække effektiviseringspotentiale i forhold til vedligeholdelsesudgifterne til bygningsdriften og anvendelse af fælles administrative medarbejdere

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Drøftet.

Indstillingspunkt 2: Godkendt.

Indstillingspunkt 3 godkendt idet der lægges vægt på forbedringspotentiale.

Sagsfremstilling

I forbindelse med aftale om budget 2021 vedtog Byrådet forslag om driftsoptimering på de takstfinansierede dag- og botilbud på det voksenspecialiserede område, som udmøntes i en takstreduktion. Der skal således realiseres en effektivisering på 300.000 kr. i 2021 samt 600.000 kr. i 2022, 2023 og 2024. Driftsoptimeringen er implementeret i taksfastsættelsen for 2021 og 2022 og er således udmøntet i tilbuddenes budgetter. Beløbene angår kun Frederikssund Kommunes andel, hvorfor summen af effektiviseringerne på de enkelte tilbud er henholdsvis 685.000 kr. i 2021 og 1.374.000 kr. i 2022 og årene fremover.

Som led i effektiviseringstiltaget skulle der gennemføres en analyse, som skal pege på mulige optimeringer af driften på de takstfinansierede tilbud på voksensocialområdet. Optimeringerne må ikke påvirke serviceniveauet for borgerne negativt.

På møde den 7. juni 2021 (sag 74) behandlede Social- og Sundhedsudvalget således et kommissorium for en analyse af mulige driftsoptimeringer på det takstfinansierede område på det specialiserede voksenområde.

Udvalget godkendte på mødet kommissoriet, der består af fire overordnede analyseområder:

  • Afdækning af mulige omkostningsdrivere i tilbuddene
  • Afdækning af arbejdsområder, jf. KKR Hovedstadens anbefalinger
  • Analyse af tilbuddenes direkte omkostninger
  • Analyse af takststruktur

På baggrund af analysens sammenligning af tilbuddenes omkostninger vurderer administrationen, at der muligvis er et effektiviseringspotentiale i forhold til vedligeholdelsesudgifterne til bygningsdriften. Administrationen foreslår at afsøge dette i forbindelse med takstberegningen for 2023.

Tilsvarende kan der potentielt være mulighed for effektivisering i forhold til udgifterne til ledelse og administration ved i højere grad at anvende fælles administrative medarbejdere, der kan løfte opgaver for flere tilbud, hvorved de samlede udgifter til administration forventeligt kan nedbringes.

Det er administrationens vurdering, at der med fordel kan indføres en differentieret takststruktur på tværs af de syv botilbud i Handicap og Botilbud, som i dag har en noget uigennemsigtig takststruktur, der er bundet op på de enkelte matrikler. Vurderingen er, at en differentieret takststruktur kan skabe større gennemsigtighed og bedre sammenhæng mellem pris og indhold på tværs af botilbuddene i Handicap og Botilbud. Samtidig vil det også være muligt med en differentieret takststruktur i højere grad at udarbejde en takst til ældre borgere, der har særligt støttebehov.

Analysen afdækker desuden, hvilke udfordringer der opleves i de takstfinansierede botilbud i forbindelse med, at borgere med udviklingshæmning lever længere end tidligere, samt hvilke tiltag der kan iværksættes for at imødekomme disse udfordringer. Udviklingen stiller både nye krav til organiseringen af tilbuddene samt til medarbejdernes kompetencer i forhold til at kunne varetage både pædagogisk støtte samt sundhedsfaglige og plejemæssige ydelser. Der arbejdes med at imødegå disse udfordringer i dag, men vurderingen er, at der endnu ikke fundet optimale løsninger på udfordringen.

For at imødekomme disse behov kan man for eksempel omlægge støtten i botilbuddene sådan, at denne bliver mere fleksibel, hvormed borgernes skiftende og komplekse behov kan tilgodeses. Dette sker aktuelt igennem kommunens handleplan for botilbud, ligesom det kan overvejes, hvorvidt der skal arbejdes med revisitation, omlægning af pladser eller etablering specialiserede bo- og dagtilbud til ældre borgere. Administrationen arbejder videre med dette område i forhold til at finde mere optimale løsninger.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Ældrerådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet er enig i, at der kan være et effektiviseringspotentiale i forhold til vedligeholdelsesudgifter samt i anvendelsen af fælles administrativt personale, og støtter op, om at dette undersøges nærmere.

I forhold til de påtænkte effektiviseringer, har Handicaprådet dog samtidig noteret sig, at optimeringerne ikke må påvirke serviceniveauet for borgerne negativt.

Handicaprådet synes, at analysen peger på mange relevante problemstillinger, som skal adresseres i den nærmeste fremtid – herunder de udfordringer og nye behov, der opstår i og med at flere borgere bliver ældre og får andre behov.

Det fremgår af analysen, at denne udvikling både stiller nye krav til organiseringen af tilbuddene samt til medarbejdernes kompetencer i forhold til at kunne varetage både pædagogisk støtte samt sundhedsfaglige og plejemæssige ydelser.

Samtidig betyder det, at flere borgere i fremtiden vil tilbringe flere timer i deres respektive botilbud – når de er gået på pension og ikke længere er afsted på job i dagtimerne. Dette betyder behov for mere personale.

Det fremgår også, at der arbejdes med at imødegå disse udfordringer i dag, men at vurderingen er, at der endnu ikke fundet optimale løsninger på udfordringen.

Handicaprådet vil gerne have en orientering om, på hvilke måder der arbejdes med at finde løsninger på disse udfordringer.

Ældrerådets høringssvar:

Ingen kommentarer -Ikke vores område.

Økonomi

Det videre arbejde med differentierede takster i Handicap og Botilbud samt effektiviseringer i driften har ingen bevillingsmæssige konsekvenser i 2022. Ændringer i taksterne for 2023 påvirker udgiften til køb af pladser på egne tilbud. Eventuelle effektiviseringsgevinster i takstfinansierede tilbud slår delvis igennem i udgifterne på myndighedsområdet, mens resten tilfalder andre kommuner, som køber pladser på tilbuddene i Frederikssund Kommune.

Bilag

24Beslutning om udviklingsplan - Værestedet Livskilden

Resume

I denne sag forelægges en overordnet plan for udvikling af værestedet Livskilden med fokus på at få flere borgere med behov til at deltage i tilbuddet. For at opnå at flere benytter sig af tilbuddet, skal udvidelsen, ud over de fysiske rammer, også have fokus på at opnå en større bredde i tilbuddet af aktiviteter til forebyggelse og udvikling af mere recoveryorienterede aktiviteter.

Unge borgere i Frederikssund Kommune bruger som udgangspunkt ikke det nuværende værested på Kilde Alle. Målet er, at de unge skal inkluderes og have rammer, som gør det attraktivt at deltage i værestedets tilbud.

Indstilling

Centerchefen for Job og Rådgivning indstiller til Social og Sundhedsudvalget, at:

1. Udviklingsplanen drøftes og der tages stilling til, om der skal arbejdes videre med udviklingsplanen med henblik på endelig behandling i udvalget til maj mødet.

Beslutning

Drøftet. Udvalget ønsker, at der arbejdes videre med udviklingsplanen frem mod endelig politisk behandling i maj.

Sagsfremstilling

Baggrund

Livskilden er et uvisiteret værested i henhold til lov om social service §104, aktivitets- og samværstilbud til personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer til opretholdelse eller forbedring af personlige færdigheder eller af livsvilkårene.

Formålet med værestedet er;

  • at forebygge at den enkelte får behov for individuel støtte
  • at styrke psykisk sårbare i deres recovery-proces, således at de bliver i stand til at mestre eget liv
  • at modvirke isolation og mindske oplevelsen af ensomhed
  • at øge social inklusion og sundhed
  • at motivere til at tage ansvar for eget liv – f.eks. via deltagelse og forpligtigelser i forskellige aktiviteter
  • at skabe netværk blandt brugerne
  • at sørge for at alle oplever sig som en del af et inkluderende samfund
  • at give råd, vejledning, støtte og omsorg

Værestedet støtter op om at fremme forståelsen for det danske samfund og understøtter borgernes muligheder for at deltage i samfundet. Der tilbydes brobygning mellem borger og myndigheder og systemer. Der drøftes og gives støtte i forhold til emner som f.eks. børn, skole, behandlingstilbud, fastlåste situationer. Der gives støtte til at få betalt sine regninger, hjælp med budget osv.

Værestedet fungerer som et fristed, som sikkerhedsnet og opfølgning, f.eks. efter indlæggelse, med fokus på mindst mulig indgribende indsats. Det betyder at borgere, som befinder sig på grænsen af at blive bevilliget §85-indsats, vejledes til at modtage den fornødne og uforpligtende støtte i værestedet. Ligesom borgere, der afsluttes i en indsats, modtager opfølgning i værestedet.

Livskilden er et sted, hvor der imellem brugerne skabes relationer, og hvor brugerne på den måde indgår i netværksdannelse og bidrager med gensidig frivillig støtte og livskvalitet. Fællesskaber opstår og styrker den enkeltes selvstændige livsførelse.

Livskildens indsats foregår i et tæt samarbejde med både Ungekontakten, Socialpsykiatrien, Rådgivningshuset samt afdeling for Voksenstøtte (myndighed).

I vedhæftede bilag 1. findes en kort beskrivelse af Livskildens nuværende rammer og vilkår og i bilag 2 fremgår de nuværende tilbud i Livskilden af velkomstpjecen til borgerne.

Vurdering af udviklingsbehov, - den hidtidige indsats og nuværende rammer

Livskilden har et antal brugere (jf. bilag 3 – mødestatistik 2020 og 2021), der anvender værestedet og dets tilbud løbende. Vurderingen er, at det giver dem et fast holdepunkt i livet, som bidrager til øget livskvalitet, og som er med til at forebygge, at der opstår større udfordringer. I mødet med brugerne bekræftes denne faglige vurdering.

Det vurderes også, at der i kommunen er en større gruppe borgere, der ikke gør brug af tilbuddet, og som ville kunne få stort udbytte af at komme i værestedet og deltage i de varierende tilbud. Her tænkes især på yngre borgere, der i dag ikke anvender tilbuddet i særligt stort omfang, og som vurderes af både rådgivere og mentorer i Ungekontakten, at ville have stor gavn af tilbuddet.

De nuværende fysiske rammer sætter nogle begrænsninger i forhold til både hvilke aktiviteter der kan gennemføres og antallet af borgere, der anvender værestedet.

De nuværende fysiske rammer på Kilde Alle 9 passer til de aktiviteter og det antal brugere, der pt. anvender stedet. Men en del borgere fravælger at komme der, bl.a. fordi man er for tæt sammen og støjniveauet er højt – m.a.o. ikke magter at komme i de nuværende rammer. Nogen kommer 1-2 gange, og herefter ser man dem ikke igen.

Der er ligeledes begrænsninger i hvilke aktiviteter, der kan tilbydes. Blandt brugerne savnes bl.a. aktiviteter af mere praktisk og fysisk art, hvilket der ikke er mulighed for indenfor i de nuværende rammer. Her tænkes f.eks. på opgaver af håndværksmæssig art, madlavning o.lign.

Placeringen af Livskilden på Kilde Alle i Frederikssund er optimal i forhold til, at flest er bosiddende i området, men det giver også udfordringer i forhold til at tiltrække brugere, der bor længere væk, f.eks. Jægerspris, Slangerup og Skibby. En aktuel opgørelse viser, at 42% af de unge, som i dag modtager støtte i Ungekontakten, er bosiddende i Jægerspris og Skibby.

Udviklingsplan for Livskilden

Det er vurderingen, at endnu flere borgere vil kunne have gavn af Livskildens tilbud (unge som ældre), og at brugerne vil kunne få gavn af flere aktiviteter, større areal og bedre muligheder for at kunne komme til/fra værestedet, da flere er udfordret i forhold til transportmuligheder.

På denne baggrund forslås følgende:

1. At Livskilden på Kilde Alle 9 udvides til at kunne bruge Kilde Alle 7 (hvor Rådgivningshuset tidligere havde til huse)

2. At der etableres et nyt værested på Parkvej 4-6 i Jægerspris, som en del af Livskilden

3. At der udvikles flere tilbud til værestedets brugere – skal foregå i tæt samarbejde med brugerne selv (og Brugerrådet)

4. At der laves informationskampagner for Livskilden, f.eks. via Ungekontakten, Rådgivningshuset, sagsbehandlere i jobcenteret, familieafdelingen og samarbejdspartnere, især frivillige foreninger, lokalavisen og sociale medier.

Ad.1.

Det tidligere Rådgivningshus på Kilde Alle 7 i stueetagen egner sig godt til f.eks. gruppetilbud, NADA, lettere håndværks-/håndarbejdsaktiviteter, madlavning (køkkenet i Livskilden Kilde Alle 9 må ikke bruges, det må det i nr. 7).

Kilde Alle 7 står pt. tomt. I forbindelse med projekt ”Samling af administrationen”, er det tiltænkt, at afdelingen ”Støtte og Udvikling” kan bruge første salen til arbejdskontorer for Socialpsykiatriens støtte-kontaktpersoner. De er i forvejen en del af Livskilden og sammenhængen vil derfor give optimal udnyttelse af lokalerne. Bygningen egner sig ikke, uden betydelige ombygninger, til administrative funktioner (heldags kontorarbejde). Der vil kun være behov for minimale tilpasninger af rammerne for at kunne blive anvendt af Livskilden og støtte-kontaktpersonerne.

Anvendelsen af Kilde Alle 7 sammen med den nuværende nr. 9 vil i sig selv betyde, at der vil være flere borgere, der vil kunne anvende tilbuddet, da der vil opnås mere luft omkring de forskellige aktiviteter og hermed bl.a. støjreduktion.

Ad.2.

På Parkvej 4-6 i Jægerspris har afdelingen Støtte og Udvikling (Socialpsykiatriens støtte-kontaktpersoner) i dag til huse. Stedet er tidligere indrettet til at være et støttecenter og vil umiddelbart kunne genetableres som værested.

Støtte og Udvikling vil kunne anvende Kilde Alle 7. (1. salen) som base i Frederikssund by og derved spare bl.a. transporttid ved hjemmebesøg. Støtte og Udvikling vil fortsat også have plads på Parkvej i forhold til indsatsen i den del af kommunen, men derved behøve mindre plads på Parkvej.

Herved skabes der plads til det nye værested, der rækker ud mod borgere, der har til huse i det område af kommunen.

Parkvej skal samtidig være Veterancafe, og der bliver derfor tømt et større lokale til at fungere som base for veteranerne. Åbning af veterancafe er i proces.

Parkvej og Kilde Alle vil ikke tilbyde de samme aktiviteter, men der vil evt. være mulighed for transport til Parkvej/Kilde Alle, og der vil også kunne gennemføres gruppeforløb m.m. på Parkvej.

Konkret foreslås det, at der i 2022 gøres et forsøg med at etablere et værested på Parkvej, for at se om dette medfører flere brugere fra målgruppen.

Den model der foreslås for 2022 er, at Livskildens nuværende åbningstider deles mellem de to lokationer, således at der på Kilde Alle holdes åbent fire dage om ugen (nu fem dage) og en dag om ugen på Parkvej for Livskilden-UNG. Denne model betyder, at der i 2022 ikke skal flere medarbejderressourcer til at drive Livskilden.

Efterfølgende foretages en evaluering af ordningen, og der tages stilling til om den skal tilpasses/ændres. Det kan være, at der er behov for at have fem dage åbent på Kilde Alle (4 for +30år og en dag for UNG) - og to dage på Parkvej (en for +30år og en for UNG). Når brugerantallet forventes at være øget, vil det være nødvendigt med en opnormering for at kunne åbne i alt 7 dage ugentlig (5+2).

Det er især den yngre del af målgruppen for Livskilden, det søges at nå, ved i første omgang at skabe et unge-værested på Parkvej, hvilket mangler i dag. Både Parkvej og Kilde Alle skal være åbent for alle. Ønsket er at målrette aktiviteterne, så det forventes at være særligt attraktivt for de unge at tage til værestedet Livskilden-UNG i Jægerspris.

Ad.3.

Der igangsættes en proces med involvering af brugerne af værestedet, samarbejdspartnere m.fl. Der skal ses på hvilke yderligere aktiviteter, der er ønske om hos brugerne. Der hentes ligeledes inspiration fra andre væresteder. Især aktiviteter, der kan appellere til yngre borgere, bør udvikles. Medarbejdere fra Ungekontakten vil blive involveret, som minimum i en opstartsfase.

Ad.4.

Det er som nævnt vurderingen, at der findes betydeligt flere borgere i Frederikssund Kommune, der vil have gavn af at komme på et værested og deltage i forskellige aktiviteter. Der er behov for en målrettet opsøgende indsats for at nå ud til disse borgere, især i forhold til borgere bosiddende på herred-siden af broen og det nye værested på Parkvej 4-6.

Det er også vurderingen, at der er en del unge (18-29-årige), der vil have gavn af Livskildens tilbud, hvilket også vil kræve en ekstra indsats.

Økonomi

Livskildens budget er i 2022 på 1,1 mio. kr. Heraf er 918.000 kr. lønudgifter.

Ovenstående forslag vurderes at ville betyde følgende:

  • Kilde Alle 9 overgår til at være en del af Livskilden (stueetagen) og til Støtte og Udvikling (1. salen) og anvendes herefter alene til disse formål.
  • Der forventes at være mindre etableringsomkostninger i størrelsesordenen 50-100.000 kr. fordelt på de to væresteder (Livskilden: Kilde Alle 7+9 og Parkvej 4-6).
  • Udvidelse af aktiviteterne med værksteder og lign. vurderes skønsmæssigt, alt efter hvilke tilbud der findes frem til i samarbejde med brugerne, at kunne etableres for under 100.000 kr. En udgift som sandsynligvis først vil blive aktuel i 2023.
  • Der vil muligvis være mindre løbende driftsudgifter forbundet hermed. Samlet set forventes på den lange bane, at der ses besparelser, da flere borgere med psykosociale udfordringer vil modtage forebyggende støtte og blive identificeret med behov for indsats mere rettidigt.
  • Hvis modellen med delt åbningstid mellem Kilde Alle og Parkvej i 2022 besluttes, vil der i 2022 ikke være behov for yderligere medarbejderressourcer.

Inddragelse

Hvis udviklingsplanen iværksættes vil der ske en involvering af brugerne af værestedet - herunder især det nuværende Brugerråd, samarbejdspartnere m.fl. Der skal ses på hvilke yderligere aktiviteter, der er ønske om hos brugerne. Der hentes ligeledes inspiration fra andre væresteder. Især aktiviteter, der kan appellere til yngre borgere, bør udvikles. Medarbejdere fra Ungekontakten vil blive involveret.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Ældrerådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet er helt enige i målsætningen, om at få flere borgere med behov herfor til at benytte tilbuddet – herunder især at få inkluderet de unge. Vi ved fra analyser i Folkeskolen, at ensomhed og isolation fylder meget hos en stor gruppe af unge – særligt efter Corona-nedlukningerne, hvor det er vigtigt at sætte ind med forebyggende tiltag, inden der udvikles psykiske funktionsnedsættelser.

Det forudsætter dog, at rammerne udvides, så de bliver fysisk passende – og støjniveauet reduceres - men også at tilbuddene målrettes, så de bliver attraktive for denne nye målgruppe. Det er ikke nok blot at tage flere borgere ind – der skal også udvikles tilbud, som er skræddersyet til de unge, og hvor de kan være sammen med andre på samme alder og med ens behov.

Handicaprådet er enige i forslaget om at inddrage Kildealle 7, ligesom vi er enige i at gøre et forsøg med at etablere et unge-værested på Parkvej, som kan imødekomme behovet for de 42% af de unge borgere, som i dag benytter Ungekontakten og er bosiddende i Jægerspris og Skibby.

Til gengæld synes vi ikke, det er hensigtsmæssigt at finansieringen af Parkvej fremkommer ved en reduktion af tilbuddet på Kilde Allé med 1 dag ugentlig – idet fremmødestatistikken jo dokumenterer, at der er et behov for at holde åbent. Der er ikke andre tilsvarende tilbud i Frederikssund kommune til psykisk sårbare og syge, hvor de kan møde ligesindede og få et pusterum, hvor det ikke handler om sygdom men om at opleve sig som en del af et fællesskab. Vi vil derfor opfordre til, at der findes økonomi til at sikre de fornødne medarbejderressourcer, så begge tilbud kan holdes åben i hhv. 5 og 2 dage ugentlig.

Handicaprådet er enig i, at forslaget skal ses som en investering i forebyggelse, der på sigt kan betyde besparelser i form af mindre behov for egentlige støtteforanstaltninger.

Ældrerådets høringssvar:

Ingen kommentarer- ikke vores område.

Økonomi

En udvidelse af Livskilden til flere matrikler anslås at medføre udgifter op mod 200.000 kr. i 2022 og yderligere udgifter i 2023 og frem til eventuel udvidelse af åbningstiden. Udgifter vil skulle kvalificeres yderigere frem mod en endelig beslutning og uanset finansieres inden for eksisterende bevillingsmæssige rammer for ikke at belaste servicedriftrammen.

Bilag

25Beslutning om afholdelse af dialogmøder med Handicaprådet

Resume

Social og sundhed skal afholde to dialogmøder med Handicaprådet årligt. I denne sag forelægges udvalget forslag til afholdelse af dialogmøderne samt dagsorden til det første dialogmøde til godkendelse.

Indstilling

Centerchefen for Voksenstøtte og Ældre, indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Godkende, at der afholdes to dialogmøder årligt med Handicaprådet i henholdsvis april/maj og august/september.
  2. Godkende, at der afholdes et årligt fælles dialogmøde mellem Social og sundhed, Handicaprådet, Omsorg og ældre og Ældrerådet i november/december.
  3. Godkende administrationens forslag til dagsorden for første dialogmøde med Handicaprådet.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Godkendt idet udvalget også ønsker, at der afholdes et møde i budgethøringsperioden med deltagelse af bruger-pårørenderådet, Handicaprådet og Ældrerådet.

Indstillingspunkt 2: Godkendt.

Indstillingspunkt 3: Godkendt.

Sagsfremstilling

Handicaprådets medlemmer er udvalgt for perioden 2022-2025. Handicaprådet består af følgende otte medlemmer:

Medlemmer udpeget af Byrådet den 1. december 2021:

  • Anne-Lise Kuhre
  • Susanne Bettina Jørgensen
  • Maibritt Møller Nielsen
  • Inge Messerschmidt

Medlemmer udpeget af Byrådet efter indstilling fra Danske Handicaporganisationer (DH) den 26. januar 2022:

  • Bente Schousboe
  • Tommy Fritzen (formand)
  • Stig Jensen
  • Jette Lund Pedersen (næstformand)

Social og sundhed skal afholde to årlige dialogmøder med Handicaprådet om en fælles dagsorden.

Dialogmøderne blev i forrige byrådsperiode afholdt i april/maj samt august/september og havde en varighed på to timer. Dialogmøderne omhandlede emner, som henholdsvis udvalget og Handicaprådet ønskede at drøfte. Møderne i august/september blev typisk planlagt, så de faldt sammen med høringsperioden for kommunens budget.

I forrige byrådsperiode blev udvalget på et udvalgsmøde forud for dialogmøderne forelagt et udkast til dagsorden udarbejdet af administrationen.

Derudover blev det i forrige byrådsperiode besluttet at afholde et årligt dialogmøde mellem Social og sundhed, Handicaprådet, Omsorg og ældre og Ældrerådet, .

Forslag til afholdelse af dialogmøder

Administrationen foreslår, at dialogmøderne med Handicaprådet fortsat afholdes april/maj og august/september med en varighed på to timer.

Samtidig foreslås det, at det årlige dialogmøde med Handicaprådet, Omsorg og ældre og Ældrerådet afholdes i november/december og eventuelt kombineres med en fælles julefrokost. Spørgsmålet om et årligt fælles dialogmøde behandles sideløbende i Omsorg og ældre.

Administrationen foreslår, at første dialogmøde har fokus på samarbejdet mellem Social og sundhed og Handicaprådet samt formål med og indhold af dialogmøderne.

Administrationen foreslår derfor følgende dagsorden for første dialogmøde med Handicaprådet:

  1. Velkomst og præsentationsrunde v/ formand for Social og sundhed Anne Sofie Uhrskov
  1. Kort introduktion til Handicaprådets arbejde
  1. Drøftelse af forventninger til samarbejdet mellem Social og sundhed og Handicaprådet (herunder høring af Handicaprådet ifm. udvalgsmøder samt den løbende dialog og håndtering af henvendelser fra borgere)
  1. Pause med netværk og sandwich
  1. Drøftelse af formål med og indhold af dialogmøder
  1. Emner som Handicaprådet ønsker taget op på dialogmødet
  1. Eventuelt.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Ældrerådet. Eventuelle høringssvar fremsendes til udvalgets medlemmer hurtigst muligt.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet er enig i at afholde 2 årlige dialogmøder med Social og Sundhed samt at afholde et årligt fællesmøde med Omsorg og Ældre og Ældrerådet.

Det fremgår ikke af indstillingen, om bruger-pårørende-rådene på bosteder/institutionerne deltager i nogle af møderne, sådan som det tidligere har været praksis.

I givet fald betyder det, at der bliver tale om et meget stort forum med en del fælles interesser men også med forskellige interesser, hvilket kunne tale for eksempelvis at holde èt fælles møde med Social og Sundhed, hvor såvel Handicapråd som pårørenderåd og brugerråd deltager – og to hvor Handicaprådet alene holder møde med udvalget.

Ældrerådets høringssvar:

Ingen kommentarer- ikke vores område.

Økonomi

Forslag til afholdelse af dialogmøder med Handicaprådet har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

26Beslutning vedrørende program for kickoff i forbindelse med Sammen om sundhed

Resume

Social og sundhed besluttede i februar 2022 (sag nr. 11) en implementeringsplan for Sammen om sundhed – sundhedspolitikken for 2022-26, herunder at afholde et kickoff-arrangement i forbindelse med lancering af politikken i foråret 2022. Med denne sag forelægges udvalget forslag til program, dato, sted og deltagerkreds mv. til kickoff.

Idet sagen indeholder et forslag til at præsentere undersøgelsen vedrørende ”Danskernes bevægelsesvaner” forelægges sagen også Unge, fritid og idræt til orientering.

Indstilling

Centerchef for Sundhed og Forebyggelse indstiller, at:

  1. Social og sundhed godkender program, dato, sted og deltagere til kickoff for Sammen om sundhed

Beslutning

Godkendt.

Sagsfremstilling

Sammen om sundhed er en tværgående politik, som skal tænkes og leves på tværs af kommunen, og dermed understreger, at borgernes sundhed er et fælles ansvar. Udvikling og implementering af indsatser under politikkens temaer skal forankres på tværs af kommunen og med afsæt i en bredt funderet inddragelsesproces. Derfor afholdes et kickoff i foråret 2022, hvor Byråd, borgere og foreninger, samt kommunale og private aktører inviteres med.

Kickoff indledes med en velkomst og kort præsentation af politikkens temaer. Derefter præsenteres to undersøgelser i relation til borgernes sundhedsvaner i bl.a. Frederikssund Kommune. Den ene undersøgelse er Sundhedsprofilen, der til marts udkommer med nyeste data, der beskriver borgere på 16 år og deres sundhed og trivsel på en række parametre. Undersøgelsen bliver præsenteret af konsulenter fra sundhedsprofilteamet fra Region Hovedstaden. I 2021 udkom rapporten ”Danmark i bevægelse”, som er den største kortlægning hidtil af danskernes bevægelsesvaner. Administrationen anbefaler, at denne undersøgelse også præsenteres på kickoff. Det er professor Bjarne Ibsen, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, som vil præsentere rapporten og præsentationen vil primært handle om hvordan og hvorfor vi bevæger os i Frederikssund Kommune sammenlignet med nationalt niveau.

Præsentationerne vil danne grundlag for efterfølgende fælles drøftelser og refleksioner på workshops omkring implementering af Sammen om sundhed.

Kickoff-arrangementet planlægges afholdt 10. maj 2022, såfremt det lader sig gøre at booke oplægsholdere. Arrangementet starter kl. 17.00 og slutter kl. 20.00. Udkast til programmet er vedhæftet sagen.

Deltagerkredsen vil tage udgangspunkt i de målgrupper, som også er blevet inddraget i forbindelse med udarbejdelse af politikken:

  1. Byrådet
  2. Borgere og frivillige
  • Idrætsforeninger
  • Sociale og sygdomsbekæmpende foreninger
  • Ældreråd, Handicapråd, Idrætsråd, Børne- og Ungeråd m.fl.
  • Pårørende og brugergrupper fra det socialpsykiatriske område
  • Unge (elever på Campus samt SOSU-elever)
  • Forældrebestyrelser på børne- og skoleområdet

3. Private sundhedsaktører i Frederikssund

  • De praktiserende læger
  • Fysioterapeuter, kiropraktikere, tandlæger, apotekere, NOVAVI, udslusningsboliger m.fl.

4. Ledere og medarbejdere på tværs af Frederikssund Kommunes organisation

Arrangementet afholdes i Slangerup Idræts- og Kulturcenter.

Udgifter til afholdelse af arrangementet holdes inden for rammen til sundhedsfremme og forebyggelse.

Videre arbejde med Sammen om sundhed

Med afsæt i nyeste data om borgernes sundhed i Frederikssund Kommune og drøftelserne på kickoff præsenteres Social og sundhed i august for et forslag til et tema for handleplan inden for Sammen om sundheds første tema: Sundhedsfremme og forebyggelse.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Ældrerådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Inddragelse

Udvikling og implementering af indsatser under politikkens temaer skal forankres på tværs af kommunen og med afsæt i en bredt funderet inddragelsesproces. Til kickoff af Sammen om sundhed inviteres Byrådet, borgere og foreninger, kommunale og private aktører ind til en dialog om Sammen om sundheds temaer, mål og indsatser.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Ældrerådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet synes, der er tale om et relevant og interessant program for kickoff-mødet.

Vi savner måske en præcisering af, hvad succeskriteriet for aftenen er: hvad skal vi have opnået, når vi går hjem fra mødet?

ÆLdrerådets høringssvar:

Det at Frederikssund kommune vil implementere en samlet sundhedspolitik under navnet Sammen om Sundhed bakkes op af Ældrerådet.

Kickoff-arrangementet er planlagt afholdt den 10. maj 2022 som et 3 timers arrangement, er ligeledes et godt initiativ.

Der er programsat 7 indslag inkl. 2 spørgetider, hvilket er mange på så forholdsvis kort tid, og især 2 punkter bør man være opmærksom på:

Kl. 17.20 – 17.50 Præsentation af sundhedsprofil 2021 for Frederikssund Kommune.

Introduktion ved Anne Sofie Uhrskov, formand for Social og sundhedsudvalget/præsentation ved Sundhedsprofilteamet fra Region Hovedstaden,

og

Kl. 18.30 – 19.00 Præsentation af borgenes motionsvaner fra ”Danmark bevæger sig”,

Introduktion ved formand for Unge, fritid og idræt Niels Martin Viuff/præsentation ved Professor Bjarne Ibsen, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

Ældrerådet er bekymret for at bl.a. de 2 nævnte punkter bliver for overfladisk sammenholdt med den korte tid til oplægsholderne.

Det er fint at man med afsæt i nyeste data om borgernes sundhed i Frederikssund Kommune og drøftelserne på kickoff-arrangementet, til august vil præsentere et forslag til et tema for handleplan inden for Sammen om sundheds første tema: Sundhedsfremme og forebyggelse.

Ældrerådet ser frem til denne handleplan, og til at følge dens tilbliven.

Økonomi

Godkendelse af program, dato, sted og deltagere til kickoff for Sammen om sundhed har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, idet eventuelle udgifter til arrangementet forudsættes afholdt inden for eksisterende bevillingsmæssige rammer.

Bilag

27Beslutning om afholdelse af Sundhedsuge 2022

Resume

Social- og Sundhedsudvalget besluttede den 1. oktober 2018 (sag nr. 90) at afholde en Sundhedsuge i 2020. COVID-19 betød imidlertid, at Sundhedsugen i 2020 og 2021 blev aflyst. Med denne sag indstilles, at Social og sundhed beslutter, om der skal afholdes en sundhedsuge i 2022.

Idet den oprindelige Sundhedsuge var planlagt sammen med Fritidsområdet, forelægges sagen til orientering i Unge, fritid og idræt.

Indstilling

Centerchefen for Sundhed og Forebyggelse indstiller til Social og sundhed, at:

  1. Udvalget beslutter, hvorvidt der skal afholdes en Sundhedsuge i uge 34 i 2022.

Beslutning

Udvalget ønsker at der afholdes en Sundhedsuge i uge 34 i 2022.

Sagsfremstilling

Afholdelse af en Sundhedsuge i Frederikssund Kommune i 2022 vil have til formål at skabe synlighed om tilbud og aktiviteter, som er med til at forbedre sund levevis. Sundhedsugen skal ses om et initiativ, der særlig understøtter den nye sundhedspolitik: Sammen om sundheds mål om sundhedsfremme og forebyggelse. Sundhedsugen skal gennem aktiviteterne appellere bredt til borgere i alle aldre og synliggøre mulighederne for at indgå i aktiviteter, der kan gøre livet sundere for den enkelte.

Med sundhedsugen kan kommercielle og frivillige aktører samles om at tilbyde borgerne indblik i et bredt udvalg af sundhedstilbud og sundhedsfremmende aktiviteter. Endvidere inviteres kommunens egne enheder til at bidrage – herunder skoler, dagtilbud, sundhedstilbud, botilbud, omsorgscentre, bibliotek, kulturhuse med flere. Sundhedsugen vil således kunne rumme aktiviteter for alle aldersgrupper - gerne også aktiviteter, der samler flere generationer.

Såfremt det besluttes at afholde en Sundhedsuge i 2022, inviteres en bred række aktører både private og frivillige til at melde aktiviteter ind og indgå i programmet for Sundhedsugen. Frederikssund Kommune vil i den forbindelse afholde informationsmøder med mulige aktører, stille lokaler til rådighed under selve Sundhedsugen, samle et fælles program og bidrage til kommunikationsindsatser.

Social- og Sundhedsudvalget besluttede i juni 2019 (sag nr. 63) at afholde Sundhedsugen i uge 34. Dette skyldes samspillet med Frederikssundstafetten, samt foreningernes mulighed for at rekruttere nye medlemmer til efterårs/vintersæsonen. Det foreslås derfor, at Sundhedsugen planlægges afholdes i uge 34 fra mandag til lørdag.

Sundhedsugen projektledes og koordineres i et samarbejde mellem Center for Sundhed og Forebyggelse og Center for Kultur & Fritid. Såfremt det besluttes at afholde Sundhedsuge i 2022, forelægges et udkast til program til orientering i løbet af foråret.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Ældrerådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Inddragelse

Sundhedsugen bygger på inddragelse af kommercielle og frivillige aktører, der sammen med kommunen kan tilbyde borgerne et bredt udvalg af sundhedstilbud.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Ældrerådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet bakker op om at afholde en Sundhedsuge i 2022, hvilket ligger helt i tråd med intentionerne i Sundhedspolitiken.

Ældrerådets høringssvar:

Social og Sundhed skal på deres marts møde beslutte, om Frederikssund kommune skal afholdes en Sundhedsuge i 2022. Der har tidligere været afholdt Sundhedsuger, som desværre lig meget andet er blevet aflyst de sidste år grundet Covid 19. Ældrerådet syntes det ville være en god ide på ny at afholde en Sundhedsuge for alle aldersgrupper, hvor man vil komme med sundhedstilbud og sundhedsfremmende aktiviteter. Der er mange kommuner sætter udeliv, cykelture, overnatning i det fri på deres dagsorden ved tilrettelæggelsen af deres Sundhedsuge. Ældrerådet er selvfølgelig optaget af, at man tilrettelægger en del aktiviteter i behørig respekt for ældres alder. Det vil sige, at Frederikssund kommunes Sundhedsuge tilpasses alder, motorik og førlighed.

Økonomi

Afholdelse af Sundhedsuge i uge 34 i 2022 har ingen bevillingsmæssige konsekvenser, idet eventuelle udgifter forudsættes afholdt inden for eksisterende budgetter.

28Orientering om afslutning af Sundhedspolitikken 2015-2020(21)

Resume

Det daværende Social- og Sundhedsudvalg tog den 29. november 2021 en status på indsatserne i årsplan 2021 og afslutning på sundhedspolitikken 2015-20 (Sag nr. 139) til efterretning. Udvalget ønskede i den forbindelse en status på gennemførslen af de endnu ikke afsluttede initiativer i begyndelsen af 2022. Nærværende sag redegør herfor.

Indstilling

Centerchef for Sundhed og Forebyggelse indstiller, at:

  1. Social og sundhed tager orientering om implementering af indsatserne i årsplan 2021 til efterretning

Beslutning

Orienteringen taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Social- og Sundhedsudvalget har hvert år besluttet hvilke indsatser, der er blevet arbejdet med i regi af Sundhedspolitikken 2015-20(21). Udvalget er ligeledes årligt blevet orienteret om status for implementeringen. I det følgende redegøres for status på gennemførslen af de sidste indsatser, som ikke var blevet implementeret i 2021 grundet COVID. Det vil sige indsatser under temaerne tobak og alkohol.

Tobak

Frederikssund Kommune har i flere år arbejdet på at reducere antallet af nye rygere og hjælpe flere borgere med at blive røgfri. Der har været forskellige indsatser, som alle har taget udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke for tobak. Nedenfor gøres status på de indsatser, som ikke blev afsluttet i 2021.

  • Afholdelse af rygestopkurser på Campus samt aftale og plan for forebyggende tiltag og behandlingstilbud målrettet unge, der bruger snus: Arbejdsgange for afholdelse af rygestopkurser på CAMPUS Frederikssund er implementeret og vil fremadrettet være en del af de øvrige driftsopgaver på forebyggelsesområdet. Det forventes, at Sundhedsprofilen viser, at unges snusforbrug er stigende. Frederikssund Kommune vil i samarbejde med Campus udarbejde en plan for, hvilke eventuelle forebyggende indsatser og behandlingstilbud kommunen kan iværksætte.
  • 5 pct. af rygerne i Frederikssund Kommune tager imod et rygestoptilbud: Det kræver at ca. 100 borgere årligt deltager på et rygestopkursus. Derudover skal ca. 215 borgere årligt tage i mod øvrige rygestoptilbud herunder forløb hos Stoplinien, rygestopkursus for udviklingshæmmede, E-kvit (app) eller X-hale (app). Tilslutningen til rygestopkurser har været lav i 2021 formodentlig på grund af COVID-situationen. Arbejdsgangene for indsatsen er dog implementeret og fremadrettet vil Forebyggelse og Træning sikre, at 5 pct. af rygerne i Frederikssund Kommune tager imod et rygestopkursus.
  • Tilbud om gratis nikotinsubstitution til sårbare borgere tilknyttet Livskilden eller bor på Klintegården eller Skibbyhøj, og som får rygestoprådgivning: Også her var tilslutningen lavere end forventet. Syv borgere har fået tilbuddet i løbet af 2021 mod forventet 10 borgere. Dette tilbud fastholdes som en mulighed, da det har stor betydning for målgruppen og deres rygestop.
  • Systematisk opsporing af rygestopvaner og tilbud om støtte til rygestopkurser til borgere, der ryger, udbredes til Sundhedsplejen: Grundet COVID-opgaver har dette ikke været muligt at implementere i 2021, men vil blive implementeret i første halvdel af 2022 i Sundhedsplejen.

Alkohol

På alkoholområdet har fokus været på at reducere andelen af voksne, som drikker over Sundhedsstyrelsens anbefalinger for alkohol. Også for alkohol har der været forskellige indsatser, som alle har taget udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke for alkohol. Nedenfor gøres status på de indsatser, som ikke blev afsluttet i 2021.

  • Handlevejledning for opsporing af alkoholproblemer i Job og Rådgivning: Handlevejledningerne skal hjælpe medarbejderne til at kende til tegn på alkoholmisbrug og de behandlingsmuligheder, der kan henvises til. På grund af COVID-19 blev handlevejledningerne ikke implementeret i 2021. Handlevejledningerne er udarbejdet og ligger på intranettet. Center for Job og Rådgivning implementerer brug af handlevejledningerne i første halve år af 2022.
  • Systematisk screening af både tobaks og alkoholvaner i Forebyggelse og Træning: I Forebyggelse og Træning har terapeuterne siden 2019 udført systematisk screening af tobaks- og alkoholvaner. Ca. 65 - 70 pct. af borgerne bliver spurgt til deres alkohol og tobaksvaner. Grunden til, at alle ikke bliver spurgt er, at terapeuterne vurderer, at det skader samarbejdet at spørge ind til alkohol og tobaksvaner, eller de først spørger borgeren i midten af et forløb, hvorfor det derfor ikke fremgår i statistikkerne. Indsatsen er implementeret.

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Ældrerådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Ældrerådet. Eventuelle høringssvar fremsendes snarest muligt til udvalgets medlemmer.

Handicaprådets høringssvar:

Handicaprådet tager orientering om implementering af indsatserne i årsplan 2021 til efterretning med den bemærkning, at vi er særligt tilfredse med at rygestoptilbud til sårbare grupper forventes fortsat.

Ældrerådets høringssvar:

Som afslutning på sundhedspolitikken 2015-2020 tog daværende social- og sundhedsudvalg 29/11-21 en status på indsatserne i årsplan 2021. Her ønskes en status på ikke afsluttede initiativer.

På området ”tobak” vil Frederikssund Kommune sammen med Campus udvikle en plan for forebyggende indsatser og behandlingstilbud vedrørende unges forbrug af snus.

Vedrørende rygning vil Forebyggelse og Træning sikre, at 5% af rygerne i Frederikssund Kommune tager imod rygestoptilbud.

Gratis nikotinsubstitution (plastre, sugetabletter tyggegummi) tilbydes fortsat sårbare borgere tilknyttet Livskilden og beboere på Klintegården og Skibbyhøj.

Nævnte initiativer har haft en ringe tilslutning grundet COVID.

Opsporing af rygestopvaner med tilbud om rygestop implementeres i Sundhedsplejen i første halvdel af 2022.

På alkoholområdet implementeres handlevejledninger til at spotte tegn på alkoholforbrug ud over Sundhedsstyrelsens anbefalinger samt behandlingsmuligheder i Center for Job og Rådgivning i første del af 2022.

Systematisk screening i alkohol- og tobaksvaner er implementeret.

Indsatserne samlet tages til efterretning.

Økonomi

Orientering om implementering af indsatserne i årsplan 2021 har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

29Meddelelser

Beslutning

Orienteringen taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Kommende arrangementer indenfor udvalgets område:

  • KL's Social- og Sundhedspolitiske Forum 24 og 25. maj 2022 i Aalborg Kongres og Kultur Center. Indbydelsen er vedlagt som bilag.

Meddelelser:

30Underskrifter

Beslutning

.

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes "godkendt" svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.