Masser af internationale teatergæster i Frederikssund

Aprilfestivalen, som i disse dage afholdes i Frederikssund, er ikke bare den største børneteaterfestival i Danmark, men i hele verden. Og dansk børneteater har ry for at være verdens bedste. Derfor valfarter skuespillere og andre teaterfolk fra hele kloden til Frederikssund for at opleve dansk børneteater. Hele 100 internationale gæster fra 24 lande er i Frederikssund under festivalen.

Onsdag var de internationale gæster på tur til udvalgte seværdigheder i Frederikssund Kommune. Et af de steder, der blev besøgt var Svanholm Gods i Hornsherred – Danmarks største kollektiv med fællesøkonomi, som har en stor, økologisk landbrugsproduktion.

De internationale gæster så onsdag eftermiddag teater på Svanholm. Foto Kenneth Jensen.
De internationale gæster så onsdag eftermiddag teater på Svanholm.

Juan González Fiffe. Foto Morten Egeskov.Efter besøget talte vi med Juan González Fiffe fra Teatro Andante i Bayamo på Cuba om oplevelserne under Aprilfestivalen, og forskellene på dansk og cubansk børneteater.

Hvad har du oplevet under festivalen?

- Det er exeptionelt at opleve den store mangfoldighed, der er i dansk børneteater. Og Aprilfestivalen er en utroligt effektiv måde at udveksle kulturer på.

- Festivalen er meget åben og varieret. Der er forestillinger for babyer og unge og forskellige genrer og stilarter, og det hele er præget af meget høj kvalitet. Og så er der en stor interesse for at kommunikere med publikum blandt teatrene.

Hvilke ligheder og forskelle er der mellem dansk og cubansk børneteater?

- Der er mange ligheder, f.eks. er der i begge lande et stærkt ønske om at komme fra den etablerede scene og ud, hvor publikum er. Den væsentligste forskel er nok, at man i Danmark benytter mere teknologi og har langt bedre teknologiske muligheder end i Cuba. De muligheder ligger stadig fjernt for cubanerne.

Hvad har overrasket dig?

- Jeg er overrasket over det kæmpe udbud og den store variation, der er i dansk børneteater. Og over hvor velorganiseret festivalen er. Det er en virkelig stærk oplevelse.

Hvad synes du om Svanholm?

- Svanholm har en social organisering som måske kan blive model for hvordan de små lokalsamfund kan organiseres i Cuba. Lige nu er der nogle åbninger i Cuba, og dermed mulighed for at ændre vores organisering, og her kunne modellen fra Svanholm bestemt bruges.

Juan González Fiffe er leder af Teatro Andante, som ligger i byen Bayamo i den sydlige del af Cuba. Teatret laver bl.a. gadeteater, dukketeater for børn og unge, traditionelt taleteater og udforskende teater. Teatret har en fast scene, men også en bus til turneer i lokalsamfundene. Variation er vigtig for teatret, da det for mange cubanere er det eneste teater, de stifter bekendtskab med.

Foto: KEJE og MORJE.