Gå til sidens indhold
Frederikssund Kommunes logo

Workshop for instruktører in spe

Aprilfestival byder også på muligheder for at dygtiggøre sig. I dag var det unge med instruktørdrømme som kunne komme på workshop på Marienlystskolen.

Workshoppen, der blot er én i en lang række af workshops på højt niveau som led i det såkaldte TeaterBattle, der drives af Mungo Park i samarbejde med KulturMetropolØresund, som Frederikssund Kommune er en del af. Vi kiggede forbi og overværede den første del af den fem timer lange workshop.

Dagens underviser, Jacob Schjødt, er derfor naturligt nok også selv professionel instruktør. Han er uddannet fra Statens Scenekunstskole, og har senest instrueret Venus in Fur på Østre Gasværk. Jacob var i sin tid med til at starte TeaterHUSET op, en independentteater-forening med prøvelokaler og egen scene.

Instruktør Jacob Shjødt introducerer kurset. Foto Kenneth Jensen.
Instruktør Jacob Shjødt introducerer kurset.

Med på holdet i dag havde han Asta, My, Luna, Christian, Maria-Nadia og Rex, som alle til daglig spiller teater på mere eller mindre professionelt plan, spændende fra Asta som har spillet meget teater til Christian, der spiller i Jægerspris Amatør Scene (JAS) på anden sæson.

Uanset erfaring var det dog en fællesnævner for dem alle, at de synes det er spændende og sjovt, og at de gerne vil blive dygtigere - ikke mindst til at lære at instruere. Og som Christian udtrykte det, med anerkendende nik fra de øvrige deltagere:

 - Jeg håber det bliver sjovt i dag, for teater er aldrig det samme. Der sker altid noget nyt.

Hjertelæsning

En instruktørs opgave handler om første gang man møder en tekst at sætte sig ned og læse den så åbent som overhovedet muligt:

 - Hvad siger teksten mig, og hvor bliver det interessant, hvor keder jeg mig og hvor ser jeg nogle billeder for mig? Det er ikke så rituelt som det lyder, men man skal skabe plads, så man har tid og ro til at sætte sig ind i universet i historien, og få sat billeder og temaer på. Hvad rykker det i mig?

 - Typisk starter arbejdet med man bliver kontaktet af en teaterdirektør som beder om man læser manuskriptet igennem. Men som ny kan det være nødvendigt at gå på jagt i tekster selv, og finde nogen man rigtig godt kunne tænke sig at lave, for så selv at kontakte en producent eller teaterdirektør.

 - Man kan også søge penge i Statens Kunstfond til at prøve at realiserer sit projekt, så der er masser af muligheder, beroligede Jacob Schjødt sine kursister på spørgsmålet om hvordan man kommer i gang som studerende eller nyuddannet, hvor man jo ikke er et "navn" endnu.

Dagens øvrige temaer dækkede over konceptudvikling, den handlende analyse, hændelsesanalyse, mødet med skuespillerne, arbejdet på gulvet og praktiske øvelser.

Deltagerne i snak om instruktørrollen. Foto Kenneth Jensen.
Deltagerne i snak om instruktørrollen.

Foto: KEJE.