Frederikssund Kommunes logo

Folkeoplysningsudvalgets møde den 26. april 2022

Foreningscentret Pedersholm, Roskildevej 161, 3600 Frederikssund kl. 16.30

Referat
Fold alle punkter

20Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Alice Linning. Bente Christensen deltog som suppleant.

Stig Jensen. Tommy Fritzen deltog som suppleant.

21Sæsonfordeling af Idræts, Fritids og Kulturfaciliteter 2022-2023

Resume

Tildeling af kommunale idræts-, fritids- og kulturfaciliteter i følge Folkeoplysningslovens §21 og Frederikssund Kommune regler og principper for fordeling imellem foreninger og aftenskoler.

Udvalget skal behandle forslaget til sæsonfordeling 2022-2023 og eventuelle ønsker til rettelser bemærkes i beslutningen.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Godkende sæsonfordelingen af de kommunale idræts- og fritidsfaciliteter for 2022/2023.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende:

Alice Linning. Bente Christensen deltog som suppleant.

Stig Jensen. Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

I henhold til Folkeoplysningsloven § 21 og Frederikssund Kommunes Lokalefordelingsregler er der udarbejdet et oplæg til lokalefordeling for sæsonen 2022/2023.

Vedlagte oplæg til lokalefordeling er udarbejdet i samarbejde mellem administrationen og Frederikssund Idrætsråd og Aftenskolernes Samråd. Begge samråd anbefaler Folkeoplysningsudvalget at godkende den fremlagte lokalefordeling.

Processen har fulgt det beskrevne årshjul i lokalefordelingsreglerne. Frederikssund Idrætsråd og Aftenskolernes Samråd har over to møder behandlet og indstillet hhv. beregningen af normtal og udkast til sæsonfordelingen 2022/2023, som har været sendt i høring.

I vedlagte bilag er det endelige udkast til sæsonfordeling med kommentarer og indkomne høringssvar. Fordelingen består af 2 runder, hvor den 1. runde er styret af foreningernes normering indenfor primetime. Primetime er defineret som tiden mellem 16:00-22:00 på hverdage og lørdage fra 08:00-13:00. Efter 1. runde som afsluttes med dialogmøder, kunne foreningerne søge øvrige ledige tider uden normering.

De udendørsidrætter der normeres til indendørshaltid har en kortere indendørssæson end indendørsidrætterne. Det giver mulighed for at indendørsidrætter og selvorganiseret igennem Wannasport kan øge udnyttelses af de kommunale idrætsfaciliteter. Foreningerne har mulighed for i ydersæsonen at tilbyde ekstra træningstid til hold og talenter.

Der er indkommet 14 høringssvar - alle høringssvar er indkommet rettidigt. De steder hvor høringssvarene tillod ændringer, der ikke skabte nye konflikter, er ændringerne blevet indstillet til vedtagelse i udkastet. Der er flere høringssvar der ikke er mulige at løse indenfor rammerne af processen.

Idrætskonsulent Martin Hald vil deltage på folkeoplysningsudvalgets behandling af dette punkt til besvarelse af diverse spørgsmål.

Inddragelse

Frederikssund Kommunes regler for lokalefordeling beskriver inddragelsesprocessen. Sæsonfordelingen har været i høring og der er afholdt dialogmøder.

Bilag

22Orientering om folkeoplysningsområdets økonomi

Resume

Orientering om folkeoplysningsområdets økonomi pr. april 2022.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Udvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Orientering til efterretning.

Omplaceret 10.000 kr. til Aktiv Fritid.

Fraværende:

Alice Linning. Bente Christensen deltog som suppleant.

Stig Jensen. Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Sekretariatet vil på mødet give en orientering om folkeoplysningsområdets økonomi pr. 1 april 2022. Aktuel økonomioversigt fremlægges på mødet.

Inddragelse

Inddragelse ikke vurderet relevant.

23Beslutning om revision af Folkeoplysningspolitikken 2022-2025

Resume

Frederikssund Kommunes Folkeoplysningspolitik revideres i det første år af Folkeoplysningsudvalgets valgperiode.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstillet til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Den gældende Folkeoplysningspolitik fortsætter uændret.
  2. Folkeoplysningspolitikken sendes til godkendelse hos Unge, fritid og idræt samt Byrådet.

Historik

Den nuværende Folkeoplysningspolitik blev godkendt af Byrådet den 26. juni 2019.

Beslutning

Indstillingspunkt 1-2: Godkendt.

Udvalget ønsker, at drøfte udvalgets indsatser i relation til Fritidspolitikken og dertilhørende handleplaner på mødet i august 2022.

Fraværende:

Alice Linning. Bente Christensen deltog som suppleant.

Stig Jensen. Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Folkeoplysningspolitikken udmøntes via Folkeoplysningsudvalgets arbejde og valgte indsatsområder. Folkeoplysningsudvalget kan udarbejde handleplaner som understøtter indsatsområderne.

Folkeoplysningspolitikken revideres i det første år af Folkeoplysningsudvalget valgperiode og er gældende for valgperioden. Byrådet kan dog til enhver tid tage Folkeoplysningspolitikken op til behandling.

Den nuværende Folkeoplysningspolitik blev godkendt af Byrådet den 26. juni 2019.

Bilag: Folkeoplysningspolitikken 2019-2022.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

Bilag

24Beslutning om Idræts- og lederprisfestarrangement 2021

Resume

Folkeoplysningsudvalget skal beslutte, hvordan udvalget ønsker at afholde Idræts- og Lederprisfesten 2021.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Udvalget træffer beslutning om, hvornår Idræts- og Lederprisfesten skal afholdes.
  2. Udvalget træffer beslutning om, hvordan udvalget ønsker at afholde Idræts- og Lederprisfesten.
  3. Udvalget træffe beslutning om, hvilke priser der skal uddeles ved Idræts- og Lederprisfesten 2021.

Historik

Beslutning fra Folkeoplysningsudvalget, 23. marts 2022, pkt. 16:

Drøftet og sagen udsat.

Fraværende:

Stig Jensen

Gitte Stagis, Erik Zangenberg deltog som suppleant

Beslutning

Indstillingspunkt 1: Den 28. august 2022.

Indstillingspunkt 2: Idræts- og lederprisfesten afholdes i forbindelse med Kids Tour i Sundhedsugen.

Indstillingspunkt 3: Udvalget uddeler de tre priser lederpris, fritidspris og idrætspris, samt anerkendelse af idrætspræsentation og anerkendelse af spejdere eller spejdergrupper.

Udvalget ønsker, at der sættes en proces i gang i forhold til at genbesøge kriterierne for Anerkendelse af Idrætspræstationer gældende fra 2023.

Fraværende:

Alice Linning. Bente Christensen deltog som suppleant.

Stig Jensen. Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Grundet covid-19 har formatet for Idræts- og Lederprisfesten være ændret det seneste år.

Udvalget udsatte Idræts- og Lederprisfesten 2021, som normalvis ville være blevet afholdt i februar måned. Dette af hensyn til en usikker situation omkring covid-19. Udvalget skal derfor træffe beslutning om man ønsker, at gennemføre en form for fejring og anerkendelse af både atleter, spejdere og frivillige ledere i 2021.

Den 12. december 2019 blev det besluttet at der i lighed med de sportslige anerkendelser ved den årlige Idræts- og Lederprisfest uddeles anerkendelse indenfor spejderområdet.

Anerkendelse af idrætspræstation:

I de gældende kriterier for Idræts- og Lederprisfest (se bilag) står der følgende kriterier for tildeling af anerkendelse af idrætspræstation:

”Modtagere kan være: Personer og/eller hold fra en forening, der er godkendt som folkeoplysende forening i Frederikssund Kommune og som har vundet guld, sølv eller bronze ved internationale eller danske mesterskaber eller guld ved landsdelsmesterskaber eller sjællandske mesterskaber i regi af Danmarks Idræts-Forbund, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, Dansk Firmaidrætsforbund eller Dansk Handicap Idræts-Forbund. Tildeling af anerkendelser sker kun til resultater opnået i aldersklassens bedste række. Anerkendelser honoreres med en kommunal erkendtlighed.”

Anerkendelse til spejdere eller spejdergrupper:

I de gældende kriterier for anerkendelse til spejdere eller spejdergrupper (se bilag) står der følgende kriterier for tildeling af anerkendelse:

”Anerkendelser tildeles til dem, som har vundet en eller flere af udvalgte spejderaktiviteter. […] Anerkendelse kan også gives til spejdergruppen, der har gennemført projekter/events, som har et specifikt, udfordrende spejdermæssigt islæt. Det er spejderaktiviteter med fokus på friluftsliv, det sociale engagement eller iværksætteri overfor andre foreninger eller organisationer. Det kræver godt samarbejde, gode spejderfærdigheder og løsninger i fællesskabet for at blive indstillet til anerkendelse. Aktiviteterne kan være udbudt både lokalt, regionalt eller på landsplan.”

Forsat sagsbehandling den 26. april 2022.

Foruden ”Anerkendelse af idrætspræstation” og ”Anerkendelse af spejdere eller spejdergrupper” har udvalget tidligere uddelt ”lederpris, fritidspris og idrætspris” (se bilag).

Administrationen indstiller til udvalget, at Idræts- og Lederprisfesten afholdes i forbindelse med Sundhedsugen 2022 (i uge 34), som et scenearrangement enten i en idrætshal eller på en udendørsscene. Arrangementet kunne med fordel afholdes på en placering, som er synlig for offentligheden, hvormed der inviteres til deltagelse for de tilstedeværende. Ligeledes kunne det være inspirerende for deltagerne og tilskuerne ved arrangementet, at blive introduceret til og deltage i foreningsaktiviteter i forbindelse med prisfesten. Derfor foreslår administrationen, at foreninger inviteres til at afholde aktiviteter sideløbende med eller i forlængelse af overraskelsen af priserne.

Oversigt over planlagte begivenheder for Sundhedsugen:

  • Den 25. august 2022: Frederikssund Stafetten arrangeret af Fjordløberne
  • Den 28. august 2022: Kids Tour

Alternativt kunne prisfesten afholdes:

  • Den 27. august 2022: Sillebroen Shopping

Administrationen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at Idræts- og Lederprisfesten 2021 både indeholder 1) anerkendelse af idrætspræsentation, 2) anerkendelse af spejdere eller spejdergrupper, samt 3) uddeling af de tre priser ”lederpris, fritidspris og idrætspris” - og at udvalget drøfter eventuelle ændringer af kriterierne.

Inddragelse

Inddragelse af Center for Sundhed og Forebyggelse som planlægger Sundhedsugen i Frederikssund Kommune.

Bilag

25Beslutning om afholdelse af kurser

Resume

Folkeoplysningsudvalget skal beslutte, hvilke organisationsudviklingsforløb administrationen skal arbejde videre med.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Udvalget drøfter og beslutter, hvilke kurser der skal indhentes tilbud på.
  2. Udvalget beslutter, hvornår kurserne skal afholdes i 2022.

Beslutning

Indstillingspunkt 1: ”Forening for alle”, ”Forandring i forening” og ”Tak for donationen Hr. Fond”. Udvalget ønsker, at administrationen kontakter samrådene for planlægning af øvrige kurser.

Indstillingspunkt 2: Kurserne afholdes i perioden august 2022 – december 2022.

Fraværende:

Alice Linning. Bente Christensen deltog som suppleant.

Stig Jensen. Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Folkeoplysningsudvalget har ønsket, at administrationen udarbejder forslag til kurser vedrørende organisationsudvikling.

Folkeoplysningsudvalget har den 23. marts 2022 valgt af afsætte følgende til organisationsudvikling:

  • Organisationsudvikling, Aftenskoler og foreninger 100.000 kr.
  • Organisationsudvikling, I gang igen efter Corona 100.000 kr.
  • Organisationsudvikling, Modtage udsatte målgrupper i foreninger 50.000 kr.

Folkeoplysningsudvalget besluttede i 2021, at udbyde følgende kurser ”Tak for donationen, Hr. Fond”, ”Unge leder kursus”, ”Forening for alle” og ”Forandring i forening” (se vedhæftet kursusbeskrivelser). Desværre blev det ikke muligt, at afholde kurserne som følge af Covid-19. Administrationen vurderer, at kurserne ”Forening for alle” samt ”Forandring i forening” fortsat er relevante at afholde i forhold til de indsatsområder som Folkeoplysningsudvalget har valgt at prioriterer i 2022. Derfor anbefaler administrationen, at der indhentes nye tilbud på nævnte kurser.

DGI tilbyder skræddersyet kurser og workshops, hvor foreningerne har medindflydelse på kursusindhold, så det matcher deres behov. Med et spotkursus eller en workshop kan foreningen - bestyrelses- og udvalgsmedlemmer, ledere og/eller kommende ledere hente viden, værktøjer og inspiration til at udvikle foreningen. Et kursus er typisk af tre timers varighed. Emnerne kan spænde fra idéudvikling, rekruttering af nye grupper, at skabe en attraktiv forening for frivillige, til kommunikation og meget mere.

Hos DGI er det også muligt at vælge et eller flere af 6 valgfrie emner indenfor "Styrk Foreningen", som er en række korte kurser, der kan vælges enkeltvis eller sammen og er målrettet en bestyrelse.

Derudover tilbyder DGI "Foreningsudviklingsforløb" som er et længerevarende forløb, der ligeledes tager udgangspunkt i den enkelte foreningens behov. I relation til organisationsudvikling vurderer administrationen det relevant, at undersøge hvorledes et muligt samarbejde med DGI kan understøtte udviklingen af foreningerne i Frederikssund.

Såfremt udvalget ønsker, at administrationen arbejder videre med at indhente tilbud fra DGI, skal det ligeledes afsøges om tilbuddet er relevant for spejdere, aftenskoler og kulturforeninger. Ligeledes om spejdere, aftenskoler og kulturforeninger kan deltage i kurser arrangeret af DGI. Viser det sig, at det ikke er relevant eller muligt for alle foreninger at deltage, skal der afsøges alternative leverandører.

Administrationen anbefaler, at der afholdes fælles kurser vedrørende modtagelse af udsatte målgrupper i foreninger. Endvidere at kommunens fritidsvejledere, som arbejder målrettet med inklusion af børn og unge i sårbare og udsatte positioner i foreninger, deltager i disse som arrangør eller oplægsholdere.

Inddragelse

Inddragelse ikke vurderet relevant.

Bilag

26Orientering om Fritidspas

Resume

Center for Kultur og Fritid vil give en status på Fritidspas indsatsen pr. 26. april 2022.

Indstilling

Center for Kultur og Fritid indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at:

  1. Udvalget tager status til efterretning.

Beslutning

Orientering taget til efterretning.

Fraværende:

Alice Linning. Bente Christensen deltog som suppleant.

Stig Jensen. Tommy Fritzen deltog som suppleant.

Sagsfremstilling

Sekretariatet vil på mødet give en status på indsatsen pr. 26. april 2022.

Inddragelse

Inddragelse er ikke vurderet relevant.

27Meddelelser

Beslutning

Taget til efterretning.

Idrætsrådet har haft årsmøde og har nedsat en ny bestyrelse.

Aftenskolernes Samråd har haft årsmøde. Bestyrelsen er uændret.

Fraværende:

Alice Linning. Bente Christensen deltog som suppleant.

Stig Jensen. Tommy Fritsen deltog so suppleant.