Børn og unge bliver kulturarrangører

Nye ord og begreber som flightcase, fadere og præsentationsteknik var blot noget af det en gruppe børn og unge stødte på i dag på Marienlystskolen, da de var i lære som KulturCrew.

Ansvar og ejerskab

KulturCrew-uddannelsen af børn og unge i Frederikssund Kommune er et led i optakten til Aprilfestival, der rammer kommunen med 800 teaterforestillinger i dagene fra den 19.- 26. april 2015. Kort fortalt går uddannelsen ud på at give eleverne indflydelse, kompetencer, ansvar og medejerskab på en sjov måde, og samtidig udvikle dem som arrangører af kulturelle aktiviteter på deres skole og gøre dem til lokale kulturambassadører.

Det er Teatercentrum, som også står bag Aprilfestival, der har udviklet konceptet, inspireret af en tilsvarende ordning i Norge, hvor elever er værter ved kulturelle arrangementer på skolen. Det var også Teatercentrum der sammen med Frederikssund Kommune stod bag dagens arrangement på Marienlystskolen i Frederikssund.

Værtsskab, teknik og presse

Her blev eleverne delt op i tre grupper, hvor de enten lærte mere om marketing, PR og pressekontakt, om teknik og scenearbejde, og endelig endelig om rollen som vært og formidler over for publikum.

Teknikercrew i gang med at lære om teaterteknik. Foto: Kenneth Jensen.
Teknikercrew i gang med at lære om teater- og sceneteknik.

Kritoffer øver sig i at rulle kabler op. Foto: Kenneth Jensen.På teknikholdet stødte eleverne på nye begreber som flightcase og fadere på en mikserpult.

Noget af de første eleverne blev præsenteret for var blandt andet at prøve kræfter med at rulle kabler rigtigt sammen - noget der faktisk er sværere end man tror. Hvem har ikke prøve at det hele er en stor knude når de skal rulles ud og bruges igen? Sådan noget går bare ikke for en scenetekniker der typisk har en stram deadline, så det skal gøres rigtigt i første forsøg.

Lær at fortælle

På holdet i formidling og værtskab gik det ud på at fortælle historier til andre. Her styrede Hans Laurens fra BestTeller slagets gang. Han er selv professionel historiefortæller i det daglige, og ved hvor svært det kan være at få sat de rigtige ord på situationen, og hvor grænseoverskridende det kan være at stille sig op og tale til en forsamling.

De unge øver sig i værtskab og formidling. Foto: Kenneth Jensen. - Men netop med teater er det smadder vigtigt at kunne introducerer og fortælle rigtigt. Både så publikum fra starten føler sig om en del af historien, men også så de optrædende virkelig føler sig velkomne.

Eleverne fik dog lov at lægge blidt ud med at fortælle en lille historie de selv havde fundet på til tre andre på holdet, og først efter frokost skulle de så "op på de skrå brædder".

Rift om pladserne

Dagens arrangement havde et begrænset antal pladser. Normalt er et KulturCrew på 8-12 elever - der var dog lidt flere på dagens hold. Men der har været rift om pladserne.

Tanken er så at eleverne der har deltaget, som ikke kun kom fra Marienlystskolen i Frederikssund men også fra andre af kommunens skoler, nu skal hjem og bruge deres nye uddannelse aktivt - også gerne som hjælpere i forbindelse med Aprilfestival om en lille måneds tid, hvor alle kommunens skoler får besøg af en masse teatre der skal optræde for skolens elever.

Foto: KEJE.