Plejetestamente

Med et plejetestamente kan du fortsat have indflydelse på dit liv.

Hvis du bliver ramt af demens, kan der komme et tidspunkt, hvor andre er nødt til at tage stilling til helt almindelige ting for dig. Det kan fx være hvilket tøj du skal have på, hvilke interesser der er vigtige for dig at bevare osv. I den situation kan det være trygt for både dig selv, dine pårørende og det personale, der skal pleje dig, hvis har givet udtryk for dine ønsker i et plejetestamente.

Med et plejetestamente kan du fortsat have indflydelse på dit liv og give udtryk for, hvad der har betydning, for at du trives i hverdagen.

Sådan opretter du et plejetestamente

Du kan bruge Kommunens skabelon til plejetestamente, du kan skrive på et almindeligt stykke papir, du kan indtale det på bånd eller optage det på video/dvd.

Kommunens skabelon til plejetestamente

Skabelonen hjælper dig rundt om vigtige emner. Det originale plejetestamente opbevares hos dig, og du kan altid ændre det.

Et plejetestamente er vejledende

Det har ikke juridisk gyldighed. Dine forhold kan ændre sig over tid, og derfor kan det være i strid med din tarv og selvbestemmelsesret, hvis man  følger de ønsker, der står i plejetestamentet.

Plejetestamente, livstestamente og egentligt testamente – hvad er forskellen?

Et plejetestamente er vejledende og beskriver, hvordan du gerne vil have, at din nutid og fremtid ser ud.

I et livstestamente kan du oplyse, at du ikke ønsker livsforlængende behandling. Din læge kan vejlede dig om livstestamente. Du kan udfylde det på www.borger.dk. Skriv livstestamente i søgefeltet.

Et egentligt testamente er et juridisk dokument, der beskriver, hvad der skal ske med dine værdier og ejendele efter din død. Testamentet oprettes via en advokat.

Kontakt en demenskonsulent, hvis du har spørgsmål.

Læs også pjecen Plejetestamente - hvorfor og hvordan?