Frederikssund Kommunes logo

Folkeoplysningsudvalgets møde den 24. august 2022

Elværket, Ved Kirken 6, 3600 Frederikssund kl. 16.30

Referat
Fold alle punkter

36Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt med de faldne bemærkninger.

Fraværende:

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

37Orientering om Folkeoplysningsområdet økonomi

Resume

Orientering om Folkeoplysningsområdet økonomi pr. 1 august 2022.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Administrationen vil på mødet give en orientering om folkeoplysningsområdet økonomi pr. 1. august 2022. Aktuel økonomioversigt fremlægges på mødet.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

38Beslutning om Nordsjælland Faldskærm Klub, ansøgning om lokaletilskud

Resume

Fortsat sagsbehandling: Nordsjællands Faldskærms Klub søger om lokaletilskud vedrørende arealerne på matrikel nr. 2a mfl. Sundbylille, Sundbylillevej 42, 3600 Frederikssund. Lejekontrakten genforhandles hvert 10. år, hvilket er årsagen til, at foreningen har indgået en ny lejeaftale pr. 11. maj 2021 for de næste 10 år.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Udvalget træffer beslutning om lokaletilskud.

Historik

Beslutning fra Folkeoplysningsudvalget, 15. juni 2022, pkt. 31:

Udsat.

Fraværende:

Gitte Stagis, Erik Zangenberg deltog som suppleant.

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Beslutning

Godkendt med det forbehold at der fremsendes kontrakt med en revideret paragraf 12.

Fraværende:

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Nordsjællands Faldskærms Klub har gennem flere år lejet arealerne på matrikel nr. 2a mfl. Sundbylille, Sundbylillevej 42, 3600 Frederikssund. Lejekontrakten genforhandles hvert 10. år, hvilket er årsagen til, at foreningen har indgået en ny lejeaftale pr. 11. maj 2021 for de næste 10 år. Lejemålet omhandler arealer med springgrav, landingsområde for faldskærme, start- og landingsbane for flyvemaskiner samt arealer ved klubhus og hangar i lighed med den tidligere kontrakt. Ud over huslejestigning indeholder den ny lejekontrakt ingen ændringer.

Hvis foreningens nye lejeaftale, og deraf tilskudsberettigede lokaleudgifter godkendes, vil foreningen fremover modtage et lokaletilskud på ca. 32.000 kr. årligt, hvilket er ca. 14.000 kr. mere end tidligere.

Nordsjællands Faldskærms Klub har i alt 104 medlemmer, heraf er der 19 ledere og instruktører samt 31 medlemmer under 25 år.

I henhold til Folkeoplysningslovens § 25 stk. 5, nr. 2 kan udvalget træffe beslutning om, der ikke ydes tilskud til driftsudgifter i forbindelse med ændring af lejemål, hvis det medfører merudgifter for kommunalbestyrelsen i forhold til det eksisterende lejemål.

Folkeoplysningsudvalget skal tage stilling til, om der kan tildeles lokaletilskud med grundlag i den ny lejekontrakt.

Administrationen har modtaget underskrevet lejekontrakt.

Fortsat sagsbehandling efter udvalgets møde d. 15. juni 2022, uddybende materiale

I henhold til §25 i Folkeoplysningsloven ydes der tilskud med mindst 65 pct. af driftsudgifterne til lokaler, herunder haller samt lejrpladser, der ejes eller lejes af foreninger til aktiviteter for børn og unge under 25 år.

I Frederikssund Kommune har tre foreninger aftaler i forhold til lokaletilskud omhandlende udearealer. Aftalerne har været gældende i mange år, og er oprettet da foreningernes primære formål, er afholdelse af aktiviteter udendørs som kræver særlige forhold. Aftalerne gør det muligt for foreningerne at leje arealerne og modtager et tilskud.

Administrationen anbefaler, at der ydes tilskud efter nuværende praksis, således at Nordsjællands Faldskærms Klub fortsat modtager tilskud til både indendørs- og udearealer.

Ønsker udvalget ikke at yde tilskud til udearealer, og dermed at ændre nuværende praksis, vil det betyde at tilsvarende aftaler i forhold til lokaletilskud skal genbesøges. Såfremt udvalget ønsker at ændre praksis i forhold til Nordsjællands Faldskærms Klub anbefaler administrationen, at sagen udskydes. Således at der generelt tages stilling til, om der skal udbetales tilskud til udearealer. Ændres praksis vil det få økonomiske konsekvenser for de pågældende foreninger.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Bilag

39Beslutning omhandlende organisationsudvikling 2022

Resume

Med denne sag skal Folkeoplysningsudvalget træffe beslutning om det videre arbejde med organisationsudvikling.

Indstilling

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Imødekomme Aftenskolernes Samråd ansøgning om 40.000 kr. til Aftenskolernes Akademi.
  2. Drøfte og beslutte hvilke organisationsudviklingskurser der skal afholdes.
  3. Beslutte hvornår kurserne skal afholdes.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Ansøgning imødekommet med 40.000 kr.

Indstillingspunkt 2: Besluttet at afholde spotkurser omhandlende rekruttering af frivillige, Ingerfair.

Indstillingspunkt 3: Kurserne afholdes i første halvår af 2023.

Fraværende:

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Folkeoplysningsudvalget drøftede på mødet den 26. april 2022 organisationsudvikling for foreninger. Udvalget besluttede at afholde kurserne ”Forening for alle”, ”Forandring i forening” og ”Tak for donationen Hr. Fond” i periode august 2022 – december 2022. Efter dialog med Foreningsudviklerne som afholder kurserne, erstattes kurset ”Forandring i forening” med ”Den attraktive forening”, da indholdet på dette kursus et nyt og svarer bedre til udvalget ønskede indhold.

Folkeoplysningsudvalget har den 23. marts 2022 valgt af afsætte følgende til organisationsudvikling:

  • Organisationsudvikling, Aftenskoler og foreninger 100.000 kr.
  • Organisationsudvikling, I gang igen efter Corona 100.000 kr.
  • Organisationsudvikling, Modtage udsatte målgrupper i foreninger 50.000 kr.

Udvalget besluttede endvidere at administrationen skulle kontakte samrådene for at planlægge de øvrige kurser. Administrationen har i perioden maj 2022 – juli 2022 drøftet indholdet til organisationsudvikling med Børne- og Ungdomsorganisationer i Frederikssund (BUS), Frederikssund Idrætsråd (FIR), Kulturrådet i Frederikssund (KUF) og Aftenskolernes Samråd (AS).

Med denne sag præsenteres drøftelserne med samrådene, samt administrationens anbefalinger omhandlende organisationsudvikling.

Aftenskolernes Akademi

AS foreslår at der oprettes et Aftenskolernes Akademi for ledere og undervisere, hvor skolerne kan rustes og optimeres til fremtidens krav, herunder etablere ligeværdige partnerskaber med de forskellige kommunale forvaltninger og institutioner samt andre relevante organisationer. Hvad betyder den demokratiske udvikling aftenskoletilbuddene i fremtiden? Der tænkes udviklingskurser af forskellig art med forskellige udbydere. Udbyderne er ikke helt på plads endnu, men AS tænker på nogle af oplysningsforbundenes hovedafdelinger, andre professionelle udbydere af fremtidens muligheder, herunder forskere på området – hvad er det for en tid vi ser ind i – hvordan er demografien – hvem og hvad skal vi kunne rumme, hvad betyder den blandede kulturelle baggrund blandt befolkningen osv. Her skal lederne være klædt på til at kunne rekruttere relevante undervisere, lige som de nuværende undervisere skal klædes på til fremtiden. Udviklingsforløbene henvender sig til skoleledere, lærere og skolernes bestyrelser.

AS ansøger en ramme på 40.000 kr. af de 100.000 kr. som er afsat til ”Organisationsudvikling, Aftenskoler og foreninger”. Administrationen anbefaler at Folkeoplysningsudvalget bevilliger de ansøgte 40.000 kr. Administrationen anbefaler endvidere at AS planlægger og afholder Aftenskolernes Akademi, med hjælp fra administrationen ved behov.

Rekruttering af nye frivillige og nye målgrupper i foreningen

BUS, KUF og FIR foreslår at der afholdes kurser omhandlende rekruttering af frivillige. Rekruttering af både bestyrelsesmedlemmer, trænere og ledere - men også nye typer af frivillige for eksempel unge. Endvidere at indholdet i høj grad giver viden om, hvordan foreninger kan arbejde med at udvikle, lede og motivere forskellige frivillighedstyper.

Kommunikation, markedsføring og synlighed

BUS foreslår at der afholdes kurser omhandlende kommunikation, markedsføring og synlighed. Hvordan bliver foreningen bedre til målrettet kommunikation, for eksempel i forbindelse med markedsføring på events/arrangementer, udarbejdelse af PR-materiale, hjemmeside og sociale medier, omtale i den lokale presse.

Samarbejde på tværs af foreninger

FIR foreslår at der ikke afholdes kurser, som idrættens-, spejdernes-, kulturens- og aftenskolernes hovedorganisationer afholder. I stedet ønsker FIR, at der afholdes netværksskabende arrangementer, hvor foreningerne i kommunen har mulighed for at tilegne sig ny viden gennem inspirationsoplæg, bedst praksis eller forskning samtidig med, at der skabes rum for erfaringsudveksling og dialog foreningerne i mellem. Dette for at styrke og understøtte initiativer på tværs af foreningerne.

Afholdelse af organisationsudviklingskurser

Samrådene giver udtryk for at foreningerne har travlt i perioden august – december, hvorfor de ikke anbefaler der afholdes flere kurser end de allerede planlagte tre kurser i denne periode.

Administrationen anbefaler, at der afholdes kurser omhandlende rekruttering af nye frivillige i perioden jan 2023 - juni 2023, da dette tema er gennemgående for alle samrådene.

Administrationen har været i dialog med Ingerfair, som gennem de sidste 12 år, har været med til at sætte den fagprofessionelle, systematiske og strategiske tilgang til involvering af frivillige på dagsordenen. Ingerfairs primære målgruppe er de mennesker eller grupper, der har koordinerings- og/eller et ledelsesansvar i organisationer, der involverer frivillige. Se bilag for oplæg til kursusforløb og spotkurser omhandlende rekruttering af nye frivillige fra Ingerfair. Uddybende beskrivelse af indholdet samt priser fremlægges på mødet.

Inddragelse

Indholdet til organisationsudvikling er drøftet med Børne- og Ungdomsorganisationer i Frederikssund (BUS), Frederikssund Idrætsråd (FIR), Kulturrådet i Frederikssund (KUF) og Aftenskolernes Samråd (AS).

Bilag

40Beslutning om valg af prismodtagere ved Idræts-, Leder-, og Fritidspris fest

Resume

Folkeoplysningsudvalget præsenteres for de indstillede kandidater til idræts-, leder-, og fritidsprisen, samt sportslige anerkendelser.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Der træffes beslutning om modtager af idræts-, leder-, og fritidsprisen.
  2. Godkende listen over sportslige anerkendelser.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Besluttet modtager af idræts-, leder- og fritidsprisen.

Indstillingspunkt 2: Godkendt tildeling af anerkendelser.

Fraværende:

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Folkeoplysningsudvalget skal med denne sag beslutte, hvem af de indstillede kandidater som skal modtage idræts-, leder-, og fritidsprisen.

Der er indkommet, 11 indstillinger til Lederprisen, 5 indstillinger til Idrætsprisen og 2 indstillinger til Fritidsprisen.

Endvidere er der indstillet 90 udøvere til sportslige anerkendelse som vurderes at opfylde udvalgets kriterier.

Idræts-, leder-, og fritidsprisfesten afholdes søndag den 28. august 2022 som et åben arrangement fra kl 13:00 - 16:00.

Fra 13:00 - 15:00 er der åbent hus i Slangerup Idræts og Kulturcenter, hvor man vil kunne prøve parkour, e-sport, boksning, klatring, bouldering og dart. Kl. 15:00 vil alle aktiviteter stoppe og gæsterne blive ledt til Raasigvang, hvor prisoverrækkelse vil foregå frem til kl. 16:00. Prisoverrækkelse vil være stående og åben for alle.

Inddragelse

Foreningerne er blevet spurgt om de vil deltage med aktiviteter ved åbent hus, samt opfordret til at indstille kandidater til priser og anerkendelse.

41Beslutning om revision af aktivitetstilskud

Resume

Folkeoplysningsudvalget skal med denne sag træffe beslutning om, Center for Kultur og Fritid skal påbegynde arbejdet med revideringen af de lokale regler for aktivitetstilskud samt tage stilling til proces med revideringen af tilskudsordningen.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Godkende at administrationen udarbejder et udkast til revision af aktivitetstilskuddet, som fremlægges for udvalget i december 2022
  2. Godkende procesplanen for arbejdet med modernisering af aktivitetstilskuddet.

Beslutning

Indstillingspunkt 1-2: Godkendt.

Fraværende:

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Center for Kultur og Fritid har i anden halvdel af 2021 implementeret systemet KMD booking, der kan håndtere bookinger, anlæg, registre, tilskud, rapporter og kommunikation.

I forbindelse med implementeringen af aktivitetstilskuddet i KMD booking samt på baggrund af drøftelser i Folkeoplysningsudvalget, ønsker administrationen at revidere aktivitetstilskuddet. Det skal sikre, at processen er simpel og transparent for foreninger og administration. Samtidig med, at reglerne afspejler at enkelthed og retfærdighed går hånd i hånd.

Aktivitetstilskuddet gives på nuværende tidspunkt til foreninger, som et årligt tilskud per medlem under 25 år. Tilskuddet kan desuden gives til stævner og lejre, leder-, træner- og instruktøruddannelse, træner- og instruktørløn, materiale og andre aktiviteter.

Revisionen vil foregå i samarbejde med KMD, samrådene BUS og FIR samt foreninger i Frederikssund Kommune og med inspiration fra andre kommuner, der bruger KMD booking.

Revisionen vil lægge grundlaget for søgningen af aktivitetstilskuddet i 2024.

Revisionen af tilskudsordningen gennemføres med følgende proces:

FraTil

19-08-2022Sagsfremstilling til Folkeoplysningsudvalget

24-08-2022Møde i Folkeoplysningsudvalget
25-8-202230-09-2022Undersøgelse af andre kommuners regler for aktivitetstilskud
25-8-202230-09-2022Oprettelse af en følgegruppe med foreninger og samråd

30-09-2022Udsendelse af spørgeskema til alle foreninger

13-10-2022Fokusgruppeinterview med følgegruppe om nuværende regler for aktivitetstilskud

31-10-2022Afslutning af dataindsamling
1-11-202218-11-2022Analyse af data

14-11-2022Workshop med følgegruppe om mulige løsninger for regler for aktivitetstilskuddet fremadrettet
18-11-202224-11-2022Udkast til tilskudsordning udarbejdes
25-11-202201-12-2022Sagsfremstilling til Folkeoplysningsudvalget

14-12-2022Møde i Folkeoplysningsudvalget

JanuarGodkendes efterfølgende af Unge, Fritid og Idræt

Inddragelse

Der ønskes inddragelse af samrådene FIR og BUS samt udvalgte foreninger i kommunen. Foreningerne udvælges i samarbejde med BUS og FIR.

42Orientering om Fritidspas, august 2022

Resume

Med denne sag præsenteres Folkeoplysningsudvalget for en status på Fritidspas-indsatsen for august 2022.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Udvalget tager status til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Det har været muligt at indstille børn og unge til et Fritidspas i Frederikssund Kommune siden 1. maj 2022.

Status pr. 9 august 2022 (se bilag):

Antal børn og unge:

  • 28 børn og unge er blevet indstillet til et Fritidspas

Geografi, børn og unges bopæl (baseret på postnummer):

  • 18 børn og unge bosat i Frederikssund by
  • 7 børn og unge bosat i Jægerspris
  • 3 børn og unge bosat i Slangerup
  • 0 børn og unge bosat i Skibby

Projektleder samt arbejdsgruppe for Fritidspas-indsatsen undersøger, hvilke yderligere tiltag der kan gøres for, at de fagprofessionelle som er i kontakt med børn og unge bosat i Skibby benytter sig af muligheden.

Administrationen vil på mødet give en udbydende status af Fritidspas indsatsen.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Bilag

43Meddelelser

Beslutning

Orientering om:

FOF Frederikssund

Aktiv Fritid, opfølgning på deltagende foreninger

Håndbog i Folkeoplysningsloven, Ole Munch

Taget til efterretning.

Fraværende:

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

  • Spejdernes lejr 2022
  • Padelbaner i Skibby
  • Foreningssamarbejde i Skibby

44Underskrifter

Indstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.

Beslutning

-