Frederikssund Kommunes logo

Folkeoplysningsudvalgets møde den 15. juni 2022

Frederikssund Svømmehal, Bonderupvej 2C, 3600 Frederikssund kl. 16.30

Referat
Fold alle punkter

28Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Gitte Stagis, Erik Zangenberg deltog som suppleant.

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

29Orientering om Fritidspas

Resume

Center for Kultur og Fritid vil give en status på Fritidspasindsatsen pr. 1 juni 2022 på baggrund af den halvårlige vidensopsamlingen (fremsendes med sagen). Vidensopsamlingen rummer information om arbejdet med implementering af Fritidspasordningen for perioden 1.12.2021-1.6.2022.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.
  2. Folkeoplysningsudvalget sender sagen til orientering for Unge, fritid og idræt.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Taget til efterretning.

Indstillingspunkt 2: Udvalget sender sagen til orientering i Unge, fritid og idræt.

Fraværende:

Gitte Stagis, Erik Zangenberg deltog som suppleant.

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Frederikssund Kommunes Fritidspas har til formål at yde støtte til at styrke børn og unges (0-18 år), som befinder sig i en udsat eller sårbar position, muligheder for at deltage i fritidsaktivitet. Fritidspas defineres som en kombination af fritidsvejledning og økonomisk støtte til børn og unge til kontingent og udstyr. Fritidspasindsatsen er finansieret med midler fra Socialstyrelsen, der løber frem til december 2023. Derudover har Frederikssund Kommunes Folkeoplysningsudvalg afsat yderligere midler til Fritidspasindsatsen målrettet børn og unge med flygtninge- eller asylstatus, som har bopæl i Frederikssund Kommune.

Folkeoplysningsudvalget modtager halvårlige vidensopsamlinger samt årlige evalueringer. Med denne sag fremsendes den første halvårlige vidensopsamling (vedhæftet) om Fritidspas. Vidensopsamlingen har til formål, at give et overblik over indsatsen samt at tjene som inspiration for det videre arbejde med Fritidspasordningen i Frederikssund Kommune. Vidensopsamlingen rummer information om arbejdet med implementering af fritidsordningen for perioden 1.12.2021-1.6.2022, samt 1) en opgørelse over antallet af børn og unge, som er blevet indstillet til og har modtaget et Fritidspas, 2) fagpersoners brug af fritidspasordningen og 3) foreningernes oplevelse af kommunens Fritidspasordning.

Vidensopsamlingen præsenteres for og drøftes med Folkeoplysningsudvalget inden den tilgår Udvalget for Unge, fritid og dræt.

Frederikssund Kommunes fritidsvejleder vil deltage i mødet, og vil i fællesskab med administrationen give en status på Fritidspas indsatsen pr. 1 juni 2022 med udgangspunkt i vidensopsamlingen.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Bilag

30Orientering om folkeoplysningsområdets økonomi

Resume

Orientering om Folkeoplysningsudvalgets økonomi pr. 1 juni 2022.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Tage orienteringen til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende:

Gitte Stagis, Erik Zangenberg deltog som suppleant.

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Administrationen vil på mødet give en orientering om folkeoplysningsområdets økonomi pr. 1. juni 2022. Aktuel økonomioversigt fremlægges på mødet.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

31Beslutning om Nordsjælland Faldskærm Klub, ansøgning om lokaletilskud

Resume

Nordsjællands Faldskærms Klub søger om lokaletilskud vedrørende arealerne på matrikel nr. 2a mfl. Sundbylille, Sundbylillevej 42, 3600 Frederikssund. Lejekontrakten genforhandles hvert 10. år, hvilket er årsagen til, at foreningen har indgået en ny lejeaftale pr. 11. maj 2021 for de næste 10 år.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Udvalget træffer beslutning om lokaletilskud.

Beslutning

Udsat.

Fraværende:

Gitte Stagis, Erik Zangenberg deltog som suppleant.

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Nordsjællands Faldskærms Klub har gennem flere år lejet arealerne på matrikel nr. 2a mfl. Sundbylille, Sundbylillevej 42, 3600 Frederikssund. Lejekontrakten genforhandles hvert 10. år, hvilket er årsagen til, at foreningen har indgået en ny lejeaftale pr. 11. maj 2021 for de næste 10 år.

Lejemålet omhandler arealer med springgrav, landingsområde for faldskærme, start- og landingsbane for flyvemaskiner samt arealer ved klubhus og hangar i lighed med den tidligere kontrakt. Ud over huslejestigning indeholder den ny lejekontrakt ingen ændringer.

Hvis foreningens nye lejeaftale, og deraf tilskudsberettigede lokaleudgifter godkendes, vil foreningen fremover modtage et lokaletilskud på ca. 32.000 kr. årligt, hvilket er ca. 14.000 kr. mere end tidligere.

Nordsjællands Faldskærms Klub har i alt 104 medlemmer, heraf er der 19 ledere og instruktører samt 31 medlemmer under 25 år.

I henhold til Folkeoplysningslovens § 25 stk. 5, nr. 2 kan udvalget træffe beslutning om, der ikke ydes tilskud til driftsudgifter i forbindelse med ændring af lejemål, hvis det medfører merudgifter for kommunalbestyrelsen i forhold til det eksisterende lejemål.

Folkeoplysningsudvalget skal tage stilling til, om der kan tildeles lokaletilskud med grundlag i den ny lejekontrakt.

Administrationen har modtaget underskrevet lejekontrakt.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

32Beslutning om Initiativpuljen 2022

Resume

Folkeoplysningsudvalget skal med denne sag beslutte kriterierne for Initiativpuljen 2022. Udvalget har disponeret 100.000 kr. til Initiativpuljen for foreninger og aftenskoler. I forbindelse med beslutningen anbefales udvalget at drøfte brevet fra Dansk Folkeoplysnings Samråd - Folkeoplysningen står sammen med Ukraine. Brevet indeholder en appel til, at kommunerne og de lokale folkeoplysende skoler og foreninger i fællesskab finder økonomiske løsninger, der kan gøre det billigere – eller gratis - for ukrainske flygtninge og andre flygtninge at deltage i folkeoplysende aktiviteter og undervisning.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Godkende kriterierne for Initiativpuljen som beskrevet.
  2. Drøfte brevet fra Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Godkendt med de faldende bemærkninger.

Indstillingspunkt 2: Drøftet.

Fraværende:

Gitte Stagis, Erik Zangenberg deltog som suppleant.

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Kriterier for Initiativpuljen 2022

Folkeoplysningsudvalget har i 2022 disponeret 100.000 kr. til Initiativpuljen for foreninger og aftenskoler.

Folkeoplysningsudvalget besluttede i 2020 følgende for Initiativpuljen: "Initiativpuljen kan søges af foreninger til nye initiativer, der ønskes afprøvet. Det kan eksempelvis dreje sig om initiativer rettet mod udsatte eller særlige målgrupper."

Ansøgninger behandles løbende af Folkeoplysningsudvalget, i takt med at ansøgninger modtages. Tidligere år har Initiativpuljen være afsat til indsatsområder for integration af flygtning, hvor aktiviteter for børn og unge blev prioriteret højest.

Administrationen opstiller følgende mulige kriterier for Initiativpuljen 2022:

Initiativpuljen kan søges af foreninger og aftenskoler til nye initiativer, der ønskes afprøvet. Det kan eksempelvis dreje sig om:

  • nye initiativer rettet mod udsatte- eller særlige målgrupper
  • nye initiativer, som er med til at fremme det frivillige engagement i foreningen/aftenskolen
  • nye aktiviteter, som ikke før er afprøvet i foreningen/aftenskolen
  • nye samarbejder, som ikke før er afprøvet i foreningen/aftenskolen.

Administrationen anbefaler, at udvalget godkender kriterierne som beskrevet for Initiativ puljen for 2022.

Administrationen anbefaler, at udvalget i forbindelse med beslutningen omhandlende Initiativpuljen drøfter vedhæftet brev fra Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Brev fra Dansk Folkeoplysnings Samråd:

Center for Kultur og Fritid modtog d. 3. maj 2022 et brev fra Dansk Folkeoplysnings Samråd, DFS. Brevet var stillet til borgmesteren samt øvrige relevante medarbejder.

Dansk Folkeoplysnings Samråd, DFS, er en paraplyorganisation, der repræsenterer 37 landsdækkende folkeoplysende foreninger. DFS medlemmer repræsenterer hver især lokale folkeoplysende skoler og foreninger over hele landet – alt fra højskoler, aftenskoler, daghøjskoler til folkeuniversiteter, idepolitiske og amatørkulturelle foreninger og mange andre folkeoplysende foreninger og skoler.

DFS appellerer til, at kommunerne og de lokale folkeoplysende skoler og foreninger i fællesskab finde frem til økonomiske løsninger, der kan gøre det billigere – eller gratis - for ukrainske flygtninge og andre flygtninge at deltage i folkeoplysende aktiviteter og undervisning. Ifølge DFS er det helt afgørende for de flygtninge, der for eksempel gerne vil lære dansk og engelsk, samtidig med at de står i en vanskelig social og økonomisk situation uden et netværk og uden et arbejde. Som led heri håber DFS, at kommunerne stiller sig positive over for at fravige Folkeoplysningslovens krav om deltagerbetaling til hhv. den folkeoplysende voksenundervisning (aftenskoleundervisning) og det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde. (Brev fra DFS vedlagt sagen som bilag).

Udlændinge- og Integrationsministeriet har i et brev til Kommunerne omhandlende tilbud om engelskundervisning for voksne skrevet som følger: ”Der eksisterer i dag en række forskellige tilbud om engelskundervisning for voksne inden for voksen- og efteruddannelsesområdet (FVU, avu og Hf-enkeltfag), det erhvervsrettede område (AMU) og i henhold til folkeoplysningsloven, som kommunen vil kunne henvise personer, der er meddelt opholdstilladelse efter lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine (særloven), til. Folkeoplysningsloven fastlægger alene de overordnede rammer for at yde tilskud til folkeoplysende aktører, og det er således lokale beslutninger i kommunerne, der afgør, hvorvidt man ønsker at oprette sådanne hold.” (Bilag fra Udlændinge- og Integrationsministeriet vedlagt sagen som bilag).

Kort om flygtningesituationen:

Pr. 1 juni 2022 er der flygtet ca. 6,7 mio. ukrainere fra Ukraine. Der er indgivet 27.588 ansøgninger om ophold efter særlov, og ca. 1.899 ukrainere er indkvarteret i asylsystemet i Danmark. 19.845 ukrainere har fået opholdstilladelse i Danmark efter særloven, hvor Frederikssund Kommune har modtaget 121 flygtninge.

Folkeoplysningsudvalget har afsat 200.000 kr. til Fritidspasordningen, som sikre at børn og unge i alderen 0-18 år, som er flygtet fra Ukraine har mulighed for at blive en del af fritidslivet. Fritidspasordningen giver mulighed for kontingentstøtte, tilskud til udstyr, turer og stævner. Administrationen vurderer at Fritidspasordningen kan imødekomme de børn og unge, som kommer til Frederikssund, ønske om at blive en del af fritidslivet.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Bilag

33Beslutning om pulje for Internationalt samarbejde 2022

Resume

Med denne sag skal Folkeoplysningsudvalget beslutte kriterierne for puljen for Internationalt samarbejde 2022. Folkeoplysningsudvalget har afsat 100.000 kr. til puljen.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Godkende kriterierne for puljen for Internationalt samarbejde som beskrevet.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Gitte Stagis, Erik Zangenberg deltog som suppleant.

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Folkeoplysningsudvalget har afsat en pulje på 100.000 kr. til Internationalt samarbejde i 2022.

Tidligere har følgende kriterier for puljen være opstillet: "Der kan søges om tilskud til stævner og arrangementer der afholdes uden for Danmark."

Ansøgninger behandles løbende af Folkeoplysningsudvalget, i takt med at ansøgninger modtages. Der kan søges om tilskud til allerede afholdte udgifter og til forventede til kommende arrangementer.

Administrationen anbefaler, at samme kriterier for puljen for Internationalt samarbejde opstilles for 2022.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

34Meddelelser

Beslutning

Dialogmøde mellem Unge, fritid og idræt og samrådene drøftet.

Taget til efterretning.

Fraværende:

Gitte Stagis, Erik Zangenberg deltog som suppleant.

Stig Jensen, Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

  • Ferieaktiviteter
  • Aktiv Fritid
  • Oplev Frederikssund
  • Idræts- og Lederprisfest den 28. august kl. 13.00-16.00

35Underskrifter

Indstilling

Dette punkt erstatter det fysiske underskriftark.

Når der trykkes godkendt, svarer det til, at underskriftarket er underskrevet.

Beslutning

-