Frederikssund Kommunes logo
2. maj 2024

Elever bliver klogere på uddannelse og job

På Kloge Hænder besøg møder eleverne faglærte, hører om deres arbejde, ser fagene udført i praksis og får selv lov at prøve kræfter med dem. I år er 16 virksomheder i Frederikssund Kommune med, og knap 400 elever fra 7. og 8. klasse besøger de meget forskellige virksomheder. 

Sundhed og omsorg på Pedershave

Omsorgscentret Pedershave er en af de 16 deltagende virksomheder, og på en solrig tirsdag formiddag fik de besøg af 8. L fra Ådalens Skole.

Eleverne blev præsenteret for nogle af de mange medarbejdere med forskellige fagligheder, der arbejder på et omsorgscenter. Flere af medarbejderne fortalte om netop deres vej til det job, de har i dag, og eleverne fik en forståelse af, at selvom man vælger én uddannelse, kan man ofte bygge videre på den og ende med at lave noget helt andet, end man troede, man skulle.

På Pedershave er der blandt andet sosu-hjælpere og sosu-assistenter, fysioterapeuter, ergoterapeuter, pædagoger, sygeplejersker, ernæringsassistenter og meget mere.

Lucas Thyregod Christiansen prøver at blive løftet i en lift. Foto: Frederikssund Kommune.Lucas Thyregod Christiansen prøver at blive løftet i en lift. 

Eleverne fik også lov at komme ud og se forskellige dele af det, man laver på et omsorgscenter. De hørte om medicin og sygepleje, velfærdsteknologi, musik og bevægelse med mere.

- Det er meget spændende at se, hvad det er de arbejder med og høre, hvordan de er kommet herhen. Jeg har i hvert fald lært, at man kan have mange forskellige uddannelser og så komme her alligevel. Jeg troede man skulle have en eller anden speciel uddannelse. Jeg har også lært, hvordan de arbejder. Der er nogle lidt andre måder, end jeg troede. Jeg troede, at de stadig skulle løfte folk og sådan, men de har jo lifte og alle mulige andre ting, som kan hjælpe dem, fortæller 14-årige Lucas Thyregod Christiansen.

Sammen med sine klassekammerater fik han et godt indblik i, hvad velfærdsteknologi er og hvordan forskellige hjælpemidler kan gavne både de ældre beboere og medarbejderne. For eksempel prøvede han en lift – både som den, der skulle løftes og som den, der skal løfte en anden.

- Jeg synes, liften er genial. Den er nem at bruge. Der er ikke super mange knapper, og det er nemt at få folk ind i selen. Den er meget genial. Og den er meget behagelig at sidde i. Lidt som at sidde i en hængekøje, fortæller Lucas.

Lucas Thyregod Christiansen prøver at løfte en kammerat med lift, mens klassekammerater og borgmester ser på. Foto: Frederikssund Kommune.Lucas Thyregod Christiansen prøver at løfte en kammerat med lift, mens klassekammerater og borgmester Tina Tving Stauning ser på.

Lucas fortæller også, at han synes, det har været interessant at få et indblik i, hvad man laver på et omsorgscenter, og at det godt kunne være noget, han kunne overveje.

- Jeg vil gerne arbejde med pensionsopsparinger. Det her arbejde er ikke noget, jeg har tænkt over, men det kunne være en god mulighed, hvis det ikke lige går med det, jeg tænker jeg vil. Så er det her en mulighed. Her er jo 120 medarbejdere eller sådan noget, som alle har forskellige uddannelser og gået forskellige veje. Så det er en meget god mulighed, siger Lucas.

Elever fik eget design produceret hos KT Stålindustri

Også hos virksomheden KT Stålindustri i Slangerup fik elever syn for sagen. Her var 8. årgang fra Trekløverskolen afd. Marienlyst på besøg torsdag den 2. maj.

Eleverne havde forberedt sig til besøget hos smedevirksomheden, der leverer alt indenfor pladebearbejdning, CNC-fræsning og -drejning samt stålkonstruktioner og beskæftiger omkring 60 medarbejdere.

De havde nemlig fået til opgave på forhånd at designe en bord- eller væglampe. Elevernes tegninger blev lagt ind i et computerprogram hos KT Stålindustri, og derefter kunne elevernes eget design blive til virkelighed i virksomhedens store produktionshal.

Tobias Vinding Thomsen (i blå trøje), der er adm. dir. på KT Stålindustri i Slangerup, fremviser en laserskærer for eleverne. Foto: Frederikssund Kommune.Tobias Vinding Thomsen (i blå trøje), der er adm. dir. på KT Stålindustri i Slangerup, fremviser en laserskærer  (Million dollar baby) for eleverne. 

Million dollar baby

Først blev tegningerne sendt til en laserkærer, der skar emnerne ud af en metalplade.

- Denne her maskine kalder vi ”Million dollar baby” – for det har den kostet, fortalte Tobias Vinding Thomsen, der er adm. dir. på KT Stålindustri i Slangerup, da han fremviste virksomhedens 15 kW laserskærer.

- Smedearbejde kræver stor præcision. Vi arbejder ofte i tiendedele millimeter, forklarede direktøren og fremviste også en robotsvejser for eleverne.

I løbet af dagen blev eleverne klædt på med viden om blandt andet CAD-tegning, laserskæring, bukning og en masse andet, der hører til smede- og industriteknikerfaget.

Efter laserskæreren har udført sit arbejde, kan eleverne pille de udskårne emner op fra bordet. Foto: Frederikssund Kommune.Efter laserskæreren har udført sit arbejde, kan eleverne pille de udskårne emner op fra bordet. 

Færdige produkter

Da laserskæreren var færdig, kunne eleverne samle de udskårne metalstykker og bringe dem videre til kantpresseren, hvor det endelige produkt blev skabt.

Og det var især sjovt for Sofie Jelsted og Oskar Trier, som stod bag et af de designs, der blev produceret hos KT Stålindustri.

- Det føles rigtig godt at se den fysisk, når man kun har haft en tegning af den, fortæller Sofie og tilføjer, at det er fedt at have en anderledes skoledag og komme ud at se, hvordan verden ser ud.

Oskar vil ikke afvise, at et job i smedeverdenen kunne komme på tale en dag:

- Jeg vil gerne arbejde med hænderne, så det er helt klart en mulighed, vurderer han.

Sofie Jelsted og Oskar Trier fremviser den færdige bordlampe, som de selv har designet. Foto: Frederikssund Kommune.Sofie Jelsted og Oskar Trier fremviser den færdige bordlampe, som de selv har designet.

Fotos: Frederikssund Kommune.

Fakta om Kloge Hænder

Det er i løbet af uge 18, at omkring 400 elever fra 7. og 8. årgang på skolerne i Frederikssund Kommune har deltaget i projekt Kloge Hænder. I alt har 16 virksomheder i kommunen deltaget og lagt ”produktionslokaler” til. Følgende virksomheder har medvirket:

Daniamant, EL-DAM, Fasters Have, Anlægsgartner Gottlieb, Jyske Bank, Koatek, KT stålIndustri, Lidman-Haver, Nordea, Meny Frederikssund, Real Truck, Pedershave Omsorgscenter, Restaurant Toldboden, STARK, SuperBrugsen Jægerspris og Tolleruphøj Omsorgscenter.