Frederikssund Kommunes logo
25. april 2024

Unge slår et slag for den kollektive trafik

Det er ønsket om at have et bedre miljø omkring busstoppestederne, der har fået 3.g elever fra Digital Design og Udvikling på HTX i Frederikssund til at kaste sig ind i projektet. I et samarbejde mellem Campus, Frederikssund Kommune, Movia og Urban Creators har eleverne i flere omgange arbejdet med at designe et stoppestedsmiljø, som de selv synes er attraktivt.

Transport fylder i klimaregnskabet

Vigtigheden af at få flere til at benytte den kollektive transport kan aflæses direkte i Frederikssund Kommunes klimaregnskab. Her tegner transport sig for 40% af CO2-emissionerne, fortalte borgmester Tina Tving Stauning (A), da hun indviede det nyindrettede busstoppested. Og så roste hun elevernes arbejde:

- Det er en smuk form og et flot design, I har lavet i et super samarbejde. Og det er netop noget af det Campus kan – at styrke fællesskaberne og bruge kompetencerne på tværs. Jeg håber, I tager det med jer, at hvis man har en ide, så kan man komme i mål med den. Vi kan så meget mere i fællesskab, sagde borgmesteren blandt andet til eleverne.

Unge fra 3. HTX og FGU sammen med borgmester Tina Tving Stauning (A) ved det nye busstoppested. Foto: Frederikssund Kommune.Unge fra 3. HTX og FGU sammen med borgmester Tina Tving Stauning (A) (med rødt tørklæde) ved det nyindrettede busstoppested. Foto: Frederikssund Kommune. 

Gode siddesteder er vigtige

Ud over en specialdesignet bænk ved busstoppestedet med teksten ”Campus Frederikssund” har stoppestedet også fået ny belægning. Og elevernes designprojekt strækker sig også ud over selve stoppestedet. Lige bagved, på Campus’ eget areal, er der nu opsat møbler, der inviterer til ophold. Håbet er, at det nye miljø omkring stoppestedet kan få flere til at tage bussen.

- Det har været sjovt at lave noget andet, end vi plejer. Normalt arbejder vi med forskellige scenarier, men her har vi lavet noget, som vi faktisk selv kan bruge. Og vi synes, det er vigtigt med gode siddesteder, fortæller Anders Matzen, der går på 3. HTX.

Hans medstuderende Jon Egeberg fortæller, at planerne for stoppestedet oprindeligt var større:

- Det var tanken fra starten, at der skulle være en overdækning med solceller på taget, så man kunne bruge strømmen til at have mobilopladere i armlænene på møblerne.

Det viste sig dog at være for vanskeligt teknisk at komme i mål med den løsning. Det er eleverne på FGU i Skibby, der har stået for den praktiske udførelse af møblerne. Der er samlet set et par hundrede, der bruger stoppestederne ved Campus dagligt.

Bænken ved stoppestedet er designet af eleverne. Foto: Frederikssund Kommune.Bænken ved stoppestedet er designet af eleverne og udført af elever fra FGU i Skibby.

Bag det nyindrettede busstoppested har de unge designet et miljø, der indbyder til ophold. Foto: Frederikssund Kommune.Bag det nyindrettede busstoppested har de unge designet et miljø, der indbyder til ophold.

Klimauge på skolen

Klimahandledagens anden store begivenhed på Marienlystskolen var 8. klassernes fremvisning af deres arbejde med klima. Eleverne har i løbet af uge 17 arbejde med tre emner:

  • Digeprojekter/kystsikring
  • Genbrug af materialer
  • Klimavenlig mad

Elevernes arbejde blev kickstartet fredag i uge 16, hvor de fik oplæg af eksperter på de tre emner, så de var faglidt rustede til at arbejde med emnerne. Torsdag den 25. april præsenterede eleverne så deres projekter for et dommerpanel, hvor borgmesteren sammen med en repræsentant fra Klimarådet (næstformanden), Frederikssund Erhverv og en fagperson fra Frederikssund Kommune bedømte elevernes arbejde.

Fotos: Frederikssund Kommune.