Frederikssund Kommunes logo

Omsorg og ældres møde den 09. marts 2023

Byrådssalen kl. 15.00

Referat
Fold alle punkter

20Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

21Beslutning om godkendelse af handleplanen Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet

Resume

Handleplanen Højere kvalitet for borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet er en del af udmøntningen af kommunens sundhedspolitik; Sammen om sundhed. Det overordnede mål er, at ældre borgere oplever sammenhæng og høj kvalitet i behandling, pleje og praktisk hjælp. I sidste ende for at sikre, at borgere kan klare sig længst muligt i eget hjem med mindst muligt behov for hjælp. Handleplanen indeholder fire temaer med hver deres målsætning og fire-fem indsatser, der skal understøtte realiseringen af målet.

Initiativerne i handleplanen vedrører Omsorg og ældres ansvarsområder, hvorfor sagen lægges til godkendelse her. Social og sundhed orienteres om forslaget, da de er ansvarlige for sundhedspolitikken.

Indstilling

Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:

  1. Godkende handleplanen Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet 2023-2024.

Beslutning

Godkendt idet der tilføjes en linje omkring et kommende sundhedshus i forordet.

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede i marts 2022, at der skal formuleres tværgående handleplaner som et led af implementering af sundhedspolitikken, Sammen om sundhed, i 2022 (jf. sag nr. 43). En af handleplanerne omhandler samarbejde med og om den ældre medicinske patient. Handleplanen knytter sig til politikkens tema Det Nære Sundhedsvæsen, der har det overordnede formål, at borgerne skal opleve sammenhæng og høj kvalitet i forbindelse med sygdom.

Alle initiativer i handleplanen vedrører Omsorg og ældres ansvarsområder, hvorfor sagen lægges til godkendelse her. Social og sundhed orienteres om forslaget, da de er ansvarlige for sundhedspolitikken.

Administrationen har på baggrund af rammen for handleplanen, der blev godkendt af både Omsorg og ældre og Social og sundhed i august 2022 (sag nr. 71 i Omsorg og ældre & sag nr. 72 i Social og sundhed), udarbejdet vedlagte forslag til handleplanen. Undervejs i arbejdet blev det tydeligt, at målgruppen ”den ældre medicinske borger” er for smal, hvis handleplanen skal rumme de temaer, som udvalgene og også styregruppen har peget på, særligt rehabilitering og palliation. Den ældre medicinske borger er nemlig udledt af begrebet den ældre medicinske patient, som er defineret som en borger, der er 65 år og derover, og som i løbet af året har haft mindst én indlæggelse på en medicinsk afdeling (jævnfør Sundhedsdatastyrelsen).

Kravet om tilknytning til en medicinsk afdeling udelukker flere, som indsatserne kan være relevant for. Det kan fx være den ældre kvinde, der brækker hoften, men indtil da har klaret sig selv eller den kræftsyge mand i slut 60’erne, som lægerne ikke kan gøre mere for. Målgruppen for handleplanen er derfor blevet bredt ud, så den er målrettet borgere med flere kontakter til det samlede sundhedsvæsen - altså hospital, kommune og almen praksis og/eller øvrige aktører i praksissektoren. Som konsekvens heraf er navnet på handleplanen ændret til: Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet.

Der er en stor sårbarhed forbundet med at være ældre borger med flere kontakter til sundhedsvæsenet. Mange borgere og pårørende oplever, at det kan være svært at bevare overblikket og se sammenhængen i forløbet. Borgerne møder typisk mange forskellige fagpersoner på tværs af hospital, kommunen og praktiserende læge, fysioterapeuter mv. Samtidig modtager mange også pleje eller praktisk hjælp i hjemmet. Det overordnede mål for handleplanen er derfor, at ældre borgere oplever sammenhæng og høj kvalitet, når de modtager behandling, pleje og praktiske hjælp. Det kræver et tæt samarbejde med både Nordsjællands Hospital og med borgerens praktiserende læge. Det kræver også en tæt koordination mellem kommunens egne sundheds- og omsorgstilbud.

I den oprindelige ramme for udarbejdelse af handleplanen indgik også borgere med kroniske sygdomme, da mange i målgruppen netop har en eller flere kroniske sygdomme. Men idet der fortsat afventes en national kvalitetsstandard herfor, foreslås det, at kroniske sygdomme og de indsatser, der vedrører forebyggelse af specifikke sygdomme, indgår i en senere handleplan.

Den demografiske udvikling betyder, at målgruppen for handleplanen vil vokse sig større og større over de næste mange år. Handleplanens fokus på sammenhæng i borgernes forløb skal derfor også sikre en større organisatorisk helhedstænkning, så Frederikssund Kommune har ressourcer til at løfte den stadigt større opgave. Der er ikke ressourcer til at forsætte som i dag. Handleplanen foreslår derfor en opprioritering af forebyggelse og rehabilitering for at forhindre forværring i sygdom og hjælpe borgerne med at styrke og/eller bevare deres funktionsniveau, og derigennem udskyde deres behov for hjælp længst muligt.

Temaer og målsætninger i handleplanen

Handleplanen tager udgangspunkt i borgerens rejse gennem sundhedsvæsenet fra den første indlæggelse på hospitalet til livets afslutning. Der fokuseres ikke på enkelte sygdomme, men på helheden og det samlede forløb. I handleplanen indgår fire borgerprofiler. De skitserer fire typiske ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet. Borgerprofilerne tydeliggør de mange overgange og snitflader, der er i spil i borgernes forløb. De viser kompleksiteten og de mange fagpersoner, pårørende og andre aktører, der er en del af de ældres hverdag og liv, når de har flere kontakter til sundhedsvæsenet. Vi ved, at der er fire forskellige situationer, som kan være særligt udfordrende for borgerens oplevelse af, at vi har ét samlet sundhedsvæsen. Det er:

  • Rehabiliteringsindsatsen, der sikrer af borgerne genvinder tabte funktioner og kan klare sig selv længst muligt og
  • Forebyggelse af indlæggelser og genindlæggelser, så sygdom ikke forværres.
  • Overgangen fra hospital til eget hjem og mellem de forskellige kommunale tilbud,
  • Den sidste tid i borgernes liv.

Derfor stiller handleplanens fire målsætninger netop skarpt på disse fire temaer. Hvert tema har tilknyttet en målsætning og fire-fem indsatser, der sættes særligt fokus på i 2023-2024.

De fire målsætninger i udkastet til handleplanen er:

  • Vi sikrer, at ældre borgere længst muligt kan klare sig selv i eget hjem
  • Vi forebygger, at borgerne bliver indlagt på hospitalet
  • Vi samarbejder på tværs for at skabe sammenhængende forløb for borgerne
  • Vi understøtter en værdig afslutning på livet

Administrationen har udvalgt fem indikatorer, der tilsammen kan give en indikation på, om det samlede mål for handleplanen opnås og de ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsnet oplever sammenhæng og høj kvalitet. De fokuserer på behovet for plejeboliger, andelen af borgere, der får rehabilitering, antallet af forebyggelige indlæggelser og genindlæggelser samt opholdslængden på de midlertidige pladser.

Handleplanen trykkes som en plakat, der både kan foldes og hænges op

Handleplanen følger samme grafiske format, som Handleplan for flere fællesskaber. Det betyder, at den er sat op grafisk som en plakat med en for- og bagside for at holde handleplanen i et kort, visuelt og overskueligt format. På forsiden findes formål og målsætninger, mens baggrunden for handleplanen, målsætninger, indsatser og implementering fremgår af bagsiden, hvor de fire borgerprofiler også ses.

Handleplanen kan hænges op, så budskaberne på forsiden er let tilgængelige og synlige, hvor medarbejderne færdes. Når medarbejdere, organisationer m.fl. modtager plakaten, vil den være foldet, så den kun fylder en A4-side og dermed også er nem at håndtere, når man skal læse det uddybende indhold på plakatens bagside.

Der vil desuden blive udarbejdet en online-version, som lægges på kommunens hjemmeside og kan printes i almindeligt A4-format.

Vedlagt sagen er dels den opsatte plakat og dels et bilag med teksten fra plakatens bagside, da den opsatte plakat kan være svær at læse i A4-format.

Implementering af indsatserne

Ansvaret for handleplanen er jf. den vedtagne ramme for udarbejdelsen (sag nr. 71 i Omsorg og ældre og sag nr. 72 i Social og sundhed) placeret i Kvalitetsforum for ældreområdet. Et forum på tværs af Center for Voksenstøtte og Omsorg samt Center for Sundhed, Forebyggelse og Ældre, der samler lederne inden for ældreområdet. De har således ansvaret for at sikre implementering og forankring af indsatserne i handleplanen. Til alle målsætninger er knyttet målbare indikatorer, der løbende vil blive fulgt i Kvalitetsforum. Handleplanen gennemføres i 2023-24.

Udvalgene forelægges en samlet status på indsatserne og opfyldelse af indikatorerne ultimo 2024. Indsatserne bliver centrale for udviklingen på ældreområdet i de kommende år og udvalgene vil derfor løbende støde på indsatserne i forskellige sammenhænge i perioden.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Undervejs i arbejdet med handleplanen er der samlet input fra en række steder. Indledende i forbindelse med Kick-off for Sammen om sundhed, hvor borgere, medarbejdere og politikere drøftede sundhedspolitikkens temaer. Derudover er temaerne drøftet i kommunens samarbejdsforum med de praktiserende læger, der er holdt møder med nøglepersoner i regionen, og lyttet med på workshops og øvrige møder på tværs af arbejdspladserne om en styrkelse af overgangene fra hospital til eget hjem og af overgangene mellem kommunens egne tilbud. Kvalitetsforum er desuden løbende inddraget.

Høringssvar fra Handicaprådet:

Handicaprådet er enigt i såvel formålet med indsatsen – at borgerne oplever sammenhæng og høj kvalitet – som i at forebyggelse og rehabilitering opprioriteres mhp at forhindre forværring i sygdom og hjælpe borgerne med at styrke og/eller bevare deres funktionsniveau, og derigennem udskyde deres behov for hjælp længst muligt.

Det er Handicaprådets erfaring, at særligt overgangen mellem hospital og eget hjem og mellem de forskellige kommunale tilbud kan være en stor udfordring, som stiller store krav til samarbejde mellem sektorerne, hvilket der skal tages højde for i handleplanen.

Mht. den fysiske form synes Handicaprådet det er en god idé, at de forskellige handleplaner følger det samme format og dermed sikrer en vis genkendelighed.

Endelig synes Handicaprådet, at det er en god idé at opstille målbare indikatorer til samtlige målsætninger, så det er muligt at følge, om målsætningerne nås.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Administrationen har udarbejdet forslag til handleplanen "Højere kvalitet for ældre borgere med flere kontakter til sundhedsvæsenet".

Seniorrådet synes, at det er en fin overordnet handleplan, men mangler noget mere konkret i forhold til processen.

Seniorrådet tager handleplanen til efterretning.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen bemærkninger, da sagen ikke har bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

22Beslutning om godkendelse af kvalitetsstandarder 2023

Resume

I november og december 2022 førstebehandlede Social og sundhed (sag 115 & 125) samt Omsorg og ældre (sag 103 & 119) et forslag til kvalitetsstandarder. Siden har forslagene været i høring. Høringssvarene i kvalitetsstandarderne blev forelagt Social og sundhed (sag 15) og Omsorg og ældre (sag 13) 2. februar 2023, hvor begge udvalg valgte at udsætte sagen. På baggrund af drøftelserne på udvalgsmøderne 2. februar 2023 er der lavet mindre ændringer i kvalitetsstandarderne. Der er lavet en tilføjelse til sagsfremstillingen, som beskriver dette.

Kvalitetsstandarden om særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU) falder indenfor Unge, fritid og idræts ansvarsområder, som godkendte kvalitetsstandarden på mødet 7. februar (sag 17).

Indstilling

Administratonen indstiller, at Omsorg og ældre over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler, at:

  1. Godkende kvalitetsstandarderne på voksensocial-, sundheds- og ældreområdet gældende for 2023.

Historik

Beslutning fra Omsorg og ældre, 2. februar 2023, pkt. 13:

Udsat.

Fraværende:

Maibritt Møller Nielsen (D)

Beslutning

Sagen blev bragt til afstemning.

For stemte: Susanne Bettina Jørgensen (A), Jesper Wittenburg (A), Poul Erik Skov Christensen (A), Ole Frimann Hansen (F), Inger Messerschmidt (O), Morten Skovgaard (V).

Imod stemte: Mabritt Møller Nielsen (D)

Kvalitetsstandarderne på voksensocial-, sundheds- og ældreområdet gældende for 2023 godkendt.

Maibritt Møller Nielsen (D) har følgende mindretalsudtalelse: Jeg kan ikke godkende kvalitetsstandarderne, da jeg ønsker, at det tydeligere skal fremgå under de enkelte paragraffer, om der er tale om kan eller skal paragraffer. Jeg ønsker mere frit valg, så vi sikrer, at borgerne kan bruge den hjælp, de visiteres til.

Sagsfremstilling

Ifølge serviceloven skal Byrådet godkende kvalitetsstandarderne for pleje og træning en gang årligt. De gældende kvalitetsstandarder for 2022 blev godkendt i Byrådet den 15. december 2021 (sag nr. 357).

Kvalitetsstandarderne indeholder information til borgerne om den støtte, de kan forvente at få fra kommunen på voksensocial-, sundheds- og ældreområdet. Samtidig er en kvalitetsstandard et arbejdsredskab for kommunens medarbejdere, når der skal visiteres til eller leveres indsatser.

Efter førstebehandlingen har kvalitetsstandarderne været sendt i offentlig høring. Der er indkommet høringssvar fra Seniorrådet og Handicaprådet.

Opsamling fra høringsprocessen

Høringssvarene fra Seniorrådet og Handicaprådet er vedlagt sagen. Rådenes bemærkninger er også samlet i vedlagte høringsnotat, hvor administrationen forholder sig til bemærkningerne.

På baggrund af høringssvarene er der lavet følgende ændringer i kvalitetsstandarderne:

  • Tilkøb af socialpædagogisk ledsagelse under ferie – her er fjernet kravet om, at borgeren skal være visiteret til socialpædagogisk støtte. Desuden er der lavet en præcisering af klagemulighederne.
  • Kvalitetsstandarder om afløsning / aflastning i hjemmet - for ikke at afskære nære pårørende, der ikke deler bopæl med den plejekrævende fra at søge, er ordene ”jeres hjem” og ”eget hjem” i kvalitetsstandarden ændret til ”i hjemmet”.
  • Genoptræning – præciseret at praksis ved første kontakt til borgeren er, at der indledningsvist ringes til borgeren.
  • Rehabiliteringsophold – under egenbetaling er det præciseret, hvad taksten dækker og hvordan dialogen omkring afklaring af borgerens betalingsmuligheder afklares.

Desuden har administrationen vurderet, at der er behov for at ændre kvalitetsstandarden om tøjvask. Det gælder under punktet om ”omfang og varighed”, hvor kvalitetsstandarden ændres, så det tydeligt fremgår af kvalitetsstandarden, at andet end tøj efter en konkret og individuel vurdering kan bevilges vasket.

De ændringer, som høringssvarene har givet anledning til, er indarbejdet i vedlagte version af de samlede kvalitetsstandarder. Det er denne samling af alle kvalitetsstandarder, som forelægges til godkendelse i Byrådet.

Endelig er der vedlagt en version, hvor der fremgår alle de ændringer, som er lavet i kvalitetsstandarderne set i forhold til de gældende kvalitetsstandarder. Ændringerne på baggrund af høringen er også indarbejdet her.

Opsamling efter den 2. februar 2023

På baggrund af udvalgsmøderne i Social og sundhed samt Omsorg og ældre den 2. februar 2023 er der lavet følgende ændringer i kvalitetsstandarderne:

  • Kvalitetsstandarden "Handicapvenlige boliger" ændres, så det fremgår, at der ydes hjælp fra en rådgiver til borgere, der skal flytte i en handicapvenlig bolig, når borgeren har brug for hjælp og ikke har pårørende til at hjælpe sig. På den måde er ordningen den samme, som ydes til borgere, der flytter i plejebolig.
  • I kvalitetsstandarden "Ledsagerordning" er det omkring levering af indsatsen præciseret, at borgerne har mulighed for at søge om kontant tilskud til ansættelse af en ledsager, som borgeren selv er arbejdsgiver for. Under samme kvalitetsstandard er formuleringen "du kan blive tilbudt ledsagelse" ændret til "du tilbydes ledsagelse". Dette for at tydeliggøre, at borgere, der opfylder betingelserne, har ret til en ledsageordning.
  • I kvalitetsstandarden "Specialtandpleje" er målgruppebeskrivelsen justeret i forhold til gældende lovgivning.

Disse ændringer er også tilføjet i den samlede oversigt over kvalitetsstandarder, og det notat som viser ændringerne ift. de nuværende kvalitetsstandarder.

Formidlingen af kvalitetsstandarderne

På udvalgsmøderne den 11. august 2022 besluttede Social og sundhed (sag nr. 73) og Omsorg og ældre (sag nr. 72), at kvalitetsstandarderne skal formidles opdelt i versioner, der er relevante for henholdsvis voksensocialområdet og ældreområdet for at øge læsevenligheden for borgerne.

Kvalitetsstandarderne gøres tilgængelige på kommunens hjemmeside, ligesom de kan printes. I disse versioner vil de være opdelt, så der er en version med de kvalitetsstandarder, som er relevante for henholdsvis voksensocialområdet og ældreområdet. Der vil være kvalitetsstandarder, som er relevante for begge grupper, hvorfor de vil derfor indgå i begge udgaver.

Dette vil blive gjort i forlængelse af Byrådets endelige godkendelse.

Hvilke kvalitetsstandarder gælder på Omsorg og ældres ansvarsområder

Følgende kvalitetsstandarder falder indenfor Omsorg og ældres ansvarsområder:

  • Hjælpemidler, forbrugsgoder, boligændringer og velfærdsteknologi (serviceloven §§ 112,113,113b og 116)
  • Kommunikationshjælpemidler (serviceloven § 112)
  • Nødkald (serviceloven § 112)
  • Individuel handicapkørsel (Lov om trafikselskaber § 11)
  • Støtte til køb af bil (serviceloven § 114)
  • Genoptræning (sundhedsloven § 140)
  • Træning (serviceloven § 86 stk. 1. og §86 stk. 2.)
  • Sygepleje (sundhedsloven § 138 og serviceloven § 112)
  • Bevilling af sygeplejeartikler, palliativ fysioterapi og ernæringspræparater (serviceloven § 122)
  • Omsorgstandpleje (sundhedsloven § 131 og § 132)
  • Rehabiliteringsforløb (serviceloven § 83a.)
  • Personlig støtte (personlig pleje) (serviceloven §§ 83, 83a,85 og 94)
  • Anden praktisk støtte (serviceloven §§ 83, 83a,85 og 94)
  • Rengøring (serviceloven §§ 83, 83a,85 og 94)
  • Tøjvask (serviceloven § 83)
  • Indkøbsordning samt støtte til indkøb (serviceloven § 83)
  • Madservice (serviceloven § 83)
  • Tilberedning/anretning af mad (serviceloven §§ 83, 83a,85 og 94)
  • Visiteret forebyggende aktivitetstilbud på kommunens omsorgscentre (serviceloven § 79)
  • Somatisk daghjem (Serviceloven §§ 83, 84 og 86, stk. 2. sundhedsloven § 138)
  • Demensdaghjem (lov om social service §84) Akutophold (sundhedsloven § 138)
  • Rehabiliteringsophold (serviceloven § 84)
  • Handicapvenlige boliger (Lov om almene boliger mv. §§ 54, 57 og 58b.)
  • Plejebolig (Lov om almene boliger mv. §§ 54a, 58a og 58b. serviceloven § 192)
  • Indsatser i plejebolig. (Lov om almene boliger mv. §§ 54a, 58a og 58b. serviceloven §§ 83, 83a, 86, 192. sundhedsloven § 138)
  • (Ny) Afløsning og aflastning til pårørende til ældre (serviceloven §84, stk. 1.)
  • (Ny) Selvudpeget hjælper til udførelse af perslig pleje og praktisk hjælp (serviceloven § 94)

Inddragelse

Jf. sagsfremstillingen har forslag til kvalitetsstandarderne været sendt i offentlig høring. Der er kommet høringssvar fra Seniorrådet og Handicaprådet.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Kvalitetsstandarderne er det vigtigste ”styringsredskab” i samarbejdet mellem borgere med behov for hjælp og støtte og Kommunen. Det er derfor vigtigt at indholdet ikke kan misfortolkes.

I fortsættelse af Seniorrådets høringssvar har administrationen i høringsnotat besvaret vores bemærkninger og er fremkommet med yderligere oplysninger, som dog ikke alle

giver anledning til ændringer.

Seniorrådet kan ”leve med” at hensigten og ånden i de fleste af de standarder vi har bemærkninger til, er i overensstemmelse med vores henstillinger. Dette gælder dog ikke i første omgang kvalitetsstandarden for Rehabiliteringsophold.

Seniorrådet noterer sig, at administrationen på den ene side er blevet lydhør overfor vores påstand om, at der ikke er overensstemmelse mellem praksis og den gældende kvalitetsstandard. Administrationen er ved at undersøge, hvordan beregning og opkrævning kan administreres på en mere enkelt måde med hensyn til ”egenbetaling”. Administrationen forventer inden udgangen af marts at have udarbejdet en arbejdsgang samt beskrevet de afledte konsekvenser, herunder evt. ændring af kvalitetsstandarden.

På den anden side er Seniorrådet dybt uenig i at Rehabiliteringsafdelingen kan tilbyde genoptræning efter Sundhedslovens § 140, som fx handler om genoptræning med en genoptræningsplan.

Hverken i målgruppen eller i formålet indgår ”genoptræning”, men KUN rehabilitering, derfor er det misvisende, at der står at der kan gives ydelse efter sundhedsloven § 140, som alle ved er betyder, at der ikke må opkræves brugerbetaling.

Vedrørende kvalitetsstandarden om Akutophold, kan Seniorrådet forstå, at Kommunen ikke har borgere der har brug for Akutophold og uanset begrundelsen for et evt. Akutophold løses dette i eget hjem!

Så er der jo ingen grund til at have en kvalitets standard på dette område.

Seniorrådet anbefaler at denne kvalitetsstandard udgår.

Seniorrådet mener, at disse to kvalitetsstandarder er misvisende.

Derudover anbefaler Seniorrådet, at indholdsfortegnelsen bliver opdateret inden udsendelsen. Der er forvirrende at indholdsfortegnelsen ikke passer med sidetallet.

Høringssvar fra Seniorrådet 9. marts 2023:

Seniorrådet havde foreslået at den første kontakt til borgerne skulle foregå pr telefon, da mange ikke har IT-kvalifikationer. I administrationens kommentarer til Seniorrådets høringssvar om at uddele leverandørfolder oplyses det, at visitatoren altid har leverandørfoldere med ud til borgerne. Når nu det er præcedens ville det være en forbedring, hvis det også skrives ind i kvalitetsstandarden så alle er klar over proceduren.

Vi har også med tilfredshed bemærket, at kvalitetsstandarderne er ændret, så kontakten til borgerne ifm. træning og visiteret sygepleje er tilpasset, så der er en mere konkret beskrivelse af den konkrete praksis.

Seniorrådet er også tilfredse med at ”egenbetalingen” er præciseret så det kan ses, hvad man betaler for.

Seniorrådet er dog stadig ikke enige i at Frederikssund Kommune har akutpladser efter sundhedsloven. Det er ikke nok at skrive, at man har akutpladser, når de ikke bruges i lovens ånd.

Høringssvar fra Handicaprådet:

Handicaprådet er meget tilfreds med, at stramningen vedr. tilkøb af socialpædagogisk ledsagelse under ferie er fjernet, ligesom klagemulighederne er præciseret.

Samtidig er vi glade for, at vores alternative kommentar er medtaget under afløsning og aflastning, således at fysisk og psykisk syge fremadrettet bliver ligestillet.

Til gengæld vil vi gerne understreget behovet for akutophold for psykisk syge

Muligheden for at få akut hjælp, når det brænder på, bør være en hjørnesten i behandlingen og støtten til mennesker med psykisk sygdom. Men mange syge og pårørende oplever, at det er svært at få akut hjælp, og at psykiatrien først slår dørene op, når sygdommen er blevet meget alvorlig.

Symptomerne hos mange med psykisk sygdom varierer meget og bliver ofte forværret om natten, hvor det er sværere at få hjælp. Derfor er det helt utilstrækkeligt, når administrationen i sit høringsnotat påpeger, at man kan henvende sig enten til egen læge eller til sagsbehandler/Rådgivningshuset/Ungekontakten, idet sidstnævnte steder ikke har den nødvendige faglighed eller kompetencer til at håndtere psykisk sygdom.

Mange kommuner har oprettet steder, hvor syge og pårørende kan henvende sig og få hjælp og støtte, når sygdommen pludselig trænger sig på, og de bliver overvældet af angst, magtesløshed, tristhed eller andre symptomer

Frederikssund kommune bør have et døgnbemandet akutilbud, hvor mennesker med psykisk sygdom og pårørende uden visitation kan få hjælp, støtte og vejledning. Tilbuddet skal være et fysisk sted, hvor syge og pårørende i trygge og rolige omgivelser uden visitation og foregående aftale kan tale med og få hjælp af erfarne social- og sundhedsmedarbejdere, og hvor de kan slappe af og evt. sove, indtil de er klar til at tage hjem.

Høringssvar fra Handicaprådet 9. marts 2023:

Maibritt Møller Nielsen kan ikke være med i følgende udtalelse fra Handicaprådet, da hun afventer Udvalgsbehandlingen.

Handicaprådet henviser til sit tidligere fremsendte høringssvar, som fastholdes – særligt hvad angår behovet for akutophold for psykisk syge.

Vi er enige i administrationens vurdering af, at ” … en ændring i målgruppen, så også borgere med psykiske sygdomme uden somatiske sygdomme kan komme på kommunalt akutophold, vil betyde etablering af et nyt kommunalt tilbud. Et nyt kommunalt tilbud til borgere med psykiske sygdomme vil kræve anden faglighed og kompetencer, end der er i tilbuddet i dag.”

Et sådant nyt døgnbemandet tilbud vil med fordel kunne etableres i forbindelse med kommunens eksisterende institutioner (f.eks. Klintegården), hvor den nødvendige faglighed og kompetence er til stede i medarbejdergruppen.

Derudover har vi følgende kommentar til:

Somatisk daghjem

her er der foretaget en ændring i medfør af loven, således at det fremadrettet også vil være muligt for udeboende at få del i hjælpen, hvilket er meget positivt.

Handicaprådet har tidligere gjort opmærksom på (1. december 2022 sag 119), at tildelingen af somatisk daghjem bør være muligt, uanset om man er hjemme- eller udeboende, og vi vil derfor foreslå, at sætningen ”bor i egen bolig” ændres til: ”bor i egen bolig eller er hjemmeboende”.

Alternativt kan hele sætningen slettes.

Økonomi

Godkendelse af kvalitetsstandarderne for 2023 har isoleret set ingen bevillingsmæssige konsekvenser. Afgørelser efter kvalitetsstandarderne kan imidlertid have betydelige økonomiske konsekvenser for de enkelte driftsområder.

Bilag

23Beslutning om godkendelse af aftale om levering af sygeplejefaglige opgaver på Attendo Lærkevej 2023-2025

Resume

I april 2021 indgik Frederikssund Kommune en aftale med friplejecentret Attendo Lærkevej om, at Attendo varetager de sygeplejefaglige opgaver efter sundhedsloven i dagtid på hverdage på Lærkevej. Aftalen udløber med udgangen af marts 2023. Derfor forelægges Omsorg og ældre et udkast til en ny aftale til godkendelse gældende for perioden den 1. april 2023 og to år frem.

Indstilling

Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:

  1. Godkende udkast til aftale om levering af sygeplejefaglige ydelser på Attendo Lærkevej for perioden 1. april 2023 og to år frem.

Beslutning

Godkendt under forudsætning for, at antallet af stikprøver justeres til 3 i kvartalet under punkt 6.3.1 i aftalen, samt formuleringen under aftalens punkt 3.2 præciseres.

Sagsfremstilling

Frederikssund Kommune har ansvar for varetagelse af sygeplejefaglige opgaver efter sundhedsloven til beboerne på Attendo Lærkevej. I april 2021 indgik Frederikssund Kommune og Attendo Lærkevej en aftale om, at Attendo Lærkevej varetager de sygeplejefaglige opgaver, som ikke kan delegeres til plejepersonale, i dagtid på hverdage. Til dette formål betaler Frederikssund Kommune årligt Attendo svarende til 3,0 årsværk sygeplejersker. Uden for dagtid på hverdage kan Lærkevej tilkalde assistance fra Døgnplejen, i de tilfælde hvor de sygeplejefaglige opgaver ikke kan delegeres til plejepersonalet på Lærkevej.

Den nuværende aftale udløber med udgangen af marts 2023. Vedlagt som bilag til sagen er udkast til en ny aftale gældende for perioden 1. april 2023 og to år frem. Udkastet til ny aftale er udarbejdet i samarbejde mellem administrationen og Attendo. Ændringer i forhold til den nuværende aftale fremgår af dokumentet.

Baggrund for aftalen

Attendo Lærkevej åbnede i juni 2019. Til varetagelse af de sygeplejefaglige opgaver efter sundhedsloven godkendte Byrådet den 30. august 2017, at Frederikssund Kommune skulle ansætte sygeplejersker svarende til tre årsværk tilknyttet Døgnplejen med arbejdssted på Attendo Lærkevej. Sygeplejenormeringen blev beregnet således, at én sygeplejerske kunne varetage opgaver for 24 borgere.

Det blev i 2017 aftalt mellem Attendo og Frederikssund Kommune, at plejepersonalet på Lærkevej kan varetage opgaver, som ligger i snitfladen mellem Serviceloven og Sundhedsloven og som i Frederikssund Kommunes omsorgscentre varetages af SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere. Formålet er, at beboerne på Attendos friplejehjem skulle opleve en sammenhængende pleje. Dette skulle blandt andet foregå ved, at sygeplejerskerne kunne delegere sygeplejefaglige opgaver til plejepersonalet på Lærkevej.

Såfremt der var sygeplejefaglige opgaver uden for dagtid på hverdage, der ikke kunne løses ved delegering til plejepersonale, kunne Attendo tilkalde Døgnplejen til varetagelse af opgaverne. Samme model bliver anvendt på Frederikssund Kommunes egne omsorgscentre, og skal sikre den fagligt mest forsvarlige og samtidig mest omkostningseffektive opgaveløsning for kommunen.

Efter Attendos start i juni 2019 viste det sig imidlertid, at samarbejdet mellem sygeplejerskerne ansat i Døgnplejen og Attendo Lærkevej var svært at få til at fungere. Administrationen afholdt løbende møder med Attendo, hvor samarbejdet om de sygeplejefaglige opgaver mellem Lærkevej og Frederikssund Kommune blev drøftet og udviklet. Varetagelsen af de sygeplejefaglige opgaver var udfordret af en række forhold, herunder:

  • Vakancer blandt sygeplejerskerne.
  • Vanskeligheder i samarbejdet omkring delegering af opgaver til plejepersonale.
  • Den delte organisering mellem Døgnplejen og Attendo.

Flere løsninger blev afprøvet, herunder at sygeplejerskerne på Attendo blev organiseret under omsorgscenter Pedershave, hvor viden om plejecenterdrift var højere end i Døgnplejen. Ingen af løsningerne havde dog den ønskede virkning.

I januar 2020 blev Attendo Lærkevej pålagt et påbud af Styrelsen for Patientsikker i forbindelse med et sundhedsfaglig tilsyn. Påbuddet blev givet, fordi styrelsen konstaterede kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden, som blandt andet omfattede journalføring, medicinhåndtering og patienters retstilling. Der blev i løbet af 2021 afholdt opfølgende tilsyn, hvor påbuddet blev fastholdt. En væsentlig årsag til problemerne bag påbuddet var den delte organisering, som medførte et uklart ansvar for de sygeplejefaglige opgaver.

På baggrund af ovenstående anbefalede administrationen over for det daværende Velfærdsudvalg og Byrådet, at varetagelsen af de sygeplejefaglige opgaver i dagtid på hverdage blev overdraget til Attendo Lærkevej. På denne måde sikredes en enstrenget ledelsesstruktur for personalet på Lærkevej, hvilket skulle forbedre varetagelsen af de sygeplejefaglige opgaver.

Aftalen fungerer overordnet set efter hensigten

Formålet med den nuværende aftale er at sikre, at de sygeplejefaglige opgaver på Attendo Lærkevej varetages på en faglig, kvalitetsmæssig og ressourcemæssig forsvarlig måde.

Administrationen har afholdt et evalueringsmøde med Attendo om aftalen og dens indhold. Overordnet set er det administrationens vurdering, at aftalen fungerer efter hensigten. På baggrund af de tilsyn, der er blevet udført i perioden samt den løbende opfølgning og dialog med Lærkevej, er det administrationens vurdering, at Attendo Lærkevejs varetagelse af de sygeplejefaglige opgaver er tilfredsstillende. Efter overdragelsen af de sygeplejefaglige opgaver i april 2021 afholdt Styrelsen for Patientsikker et sundhedsfagligt tilsyn på Lærkevej, hvor påbuddet blev ophævet.

Dog er der elementer af aftalen, hvor samarbejdet om de sygeplejefaglige opgaver mellem Lærkevej og Frederikssund Kommune fortsat kan udvikles og forbedres. Lærkevejs anvendelse af Døgnplejen følges løbende af administrationen, og Omsorg og ældre modtager en status hvert kvartal. Attendos anvendelse af Døgnplejen har generelt ligget på et højere niveau end de 16 besøg i gennemsnit pr. måned, som aftalen tilsiger. Administrationen har løbende haft dialog med Attendo herom, herunder i hvilket omfang de delegerer opgaver til plejepersonalet og planlægger de sygeplejefaglige ydelser i dagtiden.

En ny aftale, der adresserer de oplevede udfordringer

Administrationen anbefaler på denne baggrund, at der indgås en ny aftale gældende fra 1. april 2023 og to år frem. Til dette formål forelægges udvalget et udkast til en ny aftale, som er udarbejdet i dialog med Attendo. Udkast til aftale er vedlagt som bilag.

Administrationen foreslår en række ændringer i aftalen, der adresserer de oplevede udfordringer samt præciserer en række forhold. Ændringerne fremgår af bilaget. De væsentligste ændringer angår følgende:

  • Præcisering af, at Attendo skal sikre delegering af sygeplejefaglige opgaver til autoriseret plejepersonale.
  • Præcisering af, at Attendo skal sikre uddannelse og kompetenceudvikling af det autoriseret plejepersonale til at varetage sundhedsopgaver.
  • Udvidelse af dagtid på hverdage, hvor der er sygeplejersker til stede på Lærkevej, fra klokken 16 til klokken 17.

Derudover er Frederikssund Kommunes kontrol med Attendos levering af sygeplejefaglige opgaver blevet justeret.

Administrationen vil fremadrettet fortsat sikre at have en tæt dialog med Attendo Lærkevej om varetagelsen af de sygeplejefaglige opgaver og Attendos overholdelse af aftalen.

Tilpasning af serviceniveau for de sygeplejefaglige opgaver

Frederikssund Kommune har ansvaret for de sygeplejefaglige opgaver leveret efter sundhedsloven. Varetagelsen af de sygeplejefaglige opgaver på Attendo Lærkevej skal afspejle serviceniveauet på Frederikssund Kommunes omsorgscentre. På denne måde sikres det, at kommunens borgere oplever samme serviceniveau, uanset om de vælger en plejebolig på et af kommunens omsorgscentre eller på Lærkevej. Konkret betyder det, at Attendo Lærkevej skal følge serviceniveauet på omsorgscenter Pedershave, der er det mest sammenlignelige omsorgscenter.

Som ovenfor beskrevet blev det i 2017 med udgangspunkt i Pedershave vurderet, at der var behov for tre årsværk sygeplejersker på Attendo. Siden da er der sket en udvikling både i mængde og kompleksitet af de sygeplejefaglige opgaver, hvilket har medført, at Pedershave har prioriteret flere ressourcer til sygeplejersker. I den nye aftale tages der højde for dette ved, at betalingen til Attendo Lærkevej øges forholdsmæssigt i forhold til antallet af plejeboliger, svarende til ca. 0,65 ekstra årsværk sygeplejerske. Betalingen til Attendo Lærkevej i 2023 beløber sig derfor til 2.010 t. kr.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Seniorrådet og Handicaprådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Høringssvar fra Handicaprådet:

Handicaprådet synes, at de foreslåede ændringer i aftalen ser fornuftige ud, og alle har til hensigt at sikre, at de sygeplejefaglige opgaver på Attendo Lærkevej varetages på en faglig, kvalitetsmæssig og ressourcemæssig forsvarlig måde.

Endelig synes vi også det er hensigtsmæssigt, at serviceniveauet på Attendo er det samme som på kommunens sammenlignelige omsorgscentre, så borgerne får samme service, uanset om de vælger en plejebolig i kommunalt eller privat regi.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Aftale mellem Frederikssund Kommune og Attendo Lærkevej går nu ind i sit femte år. I opfølgning af de foregående 2-årige aftaler foreslås indgået en ny 2-årig aftale med nogle justeringer i forhold til den hidtidige aftale, der udløber 31. marts.

Justering af aftalen drejer sig om organisering af det sygeplejefaglige område, hvor der dels er tale om en præcisering af opgavefordelingen, og dels er en justering af kommunens vederlag for Attendo's levering af denne ydelse i lyset af beboernes øgede behov for denne ydelse.

I lyset af tilsynsrapporter, der specielt på medicinhåndteringsområdet har været kritiske, må Seniorrådet anbefale en tættere opfølgning fra kommunens side.

Seniorrådet ser frem til at modtage afrapportering vedrørende kontrolbesøg.

Seniorrådet ser frem til, at en ny Ældrelov vil ændre tilsynene, så de bliver mere brugbare.

Økonomi

Center for Økonomi har ikke yderligere bemærkninger, idet vi forudsætter at økonomien afholdes indenfor eksisterende rammer.

Bilag

24Drøftelse af Et sundt, aktivt og værdigt ældreliv

Resume

Omsorg og ældre har besluttet, at der skal udarbejdes en samlet strategi for ældreområdet. Første udkast til strategien ligger nu klar til drøftelse i udvalget.

Indstilling

Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:

  1. Drøfte første udkast til strategien ”Et sundt, aktivt og værdigt ældreliv”, herunder forslaget til en vision for ældreområdet.

Beslutning

Drøftet.

Sagsfremstilling

Omsorg og ældre besluttede på møde 31. marts 2022 (sag 34), at der skal udarbejdes en samlet strategi for det nære sundhedsvæsen på ældreområdet. Omsorg og ældre godkendte den 1. december 2022 (sag 122) en tids- og procesplan for udarbejdelse af strategien. Første udkast til strategien ligger nu klar.

Undervejs i processen er fokus i strategien udvidet, så den ikke kun rummer det nære sundhedsvæsen for ældreområdet, men ældreområdet bredt set. Det indgik således i Omsorg og ældres beslutning om at forlænge værdighedspolitikken (sag 95 fra 29. september 2022), at strategien skal samtænkes med kommunens værdighedspolitik, da kerneværdierne i værdighedspolitikken er grundsten for alt arbejde på ældreområdet. Når strategien omfatter ældreområdet bredt set, kan strategien samtidig bruges til at prioritere indsatser i de kommende år og sætte en retning for det samlede ældreområde.

Som afsæt for strategien skal der besluttes en politisk vision for ældreområdet. Visionen skal beskrive, hvad vi som kommune gerne vil opnå – eller bidrage til at opnå – sammen med de ældre borgere.

Administrationens forslag til visionen lyder:

Frederikssund Kommune støtter den ældre borger i at leve et sundt, aktivt og værdigt liv.

Beslutningen om, at der skal laves en strategi, blev truffet i forbindelse med en sag om håndtering af økonomiske udfordringer på ældreområdet. Afsættet for strategien er derfor, at den skal sikre en sammenhængende tilgang til de udfordringer, som ældreområdet står over for, herunder de økonomiske udfordringer. Strategien beskriver således tre væsentlige udfordringer på ældre- og sundhedsområdet:

  1. Der kommer flere ældre og flere borgere med kroniske sygdomme,
  2. Kommunerne skal varetage en større del af opgaverne i sundhedsvæsnet,
  3. Der mangler medarbejdere i sundhedsvæsnet.

Strategien adresserer, hvordan udfordringerne kan imødekommes, så Frederikssund Kommune fortsat er et godt sted at leve som ældre borger i fremtiden. Strategien understøtter den igangsatte udvikling, og rammesætter en række igangværende konkrete handleplaner. Strategien udmøntes ved, at strategien på tværs af ældre- og sundhedsområdet bruges som pejlemærke for udviklingen af området. Det vil for eksempel være i forbindelse med politiske drøftelser og beslutninger, forslag til budgetforhandlingerne og i udviklingen af den daglige drift. Strategien er derfor ikke i sig selv udgiftsdrivende.

De seks veje at arbejde med udfordringerne er:

  • Værdighed, inddragelse og frivillighed, hvor der i dialog med borgere og pårørende findes de rigtige løsninger og stilles skarpt på de roller, som frivillige kan udfylde.
  • Forebyggelse og rehabilitering, hvor der gennem velfærdsteknologi og træning arbejdes sammen med borgeren om at sikre, at borgeren kan klare mest muligt selv.
  • Sammenhæng for borgeren, hvor vi styrker samarbejdet på tværs af hele sundheds- og ældreområdet, for at borgerne oplever én samlet og fælles indsats.
  • Udvikling af opgaveløsning og tilbud, hvor vi hele tiden udvikler os, følger med tiden og arbejder med at skabe effektive og gode tilbud.
  • Klædt på til opgaven, hvor vi sørger for, at medarbejderne har de rette kompetencer til de opgaver, de skal løse.
  • Rekruttering og fastholdelse, hvor vi arbejder med at sikre, at Frederikssund Kommune er en god og attraktiv arbejdsplads.

Strategien står på skuldrene af kommunens eksisterende indsatser og politikker. Særligt fremhæves ”Værdighedspolitik for Frederikssund Kommune”, ”Sammen om sundhed” og ”Sammen om Frederikssund”.

Tids- og procesplan

Omsorg og ældre har på udvalgsmødet d. 1. december 2022 (sag 122) godkendt nedenstående tidsplan for arbejdet.

HvornårHvemHvad
9. marts 2023Omsorg og ældreTemamøde: Første udkast til strategien, inkl. forslag til politisk vision, drøftes i udvalget.
4. maj 2023Omsorg og ældre

Seniorrådet

Udkast til strategien drøftes.
10. august 2023Omsorg og ældreHøringsudkast godkendes.
10.-31. august 2023Borgere, foreninger, medarbejdere og øvrige interessenter og aktørerOffentlig høring.
28. september 2023Omsorg og ældreEndelig godkendelse af strategien.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Handicaprådet og Seniorrådet. Eventuelle høringssvar fremsendes hurtigst muligt til udvalgets medlemmer.

Efter mødet i Omsorg og ældre reviderer administrationen udkastet på baggrund af drøftelserne i udvalget. Den 4. maj 2023 drøfter udvalget det reviderede udkast til strategien med Seniorrådet.

Strategien sendes i offentlig høring i august 2023.

Høringssvar fra Handicaprådet:

Handicaprådet er enigt i behovet for at udvikle en strategi, som kan sætte retning for det samlede ældreområde.

Forslaget til visionen rummer både et ældreliv fyldt med gode aktiviteter og netværk, så de ældres evner og motivation til at være herre over deres eget liv opretholdes længst muligt.

Handicaprådet synes, de 6 skitserede veje til at arbejde med udfordringerne er fornuftige, dog kan vi godt savne:

- et punkt om de pårørende: herunder hvordan kommunen kan understøtte de pårørende til svækkede ældre. Det er vigtigt at understøtte, at de pårørende er – og forbliver - en ressource men samtidig understøtte, at de pårørende kan passe bedre på sig selv, og ikke føler sig alene i de opgaver, de måtte ønske at påtage sig.

- et punkt om bekæmpelse af ensomhed: at der gøres en aktiv indsats omkring opsporing og afhjælpning af ensomhed blandt ældre borgere.

Høringssvar fra Seniorrådet:

Administrationen indstiller i denne sag at Omsorg og Ældre drøfter udkast til en samlet strategi for ældreområdet, som afsæt for strategien skal der besluttes en vision, der beskriver hvad Kommunen gerne vil opnå – eller bidrage til at opnå – sammen med de ældre borgere.

Administrationens forslag lyder ”Frederikssund Kommune støtter den ældre borger i at leve et sundt, aktivt og værdigt ældreliv”.

Strategien skal dække årene 2023 - 2027.

Seniorrådet finder udkastet gennemarbejdet, men ikke overraskende beskrives idealsituationen, så man skal ned i bilagene for at finde de mange udfordringer.

Seniorrådet finder det ligeledes i orden at ”sætte barren højt”, dette betyder imidlertid at risikoen for skuffelser øges.

Det er naturligvis ikke tanken, at udkastet i detaljer skal beskrive hvordan visionen skal udmøntes og der henvises kun til tiltag og arbejdsgange, der allerede er kendte.

Seniorrådet vil gerne foreslå, at udkastet suppleres med nogle visioner for ”mere synlig” ledelse, periodevise evalueringer og målbare resultater.

Økonomi

Center for Økonomi har ingen bemærkninger, idet der ikke er bevillingsmæssige konsekvenser.

Bilag

25Orientering om akutplan for sygehusvæsenet

Resume

23. februar indgik regeringen og Danske Regioner aftale om en akutplan for sygehusvæsenet. Aftalen rummer en række indsatser, som skal bidrage til at nedbringe ventetiderne og aflaste områder med kapacitetspres på sygehusene. Dele af aftalen vedrører direkte kommunerne, mens andre indsatser påvirker indirekte. Særligt får den øgede aktivitet på sygehusene også betydning for kommunerne.

Indstilling

Administrationen indstiller til Omsorg og ældre, at:

  • Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Regeringen og Danske Regioner er med aftalen om akutplanen enige om at igangsætte en række initiativer, der skal bidrage til at nedbringe ventetiderne og aflaste områder med kapacitetspres på sygehusene. Selve aftalen er vedlagt.

Konkret er målsætningerne for aftalen, at;

  1. Ventelister er nedbragt inden udgangen af 2024, således at de erfarede ventetider er normaliseret i forhold til niveauet før covid-19-pandemien.
  2. Den samlede kirurgiske aktivitet (inkl. private) skal i gennemsnit i 2023 være 3 pct. højere end i 2022. Det er baseret på en forventning om, at aktiviteten på de offentlige sygehuse i løbet af 2023 gradvis forøges, så det svarer til niveauet før covid-19.
  3. Overholdelsen af udredningsretten i somatikken skal i løbet af 2023 normaliseres i forhold til niveauet før covid-19-pandemien.

Til at opnå målsætningen er der aftalt en række initiativer i regionerne. Det gælder for eksempel at medarbejdernes ressourcer videst muligt skal bruges til patientnært arbejde og initiativer, der skal øge antallet af medarbejdere. Desuden er der fokus på at sikre en bedre brug af kapaciteten på sygehusene ved for eksempel at nedbringe udeblivelser og lave bedre arbejdstilrettelæggelse, herunder øget brug af private hospitaler til at afvikle ventelisterne.

Aftalens indhold ift. kommunerne og afledte effekter for kommunerne.

Aftalen er primært mellem Danske Regioner og regeringen, men KL indgår i dele af aftalerne, ligesom indholdet i aftalen vil have afledte effekter for kommunerne. Regeringen vil prioritere 2 mia. kr. til arbejdet med Akutplanen frem til udgangen af 2024. Der er ikke afsat nye midler til kommunerne.

En stigning i antallet af operationer og forløb i regionerne vil betyde, at kommunerne på nogle områder også skal levere yderligere indsatser. Aftalens målsætning om at øge den kirurgiske aktivitet med 3. pct. i 2023 betyder, at kommunerne skal levere genoptræning og rehabilitering til markant flere borgere. Det er vurderingen, at det vil skabe et pres på træningsområdet i Frederikssund Kommune. Et pres som allerede mærkes, da flere borgere sendes til pre-operation træning, på grund af de lange ventelister. Forebyggelse og Træning har i januar og februar 2023 modtaget 65 flere borgere med en genoptræningsplan sammenlignet med de samme måneder i 2022. Til sammenligning modtog kommunen i gennemsnit 140 genoptræningsplaner pr. måned i 2022.

Hertil kommer, at flere borgere vil have behov for forløb med Døgnplejens sygeplejeydelser i hjemmet efter en operation. Det forventes, at den øgede indsats kan løftes indenfor den nuværende kapacitet på området.

I aftalen indgår også, at kommunerne sammen med almen praksis og regioner skal styrke samarbejdet og sammenhængen mellem områderne, herunder at forebygge akutte kontakter og sikre gode udskrivningsforløb. Tillige forventes det, at Sundhedsstyrelsen i år vil komme med nye faglige anbefalinger for akutindsatsen i kommunerne.

Konkret indgår følgende i aftalen:

  • Ordningen med 72-timers behandlingsansvar, som er indført i Region Hovedstaden, udbredes til hele landet. Heri påtager sygehusene sig det lægefaglige ansvar for udskrevne patienter de første tre døgn.
  • Sundhedsklyngerne mellem kommuner og regioner skal iværksætte konkrete løsninger, så flere akutte problemer kan forebygges, sikre gode udskrivningsforløb samt sikre god brug af kapaciteten mellem kommuner og regioner.
  • Udbrede ordningen med faste plejehjemslæger, så færre borgere fra plejehjem har behov for indlæggelse. Erfaringerne fra ordningen er gode i Frederikssund Kommune. Pt. er der dog ét omsorgscenter, hvor der ikke er fast plejehjemslæge.

For at sikre tilstrækkeligt med medarbejdere fremgår det af aftalen, at regeringen midlertidigt vil afskaffe modregningen i efterløn for medarbejdere i sundhedsvæsenet i 2023 og 2024, herunder i plejesektoren. Hertil kommer, at regeringen permanent vil afskaffe modregning i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg som følge af egen arbejdsindtægt med tilbagevirkende kraft pr. årsskiftet 2023. Det vil betyde, at kommunerne lettere kan rekruttere blandt disse målgrupper.

Inddragelse

Sagen er sendt i høring i Seniorrådet og Handicaprådet. Øvrig inddragelse er ikke vurderet relevant.

Høringssvar fra Handicaprådet:

Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.

Høringssvar fra Seniorrådet:

I aftalen om en akutplan for sygehusvæsenet er Regeringen, Danske Regioner og KL enige om at igangsætte en række initiativer, der skal bidrage til at nedbringe ventetiderne og aflaste områdernes kapacitetspres.

Der er enighed om tre målsætninger for normalisering af situationen.

Som det første skal ventelisterne nedbringes inden udgangen af 2024.

Den samlede kirurgiske aktivitet skal i gennemsnit være 3 pct. højere i 2023 end den var i 2022.

Man forventer at aktiviteten på de offentlige sygehuse gradvis forøges i 2023, så det svarer til niveauet før Covid-19.

Overholdelsen af udredningretten skal normaliseres i løbet af 2023 i forhold til niveauet før Covid-19.

Til orientering er antallet af ansatte på de offentlige sygehuse væsentligt højere end før Covid-19.

Regionerne skal i øvrigt sikre, at personalet har gode rammer for at udføre deres arbejde til gavn for patienterne samt sikre et stabilt og robust sygehusvæsen for fremtiden.

Seniorrådet tager orienteringen til efterretning.

Økonomi

Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser. På nuværende tidspunkt kendes ikke konsekvenserne for kommunerne af aftalen om en akutplan for sygehusvæsenet mellem Regeringen og Danske regioner. Som udgangspunkt antages det, at eventuel meraktivitet afledt af aftalen for kommunen finansieres indenfor eksisterende ramme.

Bilag

26Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Kommende arrangementer indenfor Omsorg og ældres område:

  • Velfærdsteknologitur med Social og sundhed, Seniorrådet og Handicaprådet den 23. marts 2023. Program er vedlagt som bilag.
  • Omsorg og ældres temamøde om demens den 30. marts 2023 klokken 17-19. Program fremsendes til udvalgets medlemmer per e-mail.
  • Dialogmøde med Seniorrådet den 4. maj 2023 klokken 14-15.
  • KL afholder 11. og 12. maj det årlige Social- og Sundhedspolitiske Forum i Aalborg. Orientering om indholdet på konferencen er vedlagt. Ønsker udvalgets medlemmer at deltage, kan det meddeles Linda Strøbæk på llstr@frederikssund.dk.

Meddelelser:

  • Status på udviklingen i ventelisterne til plejeboliger er vedlagt som bilag.
  • Referat fra KLU-møde d.09.02.23 er vedlagt som bilag.

Bilag

27Beslutning om frigivelse af midler til indkøb og etablering af elektroniske låse og alarm- og nødkaldssystem i 2023 (Lukket punkt)

Åben beslutning

Anbefales.

28Underskrifter

Beslutning

-

Sagsfremstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark. Når der trykkes "Godkendt" svarer det til at underskriftarket er underskrevet.