Gå til sidens indhold
Frederikssund Kommunes logo

Borgmesteren møder kulturredaktør fra Kina                                                               

Som led i Aprilfestival mødtes borgmester John Schmidt Andersen og museumsdirektør Annette Johansen onsdag formiddag med Xu Xin, kulturredaktør fra verdens største dagblad, Folkets Dagblad i Kina på J.F. Willumsens Museum. 

Aprilfestival nærstuderes

Xu Xins stofområde på Folkets Dagblad er primært teater for både børn og voksne, og hun er inviteret til at nærstudere Aprilfestival som et led i det store kulturudvekslingsfremstød mellem Danmark og Kina. 

Xu Xin er sammen med en større gruppe kinesere der arbejder med teater på besøg i denne uge. Borgmesteren var glad for at kunne byde som mange kinesere velkommen, ikke mindst fordi Frederikssund i forvejen via Bycirklen har et samarbejde med venskabsbyen Wuxi.

Han fortalte Xu Xin om det samarbejde der allerede er i gang med Wuxi, hvor der har været spændende udveksling - ikke mindst på skoleområdet. Han fortalte også hvad en satsning som Aprilfestival kan tilføre byen - blandt andet en blivende interesse for teater hos børn og unge. 

Annette Johansen og John Schmidt Andersen berettede i fællesskab om den nye skolereform med "den åbne skole" som giver nye mulighed for samarbejde mellem skole og kulturinstitutioner, hvilket giver børnene og de unge nogle nye redskaber ift. kulturforståelse.

Et af Aprilfestivalens mange produkter, Kulturcrew, uddanner netop de større børn og unge til at blive kulturformidlere og arrangører, noget der kan bliver en fordel for Frederikssund på den lange bane.

Xu Xin synes det lød utrolig inspirerende - og meget anderledes end i Kina.  

Xu Xin har fulgt den kulturudveksling Danmark og Kina indledte i 2014, og var til stede da en større delegation med kulturministeren i spidsen var i Kina i efteråret. Med sig havde den danske delegation en række toneangivende kulturaktører, så her fik Xu Xin en forsmag på hvad dansk teater og ikke mindst børneteater er for en størrelse. 

Hun er ovenud begejstret for dansk børne- og ungdomsteater, og så tirsdag forestillingen ”CUT//” af ”hvid støj sceneproduktion”. Den handler om unge der skærer i sig selv, og den slags konfliktfyldte temaer behandles ikke på kinesiske scener. 

John Scmidt Andersen, Xu Xin og Annette Johansen. Foto Maja Lykketoft
John Scmidt Andersen, Xu Xin og Annette Johansen på J.F. Willumsens Museum.

Stor respekt

Hun kunne endvidere berette at også de kinesiske teaterfolk, der havde stiftet bekendtskab med dansk børneteater, havde stor respekt for at man tager de store dybe problemstillinger op på scenen.

I Kina beskytter man børn mod den virkelige verden.

 - Det er især eventyr man spiller for børnene, man forbereder dem ikke på eventuelle problemer. Children is being not becoming i Kina, fortalte hun.

Xu Xin kunne godt tænke sig, at se disse stykker oversat til kinesisk, og i det hele taget så hun gerne mere af denne slags teater i Kina.

Xu Xin er en ivrig Twitter-bruger, og har tweeted om både teater, Frederikssunds natur og om den danske byggestil. Xu Xin er dybt fascineret af dansk byggestil, og meget begejstret for at det ikke blot museer og kulturinstitutioner der har de rene funktionalistiske linjer, men også fx. skoler. Hun havde studeret nordisk design hjemmefra, og havde til fulde fået indfriet alle sine forventninger om enkelheden i de nordiske linjer.

Hun fortalte om de festival-koncepter man udvikler i Kina, hvor man forener teater på naturskønne steder med friluftsaktivitet med børneteater, hvilket kunne interessere Danmark. Annette Johansen og John Schmidt Andersen kunne godt forestille sig at undersøge det koncept nærmere.

På spørgsmålet om, hvad Frederikssund helt konkret kunne eksportere på kultursiden havde John Schmidt Andersen flere bud, dels J.F. Willumsens kunst, mere konkret kunne man vise jubilæumsudstillingen ”Café Dolly” for et kinesisk publikum, Vikingespillene og Vinges bæredygtighed til Kina. Venskabsbyen Wuxi har allerede vist glødende interesse for både Vikingespillene og Vinge.

Xu Xin overbevist om at også de store byer som Shanghai og Beijing kunne have interesse i de samme kulturprodukter.

Kulturfremstødet fortsætter langt ind 2015 og kulturudvekslingen mellem Danmark og Kina slutter ikke dér.

 Foto: MALYK.