Frederikssund Kommunes logo
10. august 2021

Vinge skal blive en rigtig by

Når Flemming Duus ikke styrer S-toget på Linje C – med stop i Vinge – kan man ofte se ham på en af hans mange cykelture i området omkring Vinge. Her har han cyklet, længe inden der var nogen, som bare tænkte på at bygge på markerne.

Flemming har nu boet i Deltakvarteret i over tre år sammen med sin familie, efter at de faldt for et af rækkehusene på Okavangovej i Vinge.

- Det er lækre boliger med god indretning og god plads, så det faldt vi for. Men i sommeren 2018 var vi helt alene herude. En nabo var i sommerhus og en anden familie var i udlandet på ferie, fortæller Flemming om den gang, der stadig kun boede ganske få i Deltakvarteret.

- I dag er der meget mere liv – flere mennesker og flere børnefamilier, og så er der jo gang i byggeriet af ni nye rækkehuse, som vi har ’glæde’ af hver morgen fra kl. 7, griner han.

Flemming Duus ved bord-/bænkesættene i Deltakvarteret. Foto: Frederikssund Kommune.Flemming Duus ved bord-/bænkesættene i Deltakvarteret.

Foto: Frederikssund Kommune.

Flere tilbud

Med byggeriet af de sidste ni rækkehuse er det oprindelige Deltakvarter fyldt op med boliger. Og på det seneste er flere storparceller nu solgt til investorer, der vil bygge bl.a. andelsboliger, bofællesskaber og lejligheder. Og Flemming Duus ser frem til, at flere mennesker i Vinge kan betyde flere muligheder og tilbud.

- Hvis Vinge skal blive en rigtig by og ikke bare blive en ny Sydhavn eller Svanemølle, så skal der være flere tilbud til borgerne, som for eksempel café, musik, teater, dagligvarer og den slags. Så kan folk fra Frederikssund også komme herud, og vi behøver ikke at køre efter alt, siger han.

Nogle af ønskerne er allerede undervejs. Således har ejendomsudviklingsselskabet Innovater købt flere parceller lige syd for Vinge Station, hvor der skal bygges lejligheder. I stueplan af dette byggeri planlægges der både en dagligvareforretning og en café.

Spirende foreningsliv

Deltakvarterets indbyggere er kommet til løbende gennem de sidste 3-4 år og Deltakvarteret tæller i dag omkring 150 indbyggere.

- Der er stor forskel, fra da vi flyttede hertil for tre et halvt år siden. Nu kan man faktisk møde et ansigt eller to, som man ikke har set før. Og med stationens åbning sidste år er der også kommet flere investorer til. Det har givet en større accept af Vinge, vurderer Flemming Duus.

I det lille lokalsamfund er der også opstået et par foreninger, som søger at skabe aktiviteter og sammenhold for beboerne. Foreningen Vinge Fritid har flere tilbud om sportsaktiviteter, og foreningen Vinge Gror arbejder for at skabe et dyrkningsfællesskab omkring det gamle gartneri ved Snostrup. I grundejerforeningen er der endvidere taget initiativ til at etablere en multibane og en legeplads, som delvist finansieres af beboerne selv med støtte fra en kommunal pulje.